Kennis en publicaties van het lectoraat

Producten en publicaties zijn beschikbaar voor iedereen op onze site. Docenten, besturen of opleiders kunnen deze gebruiken. Dit met in achtneming van de creative commons licentie: met naamsversmelding en niet commercieel.

31699 Twee studenten Pedagogiek lezen boek bibliotheek

Het Waardenkompas

Een van de belangrijkste uitdagingen voor de toekomst van de gehandicaptenzorg is het vergroten van de zichtbaarheid van het werk van professionals. In opdracht van VWS en de BPSW is daarom dit waardenkompas ontwikkeld, een beroepsspecifieke aanvulling op de 
brede beroepscode voor professionals in het sociaal werk. Het is ontwikkeld door onderzoekers van de HAN, ondersteund door begeleiders, ethici, geestelijk verzorgers, artsen en managers uit de gehandicaptenzorg. 

347036 Beeld van het waardenkompas

Deel verhalen met 'Kletsborden'

Kletsborden is een spel waarmee je écht contact kunt maken, op jouw manier. Je stelt elkaar gewone en ongewone vragen. Je deelt verhalen. En.. er ontstaan verrassingen als je je echt in elkaar verdiept.

298310 Afbeelding kletsborden ethiek van verbinding

Meer informatie Bekijk ook:

Handreiking voor onderwijs & praktijk: Op ervaringen kun je bouwen

Leren vanuit ervaringen doe je niet uit een boekje. Dat moet je uitproberen. Daarom bestaat deze handreiking uit oefeningen. Speciaal voor het onderwijs én de praktijk.

298311 Afbeelding handreiking ethiek van verbinding

WijKring

Hoe versterk je het sociale netwerk voor mensen met bijvoorbeeld een verstandelijke beperking die ondersteuning nodig hebben? Deelnemers aan een WijKring vergroten hun sociale netwerk in de wijk. De HAN deed onderzoek en schreef samen met partners de handleiding ‘In verbinding met de wijk’.   Van het onderzoek is onderstaand artikel verschenen: Ketelaars, A., Esmeijer N., Santvoort, F. van, Asselt-Goverts, I. van., Brummel, A.,  & Hermsen, M. (2018).  WijKringen versterken. Onderzoek naar de kwaliteit en de toegankelijkheid van de aanpak WijKringen voor jongvolwassenen met een LVB. Nederlands Tijdschrift voor de Zorg aan Mensen met Verstandelijke Beperkingen, 44,  184-202.

234512 wijkcentrum sociaal samenwerken

Aanzet met geld

Voor zelfstandig wonende jongvolwassenen met lichte verstandelijke beperkingen (LVB) kent het dagelijks leven veel uitdagingen. Een van die uitdagingen is het omgaan met geld. Gemeente Nijmegen wil graag weten hoe deze groep Nijmeegse inwoners daarbij het beste ondersteund kan worden.

218707 #50euroweek briefgeld euro budget

Promotieonderzoek Sociale Netwerken

Een steunend sociaal netwerk is voor iedereen belangrijk. We deden daarom onderzoek naar de volgende vragen: Hoe zien de sociale netwerken van mensen met een lichte verstandelijke beperking eruit? Hoe maak je netwerken sterker of groter? Wat zijn de resultaten van een cursus gericht op het sterker of groter maken van het netwerk?  

298312 Afbeelding Social networks ethiek van verbinding

Lees ook: MSNA handleiding/instrument

Publicaties

Er verschijnen regelmatig publicaties van het Lectoraat Ethiek van Verbinding met Mensen met een Verstandelijke Beperking. Een overzicht van alle publicaties vind je hier.

Student Rosa Brugts met kind van Richard Sleegers

Artikelen en nieuws van het lectoraat

Profiel Zorg van de voltijdopleiding Social WorkStudenten en onderzoekers houden elkaar scherp
31687 null
413075 STERKplaats, Handreiking Jaheed
297218 STERKplaats Kapittelweg 33, STERKstudent en student Social Work werken samen.
Studenten studeren in studiecentrum en maakt notitie, van bovenaf
null