Dit is je studie Social Work

In het 1e jaar oriënteer je je breed op alles rondom Social Work. Je begint met basiskennis en -vaardigheden. Zo leer je bijvoorbeeld over psychologie, sociologie en hoe je gesprekken voert. Je loopt stage en voert praktijkopdrachten uit. Hoe ziet de opleiding er nog meer uit?


Informatie voor nieuwe studentenStuderen in coronatijd

Door de coronamaatregelen ziet de start van jouw 1e studiejaar er net even anders uit dan normaal. Je volgt bijvoorbeeld vaker lessen vanuit huis, omdat er maar een beperkt aantal studenten op de HAN mag zijn. Als 1e-jaarsstudent krijg jij wel voorrang om zoveel mogelijk lessen te volgen op de campus. Zo kunnen we elkaar leren kennen. Lukt dat niet, dan doen we er alles aan om het online zo goed mogelijk te regelen. 

Vanaf 31 augustus volg je als student Social Work een combinatie van fysiek onderwijs en online onderwijs. Je volgt 1 dag per 2 weken fysiek les op de campus. Meer informatie hierover ontvang je tijdens de introductieweek. Je 1e-jaarsstage gaat gewoon van start (uiterlijk op 21 september). Uiteraard is het belangrijk dat je de coronamaatregelen van je praktijkplaats opvolgt. Lees meer algemene informatie over de start van jouw studiejaar op han.nl/flitsendestart

GGM K33 kantine blauw zitje studente

Je krijgt veel verstand van zaken De opbouw van Social Work

Bij Social Work ontwikkel jij jezelf tot breed georiënteerde sociaal werker. In het 1e jaar doe je kennis op over onder andere (ontwikkelings-)psychologie, pedagogiek en sociologie. Ook oefen je sociale en creatieve vaardigheden en loop je stage. In de hoofdfase maak je een keuze uit 3 profielen:

 • Jeugd
 • Zorg
 • Welzijn & Samenleving

Verder kies je een minor en doe je een praktijkgericht onderzoek: het afstuderen.

GGM K33 kantine blauw zitje studente

#AskastudentVertel eens wat meer over de studie...

In de #askastudent video's vertellen zes studenten eerlijk over hun studie. In deze video vertellen de studenten wat meer over de voltijdopleiding Social Work. Zo vertelt Thomas over de studieloopbaanuren en Daphne over de stages. Melchior vindt de creatieve vakken het leukst en Fulya is blij met de docenten. Check alle verhalen in de video.

 

 

GGM K33 kantine blauw zitje studente

Je 1e (propedeuse) jaar

Tijdens dit oriënterende jaar maak je kennis met verschillende doelgroepen en theorieën van sociaal werk. Ook leer je al gelijk hoe het er in de praktijk aan toe gaat.

Jaar 1: De diepe duik

Ontdek waar je interesses liggen! Welke doelgroep vind je interessant?

 • Kinderen of volwassenen?
 • Mensen met een beperking?
 • Vluchtelingen?

Je doet kennis op over onder andere pedagogiek, filosofie en recht. Ook oefen je methodieken zoals gesprekstechnieken, observeren en contact maken met verschillende doelgroepen.

Je volgt 2 themamodules: 'Het individu' en 'De gemeenschap'. 

Ontdek het beroep

Je leert direct hoe het er in de praktijk aan toe gaat door 1 dag per week stage te lopen. Hier werk je samen met andere studenten, docenten, onderzoekers en werkveld professionals. Met deze ervaringen weet je al snel of het beroep van sociaal werker écht bij je past. 

Je maakt ook kennis met creativiteit als middel. Zo leer je vernieuwend werken in complexe situaties.

Creativiteit

De zorgvraag wordt steeds complexer. Creativiteit en innovatie zijn daarom enorm belangrijk bij de aanpak van zorg. Bij Social Work leer je jouw persoonlijke eigenschappen en interesses benutten bij het inzetten van professionele creativiteit. Via creativiteit maak je makkelijk contact met je doelgroep of cliënt. Ook leer je via creativiteit anders kijken naar lastige vraagstukken. Je geeft jouw persoonlijke draai aan de uitvoering van het beroep. Zo creëer je extra betekenis in het ondersteunen van mensen in kwetsbare situaties.  

