Nieuws

HAN promotiebeurs voor onderzoeker Maarten Podt
Onderzoeker bij het Lectoraat Sustainable River Management, Maarten Podt, heeft een HAN promotiebeurs toegekend gekregen. De komende jaren onderzoekt hij hoe verbeteringen in datamanagement bij waterkeringbeheerders kunnen bijdragen aan passendere dijken tegen een lagere prijs. Hoe hij dat doet?

“Ik wist niet dat sediment zó complex was”
Onderzoeker bij het Lectoraat Sustainable River Management, Claudia Mc Leod is eind maart gepromoveerd in Zuid-Afrika. Ze ontwikkelde in haar promotieonderzoek hydraulische ontwerpprincipes voor zandvangers in rivieren en afzetting van sedimenten. Ze bekent: “Ik wist niet dat sediment zó complex was.”
Internationaal samenwerken voor veerkrachtige riviersystemen
Honderden jaren lang heeft de mens ingegrepen in ons rivierensysteem. We klemden rivieren in tussen steeds hogere dijken. Maar natuurkrachten laten zich niet tegenhouden. Zeker niet nu klimaatverandering zorgt voor hogere hoogwaters en lagere laagwaters.
Duurzaamheidswinst vs ontwerpconsessies
Er wordt continu ‘reuzenarbeid’ verricht in het rivierengebied. Grote ontgravingen ter verbetering van waterberging of riviernatuur zorgen voor een aanbod aan grond. Handig, want met 1500 kilometer aan te versterken dijk hebben we een enorme grondvraag.
Digitale dijken doorbreken
Wat gebeurt er precies binnenin een dijk? Dat is moeilijk in te schatten. Toch is dit ontzettend belangrijk, want verouderingsprocessen in de dijk hebben effect op de sterkte.
Slim omgaan met grond voor duurzaam rivierbeheer
Het Lectoraat Sustainable River Management heeft deze zomer 2 nieuwe projecten opgestart die te maken hebben met slim omgaan met grond voor een duurzaam rivierbeheer: Het project Circulair Havenslib en het project Rivierenwerken.
Complexe waterkeringszorg met serious gaming aanpakken
Een dijk is zelden enkel een waterkering. Denk aan de ligging in de natuur, de woningen die er vaak op staan en de kabels en leidingen die er liggen. Je hebt dus bij dijkbeheer te maken met verschillende partijen. De onderlinge afstemming binnen en tussen partijen kan vaak beter, maar hoe?
Wat is erger: extreme regenval of droogte?
In Nederland praten we graag over het weer. Dan is het te koud, dan weer te nat, te warm of te droog. Zo klaagden we in mei massaal steen en been over de droogte, begin juni is nog nooit zo nat geweest en nu is het weer snikheet. Op 17 juni was het de Dag van de Droogte. Een mooi moment om bij dit onderwerp stil te staan. En onderzoeker bij het HAN Lectoraat Sustainable River Management, Maarten Podt, aan de tand te voelen.
Studenten werken aan een waterveilige toekomst
Waterschap Rivierenland, de hogescholen HAN en Van Hall Larenstein gaan de komende 4 jaar samenwerken op het gebied van hoogwaterveiligheid. Op 17 november hielden de directeuren van de samenwerkingspartners het 1e stuurgroepoverleg.
Wie houdt onze voeten droog?
Eind oktober presenteerde het KNMI haar Klimaatsignaal'21. Conclusie: de klimaatverandering verloopt steeds sneller. Wie al die klimaatplannen gaat realiseren? Wat dacht je van: goed geschoolde vakmensen!