Hbo opleiding Kopopleiding (verkorte lerarenopleiding)

Meld je aan
De opleiding start 1 keer per jaar
Meer informatie...
Brochure, helpdesk
 • Stel een snelle vraag
  Aan het HAN VoorlichtingsCentrum
 • Brochure aanvragen
  En bekijk thuis rustig het aanbod
Kom langs
Open Dagen, Activiteiten etc.
 • 9jan
  Online Open Dag
  10:00 - 17:00
 • Activiteiten
  Plan nu een afspraak in

De opleiding start 1 september 2021

Wil jij in 1 jaar leraar worden? Als je onlangs een hbo- of wo-opleiding hebt afgerond die aansluit bij een schoolvak, dan kun je bij de HAN in korte tijd je 2e-graads lesbevoegdheid halen. Je leert hoe je vakkennis en enthousiasme overbrengt en kunt leerlingen coachen en begeleiden.

WELKE VERKORTE LERARENOPLEIDINGEN BIEDT DE HAN AAN?

De Kopopleiding is een 1-jarige opleiding voor recent afgestudeerden van een bacheloropleiding die direct aansluit bij een schoolvak. De HAN biedt deze verkorte opleiding aan voor Leraar Economie, Leraar Scheikunde, Leraar Wiskunde, Leraar Pedagogiek, Leraar Natuurkunde, Leraar Aardrijkskunde, Leraar Geschiedenis, Leraar Biologie, Leraar Nederlands, Leraar Engels, Leraar Duits, Leraar Frans en Leraar Gezondheidszorg en Welzijn.

Waarom een verkorte lerarenopleiding aan de HAN?

Persoonlijk

De kopopleiding is kleinschalig. Je bent verzekerd van persoonlijke aandacht en begeleiding.

Ruimte voor eigen keuzes

Aandacht voor ontwikkeling, van jou als persoon, je vakkennis als docent en didactische knowhow. Met jou aan het roer!

Pas geleerde direct toe

Alles wat je tijdens je studie leert, oefen je direct in de praktijk. Je loopt het hele jaar stage.

Wist je dat...

Je de kopopleiding Leraar Pedagogiek in voltijd en in deeltijd kan volgen? De andere opleidingen worden alleen als voltijd studie aangeboden.

Kopopleiding student aan het woordStartklare leraar worden in korte tijd

“Nadat ik mijn opleiding Bedrijfseconomie aan de HAN had afgerond, leek de Kopopleiding mij de ideale manier om een startklare leraar te worden in korte tijd.” Een goede keuze van Rik! De opleiding aan de HAN bevalt hem super, met de stages als hoogtepunt.

Kopopleiding student aan het woord #2Als docent heb je een grote invloed op de maatschappij

Serife ging na haar opleiding Pedagogiek aan het werk, maar voelde dat ze nog niet uitgestudeerd was. In die periode zocht ze naar opleidingen met een link met het onderwijs. Ze volgde haar hart en koos voor de Kopleiding.

Op de HAN voelt Serife zich helemaal thuis. In korte tijd heeft ze ontzettend veel geleerd en zichzelf ontwikkeld van SPH’er naar een startbekwame mbo-docent Pedagogiek. Ze loopt stage op de mbo-school waar ze zelf ook gestudeerd heeft. 

Doe de zelftest!Ben jij geschikt als leraar?

Wil jij weten of jouw vaardigheden en interesses passen bij het beroep van leraar? En wil jij weten welk type onderwijs het best bij jou aansluit? 

Wat kun je allemaal worden?Baankansen Kopopleiding

Een kopopleiding leidt je op tot 2e-graads docent in een bepaald vakgebied. Dat betekent dat je na het afronden van de verkorte lerarenopleiding mag gaan lesgeven in het mbo, vmbo en de onderbouw van havo en vwo. Het beroep van docent is super afwisselend. Je brengt specifieke vakkennis over, maar bent ook actief als coach van leerlingen en je houdt je bezig met de ontwikkeling van het onderwijs.

In verschillende vakgebieden neemt het tekort aan goed opgeleide docenten toe, dus er zijn goede toekomstverwachtingen! Afhankelijk van je vooropleiding word je leraar biologie, natuurkunde, scheikunde, wiskunde, Duits, Engels, Frans, Nederlands, economie, geschiedenis, aardrijkskunde of pedagogiek. Alle kopopleidingen worden in voltijd aangeboden. De kopopleiding Leraar Pedagogiek is ook in deeltijd te volgen. 

 

Kenner op jouw vakgebiedDit ga je leren

Tijdens de kopopleiding leer je hoe je de specifieke kennis van jouw vakgebied kunt overdragen op leerlingen. Hoe activeer en motiveer je leerlingen? Stapsgewijs, maar in een hoog tempo word je wegwijs gemaakt in de vakdidactiek en onderwijskundige thema's.

Je leert:

 • inhoudelijke kennis op het gebied van onderwijs;
 • duidelijk en gestructureerd lesgeven; 
 • omgaan met jongvolwassen;
 • leerlingen stimuleren en motiveren; 
 • hoe je feedback geeft en hierop reflecteert;
 • communiceren met ouders en samenwerken met collega's

Nieuwsgierig?

In verband met het coronavirus vinden er voorlopig geen meeloopdagen plaats. Je kunt het beste zelf een mening vormen. Ben je benieuwd naar een kopopleiding? Kom dan zelf ervaren hoe het is om te studeren aan de HAN. Je bent van harte welkom!

Direct contact

Vragen over de opleiding? Stel je vraag aan het HAN VoorlichtingsCentrum. We helpen je graag verder.

Openingstijden

Werkdagen: 09:00 tot 16:30 uur
Schoolvakanties: 09:00 tot 14:00 uur

Liever bellen of appen?

Bellen: 024 - 353 0500
WhatsApp: 024 - 353 0500

Volgende paginaZo ziet je studie eruit

Benieuwd wat je gaat doen tijdens de 1-jarige kopopleiding?