null

Hoe versterk je het sociale netwerk voor mensen met bijvoorbeeld een verstandelijke beperking die ondersteuning nodig hebben? Deelnemers aan een WijKring vergroten hun sociale netwerk in de wijk. De HAN deed onderzoek en schreef samen met partners de handleiding ‘In verbinding met de wijk’.

Een WijKring is een groep van ongeveer 9 mensen die op loopafstand van elkaar wonen. Zij helpen elkaar, kijken wat er in de wijk te doen is en wat zij zelf voor de wijk kunnen betekenen. De WijKringers krijgen hulp van vrijwilligers en een professional. Andere buurtbewoners kunnen als vriend van de WijKring aansluiten bij de bijeenkomsten. Het doel van een WijKring is het afbouwen van professionele steun en het opbouwen van informele steun.

In verbinding met de wijk in 6 stappen

“De WijKring is een initiatief uit Nijmegen op basis van het Engelse model KeyRing Living Support Networks”, vertelt Annica Brummel. Zij is projectleider van de Tandem Welzijnsorganisatie. “Een WijKring kan mensen met een verstandelijke beperking ondersteunen bij het zelfstandig wonen. De handreiking ‘In verbinding met de wijk’ beschrijft in 6 stappen hoe je met de aanpak WijKring wijkgericht kunt werken.” De handleiding is er voor iedereen die sociale verbindingen in de wijk wil versterken, zoals sociaal werkers, beleidsambtenaren, vrijwilligers, ervaringsdeskundigen, maar ook studenten of docenten.

Onderzoek naar en film over de WijKring

HAN-onderzoeker Ida van Asselt-Goverts van het lectoraat Ethiek van Verbinding met Mensen met een Verstandelijke Beperking: “We deden onderzoek naar de ervaringen van de deelnemers en professionals aan een WijKring. 3 deelnemers aan de WijKringen deden mee als co-onderzoeker en samen met verschillende betrokkenen maakten wij tijdens het project een film om anderen te informeren en te inspireren.”

Meer informatie?

De HAN ontwikkelde samen met Pluryn, Bindkracht10 en de gemeente Nijmegen de handleiding ‘In verbinding met de wijk, handreiking wijkgericht werken vanuit de aanpak WijKring’.

Het project is onderdeel van een serie onderzoeken voor gemeenten waaronder ‘Financiële zelfredzaamheid van jongeren mensen met een lichte verstandelijke beperking (LVB)’. De handreiking sluit daarom ook aan bij wijkgericht werken met mensen met een LVB. Dit onderzoek is mogelijk gemaakt vanuit het programma Gewoon Bijzonder van ZonMw.