Dit is je studie

Bij Sportkunde kies je veel je eigen accenten. Zo word je de sportkundige die jij graag wilt worden. Wil je je specialiseren op het gebied van Society, Health of Business? Aan jou de keus! Welke richting je ook kiest: je sport veel én je loopt stages.

Studenten lopen in de gang horizontaal

Je krijgt veel verstand van zaken De opbouw van Sportkunde

Je begint Sportkunde met een brede basis. Alles wat met sport en bewegen te maken heeft komt aan bod in je 1e jaar. Verder maak je kennis met je toekomstige beroep.

Vanaf je 2e jaar kies je je eigen route met een domein (Sports & Society, Sports & Business of Sports & Health), specialisatie en expertisegebieden. Later loop je stage en kies je een minor.

En dan is het alweer tijd voor het 4e jaar: je studeert af als Bachelor of Arts!

Docent uitleggen aan klas
Studenten hoorcollege

Je propedeuse jaar

Tijdens dit oriënterende jaar klim je in de wereld van sport en beweging. Zo weet je aan het einde van het 1e jaar of Sportkunde écht bij jou past.

Aan de slag!

In je 1e jaar loop je meteen een aantal uren per week stage. En je bent zelf veel in beweging: je hebt zo'n 8 uur per week sportlessen.

Daarnaast verdiep je je in alle taken van een sportkundige. Onderwerpen die aan bod komen:

  • Levensstijl
  • Coachen
  • Marketing
  • Organiseren

Ben je topsporter?

Als topsporter ben je zeer zeker welkom bij Sportkunde. De HAN heeft goede regelingen om je sport te combineren met je studie. Je draait mee in een reguliere klas en je krijgt mogelijkheden om gemiste lessen en tentamens in te halen.

Kiezen voor de speciale Topsportklas Sportkunde op Papendal in Arnhem kan ook. Daar krijg je les tussen de trainingen door.

Je krijgt volop begeleiding

Bij de HAN heb je een persoonlijke begeleider: je studentcoach. Vooral in het 1e jaar zie je elkaar wekelijks. Daarna bepaal je zelf hoeveel begeleiding je wilt.

Daarnaast vorm je met 6 of 8 medestudenten een leerteam. Een docent steunt jullie als leerteamcoach. Je komt regelmatig bij elkaar: zo help je elkaar en blijf je van elkaar leren. En speelt er iets thuis, met vrienden of loopt het gewoon niet zoals je wilt? Je studentcoach denkt graag met je mee.  

Leren in en uit de praktijk

Tijdens je opleiding Sportkunde ga je al snel praktisch aan de slag! De opleiding werkt intensief samen met bedrijven uit de regio waar je aan praktische sport- en beweegvraagstukken werkt. Je docenten komen uit of werken nog in de praktijk.

Neem ook een kijkje op de studentenweblog van onder andere de opleiding Sportkunde waar studenten hun producten, ideeën en ervaringen uit de praktijk laten zien.

Studiepunten

Studiepunten noemen we EC’s (voluit ECTS). Dit staat voor European Credit Transfer System. Dit systeem hoort bij de bachelor-masterstructuur. EC’s zijn een maat voor de zwaarte van een opleiding.

Naar het 2e jaar? Check je studieadvies!

Aan het einde van het 1e jaar krijg je een studieadvies. De studiepunten die je hebt gehaald zijn daarbij belangrijk. Met een positief advies kun je door naar het 2e jaar. Met een negatief advies moet je helaas stoppen. Zo voorkomen we dat je tijd verliest aan een studie die niet echt bij je past.

Studiebegeleiding is er voor jou

Loop je in je studie ergens tegenaan? Is er thuis iets aan de hand of zit je ergens mee? Stap gerust naar je leerteamcoach: die is er voor jou. Heb je meer of andere begeleiding nodig? Je leerteamcoach wijst je de weg!

Natuurlijk kun je ook veel leren van je medestudenten. Daarom vorm je een leerteam met 6 of 8 andere studenten. In je team bespreek je de projecten en jullie samenwerking. Onder begeleiding van je leerteamcoach (docent) kom je op vaste momenten bij elkaar.

