Jouw toekomst als sportkundige

Als sportkundige krijg jij iedereen in beweging én maak je bewegen mogelijk voor iedereen. Overal in de maatschappij groeit de behoefte aan specialisten op dit gebied. Buurtsport en topsport, gezonde leefstijl, sportevenementen en sportmarketing, stuk voor stuk onderwerpen waarmee jij straks heel goed uit de voeten kunt!

Studenten lopen in de gang horizontaal

Afgestudeerde Yvonne overwerken als leefstijlcoach

Nog meer afgestudeerden vertellen over hun werk

Afgestudeerde Patrick is nu sportmanager

Patrick is afgestudeerd aan de opleiding Sportkunde aan de HAN. In deze video vertelt hij hoe het is om Sportmanager te zijn.

Videostill Patrick van Lokven afgestudeerd sportkunde sportmanager

Afgestudeerde Margo is Sport- en Leisuremanager

Wil jij weten wat jij kan worden met de opleiding Sportkunde (richting Coach)? Margo is afgestudeerd aan de opleiding Sportkunde aan de HAN en geeft je een kijkje in haar leven als Sport- en Leisuremanager.

sportkunde Margo sport leisuremanage

Afgestudeerde Justin is Coördinator Uniek Sporten

Justin is afgestudeerd aan de opleiding Sportkunde aan de HAN. Hij geeft je een kijkje in zijn leven als Sport- en Beweegagoog.

sportkunde Justin beweegagoog

Joanna is accountmanager Sport & Events

Wil jij weten wat jij kan worden met de opleiding Sportkunde (richting Manager)? Joanna studeerde Sportkunde aan de HAN. In deze video geeft zij een kijkje in haar leven als evenementenmanager.

sportkunde Joanna Geerlings accountmanager sport

Afgestudeerde Chiel is nu ondernemer en adviseur

Chiel is afgestudeerd aan de opleiding Sportkunde aan de HAN. Hij is nu werkzaam als Ondernemer en Gezondheidadviseur. In deze video vertelt hij je meer over zijn beroep. Misschien is dit ook wel iets voor jou?

sportkunde Chiel ondernemer gezondheidsadviseur

Wat kun je worden met Sportkunde?

Sportkunde is ontzettend breed. Je kunt je ontwikkelen richting de meest uiteenlopende beroepen. Met jouw enthousiasme voor sport haal je als sportkundige het beste uit mensen! Je wordt bijvoorbeeld opgeleid tot leefstijlcoach of gezondheidsadviseur. Of je wordt manager of marketeer bij een bedrijf of organisatie binnen de sport- en beweegsector. Wat kies jij?

 • Sportmarketeer

  Als (online) sportmarketeer kruip je in de huid van de consument om de vraag en het aanbod zo goed mogelijk op elkaar aan te sluiten. Je organiseert daarnaast (commerciële) activiteiten binnen de sport, zet netwerken op binnen en buiten sportorganisaties.

 • Leefstijlcoach

  Je werkt met mensen aan een gezondere leefstijl. Naast beweging is voeding daarbij een belangrijke pijler. Je kunt werken met allerlei verschillende doelgroepen. Je begeleidt mensen naar een gezonder gewicht. Helpt ze bij het stoppen met roken. Of je coacht mensen die herstellen van een burn-out.  

 • Gezondheidsadviseur

  Dit is een meestal een functie binnen een grote organisatie. Jij zorgt dat medewerkers aan vitaliteit en gezondheid kunnen werken. Vitale medewerkers betekent immers minder ziekteverzuim. Je adviseert, organiseert en evalueert. Alles wat je doet, draagt bij aan de 'gezondheid' van de organisatie. 

 • Sport- of gezondheidsondernemer

  Je ziet kansen op het gebied van sport en gezondheid. Je bedenkt producten of diensten en zet ze in de markt. Dat kan een nieuwe trainingsmethode, maar ook een sportief evenement of een e-health tool. In deze rol ben je een echte pionier. 

 • Sport- en beweegagoog

  In dit beroep stimuleer je mensen met een beperking om te gaan bewegen. Dit kunnen mensen zijn met een lichamelijke of verstandelijke beperking, of met psychiatrische problemen. Jouw beweegprogramma's helpen mensen om hun gedrag of levensstijl positief te beïnvloeden.  

 • Buurtsportcoach

  Je zorgt dat mensen in hun directe omgeving kunnen bewegen. Je werkt meestal voor 2 organisaties: een sportorganisatie én een organisatie zoals kinderopvang of een welzijnsorganisatie. Zo introduceer je beweeglessen bij bijvoorbeeld de naschoolse opvang, of in een verzorgingshuis voor ouderen. 

#ASKASTUDENTHAN studenten vertellen over beroepen na Sportkunde

Doorstuderen na je Sportkunde diploma

Nog niet uitgeleerd? Zowel binnen als buiten de HAN kun je natuurlijk doorstuderen. Kies een post-hbo-opleiding of een master.

 • Master Sport- en Beweeginnovatie

  In deze master raak je vertrouwd met alle fasen van een innovatieproces. Je leert hoe je sociale innovaties stimuleert en implementeert. Je zorgt dat verschillende disciplines met elkaar samenwerken waardoor nieuwe ideeën ontstaan. Ook buitenlandse sport- en beweegtrends hebben je aandacht tijdens deze master. 
 • Lichamelijke opvoeding en sportpedagogiek

  Deze master is een praktijkgerichte opleiding waarin onderbouwing van de lesgeefpraktijk in sport en bewegen, verrijking van pedagogisch leiderschap en professionele identiteit en het prachtige risico van sportpedagogiek centraal staan. Je wil een bijdrage leveren aan innovatie in het bewegingsonderwijs, de sportpedagogiek en alles wat daarmee samenhangt.

Meer over de studie Sportkunde

Wat leer je tijdens de opleiding? Bekijk de opbouw van Sportkunde bij HAN Sport en Bewegen.

Studente buiten sporten closeup