Dit is je studie

In het 1e jaar oriënteer je je breed op alles rondom Social Work. Je begint met basiskennis en -vaardigheden. Zo leer je bijvoorbeeld over psychologie, sociologie en hoe je gesprekken voert. Je loopt stage en voert praktijkopdrachten uit. Hoe ziet de opleiding er nog meer uit?

null

Je krijgt veel verstand van zaken De opbouw van Social Work

Bij Social Work ontwikkel jij jezelf tot breed georiënteerde sociaal werker. In het 1e jaar doe je kennis op over onder andere (ontwikkelings-)psychologie en sociologie. Ook oefen je sociale vaardigheden en loop je stage. In de hoofdfase kies je 1 van de 3 profielen: Jeugd, Zorg of Welzijn & Samenleving. Verder kies je een minor en doe je een praktijkgericht onderzoek: het afstuderen.  

null
null

Je propedeuse jaar

Tijdens dit oriënterende jaar maak je kennis met verschillende doelgroepen en theorieën van sociaal werk. Ook leer je al gelijk hoe het er in de praktijk aan toe gaat.

De diepe duik

Ontdek waar je interesses liggen! Welke doelgroep vind je interessant? Kinderen of volwassenen? Mensen met een beperking? Vluchtelingen? Je doet kennis op over onder andere pedagogiek, filosofie en recht. Ook oefen je methodieken zoals gesprekstechnieken, observeren en contact maken met verschillende doelgroepen. En je maakt kennis met creativiteit als middel. Zo leer je vernieuwend werken in complexe zorgsituaties.  

Ontdek het beroep

Je loopt ook 2 keer stage. Hier werk je samen met andere studenten, docenten, onderzoekers en werkveld professionals. Met deze ervaringen weet je al snel of het beroep van sociaal werker écht bij je past. 

Je krijgt volop begeleiding

Bij de HAN heb je een persoonlijke coach: je studieloopbaanbegeleider (slb'er). Heb je problemen thuis, met vrienden of loopt het niet zoals je wilt? Je slb’er denkt graag met je mee. Ook kun je terecht bij HAN Studiesucces. Dit is een netwerk van experts op het gebied van studentbegeleiding. 

Studiepunten

Studiepunten noemen we EC’s (voluit ECTS). Dit staat voor European Credit Transfer System. Dit systeem hoort bij de bachelor-masterstructuur. EC’s zijn een maat voor de zwaarte van een opleiding.

Naar het 2e jaar? Check je studieadvies!

Aan het einde van het 1e jaar krijg je een studieadvies. De studiepunten die je hebt gehaald zijn daarbij belangrijk. Met een positief advies kun je door naar het 2e jaar. Met een negatief bindend studieadvies moet je helaas stoppen. Zo voorkomen we dat je tijd verliest aan een studie die niet echt bij je past.

Nog niet helemaal zeker? Studiebegeleiding is er voor jou

Loop je in je studie ergens tegenaan? Is er thuis iets aan de hand of zit je ergens mee? Stap gerust naar je leerteamcoach: die is er voor jou. Heb je meer of andere begeleiding nodig? Je leerteamcoach wijst je de weg!

Natuurlijk kun je ook veel leren van je medestudenten. Daarom vorm je een leerteam met 6 of 8 andere studenten. In je team bespreek je de projecten en jullie samenwerking. Onder begeleiding van je leerteamcoach (docent) kom je op vaste momenten bij elkaar.

null

Verbreden en verdiepen

In het 2e jaar werk je verder aan je brede basis. Je volgt 2 modules: ‘Hulpbronnen bij empowerment’ en ‘Mensen en grenzen’. Opdrachten die je maakt worden steeds moeilijker. En je loopt 2 dagen in de week stage.

Creativiteit

De zorgvraag wordt steeds complexer. Creativiteit en innovatie zijn daarom enorm belangrijk bij de aanpak van zorg. Bij Social Work leer je jouw persoonlijke eigenschappen en interesses benutten bij het inzetten van professionele creativiteit. Je geeft jouw persoonlijke draai aan de uitvoering van het beroep. Zo creëer je extra betekenis in het ondersteunen van mensen in kwetsbare situaties.  

Specialiseer je!

Ook kun je er in jaar 2 al voor kiezen om je te gaan specialiseren in een profiel. Je kiest dan uit het profiel Jeugd, Zorg of Welzijn & Samenleving. Weet je nog niet precies waar je voorkeur naar uitgaat? Dan kies je pas in het 3e jaar. Een deel van je vakken en praktijkopdrachten stem je af op je profielkeuze. Hierdoor verdiep je jezelf echt in de doelgroep jij jou het meest interesseert. Ook kijk je over de grenzen van je eigen profiel heen. Je werkt met studenten uit andere profielen samen aan praktijkopdrachten. Zo leer je vanuit verschillende perspectieven situaties aanpakken.  

