Esther ten Have van Bouwend Nederland

"Ik zoek de verbinding tussen werkveld en onderwijs"

Campagnebeeld van Civiele helden, met een meisje op de bouwplaats.

“We hebben tot het jaar 2030 maar liefst 60.000 technici extra per jaar nodig om aan alle grote maatschappelijke opgaven die er liggen, te voldoen”, begint Esther ten Have van branchevereniging Bouwend Nederland.

Het doel van deze adviseur onderwijs en arbeidsmarkt regio Oost-Nederland is helder: voldoende en goed opgeleid personeel in de bouw- en infrasector. Esther is de verbindende factor tussen haar leden en het onderwijs.

Civiele Techniek en Bouwkunde

Voor de provincies Overijssel, Gelderland en Flevoland adviseert Esther over instroom, doorstroom, behoud en doorontwikkeling van mensen in de bouw- en infrabranche. Zowel voor de arbeidsmarkt als voor de instroom in bouw- en infra-gerelateerde opleidingen, zoals Civiele Techniek en Bouwkunde. “We proberen vanuit Bouwend Nederland de vraag van het bedrijfsleven te vertalen naar het onderwijs zodat we samen kijken hoe we deze werelden op elkaar aan kunnen laten sluiten.”

Esther ten Have

Aanvalsplan Techniek

Door het tekort aan technici dreigt de uitvoering van de energietransitie en onder meer de bouwopgave vast te lopen. Daarom lanceren 5 technische sectoren in samenwerking met VNO-NCW en MKB-Nederland het ‘Aanvalsplan Techniek’ met tal van onconventionele maatregelen.
Esther: “Het onderwijs is daarin een grote schakel. We zien steeds vaker medewerkers instromen vanuit een andere sector of vanuit de brede techniek. Dat vraagt om meer maatwerk. Het gezamenlijke doel is voldoende en goed opgeleid personeel in de brede techniek en daarbij is de verbinding tussen bedrijven, onderwijs en overheid van groot belang.”

Kansen en uitdagingen bespreken

Omdat Esther een spilfunctie heeft, heeft academiedirecteur van de Academie Built Environment Frank Spui, vorig jaar gevraagd of Esther plaats wil nemen in de Beroepenveldcommissie. Dat was niet tegen dovenmansoren gezegd. “Ik vind het belangrijk dat we gericht opleiden en de ontwikkelingen die er in het bedrijfsleven zijn, ventileren via de Beroepenveldcommissie. Op die manier kunnen we samen uitdagingen en kansen bespreken.” Esther laat graag haar stem horen, zodat er veranderingen in gang kunnen worden gezet.

We proberen vanuit Bouwend Nederland de vraag van het bedrijfsleven te vertalen naar het onderwijs zodat we samen kijken hoe we deze werelden op elkaar aan kunnen laten sluiten."

Inhaken op actuele onderwerpen

De wereld verandert nu eenmaal heel snel. De bouw- en civieltechnische omgeving ook. Denk aan de energietransitie, digitalisering, duurzaamheid en het toepassen van nieuwe technieken zoals BIM, prefab en robotica. Al deze ontwikkelingen vragen om nieuwe vaardigheden van zowel de huidige arbeidskrachten als die van morgen. Het is een kunst om de medewerker van de toekomst op te leiden. “Deze ontwikkelingen bespreken we in de Beroepenveldcommissie. We hebben het over hoe deze in de opleiding verweven zitten of hoe we dit eventueel kunnen toepassen in de opleiding. Hierbij kan het bedrijfsleven een grote rol vervullen. Je moet het samen doen.”

Leven lang ontwikkelen

Tot haar blijdschap ziet Esther in het onderwijs steeds meer kennissessies, modulair onderwijs en leergangen die inhaken op actuele onderwerpen. “Om vakkrachten voor onze sector te behouden, zullen we moeten blijven investeren in ontwikkeling van studenten, maar ook zeker in die van huidige medewerkers. Het leven lang ontwikkelen van medewerkers wordt steeds belangrijker. Dit doen we graag samen met het onderwijs. Zo is er bijvoorbeeld vanuit de lectoraten veel kennis aanwezig die we graag met onze leden delen om dit te stimuleren. Dit bevordert kwalitatieve instroom in de sector maar zorgt ook voor interne arbeidsmobiliteit bij onze leden.”

Campagne voeren voor instroom

Omdat steeds minder scholieren kiezen voor de opleiding Civiele Techniek, timmert Bouwend Nederland op allerlei manieren aan de weg om instroom te bevorderen. “Het Infraplatform in Oost-Nederland maakt zich terecht zorgen of we voldoende goed geschoolde civiel ingenieurs hebben voor nu en in de toekomst. Mooi dat er in de Beroepenveldcommissie verbinding wordt gezocht met onze leden om hun mening hierover te horen. En geweldig dat de werkgevers hier als één van de eerste de film van de nieuwe instroomcampagne ‘Civiele Helden’ te zien kregen. Deze is vanuit het Domein Built Environment geïnitieerd. Ook vanuit Bouwend Nederland hebben we hieraan een bijdrage mogen leveren.”

Civiele Helden

Future Builders Day

Ook met events als Wij bouwen de Toekomst en programma’s als De Bouw Maakt het timmert Bouwend Nederland aan de weg om de instroom in de bouw en infra te bevorderen. ”Daarnaast willen we studenten goed voorbereiden op een toekomst in de sector en delen we onze kennis over innovaties graag met onderwijsinstellingen en studenten.” Zo hebben ze dit voorjaar voor het 3e achtereenvolgende jaar Future Builders Day georganiseerd. Dit jaar kwamen docenten, studenten en het bedrijfsleven samen in de Fokker Terminal in Den Haag waarbij de deelnemers samen keken naar de toekomst. Ze konden de nieuwste innovaties in de praktijk ervaren en leerden elkaar kennen, vertelt Esther. “Hier zien studenten hoe mooi en innovatief de bouw en infra is. We hopen dat ze na afronding van hun opleiding daadwerkelijk gaan werken in de sector. Het is goed te zien dat het onderwijs open staat om de expertise van het bedrijfsleven in huis te halen. Helemaal mooi zou het zijn als Future Builders Day opgenomen kan worden in het curriculum van de opleidingen.”

Verschil maken

“Werken in de bouw en infra is voor iedereen geschikt en je kunt ook nog eens bijdragen aan grote maatschappelijke opgaven”, zegt Esther. “Kijk naar de woningbouwopgave en de verduurzaming die daarin plaatsvindt. En hoe mooi is het als je mee kunt helpen aan de bouw van Nederland en dus letterlijk het verschil kunt maken. Er zijn veel mogelijkheden om te werken in de bouw en infra. Of je nu creatief, technisch of communicatief sterk bent. Er is voor iedereen wel een geschikt beroep te vinden. Via de campagne 'Jij gaat het maken' kunnen we je helpen de juiste keuze binnen onze sector te maken.“