Meld je aan
De opleiding start 1 keer per jaar
Meer informatie...
Brochure, helpdesk
 • ASK HAN
  We helpen je graag persoonlijk verder
 • Brochure aanvragen
  En bekijk thuis rustig het aanbod
 • 1 op 1 gesprek
  Stel al je vragen aan een specialist
Open Dagen
Meelopen, Proefstuderen etc.
 • 11nov
  12nov
  Open Dag
  Nijmegen - 10:00 - 15:00
 • 18nov
  Open Dag
  Arnhem - 10:00 - 14:00

Dit is je studie Sportkunde Hbo

Tijdens de studie Sportkunde kun je je verder specialiseren. Deze keuzes maak je zelf. Zo word je de sportkundige die jij graag wilt worden. Je kunt je specialiseren op het gebied van Society, Health of Business. Aan jou de keus! Welke richting je ook bewandelt: je hebt theorie- en praktijkonderwijs én je loopt stages.

Sportkunde studenten zitten te kletsen op de HAN in de mixed zone

Society, Health of BusinessDe opbouw van de studie Sportkunde

Je begint de studie Sportkunde met een brede basis. Alles wat met sport en bewegen te maken heeft komt in je 1e jaar aan bod.

Vanaf je 2e jaar maak je gerichtere keuzes voor je stages en onderwijsopdrachten. Op die manier kun je je steeds verder specialiseren binnen het domein Sports & Society, Sports & Health of Sports & Business. Ook loop je stage en kies je een minor.

In het 4e jaar maak je de eindsprint en studeer je af als Bachelor of Arts!

422505 sportkunde liggende foto studenten overleggen met docent aan tafel randy en carlijn en docent lars 2022

Topsportklas Sportkunde

Als topsporter ben je natuurlijk ook welkom bij de studie Sportkunde. De HAN-Topsportregeling biedt jou de kans om je sport te combineren met je studie. Je draait mee in een reguliere klas en je krijgt mogelijkheden om gemiste lessen en tentamens in te halen.

Je kunt ook kiezen voor de speciale Topsportklas Sportkunde op Papendal in Arnhem. Daar krijg je les tussen de trainingen door. In deze video vertelt topsporter Lieke Klaver over haar ervaringen.

486309 Docent schrijft op het bord.

Je propedeuse jaar

Tijdens dit oriënterende jaar klim je in de wereld van sport en bewegen. Alles wat met sport en bewegen te maken heeft, komt aan bod. Zo ontdek je de brede basis van Sportkunde.

Jaar 1: aan de slag!

In je 1e jaar loop je meteen al een aantal uren per week stage. Natuurlijk ben je ook veel in beweging: je hebt zo'n 8 uur per week sportpractica. Daarnaast verdiep je je in alle taken van een sportkundige. Onderwerpen die aan bod komen:

 • Leefstijl
 • Coachen
 • Marketing
 • Organiseren

Je krijgt volop begeleiding

Bij HAN Sportkunde heb je een persoonlijke begeleider: je studentcoach. Je studentcoach begeleidt je in je persoonlijke en professionele ontwikkeling en is je eerste aanspreekpunt voor alle vragen die je hebt binnen of rondom je studie. Is er thuis iets aan de hand of zit je ergens mee? Stap ook dan gerust naar je studentcoach: die is er voor jou. Heb je meer of andere begeleiding nodig? Je studentcoach wijst je de weg!

Leren in en uit de praktijk

Tijdens je Hbo opleiding Sportkunde ga je al snel praktisch aan de slag! De opleiding werkt intensief samen met bedrijven uit de regio waar je aan praktische sport- en beweegvraagstukken werkt. Je docenten komen uit (of werken nog in) de praktijk.

Neem ook een kijkje op de studentenblog van onder andere de opleiding Sportkunde waar studenten hun producten, ideeën en ervaringen uit de praktijk laten zien.

Studiepunten

Studiepunten noemen we EC’s (voluit ECTS). Dit staat voor European Credit Transfer System. Dit systeem hoort bij de bachelor-masterstructuur. EC’s zijn een maat voor de zwaarte van een opleiding.

Tijdens een studiejaar kun je 60 studiepunten halen. 1 studiepunt (EC) staat voor 28 uren, zowel contacturen als zelfstudie.

Wanneer krijg je studiepunten? 

Je krijgt studiepunten voor ‘onderwijseenheden’ die je hebt afgerond. Denk aan een toets, (praktijk)opdracht en/of een tentamen. 

Naar het 2e jaar? Check je studieadvies!

Aan het einde van het 1e jaar krijg je een studieadvies. De studiepunten die je hebt gehaald zijn daarbij belangrijk. Met een positief advies kun je door naar het 2e jaar. Met een negatief advies moet je helaas stoppen. Zo voorkomen we dat je tijd verliest aan een studie die niet echt bij je past.

