Onderzoek van ons lectoraat
Het Associate Lectoraat Capabilities in Zorg en Welzijn is beëindigd per december 2022. Het Associate Lectoraat droeg op verschillende manieren bij aan onderzoek en kennisontwikkeling.
Capability Approach
Het associate lectoraat is aangesloten bij de Human Development and Capability Association (HDCA) en het Nederlands-Vlaams Netwerk voor de Capability Approach in het Sociaal Domein. Vanuit deze netwerken verschijnen diverse wetenschappelijke en vakpublicaties, waaronder het onderwijsboek De Capability benadering in het sociaal domein: een praktijkgerichte inleiding, onder redactie van Tirions, Blok en Den Braber uit 2018.
Kunst en creativiteit in sociaal domein
Rond kunst en creativiteit richt associate lector Erik Jansen zich op de mogelijkheid om kunst als een capability op te vatten en probeert hij een brug te slaan tussen de kunsten en welzijn in het complete palet van instrumentele effecten tot culturele betekenisgeving. Hij is samen met lector Nico de Vos (HU) en Eltje Bos (HvA) oprichter van het Kennis- en innovatienetwerk Kunst en Creativiteit in het Sociaal domein (gelieerd aan het landelijk Platform Lectoren Sociaal Werk). Deze samenwerking heeft wetenschappelijke en vakpublicaties opgeleverd, zoals een special issue van Sociale Vraagstukken, een onderwijsboek over kunstgebaseerde methoden van onderzoek en een bijdrage aan het wetenschappelijk verzamelwerk Art in social work practice: Theory and practice, international perspectives opent in een nieuw venster (Huss & Bos, 2019) over kunstzinnige methoden in sociaal werk onderzoek.
Technologie in zorg en welzijn
Het associate lectoraat is een van de deelnemers aan iXperium Health waar praktijkprofessionals, docenten en studenten de mogelijkheden van sociale technologie exploreren. We hebben aansluiting bij verschillende projecten waarbij technologie in zorg en welzijn worden onderzocht.
HAN iXperium Health
HAN iXperium Health is een innovatielab op gebied van technologie in zorg en welzijn. De missie is om professionals toe te rusten met het vermogen om op een duurzame manier te reflecteren op technologische ontwikkelingen rondom gezondheid, welzijn en sport.
Technologie kan burgers helpen:
- bij de zorg voor hun eigen leven,
- in hun eigen woonomgeving,
- bij het ondersteunen in hun functioneren,
- bij het versterken van hun sociale netwerken.