Onderzoek
Onderzoekers van het lectoraat houden zich bezig met vragen zoals: hoe zorgen we ervoor dat mensen met een verstandelijke beperking en hun naasten gezien worden? Hoe verbeteren we betekenisvolle relaties? Hoe ondersteunen we professionals in het bieden van goede zorg?

Onderzoekslijnen
De ambitie van het lectoraat is om in de onderzoeksperiode 2022 - 2026 professionals (verder) toe te rusten om een normatieve en reflectieve professional te zijn. Deze professional kan, vanuit een sterke eigen identiteit, bijdragen aan een betekenisvol leven van mensen met een verstandelijke beperking en hun naasten. Op die manier wordt bijgedragen aan het bevorderen van een sociaal rechtvaardige samenleving waar mensen met een verstandelijke beperking vanzelfsprekend deel van uit maken.
Het lectoraat richt zich de komende jaren op 4 onderzoekslijnen:
- Het versterken van reflectief en normatief vakmanschap van (aankomende) professionals in de gehandicaptensector
- Leven met een verstandelijke beperking in een sociaal rechtvaardige samenleving
- Mensen met een verstandelijke beperking en het versterken van betekenisvolle relaties
- Bijdragen aan een plural design for research.
Over ons onderzoek
Ons onderzoek doen we in samenwerking met organisaties voor mensen met verstandelijke beperkingen, welzijnsorganisaties, gemeenten en andere kennisinstituten. En ook met de sociale opleidingen van de HAN.
Onderzoek waar iedereen aan mee kan doen
In de nieuwe lectoraatsperiode (2022-2026) kijkt het lectoraat extra kritisch naar hoe wij zelf onderzoek doen. Als we mensen met een verstandelijke beperking zien als kennisdrager, dan moeten we die kennis ook ontsluiten. We gaan op zoek naar manieren voor iedereen om mee te doen aan onderzoek. In het participatieve onderzoeksproject In Goeden Doen staat bijvoorbeeld het waarderen van overtuigingen, waarden en normen van álle gesprekspartners centraal.
Niet-talig manieren van verbinden
Niet-talige (bijvoorbeeld beeldende) manieren van verbinden helpen bij het vergaren van meer kennis. Dit wordt uitgewerkt in het project Zintuigenlabo. Inclusief onderzoek levert nieuwe, andere kennis op. Bijvoorbeeld meer kennis vanuit lichamelijke/ zintuiglijke gewaarwordingen. De kwaliteit van het onderzoek is beter als het uitgevoerd wordt met de mensen waar het over gaat.
Leer-werkplekken: STERKplaats Nijmegen
Sterkplaats Nijmegen biedt leer-werkpleken voor mensen met een (licht) verstandelijke beperking. Deze STERKstudenten volgen in 3 jaar tijd de opleiding STERK van de LFB. Met deze opleiding ontwikkelen zij zich tot ervaringsdeskundige en leren zij andere mensen met een beperking te versterken en te vertegenwoordigen. Bij deze opleiding staat talentontwikkeling centraal. De STERKstudenten leveren een bijdrage aan de onderwijsactiviteiten van de HAN en worden hierin ondersteund door een coach en stagiairs. De STERKplaats is nauw verbonden aan het lectoraat.