Miranda Laurant
Ik wil samen met organisaties, professionals, docenten en studenten praktijk- en actiegericht onderzoek doen. Zo dragen we bij aan een toekomstbestendige gezondheidszorg. De kennis die we over preventie, welzijn en zorg ontwikkelen komt terug in het onderwijs van de nieuwe professional.

De gezondheidszorg verandert snel en voortdurend. We hebben enerzijds te maken met een veranderde en toenemende zorgvraag, anderzijds zijn er de beperkingen in financiële middelen en personele ruimte. Slimmer organiseren is daardoor nodig. Het gaat om structuur- en cultuurveranderingen: anders denken, doen en organiseren.
We dragen bij aan innovatieve duurzame zorgconcepten. We ontwikkelen, delen en borgen daarom kennis over interprofessioneel samenwerken, leren in netwerken en over optimale inzet van professionals in de gezondheidszorg. We versterken de praktijk én het onderwijs.
Nevenfuncties
Naast lector ben ik ook:
- Senior onderzoeker IQhealthcare (Tot 1 oktober 2023)
- Lid adviesraad Proscoop
- Member Novo Nordisk Foundation (Denmark), Evaluation Committee Coherence in Healthcare Programme
- Lid ZonMW, Commissie Versterking Organisatie Eerstelijnszorg
- Coach bij Miranda Laurant Coaching & Advies Praktijk (ZZP)
Organisatie van Zorg en Dienstverlening
Het zorglandschap verandert en dat levert organisatorische vragen op. We moeten anders denken, anders doen en anders organiseren. Wij doen praktijkgericht onderzoek om erachter te komen welke veranderingen nodig zijn en hoe we ze kunnen doorvoeren.

Publicaties
Er verschijnen regelmatig publicaties van mij over mijn onderzoeken. Bekijk het overzicht van alle publicaties.

Interviews en bijdragen als redacteur, (co)auteur
- Interview met Miranda Laurant, hoofdaanvrager SPRONG-project 2SHIFT: Transitie vraagt om krachtige gemeenschappen, in Zorgalliantie, 27 februari 2023
- Artikel, co-auteur Miranda Laurant, in De Eerstelijns, Platform voor strategie en innovatie Sterk wijknetwerk. Verkennen, vormgeven, verdiepen, verankeren, september 2020
- Interview met Miranda Laurant, onderzoeksleider ‘Sterk Wijknetwerk’, over ervaringen en succesfactoren project Sterk Wijknetwerk in De Eerstelijns, Platform voor strategie en innovatie: Burgers en professionals: een sterk wijknetwerk, juni 2020
- Interview met Miranda Laurant in SAM: Wordt corona de grote óngelijkmaker?, april 2020
- Miranda Laurant en Anneke van Vught zijn als (co-)auteurs betrokken bij de publicatie van 2 reviews in Cochrane Review of intervention effectiveness, Covid-19 relevant summaries and reviews, maart 2020
- Kanteling gezondheidszorg is nodig, interview met Miranda Laurant, Zorgalliantie.nu! (januari 2019)
- Gezondheid organiseren - Leerboek voor verpleegkundigen, redactie Miranda Laurant, HAN-lector, en Hester Vermeulen, hoogleraar IQ healthcare Radboudumc, Bohn Stafleu van Loghum, Houten (4 november 2018)
- Taakherschikking in de zorg 10 jaar. Wat levert het op? Lector Miranda Laurant antwoordt in 5 vragen in Radboudinterview (11 oktober 2017)
Kennispartners en netwerken
Vanuit mijn lectoraat werk ik samen met diverse partners en netwerken, zoals:
-
IQhealthcare
IQ healthcare is onderdeel van het Radboudumc en zet zich in voor kwaliteitsverbetering binnen de zorg. Dit gebeurt door wetenschappelijk onderzoek, onderwijs en toegepast onderzoek op het gebied van kwaliteit, veiligheid en ethiek in de zorg.
-
Platform Zorgmasters
Het Platform Zorgmasters verzamelt, creëert en deelt kennis over taakherschikking, specifiek over de physician assistant (PA) en de verpleegkundig specialist (VS). Het Platform richt zich op professionals en patiënten.
-
Radboudumc Patiëntenzorg
Het Radboudumc Patiëntenzorg werkt onder meer aan vragen over de meest optimale inzet van een physician assistant of verpleegkundig specialist binnen een pallet van zorgverleners. Hiermee helpen ze professionals en organisaties bij het herschikken van taken in de zorg.
-
UKON
Het Universitair Kennisnetwerk Ouderenzorg Nijmegen (UKON) is een netwerk dat (wetenschappelijke) kennis ontwikkelt, verspreidt en implementeert.
Fair Health
Mensen met een laag opleidingsniveau of inkomen leven korter en voelen zich minder gezond. Daar willen we met focusgebied Fair Health verandering in brengen. Hoe? Door in onderwijs en onderzoek aandacht te vragen voor die verschillen. We verbinden alle kennis die de HAN in huis heeft en betrekken partners uit de praktijk. Samen kunnen we verschil maken.

Stuur een e-mail naar: lectoraat.ozd@han.nl
