Maak kennis met de Pabo

Hbo-opleiding Leraar Basisonderwijs (Pabo)

Leraar zit met drie kinderen achter de iPad en geeft één van die leerlingen een high-five.
Meld je aan
De opleiding start 2 keer per jaar
Meer informatie ...
Brochure, helpdesk
 • ASK HAN
  We helpen je graag persoonlijk verder
 • Brochure aanvragen
  En bekijk thuis rustig het aanbod
 • Studiekeuzegesprek
  Stel al je vragen aan een specialist
Open Dagen
Meelopen, Proefstuderen etc.
 • 9nov
  10nov
  Open Dag
  Nijmegen

De opleiding start 1 september 2024 en 1 februari 2025

Wil jij een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van kinderen? Een leraar worden die het verschil maakt en ervoor zorgt dat kinderen een onvergetelijke basisschooltijd ervaren? Dan is de Lerarenopleiding Basisonderwijs iets voor jou. Kom naar de HAN Pabo in Arnhem of Nijmegen.

Waarom de HAN Pabo voltijd?

Nieuw curriculum

De HAN Pabo heeft een nieuw curriculum, samen ontwikkeld met het werkveld. Een curriculum met de focus op basisvaardigheden taal & rekenen, omdat dát nodig is in het onderwijs. Met een stevigere didactische basis worden studenten bij ons opgeleid tot ijzersterke leraren.

Studenten HAN Pabo Arnhem krijgen uitleg van docent bij laptop.

Goede kwalificatie

De Keuzegids hbo 2024 geeft de HAN Pabo Arnhem de kwalificatie 'goed'. Dit betekent dat deze opleiding bovengemiddeld scoort in vergelijking met andere hogescholen waar je deze studie ook kunt kiezen.

Logo hbo keuzegids

Persoonlijke benadering

Wij zijn de grootste opleider van basisschoolleraren in Nederland, maar hebben oog voor jou als persoon. Op de HAN Pabo word je gezien. Tijdens je studie en op je stageschool word je persoonlijk begeleid, aansluitend bij je behoeften. Zo kan jij straks echt het verschil gaan maken voor de klas.

Studenten HAN Pabo Arnhem zitten achter laptop. Hun docent lacht hen toe.

Samen opleiden

In het eerste jaar loop je al snel 2 dagen per week stage. De HAN Pabo werkt samen met veel basisschoolbesturen in de regio. Samen zorgen we voor een goede afstemming van onderwijsinhoud op de opleiding en je stage in de praktijk.

geeft muziekles

Veel keuze

Bij de HAN Pabo heb je veel keuzemogelijkheden. Wil jij je breed opleiden of wil jij je juist specialiseren in een onderwijsconcept of op een thema zoals Kunst & Cultuur of Speciaal Onderwijs? De keuze is aan jou!

in de klas

Studieverenigingen

Van workshops tot feesten: de studieverenigingen van de HAN Pabo organiseren gezellige én leerzame bijeenkomsten. Nijmegen en Arnhem hebben elk een eigen studievereniging. SV Meesterlijk in Nijmegen en SV LeerKRACHT! in Arnhem.

Goede baankansen

De baankansen in het onderwijs groeien, de vraag naar leerkrachten stijgt nog steeds, ook in onze regio! We gunnen toch alle kinderen een kwalitatief goede en fijne leerkracht!

van de glijbaan

Snel naar

Bezoek de Open Dag

Past deze opleiding echt bij jou? Ontdek het tijdens de volgende Open Dagen. Stel je vragen aan docenten en studenten van de opleiding en proef de sfeer!

Studente wijst bezoekers van de Open Dag Nijmegen de weg

Kom Proefstuderen

Kom langs en ervaar hoe het is om de pabo te doen. Je volgt mini-lessen, krijgt een rondleiding, en ontmoet studenten en docenten. Natuurlijk kun je al je vragen stellen!

Maak kennis met een hbo-opleiding, kom proefstuderen of meelopen

Het eerste jaar

In je 1e jaar van Leraar Basisonderwijs krijg je een goed beeld van de opleiding en het beroep. Wil je meer weten over hoe jouw eerste jaar eruitziet?

Studenten HAN Pabo Arnhem lezen boek en lachen.

Toelatingsinformatie

Heb je mbo, havo of vwo gedaan, een buitenlands diploma op zak of ben je 21+ jaar? En wil je aan de pabo beginnen? Bekijk de toelatingsvoorwaarden hier.

studenten lachen

Chat met een student

Wil jij van een student van de pabo in Arnhem of Nijmegen horen hoe hij of zij de opleiding én het studentenleven ervaart? Chat dan met een van onze studenten!

Stockfoto thuiswerken laptop, hrm, human resource management

Jouw aanmelding

Je hebt gekozen voor de HAN Pabo en wilt je aanmelden. Maar wat moet je daarvoor regelen? Lees hier meer over hoe jij je gemakkelijk kunt aanmelden in 5 stappen.

Twee studenten overleggen met laptop
Baankansen
 

Wat kun je met je pabo-diploma?

Met je pabo-diploma kun je natuurlijk lesgeven aan alle groepen van de basisschool. Maar je hebt nog veel meer mogelijkheden met je pabo-diploma. Je kunt je specialiseren in een bepaald vak, ICT, muziek of beweging bijvoorbeeld. Of je kunt je richten op een speciale groep kinderen, kinderen die iets extra's nodig hebben.  

Drie kinderen zitten op een rijtje achter hun laptop met blauwe hoes.
Wat houdt de pabo in?
 

Dit ga je leren

Je leert alles wat een stevige én moderne basisschoolleraar nodig heeft Je krijgt alle tools aangereikt om straks echt het verschil te gaan maken. Door al je stages en dankzij de persoonlijke begeleiding van de HAN ontwikkel jij je professioneel én persoonlijk.  