Profielen

Jeugd

In dit profiel duik je in de wereld van de ontwikkeling en opvoeding van kinderen en jongeren van 0 tot 23 jaar. Hoe begeleid je kinderen, jongeren én hun ouders of opvoeders? Je richt je hierbij vooral op ongewone en problematische opvoedingssituaties.

Twee studenten overleggen met laptop

Zorg

In dit profiel specialiseer je je in de verzorging van mensen met een beperking, mensen met een verslaving en mensen met psychiatrische stoornissen. De problemen waar deze mensen tegenaan lopen zijn vaak langdurig en complex. Hoe begeleid je hen en hun naasten?

Studeren in open werkruimte

Welzijn & Samenleving

In dit profiel richt je je op de kwaliteit van leven van mensen in al hun onderlinge verbanden. Hoe kunnen gezinsleden, vrienden, buurt- en sportverenigingen en andere sociale netwerken, een steentje bijdragen aan de samenleving?

Student studeren

Nieuwsgierig?

Je eigen oordeel is het belangrijkste. Kom kennismaken en sfeer proeven: onze deuren staan voor je open!

studenten maken selfie
null

Specialiseren en minor: kies je richting

Heb je nog geen profielkeuze gemaakt in je 2e jaar? Dan doe je dat nu, in je 3e jaar. In dit jaar loop je stage. Daarnaast kies je een minor. Met een minor kun jij jezelf specialiseren of verbreden in je kennis en vaardigheden.

Jouw doelgroep

In het 3e jaar volg je een module die specifiek over het profiel gaat dat je hebt gekozen. Je verdiept je in je doelgroep en leert over hoe je hen het beste kunt begeleiden. Ook loop je dit jaar stage binnen je gekozen profiel. Zo kun je de theorie meteen toepassen in de praktijk. 

Welke minor kies jij?

In de 2e helft van het 3e jaar kies je een minor: pak je kans en kies de leukste. Je hebt het helemaal zelf in de hand. Je ‘kleurt’ nu zelf je opleiding in. Verdiep je bijvoorbeeld in thema’s als huiselijk geweld, intercultureel werken of groepsdynamica. Of verbreed je kennis door je te richten op bijvoorbeeld sociale psychiatrie, creativiteitsontwikkeling of leidinggeven in zorg en welzijn. Liever naar het buitenland? Dat kan: kies voor een minor bij een van onze partner hogescholen en universiteiten.

Er zijn 3 soorten minoren:

Verdiepende minor 
Specialiseer je nog meer binnen je eigen vakgebied. 

Verbredende minor 
Maak kennis met een heel ander vakgebied. 

Doorstroomminor 
Bereid je voor op doorstuderen of onderzoek doen.

Droom je van studeren in het buitenland? Go abroad!

Bij de HAN zijn volop mogelijkheden om je stage, minor of afstudeeropdracht in het buitenland te doen.

Zo organiseren we bijvoorbeeld het Go Abroad festival. Tijdens het festival zijn er infosessies over internationale stage en studie buitenland. Voor 1e-jaars studenten is er een presentatie over de mogelijkheid om een deel van de studie in het buitenland te doen.

Vergroot je kansen met Euregio

Ben je op zoek naar meer uitdaging in je opleiding? En ben je geïnteresseerd in de Duitse cultuur? Dan is Social Work Euregio misschien wel iets voor jou!

Je ontwikkelt hierbij dezelfde competenties als bij het reguliere programma van Social Work. Maar extra is dat je ook leert over de cultuur en het zorgstelsel van Duitsland. Je leert dus vanuit 2 sociale stelsels te denken en te werken. Zo vergroot je je kansen op een mooie baan op hbo-niveau!  

null

Afstuderen

In het 4e en laatste jaar van de opleiding ga je aan de slag met je afstudeeropdracht.

Afstuderen

Hét moment om te laten zien dat je klaar bent voor de praktijk. Je voert een onderzoek uit voor een opdrachtgever. Je zoekt vernieuwende oplossingen voor een probleem uit de praktijk. De opdracht die je uitvoert, valt altijd binnen het profiel dat je hebt gekozen.  

Diploma

Alles gehaald? Dan is je diploma binnen. Je diploma heeft ook een Engelstalige bijlage. Dit diplomasupplement is een door de EU erkende bijlage over wat je hebt geleerd en wat je kunt. Hiermee kun je makkelijker in het buitenland werken of doorstuderen. Wij bewaren een kopie van je supplement! 

Bachelor of Social Work

Gefeliciteerd! Je bent nu officieel erkend sociaal werker en je mag jezelf Bachelor of Social Work noemen!

Volgende paginaMaak kennis

Kom sfeer proeven en kennismaken: onze deuren staan voor je open!

null