Meld je aan
De opleiding start 1 keer per jaar
Meer informatie ...
Brochure, helpdesk
  • ASK HAN
    We helpen je graag persoonlijk verder
  • Brochure aanvragen
    En bekijk thuis rustig het aanbod
  • Studiekeuzegesprek
    Stel al je vragen aan een specialist
Open Dagen
Meelopen, Proefstuderen etc.
  • Meeloopdagen
    Plan nu een afspraak in

Dit is je studie Logopedie

Als logopedist kom je verschillende situaties tegen waarop je goed voorbereid moet zijn. Bij Logopedie maak je daarom veel praktijkopdrachten, omdat je straks met verschillende doelgroepen werkt. Je gaat ook je eigen stemgebruik en spreekvaardigheid trainen. Zo word jij een breed ontwikkelde logopedist!

0dcdc1ec-0d01-11ee-b266-02565807075b Studenten Logopedie studeren op de HAN met 5 domeinen

De opbouw van de opleiding Logopedie

Bij de opleiding Logopedie kruip je direct in de huid van een beginnende logopedist. Je richt je op de zorg voor cliënten, de organisatie waar je werkt en je bent bezig met je eigen professionalisering. Dit leer je onder begeleiding van docenten, die ervoor zorgen dat theorie en praktijk in elkaar overlopen. Daarnaast leer je van je medestudenten.

Na 4 jaar kun jij onderzoeken, behandelen en begeleiden als een professionele logopedist met een BITE:

  • Betrokken
  • Interprofessioneel
  • Talentvol
  • Experts
a03e33aa-0d00-11ee-8fa9-02565807075b Studenten Logopedie krijgen les van twee docenten
9dc8237e-0d00-11ee-92bd-02565807075b Studenten Logopedie krijgen les over behandeling kind

Je propedeuse jaar

In het 1e jaar kom je erachter wat het beroep van logopedist inhoudt. Je maakt kennis met het vakgebied en de beroepstaken. Theorie en praktijk wisselen elkaar af.

Jaar 1: ontdek het beroep van logopedist

Ervaar dat het een veelzijdig vakgebied is met mensgerichte beroepstaken. In je 1e jaar leer je onderzoeken, behandelen en begeleiden op de meest voorkomende logopedische gebieden.

Zo verzin je bijvoorbeeld zelf een creatieve oplossing voor hoe je een kind dat slist de 'S' beter leert uitspreken. Verder leer je een vraaggesprek houden met verschillende soorten mensen, zoals ouders of een partner van iemand die een hersenbloeding heeft gehad. Ook help je mensen met een taal- of spraakprobleem na het krijgen van een hersenbloeding. Tot slot leer je hoe je een stemonderzoek afneemt en daarna adviezen geeft aan bijvoorbeeld een leerkracht die hees is aan het einde van de dag.

Meld je aan voor het Bachelor-Master-combitraject

Heb je je propedeuse op zak? Dan kun je je aan het eind van het 1e jaar aanmelden voor het Bachelor-Master-combitraject.

Vanaf het 2e jaar van je opleiding Logopedie volg je dan ook vakken op de Radboud Universiteit. Je krijgt dan bijvoorbeeld de kans om deel te nemen in vernieuwende klinische projecten waarin technische hulpmiddelen bij taal- en spraakstoornissen worden ingezet. Een prachtige kans en extra uitdaging.

Zo haal je je bachelor Logopedie én je master Taal- en Spraakpathologie in 5 in plaats van 6 jaar!

MaBa-traject voor studenten Taal- en Spraakpathologie

Voor studenten die alle onderdelen van de masterspecialisatie Taal- en Spraakpathologie (TSP) van de Radboud Universiteit (bijna) succesvol hebben afgerond, en die de titel logopedist willen verwerven, hebben we het MaBa-traject. Dit traject biedt je de mogelijkheid om de bachelor Logopedie in twee jaar te behalen.

Als je je wilt aanmelden voor het MABA traject van de opleiding Logopedie aan de HAN dien je voor de aanmelddeadline een verzoek tot inschrijving in via www.studielink.nl. Selecteer bij keuze "In welk jaar" de optie "Propedeuse". Je kunt in studielink namelijk niet aangeven dat je het eerste en het tweede jaar wilt combineren. 

Het is belangrijk dat je aan de procescoördinator van de opleiding, Linda Smeets (Linda.Smeets@han.nl) en de coördinator schakelprogramma's Anne Giesbers (anne.giesbers@han.nl) doorgeeft dat je een aanmelding hebt gedaan via studielink en je voornemens bent het MABA-combitraject te volgen. Je wordt dan aan de juiste onderwijsgroepen gekoppeld.

