Meld je aan
De opleiding start 1 keer per jaar
Meer informatie...
Brochure, helpdesk
 • ASK HAN
  We helpen je graag persoonlijk verder
 • Brochure aanvragen
  En bekijk thuis rustig het aanbod
Kom langs
Open Dagen, Activiteiten etc.
 • 13nov
  14nov
  Open Dag - Campus
  Nijmegen - 09:00 - 15:00
 • 13nov
  Open Dag - Online
  09:00 - 15:00
 • Activiteiten
  Plan nu een afspraak in

Dit is je studie Social Work

In het 1e jaar oriënteer je je breed op alles rondom Social Work. Je begint met basiskennis en -vaardigheden. Zo leer je bijvoorbeeld over (ontwikkelings-)psychologie, sociologie en hoe je gesprekken voert. Ook oefen je sociale en creatieve vaardigheden en doe je ervaring op in de praktijk. Hoe ziet de opleiding er nog meer uit?

null

Je krijgt veel verstand van zaken De opbouw van Social Work

Bij Social Work ontwikkel jij jezelf tot breed georiënteerde sociaal werker. In het 1e jaar doe je kennis op over onder andere (ontwikkelings-)psychologie, pedagogiek en sociologie. Ook oefen je sociale en creatieve vaardigheden en loop je stage. In de hoofdfase maak je een keuze uit 3 profielen:​ Jeugd, Zorg of Welzijn & Samenleving. Verder kies je een minor en doe je een praktijkgericht onderzoek: het afstuderen.  

null

#AskastudentVertel eens wat meer over de studie...

Zes studenten vertellen open over hun studie in de #askastudent video's. Deze video staat in het teken van de voltijdopleiding Social Work. Zo vertelt Thomas over de studieloopbaanuren en Daphne over stages. Wat vinden de studenten eigenlijk het leukste aan de studie? Melchior vindt de creatieve vakken het leukst en Fulya is blij met de docenten. Check alle verhalen in de video.

 

 

Een groot deel van je studieThemadeel

Gedurende de eerste 2 jaar van je studie volg je in totaal 4 keer het vak Themadeel. In het eerste jaar zijn dat 'Het indivdu' en 'De Gemeenschap'. In het tweede jaar zijn dat 'Mensen en grenzen' en 'Empowerment'. 

Docent Faysal Zouay en studente Margean Grootfaam vertellen je er meer over. 

null

Je 1e (propedeuse) jaar

Tijdens dit oriënterende jaar maak je kennis met verschillende doelgroepen en theorieën van sociaal werk. Ook leer je al direct hoe het er in de praktijk aan toe gaat.

Jaar 1: De diepe duik

Ontdek waar je interesses liggen! Welke doelgroep vind je interessant?

 • Kinderen of volwassenen?
 • Mensen met een beperking?
 • Vluchtelingen?

Je doet kennis op over onder andere pedagogiek, filosofie en recht. Ook oefen je methodieken zoals gesprekstechnieken, observeren en contact maken met verschillende doelgroepen.

Je volgt 2 themamodules: 'Het individu' en 'De gemeenschap'. 

Ontdek het beroep

Je leert direct hoe het er in de praktijk aan toe gaat door 1 dag per week stage te lopen. Hier werk je samen met andere studenten, docenten, onderzoekers en werkveld professionals. Met deze ervaringen weet je al snel of het beroep van sociaal werker écht bij je past. 

Je leert creatieve technieken in te zetten als middel. Zo leer je vernieuwend werken in complexe situaties.

Creativiteit

De zorgvraag wordt steeds complexer. Creativiteit en innovatie zijn daarom enorm belangrijk bij de aanpak van zorg. Bij Social Work leer je jouw persoonlijke eigenschappen en interesses benutten bij het inzetten van professionele creativiteit. Via creativiteit maak je makkelijk contact met je doelgroep of cliënt. Ook leer je via creativiteit anders kijken naar lastige vraagstukken. Je geeft jouw persoonlijke draai aan de uitvoering van het beroep. Zo creëer je extra betekenis in het ondersteunen van mensen in kwetsbare situaties.  

Je kiest het 1e jaar een aantal keer een creatief vak. Ook in de andere jaren komen de creatieve vakken aan bod. Deze creatieve vakken biedt de voltijdopleiding Social Work aan:

 • Creatief Ontwerp
 • Sport & Spel
 • Taal & Verhaal
 • Sociale Technologie
 • Muziek
 • Drama
 • Dans & beweging
 • Audiovisuele vorming
 • Beeldend vormen
 • Arbeid

Bekijk de video's

Creatieve vakken in vogelvlucht

Vlieg mee met de drone langs onze creatieve vakken en lokalen. Zie jij je hier al rondlopen? Voor Beeldend vormen, Dans, Muziek of Sociale Technologie?

