Master Mind "Dit is het beroep dat bij me past"

371001 beeld voor han rubriek master mind - verhalen van masterstudenten

Meer dan de helft van onze masterstudenten legt wekelijks een behoorlijke afstand af om colleges te volgen. Zij kozen voor een van de unieke masters bij de HAN, waarvoor je wel naar Arnhem of Nijmegen móét komen. In de rubriek Master Mind vertellen studenten waarom. Deze keer: Jill Muijrers.

Naast de vertrouwde arts en de verpleegkundige is er een relatief nieuw beroep in de zorg: physician assistant (PA). Een physician assistant werkt bijvoorbeeld in een ziekenhuis, een huisartsenpraktijk, een verpleeghuis of in de geestelijke gezondheidszorg. Jill Muijrers volgt de 2,5 jarige master Physician Assistant en werkt in het Maastricht Universitair Medisch Centrum (MUMC). 

Jaarlijks worden er in Nederland 250 PA’s opgeleid, maar er is meer animo voor dan dat er opleidingsplekken zijn. Jill uit Landgraaf is één van de 250 gelukkigen. Haar werkgever krijgt van de overheid een jaarlijkse vergoeding als ze physician assistants opleiden. Het MUMC heeft een leer-arbeidsovereenkomst met Jill en de HAN.  

Wat doe je als physician assistant in opleiding? 

Jill: “Met mijn directe collega en medestudent Bennie Kui werk ik op de afdeling anesthesie. Mijn werkzaamheden zijn heel divers. Afwisselend werk ik op de poli of neem ik de functie van zaalarts op me. Bij patiënten voer ik lichamelijk onderzoek uit, ik stel een diagnose, schrijf medicijnen voor en bepaal de behandeling. Er is altijd een arts aanwezig om te raadplegen. Zolang ik in opleiding ben, word ik gesuperviseerd.” 

Is er overlap tussen jouw werk en dat van een basisarts? 

“Het werkveld van een basisarts en PA is hetzelfde, maar voor de duidelijkheid: we zijn geen arts. We hebben dezelfde verantwoordelijkheden en bevoegdheden, met als uitzondering dat een basisarts mag schouwen, ofwel iemand doodverklaren. Een basisarts kan zich verder specialiseren tot bijvoorbeeld huisarts, internist of cardioloog."

"Het beroep van physician assistant bestaat sinds 2003 in Nederland en is in het leven geroepen omdat er een tekort was aan basisartsen. Basisartsen zijn tijdelijk aan een afdeling verbonden voordat ze zich verder gaan specialiseren. Als physician assistant ben je een constante factor op de afdeling. Buiten de ziekenhuismuren weet bijna niemand wat mijn beroep inhoudt. Op mijn Instagram @lifeofa.pa.student, post ik regelmatig en leg ik uit wat ik doe.” 

f4ab9bc6-0cf1-11ee-8934-02565807075b portretfoto PA student Jill Muijrers met stethoscoop

Wat heb je nodig om deze master te volgen? 

“Een hbo-bachelor in de gezondheidszorg en minimaal 2 jaar werkervaring, het liefst in de directe patiëntenzorg. Een voorwaarde om deze studie te starten, is dat je een opleidingsplek hebt. Daarvoor heeft de werkgever een aanvraag bij het opleidingsinstituut gedaan om een physician assistent te mogen opleiden. Pas daarna wordt een vacature uitgezet. Ik ben een jaar op zoek geweest naar een werkgever en heb 8 sollicitaties achter de rug. Bij het MUMC ben ik met open armen ontvangen.”

Hoe bevalt je studie? 

“Prima! Ik ben 1,5 jaar onderweg en ik heb alle toetsen tot nu toe gehaald. In februari 2023 hoop ik af te studeren. Wat mij aanspreekt, is de manier van lesgeven, de directe leerweg binnen de praktijk, de betrokkenheid van de docenten en de verdieping in het medische vakgebied."  

"Na mijn studie fysiotherapie aan de Zuyd Hogeschool, werkte ik enkele jaren in de 1e en 2e lijn. Onder meer in het VieCuri Medisch Centrum in Venlo en St. Jans Gasthuis in Weert. Toch bleef ik zoekende. Tijdens mijn werk als fysiotherapeut kwam ik in aanraking met andere physician assistents en dit beroep sprak me meer aan. Ik werk zelfstandiger, heb meer verantwoordelijkheid en het is een veel grotere uitdaging op medisch gebied. Het is fijn om studie en werk zo te kunnen combineren.”  

