Dit is je studie Sportkunde

Bij Sportkunde kies je veel je eigen accenten. Zo word je de sportkundige die jij graag wilt worden. Je kunt je specialiseren op het gebied van Society, Health of Business. Aan jou de keus! Welke richting je ook bewandelt: je sport veel én je loopt stages.


Society, Health of BusinessDe opbouw van Sportkunde

Je begint Sportkunde met een brede basis. Alles wat met sport en bewegen te maken heeft komt in je 1e jaar aan bod. Verder maak je kennis met je toekomstige beroep.

Vanaf je 2e jaar volg je je eigen route binnen een van de domeinen Sports & Society, Sports & Health of Sports & Business, waarin je je verder gaat specialiseren. Ook loop je stage en kies je een minor.

In het 4e jaar maak je de eindsprint en studeer je af als Bachelor of Arts!

Bekijk hier het Curriculum van Sportkunde in schematische weergave.

#ASKASTUDENTCombinatie van theorie en praktijk bij Sportkunde

Topsporter?

Als topsporter ben natuurlijk ook welkom bij Sportkunde. De HAN heeft goede regelingen om je sport te combineren met je studie. Je draait mee in een reguliere klas en je krijgt mogelijkheden om gemiste lessen en tentamens in te halen.

Kiezen voor de speciale Topsportklas Sportkunde op Papendal in Arnhem kan ook. Daar krijg je les tussen de trainingen door.

Je propedeuse jaar

Tijdens dit oriënterende jaar klim je in de wereld van sport en beweging. Zo weet je aan het einde van het 1e jaar of Sportkunde écht bij jou past.

Jaar 1: aan de slag!

In je 1e jaar loop je meteen een aantal uren per week stage. Natuurlijk ben je ook veel in beweging: je hebt zo'n 8 uur per week sportlessen. Daarnaast verdiep je je in alle taken van een sportkundige. Onderwerpen die aan bod komen:

  • Leefstijl
  • Coachen
  • Marketing
  • Organiseren

Je krijgt volop begeleiding

Bij HAN Sportkunde heb je een persoonlijke begeleider: je studentcoach. Vooral in de eerste 2 jaar zie je elkaar wekelijks. Daarna bepaal je zelf hoeveel begeleiding je wilt.

Leren in en uit de praktijk

Tijdens je opleiding Sportkunde ga je al snel praktisch aan de slag! De opleiding werkt intensief samen met bedrijven uit de regio waar je aan praktische sport- en beweegvraagstukken werkt. Je docenten komen uit of werken nog in de praktijk.

Neem ook een kijkje op de studentenblog van onder andere de opleiding Sportkunde waar studenten hun producten, ideeën en ervaringen uit de praktijk laten zien.

Studiepunten

Studiepunten noemen we EC’s (voluit ECTS). Dit staat voor European Credit Transfer System. Dit systeem hoort bij de bachelor-masterstructuur. EC’s zijn een maat voor de zwaarte van een opleiding.

Tijdens een studiejaar kun je 60 studiepunten halen. 1 studiepunt (EC) staat voor 28 uren, zowel contacturen als zelfstudie.

Wanneer krijg je studiepunten? 

Je krijgt studiepunten voor ‘onderwijseenheden’ die je hebt afgerond. Denk aan een toets, (praktijk)opdracht en/of een tentamen. 

Naar het 2e jaar? Check je studieadvies!

Aan het einde van het 1e jaar krijg je een studieadvies. De studiepunten die je hebt gehaald zijn daarbij belangrijk. Met een positief advies kun je door naar het 2e jaar. Met een negatief advies moet je helaas stoppen. Zo voorkomen we dat je tijd verliest aan een studie die niet echt bij je past.

Studiebegeleiding is er voor jou

Loop je in je studie ergens tegenaan? Is er thuis iets aan de hand of zit je ergens mee? Stap gerust naar je studentcoach: die is er voor jou. Heb je meer of andere begeleiding nodig? Je studentcoach wijst je de weg!