228442 Dronevideo Creatieve Vakken Social Work Voltijd

Creatief Ontwerp

Creativiteit is belangrijk binnen HAN Social Work. De opleiding biedt daarom verschillende creatieve vakken aan, waaronder Creatief Ontwerpen. Hoe zet je creativiteit in?

social work creatieve vakken creatief ontwerpen vierkant

Muziek

"In Social Work gebruiken we muziek om in contact te komen met mensen, en om ze verder te helpen." Bekijk de verhalen van Maud en Luigino in de video.

social work creatieve vakken muziek vierkant

Je krijgt volop begeleiding

Bij de HAN heb je een persoonlijke coach: je studieloopbaanbegeleider (slb'er). Heb je problemen thuis, met vrienden of loopt het niet zoals je wilt? Je slb’er denkt graag met je mee. Ook kun je terecht bij HAN Studiesucces. Dit is een netwerk van experts op het gebied van studentbegeleiding. 

Studiepunten

Studiepunten noemen we EC’s (voluit ECTS). Dit staat voor European Credit Transfer System. Dit systeem hoort bij de bachelor-masterstructuur. EC’s zijn een maat voor de zwaarte van een opleiding.

Naar het 2e jaar? Check je studieadvies!

Aan het einde van het 1e jaar krijg je een studieadvies. De studiepunten die je hebt gehaald zijn daarbij belangrijk. Met een positief advies kun je door naar het 2e jaar. Met een negatief bindend studieadvies moet je helaas stoppen. Zo voorkomen we dat je tijd verliest aan een studie die niet echt bij je past.

null

Brede basis

In het 2e jaar werk je verder aan je brede basis. Opdrachten die je maakt worden steeds moeilijker.

Jaar 2: Duik er dieper in

Je volgt 2 modules:

 • Empowerment
 • Mensen en grenzen

Zo leer je in de module 'Empowerment' over krachtgericht werken. Je leert bijvoorbeeld mensen te begeleiden in het verstevigen van bestaande relaties, en het ontwikkelen van nieuwe relaties. Binnen de module 'Mensen en grenzen' leer je hoe je kan werken met mensen die soms wel en soms niet begeleiding willen (vrijwillige en onvrijwillige hulpverlening). Denk hierbij aan het begeleiden van hangjongeren op straat of het begeleiden van gedetineerden. Verder kies je in het 2e jaar 2 creatieve vakken om je verder in te verdiepen. Je doet 2 dagen in de week praktijkervaring op. 

Professionele ontwikkeling

Tijdens de hele studie werk je aan je professionele ontwikkeling. Je studieloopbaanbegeleider ondersteunt je hierbij. Als social worker hoor je te beschikken over houdingsaspecten zoals:

 • Betrokken
 • Respectvol
 • Betrouwbaar & integer
 • Onderzoekend & lerend
 • Ondernemend
 • Creatief

Interprofessioneel werken

Als social worker werk je nooit alleen. Vaak werk je samen met een heel team van professionals die allemaal hun eigen expertise hebben. Daarom leer je bij de HAN interprofessioneel werken. Dat wil zeggen: je leert samenwerken met professionals zoals een verpleegkundige of therapeut. Zo zorgen jullie er samen voor dat de cliënt de zorg krijgt die hij nodig heeft. Je leert dit bijvoorbeeld in onze labs en werkplaatsen. 

null

Specialiseren en minor: kies je richting

In je 3e jaar maak je een profielkeuze. Ook doe je extra veel praktijkervaring op. Daarnaast kies je een minor. Met een minor kun jij jezelf specialiseren of verbreden in je kennis en vaardigheden.

Jaar 3 (en 4): Specialiseer je als social worker!

In het 3e (en 4e) jaar specialiseer je je in één van de 3 profielen:

 • Welzijn & Samenleving
 • Jeugd
 • Zorg

Je volgt 3 majorprogramma’s:

 • Module profieloriëntatie
 • Afstudeermodule gericht op praktijkuitvoering
 • Afstudeermodule gericht op praktijkverbetering met behulp van onderzoek

Daarnaast kies je een minor, om je nog verder te specialiseren of verdiepen.

Profielen

Jeugd

In dit profiel duik je in de wereld van de ontwikkeling en opvoeding van kinderen en jongeren van 0 tot 23 jaar. Hoe begeleid je kinderen, jongeren én hun ouders of opvoeders? Je richt je hierbij vooral op ongewone en problematische opvoedingssituaties.