Ik werk zelfstandiger, heb meer verantwoordelijkheid en het is een veel grotere uitdaging op medisch gebied.

Wat komt er tijdens de colleges aan bod? 

“De eerste 2 jaar ligt het accent op medische kennis en medische vaardigheden. De afdeling anesthesie is mijn basiswerkplek. Maar ik loop ook stage op alle ziekenhuisafdelingen om klinische ervaring op te doen. Dat doe ik ongeveer de helft van het jaar."  

"Bij iedere stage heb ik een ander individueel leerdoel. Tijdens mijn laatste half jaar schrijf ik een praktijkcasus en een thesis. Dit voorjaar wordt daar tijdens de colleges aandacht aan besteed en ga ik daar het onderwerp voor kiezen. Daarna ben ik officieel Master Physician Assistent Anesthesiologie.” 

Is de opleiding masterwaardig? 

“De PA-opleiding is zeker een volwaardige master; praktijk en theorie sluiten perfect op elkaar aan. De HAN en het MUMC werken nauw samen. Voor iedere stage volg ik lessen die verdeeld zijn in thema’s en aansluiten op de stages. Onze colleges worden gegeven door gedreven docenten, die weten waar ze het over hebben en voor voldoende verdieping zorgen. Dat is ook wat ik zoek. Want zo ontwikkel ik me verder als professional.” 

Hoe groot is de studiebelasting? 

“Wekelijks ben ik ruim 45 tot 50 uur met mijn werk en studie bezig. Ik heb een druk sociaal leven, maar door Covid kan er nu niet zoveel. Dus ik laat er weinig voor. Mijn vrije dag staat gepland om te studeren. En voor colleges hoef ik op maandag niet naar de campus in Nijmegen; die worden online gegeven. Dat scheelt me toch 3 uur reizen vanuit Landgraaf.” 

Is deze master een verdieping op je vakgebied? 

“Als fysiotherapeut ben ik paramedisch geschoold en heb al een goed gevulde rugzak met betrekking tot klinisch redeneren: bepalen welke zorg een patiënt nodig heeft en waarom. In de master leer ik deze vaardigheid toe te passen binnen de geneeskunde. Ik mag bijvoorbeeld laboratoriumonderzoek, een röntgenfoto, een MRI- of CT-scan aanvragen. Vervolgens kan ik tot een diagnose komen en stel ik een behandelplan op.”  

Je hebt een goede keuze gemaakt? 

“Ja. Ik kan oprecht zeggen: dit is het beroep dat bij me past.” Lachend: “Dat heb ik proefondervindelijk vast kunnen stellen. Ik ben lang zoekende geweest naar wat ik echt wilde. Voor mij valt met deze studie en stage alles op zijn plek. Ik ben een enorme uitdaging aangegaan en dat voelt zo passend bij mij! Het is een combinatie van contact met de patiënten, de medische verantwoordelijkheid, het onderzoek en het overleg met collega’s wat de beste behandeling kan zijn. Ik voel dankbaarheid als ik ’s ochtends wakker word en naar mijn werk kan of naar college. Ik voel me nu ook ‘klaar’ voor het volledig werkende leven.”

Physician Assistent
 

Over deze masteropleiding

Waarom zou je kiezen voor de masteropleiding Physician Assistant bij de HAN? Nou, omdat je hier samen leert. Maakt niet uit hoe oud je bent en wat je ervaring is. Mensen in je klas kunnen je verder helpen, inspireren of nemen inzichten uit de praktijk mee. Door je eigen werkplek en die van je klasgenoten kom je ook in contact met bedrijven.

studenten luisteren in praktijk

Meer lezen?

"Blijven leren is de rode draad in mijn leven"

Yara Kikken uit Valkenswaard begon in september met de 2-jarige deeltijd-master Sport- en Beweeginnovatie. Iedere vrijdag heeft ze les op Papendal, waar het hart van de Nederlandse topsport traint. “Een fantastische locatie om colleges te volgen."

27090e74-0cf6-11ee-ab32-02565807075b Een foto van masterstudent Yara Kikken, voor bij een interview. Geplaatst door HB.