Hbo-opleiding Leraar Basisonderwijs (Pabo)

kinderen met meester achter ipad
Meld je aan
De opleiding start 2 keer per jaar
Meer informatie...
Brochure, helpdesk
 • ASK HAN
  We helpen je graag persoonlijk verder
 • Brochure aanvragen
  En bekijk thuis rustig het aanbod
Kom langs
Open Dagen, Activiteiten etc.
 • Activiteiten
  Plan nu een afspraak in

De opleiding start 1 september 2022 en 1 februari 2023

Wil jij een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van kinderen? Een meester of juf worden die het beste uit de kinderen haalt en ervoor zorgt dat ze een onvergetelijke basisschooltijd ervaren? Dan is de Lerarenopleiding Basisonderwijs iets voor jou. Kom naar de HAN Pabo in Arnhem of Nijmegen.

Waarom de HAN Pabo?

Meteen voor de klas

Als aankomend basisschoolleraar loop je in jaar 1 meteen 2 dagen per week stage. Wij regelen je stageplekken!

Meester geeft muziekles

Veel keuze

Wil jij studeren aan de HAN Pabo in Arnhem of in Nijmegen? De keuze is aan jou! En wil jij starten in september óf in februari? Ook die keuze kan jij helemaal zelf maken. Wat voor leraar wil jij worden? Breed opgeleid of juist met een specifieke expertise? Op de HAN Pabo kies jij.

Kinderen in de klas

Persoonlijke begeleiding

Wij gooien je niet zomaar in het diepe. Je werkt in een leerteam en wordt begeleid door een studiecoach.

Juf en kind met laptop

iXperium: uniek in Nederland

In ons leerlab iXperium experimenteer je met de nieuwste robots, greenscreens en andere ICT-tools.

Studievereniging Meesterlijk

Van workshops tot feesten: de studievereniging van de HAN Pabo organiseert gezellige én leerzame bijeenkomsten.

Goede baankansen

Het aantal onderwijsbanen stijgt nog steeds. Ook bieden scholen steeds vaker meteen een vast contract.

Kinderen van de glijbaan

Open Avond 1 juniOntmoet je nieuwe netwerk!

Waarom kiezen voor de PABO bij de HAN? Nou, omdat je bij de HAN samen leert. Maakt niet uit hoe oud je bent en wat je ervaring is. Mensen in je klas kunnen je verder helpen, inspireren of nemen inzichten uit de praktijk mee. Door je eigen werkplek en die van je klasgenoten kom je ook in contact met bedrijven. Dit begint al op de Open Avond, waar je studenten en werkgevers kunt ontmoeten. Een extra reden om naar de volgende Open Avond te komen op 1 juni 2022!

317759 Low Resolution, Klas met deeltijd en duale studenten bij de HAN University of Applied Sciences studierichting Financien en Rechten op LvS10.

Je kunt overal terechtBaankansen na de Pabo

Met je Pabo-diploma kun je natuurlijk lesgeven aan alle groepen van de basisschool. Maar je hebt nog veel meer mogelijkheden met je Pabo-diploma. Je kunt je specialiseren in een bepaald vak, ICT, muziek of beweging bijvoorbeeld. Of je kunt je richten op een speciale groep kinderen, kinderen die iets extra's nodig hebben.  

Drie studenten werken op laptop

Alle ins en outs van het onderwijsDit ga je leren

Je leert alles wat een stevige én moderne basisschoolleraar nodig heeft. Door al je stages en dankzij de persoonlijke begeleiding van de HAN ontwikkel jij je professioneel én persoonlijk.  

Op de Pabo leer je: 

 • duidelijk en gestructureerd lesgeven;
 • lesgeven aan kinderen met verschillende niveaus en achtergronden;
 • een veilige omgeving creëren voor je leerlingen;
 • leerlingen stimuleren en motiveren;
 • gedragsproblemen voorkomen;
 • samenwerken met collega's;
 • wat er komt kijken bij gesprekken met ouders;
 • ICT en nieuwe media toepassen in het onderwijs.
Puzzel met kind

Ontdek de HAN Pabo NijmegenEen dag uit het leven van Eefke

Ontdek de HAN Pabo ArnhemEen dag uit het leven van Dehny

Ontmoet onze Pabo-studenten

Het is goed dat je wordt gestimuleerd om samen te werken. Zo leer je om straks met collega’s te werken.‘’De sfeer op de HAN is gemoedelijk, rustgevend, gezellig en plezierig.’’

