Werken in voortgezet onderwijs

Lachende docent zit aan tafel bij haar studenten.
no
Routes naar het leraarschap in het VOOntdekt de mogelijkheden
Adviesgesprek aanvragen Stel al je vragen aan een specialist

Een leraar in het voortgezet onderwijs geeft les in 1 vak. Bijvoorbeeld Nederlands of geschiedenis. Er zijn verschillende routes om leraar te worden, afhankelijk van jouw situatie en aan wie je les wilt geven. Kom je in aanmerking voor een zij-instroomtraject, of heb je een bachelordiploma dat aansl

2e- en 1e-graads bevoegdheid

Na je lerarenopleiding aan de HAN heb je je 2e-graads onderwijsbevoegdheid. Hiermee kun je lesgeven aan:

  • de eerste 3 klassen van de havo en het vwo;
  • het voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs;
  • het beroepsonderwijs en volwasseneneducatie.

Heb je een 1e-graads onderwijsbevoegdheid? Dan mag je voor de klas staan in:

  • de bovenbouw van de havo en het vwo;
  • het voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs;
  • het beroepsonderwijs en volwasseneneducatie;
  • het hbo.

Bij de HAN kun je je 1e-graads lesbevoegdheid halen in de Masteropleidingen Leraar Engels, Leraar EconomieLeraar Wiskunde of Leraar Nederlands. Deze opleidingen richten zich vooral op lesgeven in de bovenbouw van havo en vwo.

Routes voor leraar in voortgezet onderwijs

Er zijn verschillende mogelijkheden om leraar in het voortgezet onderwijs te worden. Hieronder lees je over alle routes bij de HAN.

Bekijk je liever een infographic? Klik dan hier! 

Bacheloropleiding

Een bacheloropleiding leidt je op tot 2e-graads leraar. In principe is dit een 4-jarige opleiding. Afhankelijk van je vooropleiding en ervaring kun je een verkort traject volgen. Tijdens het intakegesprek bespreken we eventuele vrijstellingen en krijg je een idee van je persoonlijke leerroute. Heb je al een onderwijsbevoegdheid? Voor Leraar Nederlands, Leraar Engels en Leraar wiskunde bieden we 2-jarige trajecten aan. Kijk hier voor onze lerarenopleidingen in deeltijd.

Leraar in 1 jaar!

Met een kopopleiding ben je in 1 jaar 2e-graads docent. Heb je een bachelordiploma dat aansluit? Dan kun je een kopopleiding volgen. Wil je bijvoorbeeld de kopopleiding Leraar Economie volgen? Dat kan als je een bachelor Bedrijfseconomie op zak hebt. 

Zij-instroom lesbevoegdheid

Je bent zij-instromer als je vanuit een ander beroep leraar wilt worden. Of als je al leraar bent, maar les wilt geven in een ander vak of andere onderwijsvorm. Met de juiste vooropleiding en ervaring ben je als zij-instromer zeer welkom in het basisonderwijs, voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs.

Om het zij-instroomtraject te volgen, heb je een baan nodig op een school die dit traject ondersteunt. Voordat je kunt starten, doe je eerste mee aan een geschiktheidsonderzoek. Bij de HAN kun je een zij-instroomtraject kiezen voor leraar Nederlands, Engels, Duits, Frans, Economie, Wiskunde, Natuurkunde of Scheikunde. Kijk hier voor het zij-instroomtraject van de HAN.

Werken in het vmbo met een Pabo-diploma

Heb je een diploma van de Pabo of Pedagogische Academie? Dan kun je in een half jaar je bevoegdheid halen voor de onderbouw van het vmbo. Dat gaat via het Opscholingstraject bevoegdheid groepsleerkracht vmbo-onderbouw (basis/kader). Je moet wel voor de klas staan in de onderbouw van het vmbo of in het voorbereidend speciaal onderwijs. Daarnaast zijn de eisen dat je:

  • nog geen officiële bevoegdheid hebt;
  • (nog) niet gestart bent met een reguliere 2e-graads opleiding.

Kom kennismaken

Twijfels? Kom naar een Open Avond en stel al je vragen aan onze docenten en studenten. Duurt dat te lang of wil je meer weten over je persoonlijke studieroute? Maak dan een afspraak voor een adviesgesprek met een studieadviseur. Zo toets je al je verwachtingen voordat je een definitieve keuze maakt.

docent luistert naar student
draw-cta-title

Vragen?

Kijk eerst eens in onze FAQ. Staat het antwoord op jouw vraag daar niet tussen?
ASK HAN! We helpen je graag persoonlijk verder.

Openingstijden

Werkdagen: 08:00 tot 17:00 uur
 

Liever bellen of appen?

Bellen: 024 - 353 0500
WhatsApp: 024 - 353 0500