31562 docent voor beamer klas

Met stuurkracht kunnen lereraren gericht en doelbewust onderwijspraktijken veranderen om de ontwikkeling en het leren van de leerling te bevorderen. Dat maakt stuurkracht een cruciaal onderdeel van de professionaliteit van toekomstige, startende en ervaren leraren.

Snelle info

Projectleider:

Helma Oolbekkink-Marchand

Startdatum:

1 september 2017

Status:

Lopend

Het onderwijs heeft te maken met verschillende factoren die van buitenaf en van binnenuit invloed uitoefenen op de manier waarop je als leraar je werk doet. Je professionaliteit staat bijvoorbeeld onder druk van opgelegde controle op prestaties van leerlingen. In toenemende mate wordt deze bepaald door de groei in het aantal leerlingen met verschillende (culturele) achtergronden en uitdagingen op het gebied van gedrag. Maar ook nieuwe ontwikkelingen zoals gepersonaliseerd leren spelen een rol. Hoe kun je als leraar professioneel opereren in een bewegend onderwijsveld? Hoe ontwikkel en versterk je stuurkracht? Dat is wat wij in en met de praktijk onderzoeken.

 

Wat is stuurkracht?

Stuurkracht is het gericht en doelbewust vormgeven of veranderen van een of meer onderdelen van je werk. Stuurkracht ontstaat in de interactie tussen de professional en werkomgeving (inclusief collega’s en leidinggevenden). Leerkrachten hebben stuurkracht nodig om persoonlijk en gezamenlijk impact te hebben op het onderwijs. Je moet echter eerst weten wat je drijft en wie je precies wilt zijn als leraar vóór je invloed kunt uitoefenen, keuzes kunt maken en je houding kunt bepalen. Met stuurkracht weet je als leraar gericht en doelbewust de praktijk van het onderwijs te veranderen.

Maak kennis Het team

Helma Oolbekkink

Lector meervoudige professionaliteit van leraren
192176 Lector Helma Oolbekkink-Marchand

Resultaten

We doen praktijkgericht onderzoek naar de stuurkracht van leraren. We leveren kennis en middelen op waarmee we leraren meer stuurkracht bieden zodat ze persoonlijk en gezamenlijk meer impact hebben op het onderwijs.

259567 Leraar Academische lerarenopleiding primair onderwijs (ALPO) en studenten in de klas

Meer weten over dit project?

Helma Oolbekkink-Marchand

 • Helma.Oolbekkinkmarchand@han.nl
 • Nieuws

  Dag van de LerarenopleiderLerarenopleiders in het zonnetje gezet
  Lectoraat meervoudige professionaliteit van leraren helma oolbekkink
  Lectoraat meervoudige professionaliteit van leraren helma oolbekkink
  duo lacht
  pedagogische professionaliteit lerarenopleidersNieuwe bijeenkomsten netwerk LOEPP
  308003 Bijeenkomst Tijd voor Pedagogiek
  30393 Docent aan tafel bij studenten
  259507 ALPO leraar staat voor de klas en telt op haar vingers
  Professionele identiteit van leraren Koffer vol handvatten voor gesprek
  82159 studenten luisteren naar docent
  259567 Leraar Academische lerarenopleiding primair onderwijs (ALPO) en studenten in de klas
  234450 null

  Publicaties

  Er zijn al heel wat publicaties verschenen rondom het project Stuurkracht van Leraren.

   

  245529 artikelen / publicaties

  Naar het Lectoraat Meervoudige professionaliteit van Leraren

  Hoe helpen we beginnende leraren hun stuurkracht te ontwikkelen? En hoe zorgen we dat goede initiatieven op scholen niet in de onderste la belanden? Binnen ons lectoraat willen we leraren ondersteunen bij het zich voortdurend ontwikkelen. 

  drie studenten krijgen uitleg van student

  OnderzoeksteamKwaliteit van Leren

  Hoe bereid je je voor op een onbekende toekomst? Wij denken: door anders te kijken naar leren. Zoals hoe, waar en wanneer je leert. En wie daarvoor nodig is. Leren verandert daarmee. Het samenwerkingsverband Kwaliteit van Leren werkt aan nieuwe kennis over leren en ontwikkelen. Binnen en buiten de school. Wat werkt wel en wat niet in de praktijk? Met deze kennis bereiden we onze studenten voor op hun toekomstige beroep. Zodat ze collega’s worden waarop gebouwd kan worden. Win-win!

  Studenten achter laptop

  Blijf op de hoogte Abonneer op onze nieuwsbrief

  Ieder kwartaal bundelt de Academie Educatie haar onderzoeksnieuws en activiteiten in een digitale nieuwsbrief. Je vindt er informatie over projecten waaraan we werken, samenwerkingen, bijeenkomstkomsten, spellen en handige tools.

  Overlegen en samenwerken