486320 Studenten overleggen op een werkplek.

Verdiepen

In je 2e jaar ga je ondernemen en evenementen organiseren. Je gaat ook sport- en beweeginterventies inzetten in verschillende omgevingen.

Jaar 2: je eigen invulling en stagelopen

Net als in jaar 1 volgt iedereen in jaar 2 hetzelfde programma. Je kunt zelf bepalen met welke soort stages en onderwijsopdrachten je aan de slag gaat. Tijdens je stage ga je bijvoorbeeld werken met diverse doelgroepen, zoals ouderen of vrijwilligers van sportverenigingen.

Je ontwikkelt je verder en je hebt de mogelijkheid om jezelf te specialiseren binnen het sportdomein dat jou het meeste aanspreekt.

 • Ben je geïnteresseerd in gedragsverandering en breng je mensen graag in beweging? Ontwikkel je dan binnen het domein Sports & Society.
 • Word je liever expert op het gebied van leefstijl? Dan is Sports & Health meer jouw ding.
 • Heb je meer interesse in de commerciële tak van de sport? Dan kun je jezelf ontwikkelen richting Sports & Business.

Ondernemen en evenementen

In je 2e jaar ga je ook samen in een groepje een half jaar ondernemen binnen 'De Ondernemende Sportkundige'. Je bedenkt samen een nieuw sportproduct of -dienst en probeert om die echt op de markt te krijgen. En je gaat met een groepje studenten een sportevenement organiseren voor een opdrachtgever. De doelgroep bepaal je meestal zelf.

Welk sportdomein spreekt jou aan?

Sports & Society

Gedragsverandering wordt jouw specialiteit. Jij bedenkt nieuwe manieren om mensen (weer) te laten bewegen. Daar heb je veel creativiteit voor nodig. Je werkt samen met andere professionals binnen zorg en welzijn: van fysiotherapeuten tot jongerenwerkers. Binnen dit domein word jij sport- & beweegagoog, beweegcoach, buurtsportcoach of sportconsulent.

422508 sportkunde liggende foto studenten praten in lounge stoelen op het gymnasion carlijn en randy 2022

Sports & Health

Expert op het gebied van leefstijl: dat is je rol. Jij leert alles om te zorgen dat mensen, individuen of groepen, gezonder en actiever gaan leven. Je geeft 1-op-1 coaching. Of je bent aan het adviseren, organiseren en coördineren binnen organisaties. Jij wordt leefstijlcoach, gezondheidsadviseur, beleidsmedewerker of programmamanager sport.

410043 sportkunde studenten tillen band op martrim snel lars mulder annika zuidinga 2022

Sports & Business

Dit is het meest 'commerciële' domein van Sportkunde. Ga als sportmarketeer aan de slag en zet sportieve producten of diensten in de markt. Of ga meer organisatorisch werken. En vertaal maatschappelijke ontwikkelingen in nieuw sportbeleid. Functies die aansluiten zijn: verenigingsmanager, sport- en leisure manager, evenementenmanager en sportmarketeer.

422505 sportkunde liggende foto studenten overleggen met docent aan tafel randy en carlijn en docent lars 2022

Nieuwsgierig naar de hbo studie Sportkunde?

Ontdek vooral zelf of deze sportopleiding bij jou past. Kom langs en proef de sfeer van de opleiding Sportkunde en de leslocatie.

406980 sportkunde atletiekbaan gymnasion lars martrim 2022
410047 null

Specialisatie en minor

In jaar 3 loop je stage en gekoppeld daaraan volg je onderwijs.

Jaar 3: specialiseer je!

Je krijgt in je 3e jaar een verdere verdieping en je eigen inbreng is daarbij belangrijk. Daarnaast kies je een minor: een soort vakkenpakket waarmee je jezelf nog verder ontwikkelt.

Voorbeelden van verdieping bij Sportkunde

Gezondheidsbevordering

Je leert alles op het gebied van gezondheidsbevordering, preventie en welzijn. Vanuit een positieve visie op gezondheid kijk je wat de beste manier is om de gezondheid te bevorderen binnen een organisatie.

408207 ALO-deeltijd_student-luistert-naar-docent1_2022

Sportvoeding

Samen met sportvoedingsdeskundigen houd je je bezig met voedingsonderzoek. Vragen voor dit onderzoek komen rechtstreeks uit de praktijk van het werkveld en de topsport. Je houdt je voornamelijk bezig met het begeleiden van professionele sporters.

422088 master sport- en beweeginnovatie voltijd studenten houden pauze in kantine tristan en justin 2022

Sporteconomie en sportmarketing

Samen met experts onderzoek je de effecten van sport en sportevenementen. Hoe is de tevredenheid? Wat is de economische impact en de promotionele waarde ervan? Je kunt bijvoorbeeld werken vanuit het Transferpunt Sport.

