Onderzoek

Wat is het effect van vaktherapie bij mensen met psychische problemen? Onderzoek naar de werking en het effect van deze therapie is nog schaars. Ons lectoraat ontwikkelt kennis over de werking van vaktherapie en de onderbouwing daarvan. Daarbij werken we nauw samen met de beroepspraktijk.


Onderzoeksthema’s uit praktijk en wetenschap

Het Lectoraat Vaktherapie in de Gezondheidszorg werkt nauw samen met de beroepspraktijk. Er is binnen het werkveld grote behoefte aan ontwikkeling van kennis door praktijkonderzoek. Het lectoraat betreft een samenwerkingsverband tussen de HAN en GGNet/Scelta, expertisecentrum voor persoonlijkheidsproblematiek. Ook met andere praktijkpartners en opleidingen of kennisinstellingen wordt samengewerkt.

Ons onderzoek is gericht op:

  • Effecten van vaktherapeutische interventies
  • Werkingsmechanismen en werkzame factoren van vaktherapeutische interventies
  • Het perspectief van de patiënt ten aanzien van vaktherapeutische interventies

De relevantie in de ogen van vaktherapeuten, cliënten en betrokken beleidsverantwoordelijken staat centraal. Dit in aansluiting op wetenschappelijke inzichten.

Onze onderzoekslijnen

De onderzoekslijnen van het lectoraat Vaktherapie in de Gezondheidszorg sluiten aan op de Strategische Onderzoeksagenda van de Federatie voor Vaktherapeutische Beroepen.  

  1. Bevorderen kwaliteit en innovatie
  2. Effecten van vaktherapeutische interventies
  3. Werkingsmechanismen en werkzame factoren van vaktherapeutische interventies
  4. Clientperspectief
  5. Samenwerking met andere disciplines

Onderzoekslijnen Lectoraat Vaktherapie in de Gezondheidszorg

Overzicht van de onderzoekslijnen van het lectoraat
Onderzoekslijn 1 

Bevorderen kwaliteit en innovatie

Het is belangrijk dat vaktherapeuten hun werkwijze expliciteren en dat we werken aan vergroten van mogelijkheden en verbeteren van kwaliteit. Dit vraagt om de ontwikkeling en beschrijving van vaktherapeutische interventies en vaktherapie-specifieke instrumenten die in te zetten zijn in de dagelijkse praktijk. Vaktherapeuten werken vaak vanuit bestaande (psycho)therapeutische methoden en zoeken naar de vertaalslag naar vaktherapie. Wat is dan de specifieke bijdrage van vaktherapie? En hoe maak je deze integratie? Ook willen we graag vernieuwen, innoveren zodat we meegaan met de tijd. Bijvoorbeeld via de inzet van digitale middelen zoals VR in vaktherapie.

Projecten binnen de onderzoekslijn 'bevorderen kwaliteit en innovatie'

Validatieonderzoek met betrekking tot de SERATS

Kunnen mensen die kampen met emotieregulatieproblemen hun emoties uiten in vaktherapie? In dit project onderzoeken we de eerder ontwikkelde vragenlijst voor beeldende therapie, de Self-expression and Emotion Regulation in Arts Therapies Scale' en hopen we deze te kunnen valideren voor vaktherapie-breed gebruik.

bijzonder-lectoraat-vaktherapie_acht-maskers_2020

Gezamenlijke besluitvorming over vaktherapeutische behandeling in de forensische zorg

Het doel van dit project is om een praktisch inzetbare vaktherapeutische keuzehulp te ontwikkelen. Deze vaktherapeutische keuzehulp biedt ondersteuning aan verwijzers en patiënten om in een gesprek samen de afweging te maken welke vaktherapeutische vorm het beste past (Shared Decision Making).

Dame tekent met stift op raam
Onderzoekslijn 2 

Effecten van vaktherapeutische interventies

Graag willen we weten van het effect is van vaktherapeutische interventies. Daarom doen we effectonderzoek naar specifieke vaktherapeutische interventies zoals interventies/ modules gericht op emotieregulatie, trauma, bepaalde diagnoses maar ook bij mentale aanpassingsproblemen bij somatische aandoeningen.

Projecten binnen de onderzoekslijn 'Effecten van vaktherapeutische interventies'

Van negatief denken naar positief doen

Mensen met persoonlijkheidsstoornissen scoren relatief laag op welbevinden. Het ontbreekt hen aan veerkracht voor aanpassing, eigen regievoering in sociale, mentale en fysieke uitdagingen. Een nieuwe vaktherapeutische behandelmodule heeft het bevorderen van welbevinden van deze patiënten als doel.

Student Master Vaktherapie - Dramatherapie- kijkt in spiegel.

