Dit is je studie

Met Pedagogiek ben je straks specialist in het opvoeden en begeleiden van kinderen, jeugdigen én hun ouders. Je werkt aan een stevige theoretische basis en doet veel praktijkervaring op. Verder volg je een minor en loop je stages. Misschien wel in het buitenland! Na 4 jaar ben jij Bachelor of Arts.

Je krijgt veel verstand van zaken De opbouw van Pedagogiek

Pedagogiek is een praktijkgerichte opleiding. Je loopt veel stage en gaat aan de slag met beroepsopdrachten. Al vanaf het 1e jaar. Vanaf het 2e jaar voer je opdrachten uit als een professional. Zo stel je een gezinsplan op. Je leert kritisch naar jezelf kijken en zet je tanden in steeds complexere vraagstukken. In het laatste jaar volg je een minor en voer je je afstudeeronderzoek uit. 

Je propedeuse jaar

Dit is een oriënterend jaar. Je gaat met allerlei takken van pedagogiek aan de slag. Op school én in het werkveld. Zo weet je aan het einde van het jaar of Pedagogiek écht iets voor jou is.

De grote sprong

Tijdens de propedeuse duik je in de wereld van pedagogiek. Je leert pedagogische vaardigheden, zoals het professioneel opvoeden van een kind. Je voert ook een praktijkopdracht uit; denk aan het organiseren van een groepsactiviteit met kinderen. Al snel ontwikkel je ook je onderzoeksvaardigheden. Je doet een literatuuronderzoek naar verschillende visies op een pedagogisch thema. Verder zet je je tanden in interessante theorieën, bijvoorbeeld over ontwikkelingspsychologie. En je werkt aan je eigen professionaliteit. Vanaf periode 2 ga je 1 dag in de week stage lopen.  

LEF!

Als pedagoog kom je vaak voor onverwachte uitdagingen te staan. Om je hierop voor te bereiden, organiseren we de LEF-week. Hierin dagen we je via een filmopdracht uit om uit je comfortzone te stappen.  

Je krijgt volop begeleiding

Bij de HAN heb je een persoonlijke coach: je studieloopbaanbegeleider (slb'er). Heb je problemen thuis, met vrienden of loopt het niet zoals je wilt? Je slb’er denkt graag met je mee. Ook kun je terecht bij HAN Studiesucces. Dit is een netwerk van experts op het gebied van studentbegeleiding. 

Studiepunten

Studiepunten noemen we EC’s (voluit ECTS). Dit staat voor European Credit Transfer System. Dit systeem hoort bij de bachelor-masterstructuur. EC’s zijn een maat voor de zwaarte van een opleiding.

Naar het 2e jaar? Check je studieadvies!

Aan het einde van het 1e jaar krijg je een studieadvies. De studiepunten die je hebt gehaald zijn daarbij belangrijk. Met een positief advies kun je door naar het 2e jaar. Met een negatief advies moet je helaas stoppen. Zo voorkomen we dat je tijd verliest aan een studie die niet echt bij je past.

Nog niet helemaal zeker? Studiebegeleiding is er voor jou

Loop je in je studie ergens tegenaan? Is er thuis iets aan de hand of zit je ergens mee? Stap gerust naar je Docent Werken aan Eigen Professionaliteit: die is er voor jou. Heb je meer of andere begeleiding nodig? Je WEP docent wijst je de weg!

Je wordt geplaatst in een groep van ongeveer 26 studenten, met een Docent Werken aan Eigen Professionaliteit als je eerste aanspreekpunt binnen de opleiding. Die WEP docent helpt je ook bij vragen en twijfels over de opleiding en verwijst je eventueel door naar studiebegeleiding. 

Verdieping

Na de propedeuse verdiep je je meer in de kernvakken waarmee je in het 1e jaar al was begonnen. Ook werk je verder aan je professionele en persoonlijke ontwikkeling. Zo bereid je jezelf goed voor op het werkveld!