Verdiepen

In je 2e jaar ga je ondernemen en evenementen organiseren. Je gaat ook sport- en beweeginterventies inzetten in verschillende omgevingen.

Jaar 2: je eigen invulling en stagelopen

Net als in jaar 1 volgt iedereen in jaar 2 hetzelfde programma. Je kan de opleiding verder kleuring geven door je eigen invulling te geven aan je stage en onderwijsopdrachten. Tijdens je stage ga je werken met diverse doelgroepen, zoals ouderen of vrijwilligers van sportverenigingen.

Je ontwikkelt je verder en je hebt de mogelijkheid om je accenten te leggen binnen het sportdomein dat jou het meeste aanspreekt.

  • Ben je geïnteresseerd in gedragsverandering en breng je mensen graag in beweging? Ontwikkel je dan binnen het domein Sports & Society.
  • Word je liever expert op het gebied van leefstijl? Dan is Sports & Health meer jouw ding.
  • Heb je meer interesse in de commerciële tak van de sport? Dan kun je jezelf ontwikkelen richting Sports & Business.

Ondernemen

In je 2e jaar ga je ook samen in een groepje een half jaar ondernemen binnen 'De Ondernemende Sportkundige'. Je bedenkt samen een nieuw sportproduct of -diensten en probeert om die echt op de markt te krijgen.

Welk sportdomein spreekt jou aan?

Sports & Society

Gedragsverandering wordt jouw specialiteit. Jij bedenkt nieuwe manieren om mensen (weer) te laten bewegen. Daar heb je veel creativiteit voor nodig. Je werkt samen met andere professionals binnen zorg en welzijn: van fysiotherapeuten tot jongerenwerkers. Binnen dit domein word jij sport- & beweegagoog, beweegcoach, buurtsportcoach of sportconsulent.

Sports & Health

Expert op het gebied van leefstijl: dat is je rol. Jij leert alles om te zorgen dat mensen, individuen of groepen, gezonder en actiever gaan leven. Je geeft een-op-een coaching. Of je bent aan het adviseren, organiseren en coördineren binnen organisaties. Jij wordt leefstijlcoach, gezondheidsadviseur, beleidsmedewerker of programmamanager sport.

Sports & Business

Dit is het meest 'commerciële' domein van Sportkunde. Ga als sportmarketeer aan de slag en zet sportieve producten of diensten in de markt. Of ga meer organisatorisch werken. En vertaal maatschappelijke ontwikkelingen in nieuw sportbeleid. Functies die aansluiten zijn: verenigingsmanager, sport- en leisure manager, evenementenmanager en sportmarketeer.

Nieuwsgierig?

Ontdek vooral zelf of deze opleiding bij jou past. Kom alles te weten over de opleiding Sportkunde tijdens de Online Open Dag óf vraag een Online 1-op-1 Adviesgesprek aan met een docent óf student van HAN Sportkunde!

Specialisatie en minor

In jaar 3 loop je stage en gekoppeld daaraan volg je onderwijs.

Jaar 3: specialiseer je!

Je krijgt in je 3e jaar een verdere verdieping en je eigen inbreng is daarbij belangrijk. Daarnaast kies je een minor: een soort vakkenpakket waarmee je nog meer eigen accenten legt.

Voorbeelden van verdieping bij Sportkunde

Gezondheidsbevordering

Je leert alles op het gebied van gezondheidsbevordering, preventie en welzijn. Vanuit een positieve visie op gezondheid kijk je wat de beste manier is om de gezondheid te bevorderen binnen een organisatie.

Sportvoeding

Samen met sportvoedingsdeskundigen houd je je bezig met voedingsonderzoek. Vragen voor dit onderzoek komen rechtstreeks uit de praktijk van het werkveld en de topsport. Je houdt je voornamelijk bezig met het begeleiden van professionele sporters.

