bijeenkomst wijkatelier lindenholt- ouderen aan tafel studente staand in het midden

Familie, buren, vrienden, vrijwilligers én zorgverleners. Samen vormen ze zorgnetwerken die kwetsbare ouderen ondersteunen. De rol van deze zorgnetwerken wordt groter. En afstemming en samenwerking binnen de netwerken steeds belangrijker. Om zo de ouderen effectiever te kunnen ondersteunen.

Snelle info

Status

Lopend

Startdatum

mei 2017

Looptijd

5 jaar

Subsidie

HAN promotiebeurs

Projectleider

Wendy Kemper

Aanleiding van het project

De overheid wil dat deze netwerken van informele zorg meer zorg voor kwetsbare ouderen voor hun rekening nemen. Ook wordt een groter beroep gedaan op de inzet van vrijwilligers. Dit vraagt om samenwerking en afstemming in het zorgnetwerk. In dit project staat de interactie in het zorgnetwerk centraal.

Doel

Het project Effectief bijdragen in zorgnetwerken van kwetsbare ouderen draagt bij aan actuele discussies over hoe informele zorg en zorgverleners samen effectiever kwetsbare ouderen kunnen ondersteunen.

De centrale onderzoeksvraag is: welke interventies en maatregelen kunnen het zorgnetwerk versterken?

Studies over deze zorgnetwerken zijn vooral gericht op integratie van zorg en verbanden tussen de samenstelling van het netwerk en ervaren gezondheid. Binnen dit project staat de interactie in het zorgnetwerk centraal, door netwerkmechanismen te verkennen:

 • Hoe zoeken netwerkleden naar (nieuwe) mensen of organisaties die kunnen steunen?
 • Hoe coördineren ze activiteiten en onderhouden ze relaties?
 • Hoe wordt hun gedrag beïnvloed?
aan tafel thee drinkend in wijkcentrum
Samen effectiever kwetsbare ouderen ondersteunen
 • Resultaten

  Voor zorgverleners en managers in de zorg levert dit onderzoek praktische hulpmiddelen op. Om de potentie van het zorgnetwerk en de samenwerking met informele zorg hierin te versterken. Ook cliënten en informele zorg hebben behoefte aan hulpmiddelen die hen beter in staat stellen om de mogelijkheden van het zorgnetwerk te benutten. De resultaten van het onderzoek krijgen een plek in de curricula van diverse opleidingen. Ze geven ook aanleiding tot nieuwe onderwijsvormen waarin professionals, informele zorg en cliënten samen leren.
 • Deelprojecten

  Het onderzoeksproject bestaat uit deelprojecten zoals: literatuuronderzoek, empirische studie met interviews, ontwikkeling van praktische trainingen en tools voor ondersteuningsprogramma's voor kwestbare ouderen en toetsing door focusgroepen.

Onze partners

Wendy Kemper wordt bij haar promotieonderzoek begeleid door:

Achtergrond

Vanuit het focuspunt Health ontvingen 6 bijzondere onderzoeksprojecten financiering. Projecten die stuk voor stuk bijdragen aan het verkleinen van sociaaleconomische gezondheidsverschillen. Lees meer over de achtergrond van dit project.

Ouderenhulp in rolstoel

Betrokken opleidingen

Social Work

Voltijd Bachelor opleiding

Heb jij de drive om anderen, de samenleving en ook jezelf te versterken? Met Social Work help je mensen écht verder. Verleg je grenzen en pak complexe problemen aan! Bijvoorbeeld als GGZ-agoog of jeugdzorgwerker. Of in de verslavings- of gehandicaptenzorg. Mogelijkheden genoeg!

null

Verpleegkunde

Voltijd Bachelor opleiding

Ziekenhuiszorg, ouderenzorg of wijkverpleging. Hoe ga jij daarmee om? Bij HAN Verpleegkunde leer je hoe je patiënten het beste kunt verzorgen. Je doet meer dan bloedprikken, wondverzorging en katheteriseren. Want de omgang met mensen is het belangrijkste. Bij jou zijn ze altijd in goede handen!

student op bed met gips om been

Contact over dit project?

Wendy Kemper

Projectleider

 • wendy.kemper@han.nl
 • Lectoraat Organisatie van Zorg en Dienstverlening

  Nieuws

  Interprofessioneel leren en verbeteren in de zorgStudenten op onderzoek naar meetinstrumenten
  32510 Studenten en docent bj infuus
  Samenwerking HAN en RadboudumcIn de flow op de Dag van de Verpleging
  36968 docent lachend met studenten om ziekenhuisbed
  198657 Voltijd Verpleegkunde student in gesprek met cliënt/ patiënt-4
  236900 studenten en professionals in overleg

  ZwaartepuntHealth

  Met zwaartepunt Health richt de HAN zich op het verkleinen van sociaal-economische gezondheidsverschillen. Ook in Nederland leven hoogopgeleiden langer en gezonder dan mensen met een laag onderwijsniveau. Deze uitdaging vraagt om een multidisciplinaire aanpak en een integrale benadering, gericht op de persoon, de omgeving en de maatschappij. 

  Telefoons internationaal

  Blijf op de hoogte Onze nieuwsbrief ontvangen?

  Stuur een mailbericht naar: lectoraat.ozd@han.nl

  Twee studenten overleggen met laptop