FRESH

Dit jaar komen er ook nieuwe vakken aan bod. Je leert bijvoorbeeld over psychopathologie en gaat ook veel aan de slag met ‘FRESH’. Je schrijft onder andere een betoog waarin je een pedagogisch dilemma vanuit verschillende perspectieven bekijkt: filosofisch, ethisch, sociologisch en vanuit het recht en de historie van het beroep.  

Jij als professional

Opdrachten en vraagstukken die je krijgt voorgelegd, worden nu complexer. Zo ontwerp je een training die zorgt voor gedragsverandering bij je doelgroep. Je leert ook meer over het beroep van de pedagoog. Welke maatschappelijke en wettelijke veranderingen beïnvloeden jouw werk en organisatie? Ook het werken aan je eigen professionaliteit is weer een belangrijk onderdeel van dit jaar. Je ontwikkelt een nieuwsgierige en onderzoekende houding. Ook leer je kritisch naar jezelf kijken en je kwaliteiten benutten. In dit jaar ga je 2 dagen per week stage lopen.  

Students as Partners

Bij Pedagogiek aan de HAN draagt iedereen zijn steentje bij vanuit zijn of haar expertise. Zowel studenten, docenten als professionals uit het werkveld. Er valt namelijk altijd van anderen te leren over pedagogische onderwerpen. Dit gebeurt via projectgroepen zoals Students as Partners (SAP). Thema's zijn bijvoorbeeld drugsverslaving, persoonlijkheidsontwikkeling of de ontwikkeling van het werkveld.  

Pedagogiek PLUS

Pedagogiek PLUS is een aanvullend programma dat extra uitbreiding biedt voor alle 2e-jaars en ambitieuze 1e-jaars studenten. Het programma is samen met studenten ontwikkeld en speciaal gericht op studenten die zich willen onderscheiden van de rest. Door extra uitdagingen kun je hiermee nóg meer uit je studie halen! 

Nieuwsgierig?

Je eigen oordeel is het belangrijkste. Kom kennismaken en sfeer proeven: onze deuren staan voor je open!

Stage en specialisatie

Dit jaar begin je met een stage van 4 dagen per week. Dat kan ook in het buitenland. Onze studenten kom je bijvoorbeeld tegen in Peru, Zuid-Afrika, Indonesië of op Aruba. Ook heb je dit jaar de kans om je te specialiseren in de gehandicaptenzorg.

Stage Pedagogiek

Hierin leer je te handelen op het niveau van een beginnende pedagoog. Op je stageadres ga je aan de slag met de verschillende opdrachten en onderzoeken. Naast je stage kom je nog wel regelmatig op school voor supervisie, themabijeenkomsten en lessen. Heb je het 1e half jaar goed afgerond? Dan kun je in het 2e semester stage lopen in het buitenland! De opleiding heeft contact met een aantal organisaties in het buitenland waar je praktijkervaring kunt opdoen.  

Specialiseer je in gehandicaptenzorg

Ben je specifiek geïnteresseerd in de gehandicaptenzorg? Je kunt je in dit jaar hierin specialiseren. Je loopt dan je stage in deze sector. Ook voor je reguliere opdrachten van het 3e jaar verdiep je je specifiek in dit thema. Volg je dit verdiepende programma? Dan heb jij straks alles in huis voor een baan in de gehandicaptenzorg!  

Internationaal

Je minor in het buitenland doen? Dat kan! Via de minor Global Awareness kun je een half jaar in het buitenland studeren. We werken intensief samen met verschillende partneruniversiteiten. Je kiest een vast programma, of je stelt zelf je vakkenpakket samen. Of participeer in een buitenlands projecten, zoals het ‘Theewaterskloofproject’ in Zuid-Afrika of het ‘Skol Salu’ project op Curaçao. Ook je 2e stage of praktijkgericht onderzoek kun je doen in het buitenland. 

