Foto STERKstudenten HAN

Ben je student of docent? Werk dan samen met de STERKplaats. STERKstudenten met een (verstandelijke) beperking volgen de opleiding tot ervaringsdeskundige. Ieder met unieke expertise. Zij delen hun ervaringskennis met jou. STERKplaats Nijmegen is een samenwerking tussen de HAN en de LFB.

Doorloop een extra waardevol leerproces. Werk samen aan het versterken van de praktijk, het verbeteren van behandeling, zorg en het zo goed mogelijk opleiden van iedere student in de zorgsector. Samenwerken? Ja, héél graag!

HAN & LFB
 

STERKplaats Nijmegen

De LFB is de landelijke belangenorganisatie dóór en vóór mensen met een verstandelijke beperking. STERKplaatsen van de LFB zijn verspreid over heel Nederland. Hierdoor is het mogelijk om vanuit verschillende plekken veel te betekenen voor mensen met een beperking. De STERKplaatsen werken samen met gemeenten, zorgaanbieders, scholen, welzijnsinstellingen en andere maatschappelijke organisaties in de buurt.

Logo's HAN, LFB en STERKplaats Nijmegen
Ervaringsdeskundigen in opleiding 

Maak kennis met STERKstudenten

  • c8ea6168-0cf9-11ee-9212-02565807075b STERKplaats, Portret Simone

    Simone Krijgsman

    Ik wil mijn ervaringen inzetten om te voorkomen dat meer mensen moeten doorstaan wat ik heb meegemaakt. Deze praktijkervaringen wil ik meegeven aan (zorg)medewerkers, maar ook aan studenten zodat zij beter zijn voorbereid op de praktijk. Ik kan mijn ervaringen inzetten bij onderzoek, als co-docent of bij het ontwikkelen van lesmateriaal.

    "Life can only be understood backwards; but it must be lived forwards. Life is not a problem to be solved, but a reality to be experienced." van Søren Kierkegaard.

  • 424534 STERKplaats, Portret Mycha-2

    Mycha Kilian

    Ik werk vanuit mijn eigen ervaring en daaruit opgedane kennis. Denk daarbij aan ervaringen met mijn lichamelijke beperking. Sta open voor mijn verhaal en blijf nieuwsgierig! Ook ben ik actief in activiteiten rondom “18 min 18 plus”. Daarnaast denk ik ook graag mee in het doorontwikkelen van de zorg, lessen en lesmateriaal rondom een gezonde seksuele ontwikkeling. Wat is een goed leven?

    “What you see is what you get, maar de kunst is om verder te kijken.”

  • 424536 STERKplaats, Portret Rob

    Rob Jacobs

    Ik wil je graag mijn tips en tops meegeven als je in de zorg werkt of als je in de zorg wil gaan werken. Wij kunnen zoveel meer dan dat er in de lesboeken wordt beweerd! Kijk naar onze talenten en niet naar een beperking. Ik ben ook actief in de public relations van STERKplaats Nijmegen. Met behulp van video kan ik mijn perspectief in beeld verwoorden.

    "Mijn doelstelling is om als ervaringsdeskundige mensen enthousiast te maken om in de zorg te gaan werken."

  • 192277e0-0cfc-11ee-be58-02565807075b STERKplaats, Portret Nikki Struijk

    Nikki Struijk

    Ik wil handvatten bieden aan scholieren op hun eigen niveau. Zodat zij met de juiste begeleiding naar school kunnen blijven gaan en niet naar een lager niveau zakken. Ik heb ervaren hoe veel je uit jezelf kunt halen als je passende begeleiding krijgt, dan kun je zóveel meer! Daarom vind ik het belangrijk om in gesprekken mijn ervaringen te delen.

    “Wie het kleine niet eert is het grote niet weerd.”

  • 181d5856-0cfc-11ee-986b-02565807075b STERKplaat, Portret Angela Zhu

    Angela Zhu

    Het is belangrijk om op zo veel mogelijk plaatsen over te brengen dat mensen met een beperking ook gewoon mensen zijn. Kijk verder dan de buitenkant van een persoon. Wij zijn niet onze beperking! Ik breng mijn boodschap over door in gesprek te gaan over mijn uitdagingen met de mensen die hier iets van kunnen leren. Bijvoorbeeld binnen de zorgopleidingen bij de HAN.

    “Als je positief denkt komen je dromen uit.”