Studenten aan lange tafels met laptop

Verdiepen en kiezen

Dit 2e jaar begint met een bootcamp-week: je frist de kennis van het 1e jaar op. En je kijkt vooruit naar wat er het komend jaar allemaal op het programma staat. En dat is nogal wat!

Stage

Dit jaar loop je stage binnen het domein van jouw keuze. Tijdens je stage ga je werken met diverse doelgroepen, zoals ouderen of vrijwilligers van sportverenigingen. Bijvoorbeeld tijdens een stage als projectleider bij een sportclub.

Wordt het Society, Health of Business?

Dit jaar ga je jezelf verder specialiseren binnen een domein.

Ben je geïnteresseerd in gedragsverandering en breng je mensen graag in beweging? Ontwikkel je dan binnen het domein Sports & Society.

Word je liever expert op het gebied van leefstijl? Dan is Sports & Health meer jouw ding.

Of heb je meer interesse in de commerciële tak van de sport? Dan kun je jezelf ontwikkelen richting Sports & Business.

Society, Health of Business

Sports & Society

Gedragsverandering wordt jouw specialiteit. Jij bedenkt nieuwe manieren om mensen (weer) te laten bewegen. Daar heb je veel creativiteit voor nodig. Je werkt samen met andere professionals binnen zorg en welzijn: van fysiotherapeuten tot jongerenwerkers. Met dit domein word jij sport- & beweegagoog, beweegcoach, buurtsportcoach of sportconsulent.

Studenten close up lunch aan tafel+F7:F117

Sports & Health

Expert op het gebied van leefstijl: dat is je rol. Jij leert alles om te zorgen dat mensen, individuen of groepen, gezonder en actiever gaan leven. Je geeft een-op-een coaching. Of je bent aan het adviseren, organiseren en coördineren binnen organisaties. Jij wordt leefstijlcoach, gezondheidsadviseur, beleidsmedewerker of programmamanager sport.

Studenten sportend buiten

Sports & Business

Dit is het meest 'commerciële' domein van Sportkunde. Ga als sportmarketeer aan de slag en zet sportieve producten of diensten in de markt. Of ga meer organisatorisch werken. En vertaal maatschappelijke ontwikkelingen in nieuw sportbeleid. Functies die aansluiten zijn: verenigingsmanager, sport- en leisure manager, evenementenmanager en sportmarketeer.

Studentes in lokaal oplettend en werkend

Nieuwsgierig?

Je eigen oordeel is het belangrijkste. Kom kennismaken en sfeer proeven: onze deuren staan voor je open!

Bezoekers Open Dag komen van de trap af gelopen
Sport studenten trainingspak voetbal

Specialisatie en minor

Nóg meer verdieping en eigen inbreng. In dit jaar kies je 1 van de 4 specialisaties. Binnen deze specialisatie loop je stage. Daarnaast kies je een minor: een soort vakkenpakket waarmee je je nog meer eigen accenten legt.

Je specialisatie kiezen

Binnen het domein dat je hebt gekozen, kies je een specialisatie. Bij Sportkunde kun je uit 4 specialisaties kiezen. Waar gaat jouw voorkeur naar uit?  

Specialisaties bij Sportkunde

Gezondheidsbevordering

Je leert alles op het gebied van gezondheidsbevordering, preventie en welzijn. Vanuit een positieve visie op gezondheid kijk je wat de beste manier is om de gezondheid te bevorderen binnen een organisatie.

Studenten buiten sporten cricket

Sportvoeding

Samen met sportvoedingsdeskundigen houd je je bezig met voedingsonderzoek. Vragen voor dit onderzoek komen rechtstreeks uit de praktijk van het werkveld en de topsport. Je houdt je voornamelijk bezig met het begeleiden van professionele sporters.

Studenten met hamer en band

Sporteconomie en sportmarketing

Samen met experts onderzoek je de effecten van sport en sportevenementen. Hoe is de tevredenheid? Wat is de economische impact en de promotionele waarde ervan? Je kunt bijvoorbeeld werken vanuit het Transferpunt Sport.

Student schrijvend met pen

Talentherkenning en -ontwikkeling

Slimme sportkeuzes spelen een belangrijke rol bij het beleven van plezier bij sporten voor kinderen. Op termijn kan het er ook voor zorgen dat het niveau van de Nederlandse topsport verhoogt. In deze specialisatie doe je daarom samen met experts onderzoek naar passend sportadvies voor jonge kinderen.