Op de pabo leer je: 

 • duidelijk en gestructureerd lesgeven;
 • lesgeven aan kinderen met verschillende niveaus en achtergronden;
 • een veilige omgeving creëren voor je leerlingen;
 • leerlingen stimuleren en motiveren;
 • gedragsproblemen voorkomen;
 • samenwerken met collega's;
 • wat er komt kijken bij gesprekken met ouders;
 • ICT en nieuwe media toepassen in het onderwijs.
Juf maakt samen een puzzel met haar leerling aan tafel.
Ontdek de HAN Pabo Nijmegen

Een dag uit het leven van Eefke

Ontdek de HAN Pabo Arnhem

Een dag uit het leven van Dehny

Opleidingen vergelijken
 

Lerarenopleiding Basisonderwijs in Cijfers

Hoe tevreden zijn studenten over de Lerarenopleiding Basisonderwijs bij de HAN? Dat zie je in 1 oogopslag bij Studie in Cijfers. Vergelijk jouw opleiding met het landelijk gemiddelde en check wat interessante cijfers. Hoeveel procent haalt binnen 5 jaar zijn diploma, bijvoorbeeld?

Die cijfers kunnen jou helpen bij je studiekeuze. Stel, een opleiding heeft meer contacturen dan gemiddeld. Spreekt dat jou aan, of ga je juist liever zelfstandig aan het werk? Hoe meer je van een opleiding weet, hoe beter je een keuze kunt maken!

Twee studenten zitten in de mediatheek en kijken lachend naar de laptop die voor hun staat.

Benieuwd naar de pabo?

Ontdek vooral zelf of deze opleiding bij jou past. Zin om een keer langs te komen? Onze deuren staan voor je open.

en kind met laptop
draw-cta-title

Pabo-varianten

Academische Lerarenopleiding Primair Onderwijs

Doe je vwo, wil je naar de universiteit, maar wil je ook graag met kinderen werken en hen iets leren? Met de Academische Lerarenopleiding Primair Onderwijs (ALPO) van de HAN en de RU kan dat. Je leert goed lesgeven aan jonge kinderen en tegelijkertijd doe je onderzoek en verbeter je de kwaliteit van het onderwijs.

in de klas met vinger omhoog

Pabo-ALO

Wil je voor de klas in het basisonderwijs, maar ook gymdocent worden? Bij de Pabo-ALO (academie lichamelijke opvoeding) kan dit allebei. Dit is een sportief traject waarin je 2 opleidingen tegelijk volgt. Na 5 jaar heb je 2 diploma’s op zak.

buiten sporten closeup

Associate degree Pedagogisch Educatief Professiona

Werk jij graag met kinderen? Dan weet je dat er veel verandert in de opvang en het onderwijs. Hierdoor is er vraag naar een nieuw soort professional. Je zit als het ware tussen een onderwijsassistent en een leraar in. Met de Associate degree tot Pedagogisch Educatief Professional (Ad PEP) haal je in 2 jaar een hbo-diploma. Zo maak je echt het versc

en kind spelen met blokken

Anderen bekeken ook

Pedagogiek

Voltijd Bachelor opleiding

Heb jij interesse in de ontwikkeling en opvoeding van kinderen en jongeren? In hoe je hun ouders en betrokkenen daarbij professioneel kunt begeleiden? Dan is de opleiding Pedagogiek echt iets voor jou!

347963 Lo-res. Groep van 4 studenten in overleg aan tafel in algemene ruimte HAN.

Social Work

Voltijd Bachelor opleiding

Heb jij de drive om anderen, de samenleving en ook jezelf te versterken? Met Social Work help je mensen écht verder. Verleg je grenzen en pak complexe problemen aan. Bijvoorbeeld als GGZ-agoog of jeugdzorgwerker. Of in de verslavings- of gehandicaptenzorg. Mogelijkheden genoeg!

null

Toegepaste Psychologie

Numerus fixus opleiding

Verwonder jij je vaak over het gedrag van mensen? Wil jij leren achterhalen welke gedachten en gevoelens hieraan ten grondslag liggen? Wil jij leren hoe je gedrag kunt beïnvloeden? De focus bij de HAN ligt vooral op Arbeid & Gezondheid. Kies Toegepaste Psychologie. Worden wie je bent, dat werkt!

79bec200-0cf9-11ee-aca5-02565807075b Toegepaste Psychologie TP, foto 2432, studenten doen kaartspel aan tafel en docent geeft uitleg, overleg, samenwerken

Academische Lerarenopleiding Primair Onderwijs (ALPO)

Voltijd Bachelor opleiding

Je wilt naar de universiteit, maar wilt ook graag met kinderen werken en hen iets leren. Met de ALPO van de HAN en de Radboud Universiteit kan dat. Je leert goed lesgeven aan jonge kinderen en tegelijkertijd doe je onderzoek en verbeter je de kwaliteit van het onderwijs.

juf maakt puzzel met kind

Extra uitdaging tijdens je studie

Wil jij tijdens je studie méér? Dat kan! Doe je opleiding een stapje sneller, bereid je alvast voor op de uni of ga voor een extra traject. Of lijkt het ondernemerschap jou wel wat? Er is heel veel mogelijk bij de HAN!

Twee studenten overleggen met laptop

Direct contact

Vragen over de opleiding? ASK HAN! We helpen je graag persoonlijk verder.

Openingstijden

Werkdagen: 08:00 tot 17:00 uur
 

Liever bellen of appen?
Volgende pagina
 

Jouw toekomst

Aan de slag als leraar op de basisschool? Hoe ziet dit er precies uit? 

met kind