Studiepunten

Studiepunten noemen we EC’s (voluit ECTS). Dit staat voor European Credit Transfer System. Dit systeem hoort bij de bachelor-masterstructuur. EC’s zijn een maat voor de zwaarte van een opleiding.

Naar het 2e jaar? Check je studieadvies!

Aan het einde van het 1e jaar krijg je een studieadvies. De studiepunten die je hebt gehaald zijn daarbij belangrijk. Met een positief advies kun je door naar het 2e jaar. Met een negatief bindend studieadvies moet je helaas stoppen. Zo voorkomen we dat je tijd verliest aan een studie die niet echt bij je past.

Studiebegeleiding is er voor jou

Loop je in je studie ergens tegenaan? Is er thuis iets aan de hand of zit je ergens mee? Stap gerust naar je studiebegeleider: die is er voor jou. Heb je meer of andere begeleiding nodig? Je studiebegeleider wijst je de weg!

Natuurlijk kun je ook veel leren van je medestudenten. Daarom vorm je een leerteam met 6 of 8 andere studenten. In je team bespreek je de projecten en jullie samenwerking. Onder begeleiding van je studiebegeleider (docent) kom je op vaste momenten bij elkaar.

a070cd92-0d00-11ee-99db-02565807075b Leercoach en docent Sanne geeft onderwijs logopedie

Verdieping en verbreding

In het 2e jaar van de voltijd opleiding Logopedie komen veel logopedische werkvelden aan bod. En je vergroot je kennis en je therapeutische vaardigheden.

Jaar 2: vergroot je kennis!

Je vergroot je paramedische kennis en je therapeutische vaardigheden. Je leert veel in het eigen praktijkhuis. Je gaat bijvoorbeeld verder met neurologie. Maar je leert ook over nieuwe onderwerpen, zoals taal- en ontwikkelingsproblemen bij kinderen. En over het behandelen van mensen met stemstoornissen.

Je maakt kennis met verschillende logopedische werkvelden. Denk aan een eerstelijnspraktijk, ziekenhuis, verpleeghuis, scholen voor speciaal onderwijs en de gehandicaptenzorg. Je traint je therapeutische vaardigheden tot op hoog niveau.

Samen leren in een Lab en Werkplaats

Je volgt onderwijs met studenten van je eigen opleiding, maar ook veel samen met andere studenten. In een interprofessioneel team loop je je praktijkstage, volg je gezamenlijke workshops en masterclasses en bespreek je casuïstiek. Dit alles doe je in Labs en Werkplaatsen. Hier komen onderwijs, onderzoek, het werkveld én de wijk samen. Samen ga je aan de slag met maatschappelijke uitdagingen in een wijk of instelling. 

Bij deze opleiding kun je als student bijvoorbeeld meedoen aan of bij:

  • iXperium Health
  • Lent - Thermion
  • Oosterhout
  • Wijchen
  • ZZG Herstelcentrum

Denk mee met de opleiding

Bij hbo Logopedie mag je als student actief meedenken over de vorm en inhoud van de opleiding. Neem bijvoorbeeld deel aan werkgroepen, zoals de opleidingscommissie. Er zijn meerdere momenten per jaar waarop jij je stem kunt laten gelden.  

Nieuwsgierig?

Je eigen oordeel is het belangrijkste. Kom kennismaken en sfeer proeven: onze deuren staan voor je open!

a0fcc7f2-0d00-11ee-b756-02565807075b Docent en leercoach Marieke geeft uitleg aan studenten Logopedie
a30c4496-0d00-11ee-8694-02565807075b Logopedisten bij het bed behandelen client

Stage en minor

In het 3e jaar van je opleiding ga je écht de praktijk in. Je loopt een stage van 18 weken. Ook volg je een minor: een soort vakkenpakket over een onderwerp dat jij interessant vindt.

 

Jaar 3: écht de praktijk in

Je kunt in je 3e jaar stage lopen in alle werkvelden van de logopedie. Kies zelf bij welke instelling of organisatie jij je praktijkervaring opdoet, bijvoorbeeld als logopedist in een ziekenhuis, verpleeghuis, revalidatiecentrum, audiologisch centrum, het onderwijs of in een praktijk. De opleiding helpt je een leuke stageplek te vinden.

Als stagiair mag je onder supervisie van een logopedist tests afnemen en behandelingen uitvoeren. In totaal ben je 40 uur per week bezig met het semester Werkplekleren, waarin je stage valt. In deze tijd maak je ook de bijbehorende opdrachten en verzamel je feedback die je verwerkt in een portfolio. Er zijn ook bijeenkomsten op school waarin je verdiepend onderwijs krijgt en bespreekt hoe je stage verloopt.