Studente in ringen buiten

Welke minor kies jij?

In het 2e semester volg je een minor. Hiermee kun je je straks profileren als sportkundige. Er zijn minoren over de meest uiteenlopende onderwerpen. Denk bijvoorbeeld aan een minor ‘Blessurepreventief samenwerking in de sport’ of ‘Voedings- en beweegcoach’. Ook kun je je minor in het buitenland volgen. Met je minor kun je werkelijk alle kanten op! Er zijn 3 soorten minoren: 

Verdiepende minor

Specialiseer je nog meer binnen je eigen vakgebied.

Verbredende minor

Maak kennis met een heel ander vakgebied.

Doorstroomminor

Bereid je voor op doorstuderen of onderzoek doen.

Stage lopen

Je stage Sportkunde in het buitenland doen? Dat kan! Behalve in Nederland kun je bij de opleiding Sportkunde ook ervaring in het buitenland opdoen. We werken intensief samen met verschillende partneruniversiteiten. Je kunt kiezen voor een vast programma, of je stelt zelf je vakkenpakket samen.

Studeren in het buitenland jouw droom? Go abroad!

Bij de HAN zijn volop mogelijkheden om je stage, minor of afstudeeropdracht in het buitenland te doen.

Zo organiseert de HAN bijvoorbeeld het Go Abroad festival. Tijdens het festival zijn er infosessies over internationale stage en studie buitenland. Voor 1e-jaars studenten is er een presentatie over de mogelijkheid om een deel van de studie in het buitenland te doen.

Wil je je studie voor een deel volgen in Australië, de Verenigde Staten, Zuid-Afrika of waar dan ook? Er zijn voldoende mogelijkheden!

Nieuwsgierig? Onderzoek het!

HAN heeft een eigen expertisecentrum voor sport en bewegen: HAN SENECA. Daar vind je de ideale omgeving om onderzoek te doen. Bij HAN SENECA staan allerlei moderne sport- en inspanningslaboratoria tot je beschikking. Bovendien werk je samen met docenten en professionals uit de sportwereld.  

Je kunt bijvoorbeeld meewerken aan het talentenproject met eredivisieclub NEC: daarin leer je om talent te herkennen en te ontwikkelen. Of het evenement 'Sportief Ervaren', een evenement waarbij deelnemers ontdekken hoe het is om te leven met een handicap. 

Relaxed studeren: 'flipped classroom'

Een docent die theorie behandelt en vervolgens huiswerk geeft… dat kan interessanter. 'Flipped classroom' betekent dat jij de theorie voorbereidt op een moment dat jou uitkomt.

Je bekijkt bijvoorbeeld video's of animaties op je mobiel, laptop of tablet. Of je verdiept je in een presentatie. Vervolgens doe je in de klas opdrachten met een groepje medestudenten. Een stuk interessanter en vooral: relaxter, die 'flipped' colleges! 

Studenten op bank kijkend naar elkaar

Je afstudeerjaar

Je eindsprint voor je Sportkunde opleiding! In dit jaar loop je weer stage. Tijdens deze stage werk je vooral aan je afstudeeropdracht Sportkunde.

Afstuderen

Je afstudeeropdracht is een onderzoek op het gebied van je profiel. En dat blijft niet alleen theorie: de resultaten pas je meteen toe.  

Diploma

Alles gehaald? Dan is je diploma binnen. Je krijgt er een Engelstalige bijlage bij: het diplomasupplement. Dit is een uitleg van wat je geleerd hebt en wat je kunt. Het supplement van de HAN Sportkunde is erkend binnen de EU: daardoor kun je makkelijker in het buitenland gaan werken of verder studeren. Wij bewaren trouwens een kopie van je diplomasupplement! 

Bachelor of Arts

Gefeliciteerd! Je bent nu 1e-graads bevoegd voor het lesgeven binnen alle soorten onderwijs. Je bent nu officieel Sportkundige en mag jezelf Bachelor of Arts noemen.

Volgende paginaMaak kennis

Kom sfeer proeven en kennismaken: onze deuren staan voor je open!

Studente buiten sporten closeup