Samenwerking, bevlogenheid en innig verbonden met onderzoek

In de 13e editie van CvB on Tour brachten Rob Verhofstad en Bridget Kievits van het College van Bestuur een bezoek aan de Academie Built Environment. Yvonne de Haan moest door omstandigheden verstek laten gaan.

316040 bouwkundestudenten in oude fabriekshal

De proloog van de Tour was in 1 van de werkplaatsen van de opleiding Bouwkunde aan Ruitenberglaan 26. Het CvB werd namens het hele managementteam verwelkomd door Frank Spuij, Dave Mateman en Annemiek Delissen. Na de koffie volgden 3 etappes met elektrisch aangedreven auto's naar diverse locaties in en om Arnhem. Om daar nader kennis te maken met activiteiten van de academie.

De Melkfabriek

De 1e etappe voerde naar het Cobercoterrein aan de Nieuwe Kade in Arnhem. Deze oude melkfabriek krijgt een herbestemming en wordt de komende jaren getransformeerd tot een circulaire woonwijk, waar het ook goed werken, winkelen en ontspannen is.

De Gemeente Arnhem is als opdrachtgever bij deze course betrokken. Tijdens de startbijeenkomst maakte een gebiedsontwikkelaar van de gemeente aan studenten de randvoorwaarden bekend om mee aan de slag te gaan. Studenten moeten in projectgroepen een eigen visie- en structuurontwerp voor een deel van het gebied ontwikkelen. Ieder draagt daaraan bij vanuit zijn of haar eigen specialisatie (afstudeerrichting).

Na de herfstvakantie presenteren de projectgroepen hun ideeën en visualiseren deze met een maquette. In de volgende course moeten de projectteams hun plan technisch verder uitwerken. Tijdens een pauze lieten de HAN-bestuurders zich informeren door studenten.

316042 Rob Verhofstad in gesprek met studenten Bouwkunde tijdens CvB on Tour
Rob Verhofstad spreekt met studenten in De Melkfabriek

Empathische woning IPKW

De volgende etappe eindigde op het Industriepark Kleefse Waard (IPKW). Hier staat de Empathische woning van het Lectoraat Architecture in Health. In deze proefwoning doet het lectoraat onderzoek naar technische voorzieningen in een woning, die taken van een mantelzorger, of zorgverlener voor een deel kunnen overnemen.  

Rondleidingen
Frits Schultheiss is als docent van de opleiding Bouwkunde betrokken bij het lectoraat. Hij is deskundige op het gebied van biobased materialen. Hij leidde de gasten buiten om het gebouw heen en vertelde o.a. over de bouw en de bouwmaterialen die in de proefwoning werden toegepast. 

HAN-lector Masi Mohammadi gaf het CvB een rondleiding binnenin de proefwoning. De doelgroep waar haar lectoraat zich vooral op richt, zijn ouderen met een zorgvraag. Bijvoorbeeld mensen met een  beginnende dementie. Slimme technologie die overal in de proefwoning is verwerkt, reageert op wat de bewoner doet. Deze technische aanpassingen maken het mogelijk langer thuis te blijven wonen.  Ieder deel van de dag heeft aandacht; van opstaan tot weer naar bed gaan. Het lectoraat richt zich overigens niet alleen op ouderen. Ook voor kinderen met autisme lopen samenwerkingsprojecten.

Na de rondleidingen maakte het CvB kennis met alle medewerkers en onderzoekers van het lectoraat. 

316041 Demonstratie in proefwoning. Oudere staat op en raakt sensoren aan.
In de Empathische woning reageert de techniek op de activiteit van de bewoner

Ingenieursbureau ABT

De laatste etappe van de Tour eindigde bij ingenieursbureau ABT in Velp. De Academie Built Environment werkt, vooral op civieltechnisch gebied al heel lang nauw samen met dit bureau.

In de civiele techniek draait alles om constructie. De HAN-opleiding Civiele Techniek biedt sinds enkele jaren de minor Creatief Construeren aan. Deze minor wordt gegeven vanuit het prachtige ABT-gebouw, dichtbij de HAN-campus. Hier hebben zij les- en werkruimtes, die zij exclusief mogen gebruiken. Constructie is ook de verbinding tussen de opleidingen Civiele Techniek en Bouwkunde. De minor is daarom ook voor studenten Bouwkunde interessant om te kiezen. 

Het CvB bezocht de studenten, die de maandag ervoor net met hun minor waren gestart. Ze maakten een stukje mee van een college en 1 van de studenten kon ook al een eerste samenwerkingsresultaat van een nieuwe civiele constructie laten zien. 

Trap als visitekaartje
Voorafgaand aan de lunch in de tuin van ABT, waarmee de Tour werd afgesloten, stond ABT-directeur Andrë Speksnijder uitvoerig stil bij de trap in het hoofdgebouw van ABT.  De centrale trap van beton en glas is een eigen ontwerp van ABT-ingenieurs en is een visitiekaartje van ABT op constructiegebied. De trap is slechts 5 centimeter dik, waar 10 centimeter beton de norm is. Door de keuze van materialen en de manier waarop deze in samenhang werden toegepast, is de trap rank en minimalistisch, maar heeft deze toch de sterkte en stijfheid die een betonnen trap moet hebben.

  

316039 Bridget Kievits wordt geinterviewd voor een trap
Bridget Kievits wordt geïnterviewd onder de trap bij ABT

Reactie Rob Verhofstad

Bestuursvoorzitter Rob Verhofstad blikte in een reactie op het LinkedIn-bericht van de Academie terug op deze aflevering van CvB on Tour: "Erg fijn bezoek aan deze Academie. Enorm veelzijdig! Bevlogen studenten en docenten, en betrokken managers. Veel voorbeelden van onderwijs dat in de praktijk plaatsvindt, en innig verbonden is met onderzoek."