486324 Studenten achter laptop lachen met docent Lennart.

Talentherkenning en -ontwikkeling

Slimme sportkeuzes spelen een belangrijke rol bij het beleven van plezier bij sporten voor kinderen. Op termijn kan het er ook voor zorgen dat het niveau van de Nederlandse topsport verhoogt. In deze specialisatie doe je daarom samen met experts onderzoek naar passend sportadvies voor jonge kinderen.

227044 Kinderen in een gymzaal met hesjes aan op de rug gefotografeerd

Welke minor kies jij?

In het 3e jaar volg je een minor. Hiermee kun je je straks profileren als sportkundige. Er zijn minoren over de meest uiteenlopende onderwerpen. Denk bijvoorbeeld aan een minor ‘Blessurepreventief samenwerking in de sport’, ‘Voedings- en beweegcoach’ of de 'Voetbalminor'. Ook kun je je minor in het buitenland volgen. Met je minor kun je werkelijk alle kanten op! Er zijn 3 soorten minoren: 

Verdiepende minor

Specialiseer je nog meer binnen je eigen vakgebied.

Verbredende minor

Maak kennis met een heel ander vakgebied.

Doorstroomminor

Bereid je voor op doorstuderen of onderzoek doen.

Doe ervaring op in het buitenland!

Als je straks voor de klas staat, bereid je leerlingen voor op onze multiculturele samenleving. Daarom is het goed om zelf ook verder te kijken dan ons eigen land.

Wil je je studie, stage, minor of afstudeeropdracht Sportkunde voor een deel volgen in Australië, de Verenigde Staten, Zuid-Afrika, Suriname, China, Turkije, Marokko of waar dan ook? Dat kan! 

HAN Sport en Bewegen organiseert twee keer per jaar een voorlichtingsbijeenkomst over (afstudeer)stage en studeren in het buitenland.

Nieuwsgierig? Onderzoek het!

HAN SENECA is een expertisecentrum voor sport en bewegen. Daar vind je de ideale omgeving om onderzoek te doen. Allerlei moderne sport- en inspanningslaboratoria staan tot je beschikking. Bovendien werk je samen met docenten en professionals uit de sportwereld.  

Je kunt bijvoorbeeld meewerken aan het talentenproject met eredivisieclub NEC: daarin leer je om talent te herkennen en te ontwikkelen. Of het evenement 'Sportief Ervaren', een evenement waarbij deelnemers ontdekken hoe het is om te leven met een handicap. 

Studenten op bank kijkend naar elkaar

Je afstudeerjaar

Je eindsprint voor je Sportkunde hbo opleiding! In dit jaar loop je weer stage.

Jaar 4: afstuderen

Tijdens je stage in het 4e jaar werk je vooral aan je afstudeeropdracht. Dit is een onderzoek binnen één van de sportdomeinen van Sportkunde. Daarin maak jij zelf keuzes in de richting die jij interessant vindt. Dat blijft niet alleen bij theorie: de resultaten pas je meteen toe! 

Diploma

Alles gehaald? Dan is je diploma binnen. Je krijgt er een Engelstalige bijlage bij: het diplomasupplement. Dit is een uitleg van wat je geleerd hebt en wat je kunt. Het supplement van de HAN Sportkunde is erkend binnen de EU: daardoor kun je makkelijker in het buitenland gaan werken of verder studeren. Wij bewaren trouwens een kopie van je diplomasupplement! 

Bachelor of Arts

Gefeliciteerd! Je bent nu officieel Sportkundige en mag jezelf Bachelor of Arts noemen.

#ASKASTUDENTCombinatie van theorie en praktijk bij HAN Sportkunde

#ASKASTUDENTStages tijdens de opleiding Sportkunde

Zo ziet een studiedag eruitEen dag uit het leven van Hbo Sportkunde student Lars

Wat zeggen docenten over hun vak bij HAN Sportkunde?

Domeinen

Docenten vertellen over de domeinen bij hbo-opleiding Sportkunde: wat leer je binnen health, society en business?

421107 sportkunde voltijd docent interviews maaike oosterink 2022

Studiebegeleiding

Docenten vertellen over de studiebegeleiding bij hbo Sportkunde. En welke mate van zelfstandigheid wordt verwacht van de student?

421106 sportkunde voltijd docent interviews kevin willems 2022

Leukste vakken

Docenten vertellen wat zij het leukste vinden aan hun vak binnen de opleiding Sportkunde. Zij weten ook wat studenten leuk vinden. Ben je benieuwd?

495162 sportkunde voltijd docent interviews floor van boxtel 2022

Volgende paginaMaak verder kennis met de opleiding

Kom sfeer proeven en kennismaken met dé hbo sportopleiding: onze deuren staan voor je open!

486314 Stagiairs kletsen op draaistoelen in hal Gymnasion.