23 november 2020 HAN wint twee keer bij RAAK Awards 2020 met energie-projecten

Afbeelding-SEECE-2021

De HAN viel in de prijzen bij de RAAK Awards 2020, een initiatief dat praktijkgericht onderzoek aan hogescholen op de kaart zet. De Console, een geconcentreerd zonne-energiesysteem, won de publieksprijs. Waterstofproject HYDROVA werd tweede bij de juryprijs.

‘Hartstikke blij’, zo reageert Leon Bunthof, projectleider van Console en onderzoeker bij het lectoraat Duurzame Energie. Hij ontwikkelde, samen met collega-onderzoekers, studenten, docenten en het bedrijfsleven, slimme systemen die zonlicht achter of in glas efficiënt opvangen voor elektriciteit en warmte. Het felste zonlicht wordt onderwijl buiten gehouden, zodat het binnenklimaat koel blijft. ‘Een juryprijs is leuk, maar een publieksprijs is natuurlijk nóg leuker’, lacht hij. ‘Gewone mensen waarderen je werk, dat is te gek.’

KERS OP DE TAART

Minstens zo blij zijn de HAN-medewerkers achter HYDROVA. In het project van de HAN-lectoraten Duurzame Energie en Automotive Research werkten onderzoekers en studenten met 17 mkb-bedrijven aan de validatie van waterstof-brandstofcelsystemen binnen de duurzame energievoorziening. ‘Het is een gaaf project, waar heel hard aan is gewerkt’, aldus Mascha Smit, lector Duurzame Energie. ‘Waardering vanuit een jury is dan ook de kers op de taart.’

KLEIN FEESTJE

Er waren zes genomineerden voor de RAAK-awards. Console en HYDROVA waren de enige twee HAN-nominaties; beiden sleepten een prijs in de wacht. Het geldbedrag dat ermee gepaard gaat, wordt gelijk weer in onderzoeken gestoken. “Dat gaat gewoon verder”, aldus Bunthof. “We zijn dan ook heel blij met deze impuls.” Wordt er ondanks corona nog een beetje gevierd dat er is gewonnen? “We staan hier netjes op gepaste afstand te proosten met champagne”, aldus Bunthof en Smit. “Dus ja: er is een klein feestje gaande!”