Je kiest het 1e jaar een aantal keer een creatief vak. Ook in de andere jaren komen de creatieve vakken aan bod. Deze creatieve vakken biedt de voltijdopleiding Social Work aan:

 • Creatief Ontwerp
 • Sport & Spel
 • Taal & Verhaal
 • Sociale Technologie
 • Muziek
 • Drama
 • Dans & beweging
 • Audiovisuele vorming
 • Beeldend vormen
 • Arbeid

Je krijgt volop begeleiding

Bij de HAN heb je een persoonlijke coach: je studieloopbaanbegeleider (slb'er). Heb je problemen thuis, met vrienden of loopt het niet zoals je wilt? Je slb’er denkt graag met je mee. Ook kun je terecht bij HAN Studiesucces. Dit is een netwerk van experts op het gebied van studentbegeleiding. 

Studiepunten

Studiepunten noemen we EC’s (voluit ECTS). Dit staat voor European Credit Transfer System. Dit systeem hoort bij de bachelor-masterstructuur. EC’s zijn een maat voor de zwaarte van een opleiding.

Naar het 2e jaar? Check je studieadvies!

Aan het einde van het 1e jaar krijg je een studieadvies. De studiepunten die je hebt gehaald zijn daarbij belangrijk. Met een positief advies kun je door naar het 2e jaar. Met een negatief bindend studieadvies moet je helaas stoppen. Zo voorkomen we dat je tijd verliest aan een studie die niet echt bij je past.

Studiebegeleiding is er voor jou

Loop je in je studie ergens tegenaan? Is er thuis iets aan de hand of zit je ergens mee? Stap gerust naar je leerteamcoach: die is er voor jou. Heb je meer of andere begeleiding nodig? Je leerteamcoach wijst je de weg!

Natuurlijk kun je ook veel leren van je medestudenten. Daarom vorm je een leerteam met 6 of 8 andere studenten. In je team bespreek je de projecten en jullie samenwerking. Onder begeleiding van je leerteamcoach (docent) kom je op vaste momenten bij elkaar.

GGM K33 kantine blauw zitje studente

Brede basis

In het 2e jaar werk je verder aan je brede basis.

Jaar 2: Duik er dieper in

Je volgt 2 modules:

 • Hulpbronnen bij empowerment
 • Sociaal werk in vrijwillige en onvrijwillige contexten

Opdrachten die je maakt worden steeds moeilijker. Verder kies je 2 creatieve vakken om je verder in te verdiepen. Je loopt 2 dagen in de week stage. 

GGM K33 kantine blauw zitje studente

Specialiseren en minor: kies je richting

In je 3e jaar maak je een profielkeuze. Ook loop je in dit jaar stage. Daarnaast kies je een minor. Met een minor kun jij jezelf specialiseren of verbreden in je kennis en vaardigheden.

Jaar 3: Specialiseer je als social worker!

In het 3e (en 4e) jaar specialiseer je je in één van de 3 profielen:

 • Welzijn & Samenleving
 • Jeugd
 • Zorg

Je volgt 3 majorprogramma’s:

 • Profielmodule
 • Afstudeermodule gericht op praktijkuitvoering
 • Afstudeermodule gericht op praktijkverbetering met behulp van onderzoek

Daarnaast kies je een minor, om je nog verder te specialiseren of verdiepen.

Profielen

Jeugd

In dit profiel duik je in de wereld van de ontwikkeling en opvoeding van kinderen en jongeren van 0 tot 23 jaar. Hoe begeleid je kinderen, jongeren én hun ouders of opvoeders? Je richt je hierbij vooral op ongewone en problematische opvoedingssituaties.

GGM K33 kantine blauw zitje studente

Zorg

In dit profiel specialiseer je je in de verzorging van mensen met een beperking, mensen met een verslaving en mensen met psychiatrische stoornissen. De problemen waar deze mensen tegenaan lopen zijn vaak langdurig en complex. Hoe begeleid je hen en hun naasten?

