Master Mind "Met deze master word ik een betere fysiotherapeut"

371001 beeld voor han rubriek master mind - verhalen van masterstudenten

Een master biedt verdieping in je vak én volop nieuwe kansen. Dat laat Lukas Vorstermans zien. Deze 3e-jaars masterstudent Musculoskeletale Revalidatie doet onderzoek, schrijft zijn master thesis en dubt intussen over wat hij hierna gaat doen.

Lukas: “Ik blijf als fysiotherapeut werken. Bij mijn werkgever Funqtio heb ik het enorm naar mijn zin. Maar misschien combineer ik dit werk straks met een PhD op de universiteit of bijvoorbeeld lesgeven.”

Met zijn vwo op zak twijfelde Lukas: een studie Bewegingswetenschappen of toch Fysiotherapie? Het werd de laatste, aan de HAN in Nijmegen. “Ik was nog jong en gehecht aan mijn geboortedorp Lottum waar ik voetbalde, waar mijn vrienden woonden en mijn vriendin in de buurt was.” Na het behalen van zijn bachelor, kon Lukas aan de slag bij fysiopraktijk Funqtio in Venlo. In overleg met zijn baas meldt hij zich aan voor de master Muskuloskeletale Revalidatie en kiest de richting manuele therapie. 

Deze master is voor jou een logische stap?

“Ik ben een perfectionist die altijd op zoek is naar mogelijkheden om beter te worden in mijn vak. De klassieke fysiotherapie is vooral gericht op de klacht. Door deze master krijg ik extra kennis om ook patiënten met complexere aandoeningen te helpen. De vakinhoudelijke, maar ook persoonlijke groei maken mij een betere fysiotherapeut, die overstijgend denkt en handelt.” 

Waarom de keuze voor manuele therapie?

“Om meer specialistische kennis en vaardigheden op te doen voor patiënten met langdurige pijnklachten. Af en toe gebruik ik een specialistische manipulatie, in de volksmond ‘kraken’ genoemd. Dit vermindert tijdelijk de pijn. Veel belangrijker is dat ik als mastertherapeut patiëntgericht ben. Ieder consult begin ik met de vraag: wat verwacht jij vandaag van mij? Het is belangrijk dat de patiënt inzicht krijgt in eigen gedrag en de invloed op pijnbeleving. Daar wordt veel aandacht aan besteed tijdens de opleiding.”

Eigen gedrag of omgevingsfactoren kunnen een rol spelen bij langdurige pijnklachten?

“Ja. Naast de biomedische oorzaak van klachten, zijn er ook psychosociale factoren. Weefselschade herstelt meestal na zes weken. Houden de klachten aan, dan kunnen er factoren als angst of stress meespelen. Door de verhoogde waakzaamheid van het centrale zenuwstelsel blijf je de pijn voelen, omdat de hersenen telkens dat signaal krijgen. Het doel is om de patiënt uit de vicieuze pijncirkel te krijgen. Vertrouw ik een situatie niet, dan verwijs ik terug naar de huisarts of specialist.”

Een voorbeeld uit de praktijk?

“Stel, een orthopeed geeft uitleg bij een MRI-scan en zegt: ‘ik zie ernstige slijtage in je rug’. Zonder verdere uitleg, vaak ook door gebrek aan tijd. De patiënt krijgt de boodschap dat het niet goed is en daardoor worden de pijnversterkende banen geactiveerd." 

"Onze intake duurt een uur. Ik zal doorvragen tot op detailniveau, zodat ik geen cruciale informatie mis. Uitleggen hoe iets werkt en wat je zelf kunt doen, is belangrijk voor het herstel. In het 1e jaar hadden we een gastcollege van Vincent Kortleven, auteur van Fysiotherapeutische gespreksvoering. Dit college ging over het belang van goede (open) vragen, reflecties en doorvragen. Een eyeopener! Hij heeft feedback gegeven op mijn patiëntenfilmpjes, die ik maakte als onderdeel van deze master. Ik ben daar zo in gegroeid.”

398053 Een foto van Lukas Vorstermans. Hij is masterstudent en wordt geinterviewd. Geplaatst door HB.
Lukas Vorstermans, 3e-jaars Muskuloskeletale Revalidatie

Is het een uitdaging om je werk, studie en privéleven goed te plannen? 

