Project CONSOLE (CONcentrated SOLar Energy)

LCPV project zonne-energie

Hoe kun je zonlicht efficiënt opvangen voor elektriciteit en warmte? En tegelijk het felste zonlicht buiten houden, zodat het binnen koel blijft? Console (CONcentrated SOLar Energy) ontwikkelde een ‘super-zonwering’. Duurzame energie wordt opgewekt en alleen zacht daglicht kan naar binnen.

Aanleiding van het project

In 2017 kwam de vraag vanuit glaskwekers: Hoe kunnen we, zonder grote velden zonnepanelen, 20% energie besparen? Console ontwikkelde de zonne-concentrator: een grote lens die zonlicht focust op een klein zonnepaneel erachter. Daarna verschoof de nadruk naar toepassingen voor de bebouwde omgeving. 

Doel

Het doel was eerst alleen energie besparen voor partners vanuit de glastuinbouw en bebouwde omgeving. Maar de nadruk verschoof en nu worden met Console innovaties bedacht voor geconcentreerde zonne-energiesystemen voor commerciële toepassingen. Uniek en multifunctioneel. 

LCPV Project zonne-energie

Resultaten

 • De zonne-concentrator: een grote lens die zonlicht focust op een heel klein zonnepaneeltje erachter. (HAN-afstudeerder Lucas de Groot won hiermee de Cleantech Battle 2019). 

 • Nominatie voor de RAAK-award 2020, een prijs voor innovatief praktijkgericht onderzoek aan hogescholen. 

 • Andere partijen hebben interessante toepassingen voor de bebouwde omgeving opgepakt: 

 • Doorontwikkeling van de ‘Solar Energy Blinds’. Een lamellensysteem als super-zonwering, dat aan de buitenkant voor een raam gehangen kan worden. Ze leveren duurzame energie en houden het binnen koel 
 • Een door HAN-studenten binnen Console bedacht LCPV-dak (low-concentrating photovoltaic) wordt nu door een consortium uitgevoerd en op haalbaarheid getest onder een glazen dak van een middelbare school. 

Ons projectteam

Leon Bunthof

Teamleider Console

Nikola Pozderovic

Marc van der Sluijs

Onderzoeker

Miel Stapel

Onderzoeker

Rik Catau

Onderzoeker

Roel Jansen

Docent/Onderzoeker

Wouter Dalhuijsen

Onderzoeker

Onze partners

 • Bovema
 • IDeeuwes
 • Hesselink IDAP
 • Urban Ponics
 • Wanders fires and stoves 
 • Buitelaar Engineering
 • Bosman van Zaal
 • EKO Instruments,
 • Aster Thermoacoustics
 • SolabCool B.V.
 • LTO Noord Glaskracht 
 • SEECE
 • JULABO Gmbh
 • Rioglass Solar 
 • IDskips

 

Achtergrond

Het project richt zich op het optimaliseren van bestaande systemen en het ontwerpen van verbeterde (hybride) systemen voor het opwekken van warmte en elektriciteit in kassen en in de gebouwde omgeving. 

Multifunctionele fotovoltaïsche (PV)-systemen kunnen in de toekomst een belangrijke rol gaan spelen in de integrale energiehuishouding van de glastuinbouw en bebouwde omgeving. Dit in plaats van slechts één aspect daarvan aan te pakken. Niemand wordt blij van grote velden zonnepanelen. En warmtepompen hebben nog problemen; die kun je niet zomaar overal installeren. De innovaties die ontstaan vanuit project Console kunnen bijdragen aan duurzame stroom en warmte, maar ook aan gewenste koelte binnen. 
 

De prototypes die ontwikkeld worden kenmerken zich door direct zonlicht om te zetten in energie terwijl het indirecte licht beschikbaar blijft voor belichting van de onderliggende ruimte. Door middel van modellering, metingen en testen wordt gewerkt aan de ontwikkeling van verbeterde prototypes die voldoen aan het met de bedrijven opgestelde eisenpakket. 

Het onderzoek wordt uitgevoerd voor- en met de betrokken bedrijven. Binnen Console werkten 34 studenten in 15 projecten aan semesterprojecten, stages en afstudeerprojecten. 

Contact over dit project?

Publicaties

Vanuit het Lectoraat Duurzame Energie verschijnen regelmatig publicaties. Bekijk ze allemaal. 

LCPV project zonne-energie

Nieuws

402252 Beursopstelling Autoprof 2022
352300 Carolien Kattenbelt en Jan Geurts van Kessel
346032 Persbericht Forse impuls voor waterstofinnovatie Oost-Nederland
328106 Rob Verhofstad in gesprek met de academie engineering en automotive
336497 hybride waterstof elektrische bakfiets met Mika Damen student Embedded Systems Engineering voor gebouw Ruitenberglaan 29
Studenten slepen 1e én 2e prijs binnenHAN Infrawall wint Cleantech battle
300454 Winnaars Cleantech Battle 2021 (Nico Hoeijmans)
265637 Conceptbeeld hal Connectr Energy
266918 Zonnecellen worden op een dak in winkelcentrum Overvecht geplaatst
257192 Bakfiets op waterstof HydroCargo

LectoraatDuurzame Energie

Ons lectoraat onderzoekt en ontwikkelt oplossingen binnen de energietransitie. Wij werken samen met het bedrijfsleven en betrekken hier docenten en studenten bij. We maken gebruik van onze test- en ontwikkelfaciliteiten rondom duurzame elektrische energie, zonne-energie en waterstoftechnologie.

Opstelling waterstof meting in Lab-5

ZwaartepuntSustainable energy and environment

Klimaatverandering, sociale ongelijkheid en de nieuwe economie vragen om nieuwe,integrale antwoorden. Via drie programma's werkt de HAN aan de oplossingen die slim, schoon & sociaal zijn. Hier houden we je op de hoogte over het programma.

null