Meld je aan
De opleiding start 2 keer per jaar
Meer informatie...
Brochure, helpdesk
 • ASK HAN
  We helpen je graag persoonlijk verder
 • Brochure aanvragen
  En bekijk thuis rustig het aanbod
Open Dagen
Meelopen, Proefstuderen etc.
 • 11nov
  12nov
  Open Dag
  Nijmegen - 10:00 - 15:00
 • Proefstuderen
  Plan nu een afspraak in

Jouw toekomst als pedagoog

Kinderen, jongeren én hun opvoeders begeleiden en coachen. Dat is het werk van een pedagoog. Je zorgt bijvoorbeeld als jeugdzorgmedewerker dat kinderen en jongeren opgroeien in een veilige omgeving. Wist je dat je als pedagoog diverse beroepen kunt uitvoeren?

Studenten Pedagogiek luisteren naar elkaar in een kring

Wat kun je worden met Pedagogiek?

Met de opleiding Pedagogiek word je opgeleid tot een professionele pedagoog. Pedagogen zijn nodig in allerlei instanties en organisaties!

 • Pedagogisch jeugdzorgmedewerker

  Je werkt op een woongroep voor zeer moeilijk opvoedbare kinderen, autistische kinderen, kinderen met een psychiatrische stoornis of kinderen die uit huis geplaatst zijn.  

 • Gezinsbegeleider

  Je werkt met een gezin waarbinnen problemen zijn met de opvoeding.  

 • Casemanager

  Als casemanager stel je behandelplannen op voor kinderen met gedragsproblemen of psychosociale problemen. Je voert gesprekken met het kind en observeert hem/haar. Je bevindingen deel je met het kind, de opvoeders en andere betrokkenen. 
   

 • Spelbegeleider/Trainer

  Een spelbegeleider begeleidt kinderen door middel van spel. Bijvoorbeeld kinderen met sociaal-emotionele problemen of kinderen met een lichamelijke of verstandelijke beperking.  
   

 • Consulent in de zorg of bij een gemeente

  Als (zorg)consulent geef je de inwoners van de gemeente op een professionele wijze informatie, advies en ondersteuning op het gebied van jeugdzorg.

 • Jongerenwerker

  Als jongerenwerker leg je contact met jongeren. Ook begeleid je hen in hun ontwikkeling. Bijvoorbeeld op de terreinen vrije tijd, school, werk, wonen, geld, leefomgeving, gezin en relaties. Hiervoor stel je meestal, samen met de jongeren, een programma met activiteiten op.

 • Opvoedingsondersteuner

  Je ondersteunt ouders bij de opvoeding van hun kind.

 • Medewerker of teamleider op het kinderdagverblijf

  Je werkt op een kinderdagverblijf als pedagogisch medewerker. Je zorgt voor de kinderen én kijkt naar hun ontwikkelingsmogelijkheden. Als teamleider zorg je niet alleen voor de ontwikkeling van het kind, maar ook voor de ontwikkeling van de mensen in je team. 

Ask a studentMet welke doelgroepen kun je werken?

Ervaringsverhaal van Nieneke

Nieneke heeft in 2013 haar diploma Pedagogiek behaald en is momenteel werkzaam als jeugdzorgwerker op een crisisgroep. Ze had gekozen voor de opleiding Pedagogiek, omdat ze graag met kinderen wilde gaan werken. "De studie is me heel goed bevallen! Wat ik heel fijn vond, is dat je deels zelf je verdieping kon vormgeven. Dit kon ik doen via stages, een minor en mijn afstudeeropdracht."

pedagogiek_testimonial-portret-alumna_2019

Doorstuderen

Nog niet uitgeleerd? Zowel binnen als buiten de HAN kun je natuurlijk doorstuderen. Kies voor een post-hbo-opleiding of een master.

 • Master Pedagogiek

  Bij de Master Pedagogiek ontwikkel je jezelf tot pedagogisch generalist die verbindingen weet te leggen tussen management en werkvloer, visies en methodieken. De master duurt 2,5 jaar.

 • Master Social Work

  Vind jij het boeiend om verder te kijken dan de grenzen van je eigen praktijk? Heb je oog voor kansen en ontwikkelingen in de beroepspraktijk? Volg dan de Master Social Work in deeltijd. Na 2 jaar mag jij jezelf Master of Social Work noemen!

 • Kopopleiding Leraar Pedagogiek

  Met een kopopleiding word jij binnen 1 jaar klaargestoomd voor het leraarschap. Je leert je vakkennis overbrengen op anderen en leerlingen coachen en begeleiden. Je verdient dan je 2e-graad lesbevoegdheid.

 • Master Pedagogische Wetenschappen

  Ben je geïnteresseerd in de wetenschap achter Pedagogiek? Op de universiteit kun je een 1-jarige master volgen die ingaat op de beperkingen, gedrags- en leerproblemen van jeugdigen. Je kunt kiezen uit 8 specialisaties.

Post-hbo cursussen, opleidingen en trainingen

Wist je dat de HAN ook post-hbo opleidingen, cursussen en trainingen aanbiedt? Het woord ‘post-hbo’ zegt het al: een opleiding die je na je hbo-diploma kunt volgen. Ideaal als je werkt en je wilt verdiepen in een specifiek vakgebied. Leer bijvoorbeeld meer over gezinsbegeleiding, casemanagement of professioneel ondersteunen na afstand en adoptie. 

drie mensen kijken naar fotos op tafel

Dit is je studie Pedagogiek

Wat leer je tijdens de opleiding? Bekijk de opbouw van de opleiding Pedagogiek. 

Twee studenten Pedagogiek lezen boek bibliotheek