Een minor voor hbo Logopedie kiezen

Nóg meer verdieping en eigen inbreng: in de hoofdfase volg je een minor. Hiermee kun je je straks profileren als logopedist. Er zijn minoren over de meest uiteenlopende onderwerpen. Denk bijvoorbeeld aan een minor ‘Neurorevalidatie’. Met je minor kun je werkelijk alle kanten op!  

Een minor duurt 1 semester. Er zijn 3 soorten minoren:   

Verdiepende minor 
Specialiseer je nog meer binnen je eigen vakgebied.   

Verbredende minor 
Maak kennis met een heel ander vakgebied.   

Doorstroomminor 
Bereid je voor op doorstuderen of onderzoek doen. 

Internationaal

Je minor in het buitenland doen? Dat kan! Via de minor 'Global Awareness' kun je een half jaar in het buitenland studeren. We werken intensief samen met verschillende partneruniversiteiten. Je kunt kiezen voor een vast programma, of je stelt zelf je vakkenpakket samen. Ook kun je participeren in buitenlandse projecten, zoals het ‘Theewaterskloofproject’ in Zuid-Afrika. Ook je afstudeerproject kun je in het buitenland doen.  

In de vlog van student Logopedie Kailash vertelt ze meer over studeren in het buitenland!

a22c1b3c-0d00-11ee-8c30-02565807075b Logopedie studenten studeren samen logopedisten

Stage en afstuderen

In het 4e en laatste jaar van de opleiding maak je een eindsprint. Je loopt weer een semester een stage en gaat aan de slag met een afstudeeropdracht.

Jaar 4: afstuderen

Je afstudeeropdracht in het 4e jaar is vaak in opdracht van een instelling of organisatie, zoals een praktijk voor logopedie, ziekenhuis of onderwijsinstelling. Hierbij los je in een groep een praktijkprobleem op. Je geeft advies en/of ontwikkelt een relevant, vernieuwend en bruikbaar product dat het probleem oplost, zoals een adviesrapport of een diagnostisch instrument. Hiermee draag je bij aan de verhoging van de zorgkwaliteit. Je werkt regelmatig samen met studenten van andere zorg- en welzijnsopleidingen van de HAN.

Meer weten over deze innovatieve onderwijseenheid Praktijkinnovatie Zorg en Welzijn (PZW)? Check de website van PZW.

Diploma

Alles gehaald? Dan is je diploma binnen. Je diploma heeft ook een Engelstalige bijlage. Dit diplomasupplement is een door de EU erkende bijlage over wat je hebt geleerd en wat je kunt. Hiermee kun je makkelijker in het buitenland werken of doorstuderen. Wij bewaren een kopie van je supplement!

Bachelor of Science

Gefeliciteerd! Je bent nu officieel erkend logopedist en je mag jezelf Bachelor of Science noemen!

Logopedisten in opleiding Indy en Esther vertellen

Wat leer je tijdens de opleiding Logopedie? [video]

Samenwerken met andere disciplines
 

Neem een kijkje in het Praktijkhuis [video]

Bij de opleiding Logopedie leer je veel over hoe je in de praktijk aan de slag kan gaan. Onze studenten doen dit vaak in het Praktijkhuis van de HAN. Hier leer je ook samenwerken met andere studenten en professionals uit andere beroepen. Daar heb je later in je werk profijt van!

Lesstof komt écht tot leven bij Logopedie

Bij eerstejaarsstudenten Logopedie komt de lesstof echt tot leven: een vrouw met een spraakstoornis is 4 weken lang hun levende casus. Ervaringsdeskundige Karen loopt samen met studenten haar revalidatieproces nog een keer door. Als échte cliënt.

0dcdc1ec-0d01-11ee-b266-02565807075b Studenten Logopedie studeren op de HAN met 5 domeinen
Leren in de praktijk
 

Studenten Logopedie zijn maatje van mensen met hersenletsel

Logopedisten in opleiding gaan actief aan de slag met mensen met taal- en spraakproblemen. Ze ondernemen samen wekelijks allerlei activiteiten. Bekijk het verhaal van Stanka, Anouk en Susan!

Volgende pagina
 

Maak kennis

Kom sfeer proeven en kennismaken: onze deuren staan voor je open!

299386 Kapittelweg 33 Nijmegen Ergotherapie studeren hbo opleiding studenten kantine met laptop