Master Musculoskeletale Revalidatie Deeltijd

Docent MMR geeft instructie aan studenten (orofaciaal)
Meld je aan
De opleiding start 1 keer per jaar
Meer informatie ...
Adviesgesprek, brochure, helpdesk
 • Vraag een adviesgesprek aan
  Stel al je vragen aan een specialist
 • ASK HAN
  We helpen je graag persoonlijk verder
 • Brochure aanvragen
  En bekijk thuis rustig het aanbod
Open Avond
Proefcollege, meelopen
 • 5jun
  Open Avond
  Nijmegen - 17:00 - 21:00
 • Proefstuderen
  Plan nu een afspraak in

De opleiding start 1 september 2024 en 1 september 2025

Veel mensen ervaren klachten aan het bewegingsapparaat. De juiste zorg op de juiste plek wordt steeds belangrijker. Jij bent de specialist in manuele, sport- of orofaciale fysiotherapie die wetenschap naar de werkvloer brengt. Specialiseer je met een brede musculoskeletale basis.

Waarom de Master Musculoskeletale Revalidatie?

Musculoskeletale basis

Dit is de enige opleiding in Nederland waarmee jij je op brede musculoskeletale basis verder kan ontwikkelen.

om enkel heen

Vakoverschrijdend werken

Je kijkt naar vraagstukken vanuit de manuele en orofaciale hoek én vanuit die van sportfysiotherapie.

hangt in touwen en lacht

Vakoverschrijdend leren

Leer van gastdocenten uit andere disciplines zoals anesthesisten, farmacologen, radiologen en huisartsen.

Les master musculoskeletale-revalidatie

Aansluiting op de praktijk

De master is ontwikkeld samen met o.a. KNGF, Radboudumc en Papendal; garantie voor aansluiting op de praktijk.

Studenten in gesprek 2.0

Flexibel leertraject

De hele master, of eerst alleen specialiseren? Kan allebei!

Studenten aan tafel met docent

Internationaal netwerk

Via conferenties, uitwisselingen en gastcolleges creëer je je netwerk.

Studenten met laptop

Vergroot je mogelijkheden

Fysiotherapeuten op masterniveau met een brede musculoskeletale basis zijn zeer gewild. De Master Musculoskeletale Revalidatie maakt van jou de klinisch expert die nu nodig is.

Vaardigheden

Dit zijn vaardigheden die je zoal leert bij de master fysiotherapie:

 • musculoskeletaal therapeutisch handelen;
 • kennis delen en communiceren;
 • maatschappelijk en professioneel handelen;
 • wetenschappelijk onderbouwen van therapeutisch handelen;
 • innoveren;
 • coachen van beroepsgenoten/verlenen van consultatie;
 • sturen van professioneel samenwerken.

Beroepen

Deze functies sluiten bij je opleiding aan:

 • musculoskeletale fysiotherapeut (manueel, orofaciaal, sport)
 • onderzoeker
 • beleidsmedewerker in de zorg
 • docent mbo/hbo

Lees op deze pagina meer over de opbouw van je studie.

Open Avond 5 juni
 

Kom kennismaken

Kom naar de volgende Open Avond op 5 juni 2024 en stel al je vragen aan onze docenten en studenten (ook online voorlichting mogelijk). Duurt dat toch te lang en wil je al meer weten over je persoonlijke studieroute? Maak dan een afspraak voor een adviesgesprek met een studieadviseur. Zo toets je al je verwachtingen voordat je een definitieve keuze maakt. 

Low Resolution, Klas met deeltijd en duale studenten bij de HAN University of Applied Sciences studierichting Zorg en Vitaliteit op K33.
Direct doorstromen 

Praktische informatie

Overweeg je om te starten met de Master Musculoskeletale Revalidatie? Stroom direct door na je bachelor en lees meer over:

Ga snel naar: 

Toelatingsvoorwaarden en kosten

Dit is je studie
 

Master Musculoskeletale Revalidatie op de HAN

In 3 jaar ontwikkel jij je tot klinisch musculoskeletale expert en Master of Science. Je vergroot je diagnostische en therapeutische kennis. Ook leer je met jouw eigen onderzoeken concrete innovaties te realiseren. Je haakt aan bij internationale ontwikkelingen en bouwt een netwerk over de grens op. Wil jij je vooral specialiseren, dan kun je ook alleen het specialistische deel volgen. Je start dan in jaar 2. 

oefent met bal

Specialisaties in beeld (video's)

Direct instromen na je bachelor

 • Direct doorstuderen na je je bachelor

  Je wilt als fysiotherapeut jouw kennis en vaardigheid verdiepen en verbreden en je verder ontwikkelen tot klinisch specialist. Tijdens de opleiding leer je wetenschappelijk onderzoek beter te doorgronden en voer je zelf toepassingsgericht onderzoek uit. De Master Musculoskeletale Revalidatie leidt jou op tot expert.

 • Waarom doorstuderen?

  Je zit nu in de flow van studeren: je bent gewend om leren en werken te combineren. Omdat je nu aan het begin van je loopbaan staat, ben je nog flexibel en heb je niet veel verplichtingen. Met een frisse blik en zonder premaster kun jij direct starten met de Master Musculoskeletale Revalidatie.