  • 4a7d6e34-0cf8-11ee-a647-02565807075b STERKplaats, Portret Jaheed-1

    Jaheed Andishmand

    Via de STERKplaats zet ik mij in voor een gezonde levensstijl, bijvoorbeeld bij sport en beweging. Ik wil ook meer bekendheid geven aan het VN-verdrag om de positie van mensen met een beperking te verbeteren. Ik kan hierbij mijn ervaringen delen. Ook vind ik het belangrijk dat er meer begrijpelijke informatie beschikbaar is. Daarnaast denk ik ook mee in onderzoeken. Niet te vergeten, ik draag ook graag bij aan congressen. Zowel inhoudelijk of als dagvoorzitter/spreker. Samen komen we er!

    "Meedoen is een recht. Dat staat in het VN-verdrag voor mensen met een beperking. Iedereen heeft recht op begrijpelijke informatie."

  • 14bd4eb6-0cff-11ee-afaa-02565807075b Portretfoto van STERKstudent Yanne Li.

    Yanne-Li Peters

    Ik wil meer creativiteit in de zorg terugzien, want communicatie kan ook op een andere manier. Door met beelden of tekeningen met elkaar te praten kom je veel verder. Mensen met een beperking kunnen meer dan alleen zakdoekjes vouwen, als je de moeite neemt om naar hun te luisteren.

    "Denk aan de toekomt en niet aan het verleden."

  • ad0ec9a1-cc0e-11ee-8fa5-2d3e2c21a4d9 Een portret van STERK student Jurre Siebert van STERKplaats Nijmegen aan de HAN.

    Jurre Siebert

    Ik vind het belangrijk dat iedereen zich bewust wordt van de kloof tussen mensen met en zonder beperking. Door mijn verhaal te delen, hoop ik bij te dragen aan een groter bewustzijn, zodat we allemaal meer begripvol en respectvol met elkaar om kunnen gaan.

    "De sleutel naar je toekomst heb je zelf."

  • ad0ec9a0-cc0e-11ee-9610-0f1209995194 Een portret van STERK student Rosalie Arts van STERKplaats Nijmegen aan de HAN.

    Rosalie Arts

    Ik wil anderen helpen sterker te worden door mijn eigen ervaringen te delen. Ik geloof dat gedeelde ervaringen een bron van kracht kunnen zijn, en ik wil mijn verhaal delen in de hoop dat het anderen aanmoedigt en versterkt in hun eigen leven.

    "Everyone is beautiful in their own way."

  • Tess Pijnenburg

    Ik doe veel op gevoel en ga graag het gesprek aan met mensen die daar echt iets aan hebben. Bij vraagstukken waar ik mij goed bij voel zet ik mij daar 100% voor in. Bij onderzoeken deel ik graag mijn perspectief op basis van mijn ervaringskennis.

    “Special things happen when you make other plans.”

Ideale samenwerking
 

Inclusief en duurzaam

Ideale samenwerking komt tot stand wanneer we inclusief aan ons doel werken. De STERKplaats wil graag gezamenlijk leren en ontwikkelen. Om dit goed te kunnen doen zijn de volgende dingen van belang, hier zijn we samen verantwoordelijk voor.

  • Wederzijdse motivatie
  • Duidelijke afspraken
  • Gedeelde verantwoordelijkheden
  • Gebruik maken van ieders talenten
  • Duurzame samenwerking
Samenwerken STERKplaats

De STERKplaats streeft er naar om opdrachten aan te nemen voor langere tijd, of opdrachten die elke periode of schooljaar terugkomen. Dit doen wij zodat we onze huidige en toekomstige STERKstudenten waar nodig een duidelijk traject kunnen aanbieden en daarmee zo flexibel mogelijk zijn. Kortdurende samenwerkingen zoals een afstudeerproject zijn ook mogelijk. Voor meer informatie, neem contact met ons op, dan kijken we samen naar de mogelijkheden.

Samenwerken? 

Neem contact op met een kwartiermaker

Samenwerken met de STERKplaats? Ja, heel graag! Heb je een vraag of een idee? Of zou je misschien willen samenwerken maar weet je nog niet goed hoe? Neem dan contact met op met één van onderstaande personen.