Lees het ervaringsverhaal van Cindy

Cindy is 1e-jaars student Pedagogiek. De opleiding bevalt haar tot nu toe goed. ‘Ik wilde na mijn mbo-opleiding Sociaal Pedagogisch Werkniveau 3 en Pedagogisch medewerker niveau 4 de focus houden op kinderen en daarom past Pedagogiek goed bij me.’ Ze heeft voor de HAN gekozen omdat de manier van werken haar heel erg aansprak. Wat haar vooral bevalt, is dat er met de student wordt meegekeken. ‘Je voelt de steun en oprechte betrokkenheid van de docenten. Ze willen het beste uit je halen. Als jij denkt dat je het niet kan, gaan ze je juist motiveren!’

Minor en afstuderen

In het 4e en laatste jaar van de opleiding maak je een eindsprint. Je kiest eerst een minor: een soort vakkenpakket over een onderwerp dat jou interesseert. Daarna begin je aan je afstudeeropdracht Pedagogiek.

Welke minor kies jij?

Nóg meer verdieping en eigen inbreng: in het 1e semester van het laatste jaar volg je een minor. Hiermee kun je je straks profileren als pedagoog. Er zijn minors over de meest uiteenlopende onderwerpen. Denk bijvoorbeeld aan een minor ‘Huiselijk geweld’ of ‘Levensloopbegeleiding bij autisme’. Ook kun je je minor in het buitenland volgen. Met je minor kun je werkelijk alle kanten op! Er zijn 3 soorten minors: 

Verdiepende minor 
Specialiseer je nog meer binnen je eigen vakgebied. 

Verbredende minor 
Maak kennis met een heel ander vakgebied. 

Doorstroomminor 
Bereid je voor op doorstuderen of onderzoek doen. 

Afstuderen

In het 2e semester ga je aan de slag met je afstudeeropdracht Pedagogiek. Hierbij los je in tweetallen een praktijkprobleem op voor een pedagogische organisatie. Bijvoorbeeld in de jeugdzorg, een ziekenhuis (kinderafdeling) of meer wijkgericht. Of in de justitiële opvang, het onderwijs of de kinderopvang. Je geeft een advies en ontwikkelt een vernieuwend en bruikbaar product dat het probleem oplost. Volg je de verdieping gehandicaptenzorg? Dan voer je je opdracht uit binnen die context. Ook is het mogelijk om je onderzoek interprofessioneel uit te voeren. Je werkt dan samen met een aantal studenten van verschillende opleidingen aan een realistisch probleem.  

Afstudeerprojecten

Tijdens het afstuderen staan onderzoek en innovatie in een praktijkinstelling centraal. Lees 2 voorbeelden van studenten die je voor gingen:

  • Amy van der Mark en Karijn Jurriens onderzochten hoe ouders en groepsleiding van jongeren in leefgroep de Gildekamp (Pluryn) gelijkwaardig samen kunnen werken. Zodat, als het kind weer thuis is, de kans van slagen optimaal is. De studenten ontwikkelden een passende aanbeveling en een bruikbaar product. 
  • Lotte Kasteel en Maaike Voskamp deden onderzoek naar technologische interventies. Denk aan apps, games en voorwerpen met licht en geluid. Zij keken of die de zelfredzaamheid van cliënten met autisme konden bevorderen. Zij brachten de wensen, behoeften en ervaringen van cliënten en zorgverleners in kaart.  

Diploma

Alles gehaald? Dan is je diploma binnen. Je diploma heeft ook een Engelstalige bijlage. Dit diplomasupplement is een door de EU erkende bijlage over wat je hebt geleerd en wat je kunt. Hiermee kun je makkelijker in het buitenland werken of doorstuderen. Wij bewaren een kopie van je supplement! 

Bachelor of Arts

Gefeliciteerd! Je bent nu officieel erkend pedagoog en je mag jezelf Bachelor of Arts noemen!

Volgende paginaMaak kennis

Kom sfeer proeven en kennismaken: onze deuren staan voor je open!