GGM K33 kantine blauw zitje studente

Welzijn & Samenleving

In dit profiel richt je je op de kwaliteit van leven van mensen in al hun onderlinge verbanden. Hoe kunnen gezinsleden, vrienden, buurt- en sportverenigingen en andere sociale netwerken, een steentje bijdragen aan de samenleving?

GGM K33 kantine blauw zitje studente

Nieuwsgierig naar de opleiding Social Work?

Je eigen oordeel is het belangrijkste. Kom kennismaken en sfeer proeven: onze deuren staan voor je open!

GGM K33 kantine blauw zitje studente

Welke minor kies jij?

In het 3e of 4e jaar kies je een minor: pak je kans en kies de leukste. Je hebt het helemaal zelf in de hand. Je ‘kleurt’ nu zelf je opleiding in. Verdiep je bijvoorbeeld in thema’s als huiselijk geweld, intercultureel werken of groepsdynamica. Of verbreed je kennis door je te richten op bijvoorbeeld sociale psychiatrie, creativiteitsontwikkeling of leidinggeven in zorg en welzijn. Liever naar het buitenland? Dat kan: kies voor een minor bij een van onze partner hogescholen en universiteiten.

Er zijn 3 soorten minoren:

Verdiepende minor 
Specialiseer je nog meer binnen je eigen vakgebied. 

Verbredende minor 
Maak kennis met een heel ander vakgebied. 

Doorstroomminor 
Bereid je voor op doorstuderen of onderzoek doen.

Droom je van studeren in het buitenland? Go abroad!

Bij de HAN zijn volop mogelijkheden om je stage, minor of afstudeeropdracht in het buitenland te doen.

Zo organiseren we bijvoorbeeld het Go Abroad festival. Tijdens het festival zijn er infosessies over internationale stage en studie buitenland. Voor 1e-jaars studenten is er een presentatie over de mogelijkheid om een deel van de studie in het buitenland te doen.

GGM K33 kantine blauw zitje studente

Afstuderen

In het 4e en laatste jaar van de opleiding ga je aan de slag met je afstudeeropdracht.

Jaar 4: Studeer af!

Je volgt 2 afstudeermodules:

 • Gericht op praktijkuitvoering
 • Gericht op praktijkverbetering met behulp van onderzoek

Met deze afstudeermodules laat je zien dat je klaar bent voor de praktijk. Je voert een onderzoek uit voor een opdrachtgever. Je zoekt vernieuwende oplossingen voor een probleem uit de praktijk. De opdracht die je uitvoert, valt altijd binnen het profiel dat je hebt gekozen.

Euregio: leer ook over werken in Duitsland

Ben je op zoek naar meer uitdaging in je opleiding Social Work? En ben je geïnteresseerd in de Duitse cultuur? Dan is Social Work Euregio misschien wel iets voor jou!

Bij Social Work Euregio ontwikkel je dezelfde competenties als bij het reguliere programma van Social Work. Maar extra is dat je ook leert over de cultuur en het zorgstelsel van Duitsland. Je leert dus vanuit 2 sociale stelsels te denken en te werken. Zo vergroot je je kansen op een mooie baan op hbo-niveau!  

Je zit in een internationale klas met Nederlandse en Duitse studenten. Om goed de verschillen in beide landen te ervaren, loop je veel stage. In het 1e jaar is dat 2 dagen per week. 

Diploma Social Work

Alles gehaald? Dan is je diploma binnen. Je diploma heeft ook een Engelstalige bijlage. Dit diplomasupplement is een door de EU erkende bijlage over wat je hebt geleerd en wat je kunt. Hiermee kun je makkelijker in het buitenland werken of doorstuderen. Wij bewaren een kopie van je supplement! 

Bachelor of Social Work

Gefeliciteerd! Je bent nu officieel erkend sociaal werker en je mag jezelf Bachelor of Social Work noemen!

Volgende paginaMaak kennis

Kom sfeer proeven en kennismaken: onze deuren staan voor je open!

GGM K33 kantine blauw zitje studente