Twee studenten overleggen met laptop

Zorg

In dit profiel specialiseer je je in de verzorging van mensen met een beperking, mensen met een verslaving en mensen met psychiatrische stoornissen. De problemen waar deze mensen tegenaan lopen zijn vaak langdurig en complex. Hoe begeleid je hen en hun naasten?

Studeren in open werkruimte

Welzijn & Samenleving

In dit profiel richt je je op de kwaliteit van leven van mensen in al hun onderlinge verbanden. Hoe kunnen gezinsleden, vrienden, buurt- en sportverenigingen en andere sociale netwerken, een steentje bijdragen aan de samenleving?

Student studeren

Nieuwsgierig naar de opleiding Social Work?

Je eigen oordeel is het belangrijkste. Kom kennismaken en sfeer proeven: onze deuren staan voor je open!

studenten maken selfie

Welke minor kies jij?

In het 3e of 4e jaar kies je een minor: pak je kans en kies de leukste. Je hebt het helemaal zelf in de hand. Je ‘kleurt’ nu zelf je opleiding in. Verdiep je bijvoorbeeld in thema’s als huiselijk geweld, intercultureel werken of groepsdynamica. Of verbreed je kennis door je te richten op bijvoorbeeld sociale psychiatrie, creativiteitsontwikkeling of leidinggeven in zorg en welzijn. Liever naar het buitenland? In verband met corona is dat op dit moment helaas niet mogelijk. Maar wanner het weer kan: kies dan voor een minor bij een van onze partner hogescholen en universiteiten.

Er zijn 3 soorten minoren:

Verdiepende minor 
Specialiseer je nog meer binnen je eigen vakgebied. 

Verbredende minor 
Maak kennis met een heel ander vakgebied. 

Doorstroomminor 
Bereid je voor op doorstuderen of onderzoek doen.

Droom je van studeren in het buitenland? Go abroad!

Bij de HAN zijn volop mogelijkheden om je stage, minor of afstudeeropdracht in het buitenland te doen.

Zo organiseren we bijvoorbeeld het Go Abroad festival. Tijdens het festival zijn er infosessies over internationale stage en studie buitenland. Voor 1e-jaars studenten is er een presentatie over de mogelijkheid om een deel van de studie in het buitenland te doen.

null

Afstuderen

In het 4e en laatste jaar van de opleiding ga je aan de slag met je afstudeeropdracht.

Jaar 4: Studeer af!

Je volgt 2 afstudeermodules:

 • Gericht op praktijkuitvoering
 • Gericht op praktijkverbetering met behulp van onderzoek

Met deze afstudeermodules laat je zien dat je klaar bent voor de praktijk. Je voert een onderzoek uit voor een opdrachtgever. Je zoekt vernieuwende oplossingen voor een probleem uit de praktijk. De opdracht die je uitvoert, valt altijd binnen het profiel dat je hebt gekozen.

Euregio: leer ook over werken in Duitsland

Ben je op zoek naar meer uitdaging in je opleiding Social Work? En ben je geïnteresseerd in de Duitse cultuur? Dan is Social Work Euregio misschien wel iets voor jou!

Bij Social Work Euregio ontwikkel je dezelfde competenties als bij het reguliere programma van Social Work. Maar extra is dat je ook leert over de cultuur en het zorgstelsel van Duitsland. Je leert dus vanuit 2 sociale stelsels te denken en te werken. Zo vergroot je je kansen op een mooie baan op hbo-niveau!  

Je zit in een internationale klas met Nederlandse en Duitse studenten. Om goed de verschillen in beide landen te ervaren, loop je veel stage. In het 1e jaar is dat 2 dagen per week. 

Nieuw: International Social Work

Leren in een internationale klas en aan internationale projecten? HAN Social Work is in september 2020 gestart met een extra Engelstalige, vierjarige voltijdopleiding: International Social Work.

Met dit diploma op zak, ben je gespecialiseerd in 'Community Development'. Je verbindt mensen om individuen en communities sterker, weerbaarder en zelfredzamer te maken. Tegelijkertijd leer je samen te werken met lokale communities in een internationale setting. Denk bijvoorbeeld aan het opzetten van een gezondheidsprogramma in de sloppenwijken van Calcutta. 

Diploma Social Work

Alles gehaald? Dan is je diploma binnen. Je diploma heeft ook een Engelstalige bijlage. Dit diplomasupplement is een door de EU erkende bijlage over wat je hebt geleerd en wat je kunt. Hiermee kun je makkelijker in het buitenland werken of doorstuderen. Wij bewaren een kopie van je supplement! 

Bachelor of Social Work

Gefeliciteerd! Je bent nu een officieel erkend sociaal werker en je mag jezelf Bachelor of Social Work noemen!

Volgende paginaMaak kennis

Kom sfeer proeven en kennismaken: onze deuren staan voor je open!

null