iXperium Health (Nijmegen)

HAN iXperium Health is een innovatielab op het gebied van technologie in zorg en welzijn. De missie is om professionals toe te rusten met het vermogen om op een duurzame manier te reflecteren op technologische ontwikkelingen rondom gezondheid, welzijn en sport.

samen werken aan een project

studiejaar 23/24, semester 1 

Startbijeenkomst iXperium Health

De startbijeenkomst voor studenten is op donderdag 14 september van 09.00 tot 10.30 uur in het iXperium Health, Kapittelweg 33, eerste verdieping C-vleugel (C1.03). 

Leren en innoveren

iXperium Health biedt een inspirerende leeromgeving waarin door studenten, docenten en professionals geëxperimenteerd wordt met nieuwe zorg- en sociale technologie Denk aan Virtual Reality, sociale robots, sensoren en 3D-printen. Als lab/werkplaats hebben we voorheen veelal losse projecten gedraaid met samenwerkingspartners uit het werkveld, zie voorbeelden. Door deze experimenten en praktijkgerichte onderzoeken doet het iXperium Health kennis op over de inzet van technologie. Het iXperium Health is een Centre of Expertise en wil deze kennis graag delen.

De lab-werkplaatsen in de wijk zijn op zoek naar hoe zij zich meer kunnen ontwikkelen omtrent het thema technologie. Bij de vraagstukken die zij tegenkomen in de wijk zou technologie mogelijk een rol kunnen spelen in de oplossing. Daarbij is het ook belangrijk dat studenten weten welke technologieën er zijn en wat deze kunnen doen. Dat is waar we jou voor nodig hebben!

Afstemming tussen docenten, studenten en praktijk

Studentprofiel
Ben jij ondernemend, flexibel, nieuwsgierig, niet bang om aan iets te beginnen waarvan je nog niet goed weet hoe het gaat eindigen? Wil jij ervaring opdoen met nieuwe vormen van zorgtechnologie en je hier verder in ontwikkelen? Ben je een teamspeler en werk je graag samen met anderen om je ideeën uit te werken? Bekijk dan de opdrachten bij iXperium Health zodat je weet wat er van je verwacht wordt!

De plenaire bijeenkomsten met de praktijkdocent zijn op donderdagochtend van 09.00 tot 12.00 uur bij het iXperium Health, lokaal C1.03. Afhankelijk van bij welke lab/werkplaats je aan een opdracht gaat werken, kan het zijn dat jouw inzet ook op een andere dag wordt gevraagd. Dit doen we in goed overleg.

Mogelijke opdrachten/projecten

1. Organiseer Inspiratiesessies zorgtechnologie op thema.

Opdrachtgever Miriam Reelick (projectleider iXperium Health).

Een van de mogelijkheden in het iXperium health is dat studenten, mensen uit het werkveld, docenten inspiratiesessies volgen over zorgtechnologie en zo hiermee kennismaken. Deze zijn nu echter algemeen en niet verdiepend op thema. Er ligt een wens om voor de studenten uit de andere lab- en werkplaatsen inspiratiesessies te organiseren op thema. Te denken valt aan armoede, leefstijl, laaggeletterdheid, positieve gezondheid, dementie, ADHD etc.

2. Onderzoek welke kansen er liggen in de lab- en werkplaatsen omtrent zorgtechnologie

Opdrachtgevers: Miriam Reelick (projectleider iXperium Health), Suzan de Bruijn (regisseur labs/werkplaatsen).

Met deze opdracht ga je ‘outreachend’ te werk en vervolg je het onderzoek wat al gaande is, namelijk hoe zorgtechnologie een betere plaats kan krijgen binnen de lab- en leerwerkplaatsen van de HAN. Hiervoor ga je onder begeleiding onderzoeken welke kansen de docenten van de lab- en werkplaatsen nu nog laten liggen en ondersteun je hen bij hoe het koppelen van zorgtechnologie aan de lab- en werkplaats. Daarbij ga je bijvoorbeeld met een zorgtechnologie langs die je daar ter plaatse demonstreert.

Interprofessioneel samenwerken in iXperium Health

In een eerder studiejaar deden studenten vanuit lab/werkplaats iXperium Health onderzoek hoe je technologie kunt inzetten in zorg en welzijn. In een lab/werkplaats werken tweedejaarsstudenten van de opleidingen Verpleegkunde, Fysiotherapie, Mondzorgkunde, Voeding en Diëtetiek en Social Work in interdisciplinaire teams aan vragen vanuit de praktijk. Tijdens de iXpitches presenteerden ze de resultaten van hun onderzoeken.

87496 jongen en meisje met pen in mond verschuilen zich achter kleine zorgrobot tijdens iXbites event
Praktische gegevens 

Contact

Praktijkdocent
Jan-Willem Lely | E JW.Lely@han.nl
aanwezig op donderdag

Locatie 
Het iXperium Health is te vinden op de HAN Campus aan de Kapittelweg 33 in Nijmegen op de eerste verdieping van de C-vleugel. De bijeenkomsten met de praktijkdocent zijn op donderdagochtend in C1.03, maar als student kun je van maandag t/m donderdag terecht bij iXperium Health. Daarnaast werk je aan projecten bij de labs en werkplaatsen in de regio. Deze dag/dagdelen worden in overleg bepaald.

De lab/werkplaats biedt plek aan studenten Interprofessioneel Praktijkleren (IPL) en studenten Praktijkinnovatie Zorg en Welzijn (PZW).