 • Toelatingsvoorwaarden

  Je hebt het bachelordiploma Fysiotherapie. Je hebt de minor ‘Spinal Musculoskeletal Physiotherapy' of de minor ‘Sportphysiotherapy and active ageing’ van de HAN met goed gevolg afgerond. Je hebt relevante werkervaring (via stage, werkervaringsplaats of aanstelling). En je bent bereid om 12 uur per week stage te lopen zolang je nog geen relevante functie hebt in het vakgebied.

 • Twijfel je nog?

  Je wilt er zeker van zijn dat je de goede keuze maakt. Heb je nog twijfels? Neem dan contact op met de opleiding en vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan!

Een master aan het hbo

Academische of hbo-master: welk traject past bij jou? Het niveau van de hbo-master, ook bekend als professionele master, is gelijk aan de universitaire master. In beide gevallen behaal je de internationaal erkende titel van MA of MSc. Ook de titel is dus gelijk. Alleen de weg er naartoe verschilt.

lopen door gang

3 luik: werkgever, student en docent aan het woord

Werkgever Bas Wiebenga

De visie van Cornel over het innoveren van de zorg sluit aan bij die van mij, dus zie ik in hem een goede sparringpartner. Cornel pakt het liefst alles tegelijk op.

testimonial werkgever bas wiebenga mmr

Student Cornel Tol

Cornel: 'Als persoon en als zorgverlener handel ik over het algemeen vanuit sterke innerlijke motivatie om mijzelf te verbeteren en het liefste ook de mensen om mij heen.'

testimonial cornel tol mmr

Docent Wilfred Wilbrink

Cornel heb ik als student binnen de MMR begeleid bij de specialisatie orofaciale fysiotherapie. Hij is een zeer leer- en nieuwsgierige collega met een enorme drive om zoveel mogelijk kennis zich eigen te maken.

testimonial wilfred wilbrink master musculoskeletale revalidatie

Uitgelicht

Anne Tankink

Anne Tankink is 3e jaars studente binnen de Master Musculoskeletale Revalidatie. Hoe is zij gekomen tot haar onderzoek naar virtual reality als interventie voor patiënten met schouderklachten?

Foto testimonial Anne Tankink Master Musculoskeletale Revalidatie

Robin van Eis

'Als fysiotherapeut heb je een unieke positie waarbij je met je specialistische kennis en kunde heel dicht bij de patiënt staat. Je hebt hierdoor de mogelijkheid om misschien wel nog meer door te dringen dan andere medisch specialisten. Zelfreflectie is juist waar de Master Musculoskeletale Revalidatie de focus op legt'

foto bij testimonial robin van eis-master musculoskeletale revalidatie

Robbie Timmermans schreef zijn masterthesis over het herkennen van laaggeletterde patiënten door fysiotherapeuten in de eerstelijns fysiotherapiepraktijk. 'Ik ben bewust gaan zoeken naar onderwerpen die voor mij interessant zijn en waar ik zelf veel van kan leren.'

testimonial masterthesis mmr student robbie timmermans

Een master biedt verdieping in je vak én volop nieuwe kansen. Dat laat Lukas Vorstermans zien. Deze 3e-jaars masterstudent Musculoskeletale Revalidatie doet onderzoek, schrijft zijn master thesis en dubt intussen over wat hij hierna gaat doen.

Een foto van Lukas Vorstermans. Hij is masterstudent en wordt geinterviewd. Geplaatst door HB.

Ik wil me verder specialiseren in manuele- en orofaciale therapie. Na deze 3-jarige master ben ik fysiotherapeut manuele therapie, waarbij ik meer heb geleerd over gewrichten. Daarna volg ik een extra jaar orofaciale therapie; dat richt zich op kaak-, nek- en hoofdklachten. Als ik dit heb afgerond, ben ik voor beide richtingen gecertificeerd.

Een foto van masterstudent Marijke Kloosterziel, bij het interview met haar. Geplaatst door HB.

Samen pijn de baas. Dat is de missie van het postdoconderzoek van Suzan Mooren, docent-onderzoeker en opleidingscoördinator Musculoskeletale Revalidatie. In co-creatie met mensen die fysiek werk uitoefenen gaat ze na wat helpt om hun gezondheidsvaardigheden te vergroten en nek-, schouder- en rugklachten te voorkomen.

Portret van Suzan Mooren tijdens HAN Unexpexted

Madelon Kamp is musculoskeletaal (sport)fysiotherapeut en heeft voor haar masterthesis onderzoek gedaan naar de sprongbelasting als maat voor trainingsbelasting bij eredivisie volleybalspelers.

masterstudent musculoskeletale revalidatie madelon kamp vertelt over thesis over sprongbelasting oor trainingsbelasting bij eredivisie volleybalspelers
Een kwestie van goed plannen 

Werk, privé en studie

Kenmerkend voor de masters van de HAN is de combinatie van werk met opleiding. Dat heeft ook effect op je privéleven. Maar als je het goed organiseert, gaat het makkelijker dan je denkt. En het levert je veel op!

Direct contact

Vragen over de opleiding? ASK HAN! We helpen je graag persoonlijk verder.

Openingstijden

Werkdagen: 08:00 tot 17:00 uur
 

Liever bellen of appen?
Volgende pagina
 

De inhoud van de Master Musculoskeletale Revalidatie

Hoe gaat je studie er uit zien?

kijken naar scherm