“Dat vraagt om een strakke planning. Ik werk 28 uur en ben dinsdagochtend en woensdag vrij. Die tijd heb ik nodig voor de opleiding. Door corona heb ik een tijd niet gevoetbald en volgde ik deels online les. Dat heeft veel tijd bespaard en daardoor lig ik op schema. Iedere 2 weken is er college en plan ik meeloopdagen met specialisten in, zoals een orthopeed of neuroloog. Ook spar ik regelmatig met collega’s die deze master hebben gedaan. Mijn gedrevenheid is ook mijn valkuil, want op dit moment heb ik te weinig vrije tijd.”

Wat leveren die meeloopdagen nog meer op?

“Naast kennis ook samenwerkingen. In dit 3e jaar staat multidisciplinair handelen centraal. Pasgeleden was ik bij een operatie van een pijnspecialist, die een zenuwblokkade aanbracht. Uniek om te zien. Tijdens een andere meeloopdag op de poli Orthopedie van het VieCuri Medisch Centrum sprak ik een orthopeed. Inmiddels ontwikkelen we samen een zorgproduct voor mensen met chronische rug- en nekklachten. Zo’n geweldige uitdaging, maar ik mag er nog niets over zeggen. Ik ben door hem benaderd om een PhD te doen. Universitair onderzoek met de mogelijkheid om te promoveren.”

En je schrijft nu je thesis?

“Met onze praktijk hebben we deelgenomen aan de Back2Action-studie, die is ontwikkeld door de VU in Amsterdam. Dit is een gecombineerde aanpak voor patiënten met langdurige nek- en/of lage rugklachten. Zij krijgen fysiotherapie én volgen online modules. Met uitleg over pijn en hoe ze zichzelf meer kunnen activeren. Dit onderzoek is de basis van mijn thesis met de vraag: wat zijn de ervaringen van patiënten met deze gecombineerde aanpak en wat verandert er in hoe ze met hun klachten omgaan? De interviews met patiënten analyseer ik nu. De resultaten worden later dit jaar gepresenteerd door de VU. De nieuwe netwerken die ik tijdens deze master heb opgebouwd, geven me oneindig veel mogelijkheden voor de toekomst.”

In de rubriek Master Mind portretteren we studenten die onlangs voor een van de unieke masteropleidingen bij de HAN kozen. 

Musculoskeletale Revalidatie
 

Over deze masteropleiding

Veel mensen ervaren klachten aan het bewegingsapparaat. De juiste zorg op de juiste plek wordt steeds belangrijker. Jij bent de specialist in manuele, sport- of orofaciale fysiotherapie, die wetenschap naar de werkvloer brengt. Specialiseer je met een brede musculoskeletale basis in deze master.

Overleg

Meer lezen?

"Ik zeg mijn baan op om deze master te doen"

Stoppen met werken, omdat je alles uit je masteropleiding wilt halen. Job Allemekinders volgt de unieke masteropleiding Circulaire Economie bij de HAN.

389366 Een foto van Job Allemekinders, masterstudent bij de HAN. Geplaatst door HB.

"Blijven leren is de rode draad in mijn leven"

Yara Kikken uit Valkenswaard begon in september met de 2-jarige deeltijd-master Sport- en Beweeginnovatie. Iedere vrijdag heeft ze les op Papendal: “Een fantastische locatie om colleges te volgen."

27090e74-0cf6-11ee-ab32-02565807075b Een foto van masterstudent Yara Kikken, voor bij een interview. Geplaatst door HB.

"Dit is het beroep dat bij me past"

Jill Muijrers uit Landgraaf koos voor een unieke masteropleiding bij de HAN: Physician Assistant. Een relatief nieuw beroep, naast de vertrouwde arts en verpleegkundige.

74f4f9ea-0cf6-11ee-a058-02565807075b

"Ik krijg tools om me steviger neer te zetten"

Kim Stuffers uit Scheveningen zoekt het graag verderop. Via omwegen kwam ze uit bij de HAN. Daar vindt ze de nodige verdieping: persoonlijk en voor haar sport.

aed4a32c-0cf6-11ee-8edd-02565807075b Een foto van geinterviewde Kim Stuffers, masterstudent bij de HAN. Geplaatst door HB.

"Ik heb zin in wat nog komen gaat"

Ruim 6 uur onderweg zijn voor je masteropleiding. 1e-jaars Marijke Kloosterziel doet het. Als fysiotherapeut krijgt ze er kennis en handvatten voor terug, om complexere klachten op te lossen.

bb22421a-0cf6-11ee-9b07-02565807075b Een foto bij het interview met Marijke Kloosterziel. Geplaatst door HB.