Jouw toekomst na Sportkunde

Als Sportkundige krijg jij iedereen in beweging. Je wijst mensen de weg naar een gezonde levensstijl. Overal in de maatschappij groeit de behoefte aan specialisten op dit gebied. Obesitas, vergrijzing, integratieproblemen, stuk voor stuk onderwerpen waarmee jij straks heel goed uit de voeten kunt!

Studenten lopen in de gang horizontaal

Wat kun je worden met Sportkunde?

Sportkunde is ontzettend breed. Je kunt kiezen uit de meest uiteenlopende beroepen. Van beroepen in de sociale of welzijnssector tot meer zakelijke of commerciële beroepen. Wat kies jij?

 • Sport- en beweegagoog

  In dit beroep stimuleer je mensen met een beperking om te gaan bewegen. Dit kunnen mensen zijn met een lichamelijke of verstandelijke beperking, of met psychiatrische problemen. Jouw beweegprogramma's helpen mensen om hun gedrag of levensstijl positief te beïnvloeden.  
 • Buurtsportcoach

  Je zorgt dat mensen in hun directe omgeving kunnen bewegen. Je werkt meestal voor 2 organisaties: een sportorganisatie én een organisatie zoals kinderopvang of een welzijnsorganisatie. Zo introduceer je beweeglessen bij bijvoorbeeld de naschoolse opvang, of in een verzorgingshuis voor ouderen. 
 • Leefstijlcoach

  Je werkt met mensen aan een gezondere leefstijl. Naast beweging is voeding daarbij een belangrijke pijler. Je kunt werken met allerlei verschillende doelgroepen. Je begeleidt mensen naar een gezonder gewicht. Helpt ze bij het stoppen met roken. Of je coacht mensen die herstellen van een burn-out.  
 • Gezondheidsadviseur

  Dit is een meestal een functie binnen een grote organisatie. Jij zorgt dat medewerkers aan vitaliteit en gezondheid kunnen werken. Vitale medewerkers betekent immers minder ziekteverzuim. Je adviseert, organiseert en evalueert. Alles wat je doet, draagt bij aan de 'gezondheid' van de organisatie. 
 • Sport- of gezondheidsondernemer

  Je ziet kansen op het gebied van sport en gezondheid. Je bedenkt producten of diensten en zet ze in de markt. Dat kan een nieuwe trainingsmethode, maar ook een sportief evenement of een e-health tool. In deze rol ben je een echte pionier. 
 • Sport- of evenementenmanager

  Een commerciële functie, vaak in een hospitality-omgeving. Je bedenkt sportieve activiteiten die aanslaan bij gasten en bezoekers. Je zet je ideeën om in concrete evenementen, en zorgt dat ze veilig verlopen. Zo sla je een brug tussen de commerciële en praktische kant van sport en beweging. 

Doorstuderen

Nog niet uitgeleerd? Zowel binnen als buiten de HAN kun je natuurlijk doorstuderen. Kies voor een post-hbo opleiding of een master.

 • Master Sport- en Beweeginnovatie (MSBI)

  In deze master raak je vertrouwd met alle fasen van een innovatieproces. Je leert hoe je sociale innovaties stimuleert en implementeert. Je zorgt dat verschillende disciplines met elkaar samenwerken waardoor nieuwe ideeën ontstaan. Ook buitenlandse sport- en beweegtrends hebben je aandacht tijdens deze master. 
 • Physical Education and Sport Pedagogy

  Je ontwikkelt je analytische en beleidsmatige kwaliteiten. Je neemt het beweegaanbod van een organisatie onder de loep. Je leert hoe je dit aanbod kunt verbeteren. Na het volgen van de master vorm je de schakel tussen verschillende partijen en ben je initiatiefnemer van nieuwe ontwikkelingen. 

Volgende paginaDit is je studie

Wat leer je tijdens de opleiding? Bekijk de opbouw van Sportkunde.

Studente buiten sporten closeup