"Wij zijn de kwartiermakers van de STERKplaats: de vaste contactpersonen. Door ons werk als docent en onderzoeker kennen we de HAN goed.We ondersteunen je bij het tot stand brengen van verbindingen tussen de leerwensen en ambities van de STERKstudenten en de behoeften en wensen van opleidingen, lectoraten en bestaande projecten. Ook ondersteunen we bij vragen over huisvesting, faciliteiten en inbedding in de HAN. Zo werken we met elkaar aan een mooie samenwerking, die voor alle partijen veel oplevert!"

Elske van Oostaijen, Maaike Hermsen & Ida van Asselt-Goverts

Maaike Hermsen

HAN-lector Ethiek van Verbinding van Mensen met een Verstandelijke Beperking

826e366e-0cfa-11ee-870d-02565807075b onderzoek lector Ethiek verbinding verstandelijke beperking Maaike Hermsen

Elske van Oostaijen

Docent Ervaringsdeskundigheid in Zorg en Welzijn & Coördinator minor Mensen met een lichte verstandelijke beperking

eb669890-0cfb-11ee-a3d8-02565807075b STERKplaats_Foto-Elske-van-Oostaijen_2022

Ida van Asselt-Goverts

Docent Pedagogiek & Onderzoeker bij het lectoraat Ethiek van Verbinding van Mensen met een Verstandelijke Beperking

3b663b36-0cfa-11ee-8249-02565807075b onderzoeker lectoraat Ethiek van Verbinding Ida van Asselt
Jij bent welkom
 

Kom je langs?

Kom gezellig langs bij de STERKplaats Nijmegen (Kapittelweg 33, D0.16) op maandag, dinsdag, woensdag en donderdag. De koffie staat klaar. Bekijk de video 'Wie wij zijn' waarin de STERKstudenten zich voorstellen.

Meer over STERKplaats Nijmegen

Handreiking STERKplaats

Wat hebben we geleerd van bijna 2 jaar STERKplaats Nijmegen op de HAN? Op deze bijzondere plek volgen mensen met een verstandelijke beperking de opleiding STERK, een 3-jarig leer-werktraject tot ervaringsdeskundige. We blikken terug op de opstartfase.

488ebaec-0cf8-11ee-b54f-02565807075b STERKplaats, Handreiking Jaheed

Film 'STERK in onderwijs'

Bij het project 'Sterk in onderwijs' worden onderwijsinstellingen en LFB STERKplaatsen aan elkaar verbonden. Bij deze STERKplaatsen kunnen mensen met een verstandelijke beperking worden opgeleid tot ervaringsdeskundige. Zij doen dan de opleiding STERK van de LFB. Mensen met een beperking worden zo in hun kracht gezet.

413081 STERKplaats, Logo STERKplaats, rollbanner-2

Film 'Verbeelding van het goede leven'

Wat is een goed leven? Het HAN lectoraat Ethiek van verbinding met mensen met een verstandelijke beperking en Sterkplaats Nijmegen hebben samen met diverse welzijnsorganisaties uit de regio onderzoek gedaan naar verbeelding van een goed leven onder 8 jongvolwassenen met een verstandelijke beperking, hun naasten en begeleiders. Dit resulteerde in deze film.

346903 Screenshot van de film 'Verbeelding van het goede leven'

Visueel communiceren met ervaringsdeskundigen

Wat levert het op als je ervaringsdeskundigen en onderzoekers bij elkaar zet voor een training Visueel communiceren? Een mooie samenwerking en een visual van het onderzoeksproces. Inclusief wel te verstaan!

357700 Eindresultaat training visueel communiceren

Zintuigenlab

Hoe maken we vanuit onze zintuigen contact? De STERKplaats Nijmegen en het Lectoraat Ethiek van Verbinding met Mensen met een Verstandelijke Beperking zijn het zintuigenlabo opgestart om dit te onderzoeken. We zijn een groep met ervaringsdeskundigen, coaches, onderzoekers, studenten en docenten.

427883 Project Zichtbaar maken wat werkt van HAN Lectoraat Ethiek van Verbinding voor mensen met een verstandelijke beperking, vormgever Sanneke Duijf

Sociale rechtvaardigheid door 'art-based communities'

Mensen met een verstandelijke beperking leven nog te vaak in een sociaal isolement. Hoe kunnen zij gelijkwaardiger deelnemen in onze samenleving? Art-based communities waarin mensen met en zonder beperkingen samen kunst maken zijn wellicht een goed middel voor een sociaal rechtvaardigere samenleving.

Verfkwasten voor schilderdoek