Het internationale project Lean 4.0 is een meerjarig, internationalaal onderzoeksproject. We onderzoeken hoe Smart technologie en Lean productie elkaar versterken. Leren tussen en met bedrijven en onderzoeksinstellingen staat hier centraal waarbij we praktijkonderzoek en verbeteren continu uitvoeren

Snelle info

Projectleider:

Jannes Slomp 

Startdatum:

1 januari 2019

Status:

Afgerond

Looptijd:

36 maanden

Subsidie:

€ 150.000,-

Projectkenmerk:

 SUP656300 

Subsidieverstrekker

Europese Unie: Erasmus+ programma

Aanleiding van het project

Termen als Internet of Things, Augmented Reality (AR) en Digital Factory vliegen je om de oren. Iedereen lijkt volledig connected met Big Data. Welke smart/4.0 technologie is wel en niet nuttig en hoe past deze binnen Lean concepten waarbij verbeteren en optimaliseren centraal staat? Lean 4.0 wil de operations manager van de toekomst opleiden. 

Doel

Lean 4.0 ontwikkelt een sterk en effectief kennisnetwerk voor de integratie en verdere ontwikkeling van Lean en Industry 4.0 in Europa. Het project zorgt voor een manier waarop bedrijven, ondersteunt door academische partners, toepassingen van smart technologie kunnen ontwikkelen en dit integreren met LEAN procesverbetering. Lean 4.0 ondersteunt effectieve samenwerking binnen het netwerk en versterkt de verbinding tussen praktijk, onderwijs en praktijkgericht onderzoek binnen het hoger onderwijsBehalve in Nederland stimuleert het samenwerking binnen Europa op het gebied van Lean en Industry 4.0. 

Ons projectteam

Jannes Slomp

Lector World Class Performance

Mitchell van Roij

Docent-onderzoeker
profielfoto Mitchell van Roij

Menno Herkes

Docent-onderzoeker
profielfoto Mitchell van Roij

Onze partners

Achtergrond

Hoe kun je Smart technologie gebruiken om je processen blijvend te verbeteren? Het belangrijkste onderdeel van het onderzoek zijn de praktijktesten waarbij bedrijven van elkaar kunnen leren. Hierbij gaan de HAN-onderzoekers samen met de academische partners op zoek naar goede oplossingen voor bedrijfsproblemen en werken bedrijven als MBI en Mitsubishi samen om zo veel mogelijk praktische kennis te genereren en werkende oplossingen te ontwikkelen. Deze problemen en oplossingen worden gedeeld tussen de bedrijven (ook Duitse en Noorse bedrijven doen mee) en de academische partners. Het kan dus zijn dat een Noorse deskundige een project begeleidt, MCB en Mitsubishi dit uitvoeren en waarbij studenten van de HAN en uit Duitsland aan het werk zijn. We noemen dit Network Action Learning’; dus leren van praktijkprojecten in een netwerk waarbij we vanuit de HAN samenwerken met bedrijven en collega kennisinstellingen. 

Contact over dit project?

Menno Herkes

 • menno.herkes@han.nl
 • Jannes Slomp

 • jannes.slomp@han.nl
 • Volg Lean4zero

  Nieuws

  HAN Lean Event 2024 uitreiking beste HAN Lean verbeterproject. Van links naar rechts, Stef Tiggeloven, Marga Rijksen, Sil Janssen en Vincent Wiegel
  Man met tablet kijkt naar robotarmen in Digitale Fabriek
  Portretfoto Gerlinde Oversluizen
  Beeld van ingenieur die op computer werkt met Cadsoftware
  Foto van de winnaars van de Sensor Data Challenge 2023. Van links naar rechts Thomas Lautenbach, Jordi Pluk, András Ligeti en Vincent de Man.
  Op en rond de smart U-Shaped Assembly CellNieuwe Smart Lean studentprojecten
  Presentaties en demonstraties van HAN-studenten bij de smart u-shaped assembly cell tijdens het HAN Lean Event
  lectoraat
   

  Lean en World Class Performance

  Ons Lectoraat Lean / HAN Lean-QRM Centrum is het kenniscentrum voor het slim organiseren en continu verbeteren van productontwikkeling, smart produceren, veranderen en leren. We voeren hiervoor praktijkgericht onderzoek uit.

  profielfoto Mitchell van Roij
  Zwaartepunt
   

  Smart Region

  Ons leven en werk wordt digitaler. In het zwaartepunt Smart Region werken we aan de wendbaarheid van mensen, teams en organisaties. Zodat we optimaal van al die nieuwe technologie profiteren. We, dat zijn docenten, onderzoekers, studenten en ondernemers. Samen maken we deze regio superslim.

   

  en mens geven elkaar een hand

  Blijf op de hoogte

  Meld u aan en ontvang onze nieuwsbrief rond onderwijs, onderzoek, publicaties en evenementen op het gebied van Lean en continu verbeteren eens per maand. 

  Toetsenbord Newsletter
  draw-cta-title