‘’Het leukste van mijn opleiding is het contact met de medestudenten. Naast het leren en volgen van de lessen hebben wij een gezellige groep die ook open staat om een keer naar de stad of lokaal ’99 te gaan. Lokaal '99 is een kroeg op de campus van de HAN die wordt gerund door studenten. Dit zorgt voor een goede sfeer in de groep.’’

De sfeer op de opleiding is vanaf het begin al heel fijn"Het leuke aan stage lopen op verschillende scholen is dat je heel veel ziet"

“Mijn jongere broertje en jongere neefjes en nichtjes probeerde ik altijd iets te leren wat ze nog niet konden. Kinderen iets leren bleek dus mijn roeping te zijn". Vanuit deze interesse is Sanne terechtgekomen bij de Pabo. “Toen ik de Open Dag en Meeloopdag bezocht, werd ik enthousiast voor het vak van leraar basisonderwijs”.

Het is fijn dat je vanaf het begin van de Pabo al stage loopt"In jaar 1 ben ik erachter gekomen dat ik echt op mijn plek zit"

Zolang als ze zich al kan herinneren, wil Lisanne juf worden. Van haar vriendinnen hoorde ze leuke verhalen over de HAN en de stad Nijmegen. Deze verwachtingen zijn helemaal waargemaakt, weet ze na 3 jaar studie aan de HAN Pabo Nijmegen.

De feedback en energie die je terugkrijgt van leerlingen in onbeschrijfelijk"Tijdens deze studie is het heel fijn om samen te werken en te leren"

Voorafgaand aan de Pabo heeft Kain de mbo-opleiding Bouwkunde gevolgd. Tijdens deze opleiding kwam hij erachter dat een andere toekomst beter bij hem paste. Hij wilde namelijk meer betekenen voor de maatschappij.

Door de band die je opbouwt met de leerlingen is je stage een topervaring"Je zit in de klas met mensen die hetzelfde willen als jij: leraar worden"

Anne wilde graag met kinderen werken, vindt het onderwijs interessant en heeft een brede interesse. Die eigenschappen brachten haar bij de Pabo, omdat ze met haar diploma uiteindelijk les kan geven in meerdere vakken en haar lessen op haar eigen manier kan vormgeven.

De stap naar docenten toe is veel kleiner dan op de middelbare school"Vanaf het moment dat ik een kleuter was, zei ik al dat ik juf wilde worden"

Marjolein’s keuze voor de Pabo was misschien voor de hand liggend, maar zeker de juiste voor haar. Ze heeft het altijd al leuk gevonden om kinderen iets te leren. Dat komt bij de Pabo bij elkaar. “Daarnaast heeft deze opleiding veel stages, interessante vakken en een leuke sfeer”.

#AskAStudentWat voor een leraar wil jij worden?

Opleidingen vergelijkenLerarenopleiding Basisonderwijs in Cijfers

Hoe tevreden zijn studenten over de Lerarenopleiding Basisonderwijs bij de HAN? Dat zie je in 1 oogopslag bij Studie in Cijfers. Vergelijk jouw opleiding met het landelijk gemiddelde en check wat interessante cijfers. Hoeveel procent haalt binnen 5 jaar zijn diploma, bijvoorbeeld?

Die cijfers kunnen jou helpen bij je studiekeuze. Stel, een opleiding heeft meer contacturen dan gemiddeld. Spreekt dat jou aan, of ga je juist liever zelfstandig aan het werk? Hoe meer je van een opleiding weet, hoe beter je een keuze kunt maken!

Twee dames lachend mediatheek

Benieuwd naar de Pabo?

Ontdek vooral zelf of deze opleiding bij jou past. Zin om een keer langs te komen? Onze deuren staan voor je open.

Juf en kind met laptop

Maak leren makkelijker, effectiever en leuker!Leren & Lesgeven met ICT

Pabo variantenVoor studenten die net iets meer willen

Wil jij voor de klas, maar ben jij ook op zoek naar extra uitdaging? De HAN Pabo biedt verschillende mogelijkheden.