Sporteconomie en sportmarketing

Samen met experts onderzoek je de effecten van sport en sportevenementen. Hoe is de tevredenheid? Wat is de economische impact en de promotionele waarde ervan? Je kunt bijvoorbeeld werken vanuit het Transferpunt Sport.

Talentherkenning en -ontwikkeling

Slimme sportkeuzes spelen een belangrijke rol bij het beleven van plezier bij sporten voor kinderen. Op termijn kan het er ook voor zorgen dat het niveau van de Nederlandse topsport verhoogt. In deze specialisatie doe je daarom samen met experts onderzoek naar passend sportadvies voor jonge kinderen.

Welke minor kies jij?

In het 3e jaar volg je een minor. Hiermee kun je je straks profileren als sportkundige. Er zijn minoren over de meest uiteenlopende onderwerpen. Denk bijvoorbeeld aan een minor ‘Blessurepreventief samenwerking in de sport’ of ‘Voedings- en beweegcoach’. Ook kun je je minor in het buitenland volgen. Met je minor kun je werkelijk alle kanten op! Er zijn 3 soorten minoren: 

Verdiepende minor

Specialiseer je nog meer binnen je eigen vakgebied.

Verbredende minor

Maak kennis met een heel ander vakgebied.

Doorstroomminor

Bereid je voor op doorstuderen of onderzoek doen.

Doe ervaring op in het buitenland!

Als je straks voor de klas staat, bereid je leerlingen voor op onze multiculturele samenleving. Daarom is het goed om zelf ook verder te kijken dan ons eigen land.

Wil je je studie, stage, minor of afstudeeropdracht Sportkunde voor een deel volgen in Australië, de Verenigde Staten, Zuid-Afrika, Suriname, China, Turkije, Marokko of waar dan ook? Dat kan! Je kunt kiezen voor een vast programma, of je stelt zelf je vakkenpakket samen.

De HAN organiseert bijvoorbeeld het Go Abroad festival. Tijdens het festival zijn er infosessies over internationale stage en studie buitenland. Voor 1e-jaars studenten is er een presentatie over de mogelijkheid om een deel van de studie in het buitenland te doen. Er zijn voldoende mogelijkheden!

Nieuwsgierig? Onderzoek het!

HAN SENECA is een expertisecentrum voor sport en bewegen. Daar vind je de ideale omgeving om onderzoek te doen. Allerlei moderne sport- en inspanningslaboratoria staan tot je beschikking. Bovendien werk je samen met docenten en professionals uit de sportwereld.  

Je kunt bijvoorbeeld meewerken aan het talentenproject met eredivisieclub NEC: daarin leer je om talent te herkennen en te ontwikkelen. Of het evenement 'Sportief Ervaren', een evenement waarbij deelnemers ontdekken hoe het is om te leven met een handicap. 

Je afstudeerjaar

Je eindsprint voor je Sportkunde opleiding! In dit jaar loop je weer stage.

Jaar 4: afstuderen

Tijdens de je stage in het 4e jaar werk je vooral aan je afstudeeropdracht. Dit is een onderzoek binnen een van de sportdomeinen van Sportkunde. Daarin maak jij zelf keuzes in de richting die jij interessant vindt. Dat blijft niet alleen bij theorie: de resultaten pas je meteen toe!  

Diploma

Alles gehaald? Dan is je diploma binnen. Je krijgt er een Engelstalige bijlage bij: het diplomasupplement. Dit is een uitleg van wat je geleerd hebt en wat je kunt. Het supplement van de HAN Sportkunde is erkend binnen de EU: daardoor kun je makkelijker in het buitenland gaan werken of verder studeren. Wij bewaren trouwens een kopie van je diplomasupplement! 

Bachelor of Arts

Gefeliciteerd! Je bent nu officieel Sportkundige en mag jezelf Bachelor of Arts noemen.

Maak kennis

Kom sfeer proeven en kennismaken: onze deuren staan voor je open!