Gezamenlijke besluitvorming over vaktherapeutische behandeling in de forensische zorg

Onderzoekende jongeren

Snelle info

Start

1 maart 2024

Status

Lopend

Looptijd

2 jaar

Subsidie

Kwaliteit Forensische Zorg (KFZ)

Projectleiders

Suzanne Haeyen en Evelien Joosten

Aanleiding

Vaktherapie wordt vaak ingezet voor de behandeling van forensische patiënten. Verwijzers zetten de verschillende vormen van vaktherapie echter vaak weinig doelgericht in. De keuze voor een specifieke vorm van vaktherapie is afhankelijk van de voorkeuren en de percepties van de verwijzer.

vaktherapeutische keuzehulp  

Doel van het project

Het doel van dit project is om een praktisch inzetbare vaktherapeutische keuzehulp te ontwikkelen. Deze vaktherapeutische keuzehulp biedt ondersteuning aan verwijzers en patiënten om in een gesprek samen de afweging te maken welke vaktherapeutische vorm het beste past (Shared Decision Making ofwel gedeelde besluitvorming).

Centraal in deze vaktherapeutische keuzehulp staan de door eerdere patiënten ervaren effecten van de verschillende vormen van vaktherapie, ook wel perceived effects genoemd. Deze ervaringen kunnen de patiënt, die nog moet kiezen, ondersteunen in zijn/haar keuze. Tevens kan de affiniteit van de patiënt met de vormen van vaktherapie en de therapeutische houding van de vaktherapeut inzichtelijk worden gemaakt. Bovendien kan een koppeling gemaakt worden van ervaren effecten en affiniteit met de behandeldoelen. In de forensische praktijk blijkt veel behoefte te bestaan aan een dergelijke praktische vaktherapeutische keuzehulp om het gesprek in gang te zetten.
 

Meer info over de keuzehulp

De vaktherapeutische keuzehulp voorziet in een belangrijke behoefte om tot een weloverwogen keuze voor een vorm van vaktherapie te komen in plaats van deze te baseren op persoonlijke voorkeuren en percepties van de verwijzers.

Deze vaktherapeutische keuzehulp biedt ondersteuning aan verwijzers en patiënten om in een gesprek samen de afweging te maken welke vaktherapeutische vorm het beste past (shared decision making ofwel gedeelde besluitvorming). Centraal in deze vaktherapeutische keuzehulp staan de, door eerdere patiënten, ervaren effecten van de verschillende vormen van vaktherapie. Deze ervaringen kunnen de patiënt, die nog moet kiezen, ondersteunen in zijn/haar keuze. Ook kan de affiniteit van de patiënt met de vormen van vaktherapie en de therapeutische houding van de vaktherapeut inzichtelijk worden gemaakt. Bovendien kan een koppeling gemaakt worden van ervaren effecten en affiniteit met de behandeldoelen. In de forensische praktijk blijkt veel behoefte te bestaan aan een dergelijke praktische vaktherapeutische keuzehulp om het gesprek in gang te zetten.

Onderzoeksopzet

Dit onderzoeksproject bestaat uit twee delen. In het eerste deel worden de ervaren effecten van patiënten en hun affiniteit met de verschillende vormen van vaktherapie en hoe deze bijdroegen aan hun behandeldoelen in kaart gebracht. Daarnaast worden vaktherapeuten en verwijzers geïnterviewd in dit gedeelte van het onderzoeksproject.

Op basis van de bevindingen van het eerste deel van dit onderzoeksproject wordt een vaktherapeutische keuzehulp ontwikkeld waarmee forensische patiënten en hun behandelaren in een gesprek de best passende vaktherapie kunnen kiezen. Het gaat daarbij om afgewogen voorkeuren waarmee wordt nagegaan of de ervaren werkzame effecten, de affiniteit van de patiënt met een vorm van vaktherapie en veel voorkomende therapeutische houdingen van de vaktherapeut passend zijn bij de beoogde behandeldoelen.

De vaktherapeutische keuzehulp wordt ontwikkeld met behulp van Design Thinking. Dit is een systematische benadering waarmee praktijkonderzoekers in co-creatie met de eindgebruikers (in dit geval de verwijzers en de patiënten) een product ontwikkelen. De Design Thinking methode heeft sterke raakvlakken met het handelings- of actieonderzoek.

Teamleden

  • Suzanne Haeyen (lector Vaktherapie in de Gezondheidszorg, HAN)
  • Evelien Joosten (onderzoeker lectoraat Vaktherapie in de Gezondheidszorg, HAN)
  • Erik Bulten (hoofdonderzoeker Pompestichting)
  • Sharon Gaab (manager patiëntenzorg Pompestichting)
  • Maartje Lavrijsen (teamleider behandelzaken de Woenselse Poort)
  • Patric Driessen (leidinggevende vaktherapie, forensische afdeling van de LVR-Klinik Bedburg-Hau, Duitsland).

Contact over dit project?

Evelien Joosten

  • evelien.joosten@han.nl
  • Onderzoeker Lectoraat Vaktherapie in de Gezondheidszorg