Academische Lerarenopleiding Primair Onderwijs ALPO voor vwo'ers

Doe je vwo, wil je naar de universiteit, maar wil je ook graag met kinderen werken en hen iets leren? Met de Academische Lerarenopleiding Primair Onderwijs (ALPO) van de HAN en de RU kan dat. Je leert goed lesgeven aan jonge kinderen en tegelijkertijd doe je onderzoek en verbeter je de kwaliteit van het onderwijs.

Kinderen in de klas met vinger omhoog

Dubbele lerarenopleiding Pabo & ALO Pabo-ALO voor sportieve studenten

Wil je voor de klas in het basisonderwijs, maar ook gymdocent worden? Bij de Pabo-ALO kan dit allebei. Deze dubbele lerarenopleiding is een sportief traject waarin je 2 opleidingen tegelijk volgt. Na 5 jaar heb je 2 diploma’s op zak.

Studente buiten sporten closeup

Slim Studies Combineren Dubbele bevoegdheid voor studenten met brede interesses

Wil jij je opties openhouden en meer uit je studietijd halen? Wij dagen je uit! Door slim 2 studies te combineren kun jij straks werken in het primair én voortgezet onderwijs. De HAN Pabo is te combineren met de opleidingen Leraar Nederlands, Leraar Wiskunde en Leraar Engels. Het is mogelijk om in verschillende jaren te starten met je 2e studie.

Docent voor de klas

Ad Pedagogisch Educatief Professional Liever een 2-jarige hbo-opleiding? Denk dan eens aan de Ad PEP!

Werk jij graag met kinderen? Dan weet je dat er veel verandert in de opvang en het onderwijs. Hierdoor is er vraag naar een nieuw soort professional. Je zit als het ware tussen een onderwijsassistent en een leraar in. Met de Ad-opleiding tot Pedagogisch Educatief Professional haal je in 2 jaar een hbo-diploma. Zo maak je echt het verschil voor kinderen.

Docent en kind spelen met blokken

Anderen bekeken ook

Pedagogiek

Voltijd Bachelor opleiding

Heb jij interesse in de ontwikkeling en opvoeding van kinderen en jongeren? In hoe je hun ouders en betrokkenen daarbij professioneel kunt begeleiden? Dan is de opleiding Pedagogiek echt iets voor jou!

347955 Lo-res. Jay 't Zand in overleg met 2 vrouwelijke studenten aan tafel.

Social Work

Voltijd Bachelor opleiding

Heb jij de drive om anderen, de samenleving en ook jezelf te versterken? Met Social Work help je mensen écht verder. Verleg je grenzen en pak complexe problemen aan! Bijvoorbeeld als GGZ-agoog of jeugdzorgwerker. Of in de verslavings- of gehandicaptenzorg. Mogelijkheden genoeg!

null

Communicatie

Voltijd Bachelor opleiding

Ben je geïnteresseerd in (social) media, digitale communicatie en in mensen en hun gedrag? Ben je creatief met tekst en beeld en gefascineerd door de wereld van media? Wil jij merken laten vlammen en een boodschap slim verpakken? Dan is Communicatie iets voor jou!

werken aan project, FEM Communicatie

Toegepaste Psychologie

Numerus fixus opleiding

Verwonder jij je vaak over het gedrag van mensen? Vind je hun gedachten en gevoelens interessant? Kies voor hbo Toegepaste Psychologie. Je leert gedrag van mensen verklaren. Laat ze hun eigen kracht ontdekken op het werk. Zo help je hen én hun organisatie vooruit! Want worden wie je bent, dat werkt!

studenten doen lerend kaartspel

Direct contact

Vragen over de opleiding? ASK HAN! We helpen je graag persoonlijk verder.

Openingstijden

Werkdagen: 08:00 tot 17:00 uur
 

Liever bellen of appen?

Bellen: 024 - 353 0500
WhatsApp: 024 - 353 0500

Volgende paginaJouw toekomst

Aan de slag als leraar op de basisschool? Hoe ziet dit er precies uit? 

puzzel met kind