Trauma Focused Art Therapy

Het Trauma Focused Art Therapy onderzoek is een mixed methods study waarin gewerkt wordt met het 10-sessieprotocol, ontwikkeld door Karin Schouten. De effectiviteit van vaktherapie voor de behandeling van trauma wordt onderzocht met een multiple baseline studie aangevuld met kwalitatieve semigestructureerde interviews Het design van deze studie is praktijkvriendelijk en betrekt nadrukkelijk de ervaringen van de deelnemers. In dit onderzoek wordt samengewerkt met zes verschillende praktijkinstellingen, en met docenten en studenten van opleiding Vaktherapie.

international week trauma sensitive yoga 2020
Onderzoekslijn 3 

Werkingsmechanismen en werkzame factoren van vaktherapeutische interventies

Vaktherapie kan in de behandeling van toegevoegde waarde zijn vanwege de ervaringsgerichte insteek via een vaktherapeutisch middel. Daarmee kan worden aangesloten bij zaken die moeilijk te verwoorden zijn of er kan direct geoefend worden. De toepassingen in de praktijk zijn interessant, veelbelovend en vragen om nadere beschrijving, onderbouwing en toetsing. Dat begint bij het onderzoeken van HOE iets werkt. Welk werkingsmechanisme en welke therapeutische factoren spelen een rol? In deze onderzoekslijn ontwikkelen we een rationale voor vaktherapie: wat draagt bij aan verandering door vaktherapie?

Projecten binnen de onderzoekslijn 'Werkingsmechanismen en werkzame factoren van vaktherapeutische interventies'

Werkingsmechanismen van vaktherapeutische interventies in de forensische zorg

Het project 'Werkingsmechanismen en interventies van vaktherapie in de forensische zorg' beoogt een belangrijke impuls te geven aan de kennis- en kwaliteitsontwikkeling en professionalisering van vaktherapie in de forensische zorg.

Drie studenten lopen trap op

Systematische review naar werkingsmechanismen van beeldende therapie bij trauma

Systematische review naar werkingsmechanismen van beeldende therapie-interventies in de trauma gerichte beeldende therapie.

twee studenten schilderen
Onderzoekslijn 4 

Cliëntperspectief

De ervaring met en de mening van de cliënt over vaktherapie is belangrijk. Daarom brengen we het perspectief van de cliënt ten aanzien van vaktherapeutische interventies in kaart. Daarmee bevorderen we de communicatie tussen cliënten en therapeuten. Cliënten geven namelijk op deze wijze feedback aan vaktherapeuten. Door middel van de feedback kunnen we de kwaliteit van de therapie bevorderen. Ook is het cliëntperspectief een van de 3 pijlers van Evidence Based Practice. In deze onderzoekslijn doen we vooral kwalitatief onderzoek naar ervaringen van cliënten en laten cliënten of cliëntvertegenwoordigers meedenken in onderzoek.

Projecten binnen de onderzoekslijn 'Cliëntperspectief'

Perceived effects of Arts and Psychomotor Therapies

Wat ervaren cliënten in vaktherapie? Hoe helpt het hen en wat is voor hen het resultaat of het effect van de therapie? Dit onderzoeken we in het project Perceived effects of Arts and Psychomotor Therapies. Dit project is landelijk uigerold in samenwerking met andere lectoraten. Studenten, docent-onderzoekers en vaktherapeuten uit het werkveld leveren een bijdrage maar natuurlijk ten eerste de cliënten zelf! Zo zijn er de laatste jaren al subonderzoeken uitvevoerd naar muziektherapie, psychomotorische therapie en dramatherapie bij mensen gediagnosticeerd met persoonlijkheidsstoornissen.

Studenten in actie
Onderzoekslijn 5 

Samenwerken met andere disciplines

Wat is de meerwaarde van vaktherapie? Om deze vraag te beantwoorden is het van belang om te onderzoeken waar disciplines elkaar aanvullen, waar de specifieke kracht van de een of de ander ligt. Op basis daarvan kunnen we de samenwerking verbeteren. In deze onderzoekslijn ontwikkelen we de samenwerking met andere disciplines zoals verpleegkunde, social work, paramedische begroepen, psychiatrie en klinische psychologie: hoe kunnen de disciplines elkaar aanvullen; hoe kunnen andere disciplines indicaties stellen voor vaktherapie?

Projecten binnen de onderzoekslijn 'Samenwerken met andere disciplines'

Actie-onderzoek

Het lectoraat werkte reeds samen met studenten van de Academie IT en Media Design bij het subsidieproject gericht op actie-onderzoek ter ontwikkeling van de VR Health Experience, een virtuele vaktherapieruimte. De participanten, vaktherapeuten uit het werkveld, werden door deze studenten begeleid in het formuleren van gebruikerswensen. Zij maakten vervolgens een opzet waar de technische VR-ontwikkelaars mee aan de slag konden.

student schrijft in notitieblok

Vaktherapeutische uitwerking nachtmerrieprotocol

Traumatische ervaringen. Een groot deel van de mensen met een persoonlijkheidsstoornis heeft er mee te maken. Vaktherapie blijkt van waarde in de behandeling van trauma. Binnen dit project ontwikkelen we een specifieke vaktherapeutische module waarbij we ook kijken naar hoe verschillende disciplines elkaar kunnen aanvullen en wat daarin de toegevoegde waarde van vaktherapie is.

Persoon maakt notitie

Case study-beschrijving in co-creatie

Een beeldend therapeut, cliënt en psychotherapeut schreven in co-creatie de betekenis van het levenverhaal van de cliënt in woord en beeld.

schilderen, werken, creativiteit