Onderzoek

Rivieren zijn van grote ecologische waarde. In Sustainable River Management ligt de nadruk op herstel van de ecologie door gebruik te maken van natuurlijke hulpbronnen. Dit gaat hand in hand met andere beleidsdoelstellingen. 

water

Projecten

ResiRiver

Het project 'Resilient River' (ResiRiver) richt zich op het creëren van veerkrachtige riviersystemen door het mainstreamen en opschalen van op natuur gebaseerde oplossingen (Nature-based Solutions - NbS).

63179590-c428-11ee-aac8-f1fab68d7389 ResiRiver. Vaargeul. Beeld van RWS dat vrij te gebruiken is met bronvermelding

Floating future

Ruimte is schaars in Nederland. Klimaatverandering en zeespiegelstijging zetten de schaarse ruimte in Nederland verder onder druk.

1c626371-943d-11ee-9614-00fcc223dc49 Drijvende woningen

Baggerslib als grondstof voor de keramische industrie

Zand en andere grove grondstoffen worden steeds schaarser, terwijl miljarden kubieke meters fijnkorrelig en samenhangend slib wereldwijd worden uitgebaggerd om havens en vaargeulen operationeel te houden.

95b4d8a0-8d19-11ee-b8fd-df4084747fac Keramische stenen die gemaakt worden van afval.

Wie Zorgt

Er is inmiddels al een zorginfarct gaande. Te korten in de zorg, met wel een toenemende vraag naar zorg. Mensen worden steeds ouder, en moeten langer thuis blijven wonen. Het doel van dit onderzoek is om een intelligente thuisomgeving te creëren dat mensen met dementie ondersteunt in de dagelijkse activiteiten, specifiek eten & drinken.

5c33ac70-5ddd-11ee-84ec-b9b1abbb046b Ouder dame wordt in dagelijkse bezigheden geholpen via technieken in huis

Senior Designs

Om ouderen langer thuis te laten wonen zijn technologische hulpmiddelen meer en meer nodig. In dit project gaan we uit van de creativiteit en competentie van ouderen. We analyseren vindingrijke oplossingen van ouderen en vertalen deze naar prototypes, toolkits en producten voor ouderen.

340604 Verpleegkundige met senior in bejaardentehuis

Taaie dijken klimaatrobuust

Het maatschappelijke belang achter de dijk wordt steeds groter. De huidige Nederlandse aanpak, waarbij dijken steeds hoger en breder worden gemaakt om de risico’s te beperken, zorgt daarom op termijn voor ruimtelijke problemen. We moeten daarom voor praktische alternatieven gaan zorgen.

532682 Dijkverschuiving. Foto via Maarten Podt

ACE: Accelerating the Home Care Innovation Ecosystem of the Future in the North Sea Region

Momenteel heeft 1/5 van de huishoudens in de EU professionele zorg nodig. Het zorgsysteem en medische faciliteiten kunnen dit toenemende aantal gebruikers van zorg niet aan, zeker gezien het personeelstekort. ACE versnelt (adoptie van) innovaties die aansluiten bij de behoeften.

31730 student lacht naar andere student

Gezonde werkomgevingen

Hogeschool-docenten hebben een bovengemiddelde kans op een burn-out. In dit project zijn ontwerprichtlijnen ontwikkeld voor een gezonde werkomgeving die de stress zou moeten reduceren.

7be43cba-0cfc-11ee-bf12-02565807075b Stagiair Emma Kok in een groende kantooromgeving in het kader van het project Gezonde Werkplek

Rivierwerken

Er wordt continu ‘reuzenarbeid’ verricht in het rivierengebied in het teken van hoogwaterbescherming, vaarwegbeheer, natuurontwikkeling en delfstoffenwinning. Bij veel van deze rivierprojecten maakt grondverzet het grootste deel uit.

354260 luchtfoto rivierenlandschap hoogwater A50 richting Loenen

The Art of Connection

Hoe verbeter je de sociale interactie tussen (oudere) bewoners in de wijk? Dit project van het Lectoraat Architecture in Health ontwikkelt hiervoor een interactieve openbare ruimte in de wijk Malburgen in de buurt Bakenhof (Arnhem).

328688 Coehoornpark ingang

Gevolgen klimaatverandering

Hoe kunnen we mensen, gemeenschappen, essentiële diensten en de economie zo goed mogelijk beschermen tegen de gevolgen van klimaatverandering? Met de middelen die beschikbaar zijn? Dit is de uitdaging waar ons lectoraat voor staat. 

Praktijkgericht onderzoek

Ons lectoraat heeft deze uitdaging aangenomen. En heeft hiermee een sleutelrol op zich genomen in het onderwijzen van praktijkgericht onderzoek in ons vakgebied. In het duurzaam beheren van rivieren, steden en landschappen wordt samengewerkt met overheden, bedrijven en kennisinstellingen. Om de uitdaging aan te kunnen gaan zijn heldere condities voor contracten en financiën nodig. En meer resultaatgerichte, interdisciplinair samenwerkende specialisten. 

Beter gebruikmaken van natuurlijke processen

Professionals en beleidsmakers van over de hele wereld komen naar Nederland om te leren over onze geïntegreerde aanpak van waterbeheer. Het is van belang om in het herstel van de ecologie beter gebruik te maken van natuurlijke processen als: 

  • Overstromingen
  • Erosie
  • Sedimentatie

Het herstellen van de natuurlijke dynamiek van de rivier heeft gunstige effecten op de natuur, landbouw, economie en stedelijke ontwikkeling.

Kernbegrippen

Sustainable River Management richt zich op 3 kernbegrippen: 

  1. We mogen niet vergeten om gebruik te maken van de baten van de rivier
  2. Kennis van het gedrag van ons hoogwaterbeschermingssysteem neemt toe in belang
  3. River Management draait ook om ‘Peoplemanagement’
339977 een bankje dat last heeft van een overstroming.
Samenwerkingsverband
 

Technologie en Samenleving

Internationale concurrentie, hoogwaardige technologie en eisen op het gebied van duurzaamheid speelt een steeds grotere rol voor bedrijven. Ze streven dus naar innovatieve, efficiënte en effectieve producten en diensten. Samenwerkingsverband Technologie en Samenleving werkt aan ondersteunende en innovatieve onderzoeksprojecten voor het werkveld. Samen met het onderwijs. We dragen bij aan de kwaliteit van het onderwijs, de innovatieve kracht van de beroepspraktijk én een duurzame samenleving.

distributiecentrum