Meld je aan
De opleiding start 1 keer per jaar
Meer informatie...
Brochure, helpdesk
 • ASK HAN
  We helpen je graag persoonlijk verder
 • Brochure aanvragen
  En bekijk thuis rustig het aanbod
Open Dagen
Meelopen, Proefstuderen etc.
 • 11nov
  12nov
  Open Dag
  Nijmegen - 10:00 - 15:00
 • Meeloopdagen
  Plan nu een afspraak in

Dit is je studie Leraar Frans

Internationale studiereizen, diverse stages en veel werkcolleges in het Frans: de opleiding docent Frans in een notendop. In 4 jaar tijd leer je de taal, cultuur en het docentenvak kennen. En belangrijker: je ontwikkelt je tot een zelfstandige, creatieve leraar met een gezonde dosis zelfvertrouwen.

Twee studenten kijken naar wat hun medestudent aanwijst op het A4'tje.

Word in 4 jaar expert in de Franse taal Opbouw van de Lerarenopleiding Frans

Tijdens je de lerarenopleiding Frans staan jouw vakmanschap en meesterschap centraal. Oftewel: Je krijgt alle vakkennis én pedagogische kennis die je als docent nodig hebt. Dat doe je in heldere, overzichtelijke stappen. Je doet in 4 jaar veel praktijkervaring op. Tijdens je studie staat een betrokken team van docenten klaar om jou te begeleiden.

  Semester 1 Semester 2
Jaar 1 propedeuse propedeuse / stage
Jaar 2 hoofdfase / buitenlandverblijf hoofdfase / stage
Jaar 3 hoofdfase / stage minor (in het buitenland)
Jaar 4 afstudeerstage / onderzoek afstudeerstage / onderzoek

 

 

Twee studenten kijken naar hun docent die de bladzijde uit het boek omslaat.
drie studenten lopen trap af

Je propedeusejaar Leraar Frans

Dit jaar ga je echt hard aan de slag om je taalkennis uit te breiden. Spreek-, schrijf-, luister- en leesvaardigheid: het komt allemaal ruimschoots aan bod. Ook is er aandacht voor cultuur, literatuur en taalkunde. Tijdens de propedeuse maak je voor het eerst kennis met het vak van leraar tijdens een oriënterende stage.

Jaar 1: Leren lesgeven

Presenteren is een belangrijk onderdeel van het vak. Hoe druk jij je verbaal en non-verbaal uit? Je leert spreken voor een groep, onder meer met behulp van vakken als drama en logopedie.

Stage

Je hoeft niet zelf te zoeken naar een stageplek, dit regelt Bureau Extern voor je. Zij werken samen met opleidingsscholen, samenwerkingsscholen en stagescholen in de regio.

Ervaar zelf leren en lesgeven met ICT

 Hoe pas je ICT toe in de klas? Hoe verandert ICT het onderwijs? Hoe geef je leerlingen met verschillende behoeften tegelijk les? Over deze vragen kun je je samen met medestudenten en docenten buigen in het HAN iXperium. Je experimenteert met allerlei multimedia middelen, zoals robots, greenscreens en iPads. Zo stomen we je klaar om les te geven in ict-rijk onderwijs!

Naar het 2e jaar? Check je studieadvies!

Studiepunten noemen we EC’s (voluit ECTS). Dit staat voor European Credit Transfer System. Dit systeem hoort bij de bachelor-masterstructuur. 

Aan het einde van het 1e jaar krijg je een studieadvies. De studiepunten die je hebt gehaald zijn daarbij belangrijk. Met een positief advies (minimaal 52,5 studiepunten) kun je door naar het 2e jaar. Met een negatief advies moet je helaas stoppen. Zo voorkomen we dat je tijd verliest aan een studie die niet echt bij je past.

Hoeveel begeleiding wil je hebben?  Studiebegeleiding is er voor jou

Als je Frans gaat studeren heb je een persoonlijke coach: je studieloopbaanbegeleider. Deze informeert, adviseert en coacht je.

Vooral in het 1e jaar hebben jullie geregeld contact. Daarna bepaal je zelf hoeveel begeleiding je wilt. Het studieloopbaanprogramma bestaat uit individuele gesprekken en groepsbijeenkomsten. Door de kleine groepen is er veel aandacht voor je persoonlijke situatie. En speelt er iets thuis, met vrienden of loopt het gewoon niet zoals je wilt? Je studieloopbaanbegeleider denkt graag met je mee.  

studenten aan tafel met laptop

Hoofdfase Lerarenopleiding Frans

Je ontdekt steeds meer over het beroep van leraar. Wat komt er allemaal kijken bij het lesgeven? Onderwerpen als leerprocessen, intercultureel onderwijs en leerproblemen passeren de revue. Elk jaar loop je stage en geef je les op een van onze partnerscholen.

Jaar 2: De diepte in

In het 2e jaar vertrek je voor 4 weken naar een Franstalig land om verder aan je taalvaardigheid te werken. Je gaat bovendien aan de slag met verschillende excursies, stages en onderzoeksopdrachten. In het 3e jaar ga je 5 maanden op stage in het buitenland.  

Vrije ruimte

In de vrije ruimte krijg je de kans om een eigen invulling te geven aan je persoonlijke ontwikkeling. Je kunt denken aan het volgen van een cursus, meewerken aan de organisatie van de Dag van de Franse taal in scholen, bij het nationaal congres Frans, in een taaldorp en nog veel meer! Net als in de propedeuse krijg je hier in de hoofdfase de ruimte voor. 

Je bepaalt zelf je succes Student Support Center

Als student kun je begeleiding en advies krijgen bij Student Support Center. Dit netwerk van experts op het gebied van studentenbegeleiding kan je helpen bij: 

 • studiekeuze en doorstuderen; 
 • studie- en taalvaardigheden en persoonlijke ontwikkeling; 
 • studieswitch of studievertraging; 
 • zingeving, persoonlijke problemen of vertrouwelijke zaken; 
 • studeren onder bijzondere omstandigheden; 
 • StuFi, financiële problemen en bezwaarprocedures. 

Bij Student Support Center kun je ook nog kiezen uit een divers aanbod aan trainingen en coachingsactiviteiten. Het helpt je het beste uit jezelf te halen!  

twee studenten zitten, student staat

Tijd voor een minor

Tijdens je studie kies je een minor. Hiermee verbreed je je kennis binnen of buiten de opleiding. In het 3e jaar ga je hiermee aan de slag.

Jaar 3: Welke minor kies jij?

Je kunt kiezen uit verschillende soorten minoren. 

Verdiepende minor

Specialiseer je nog meer binnen je eigen vakgebied.

Verbredende minor

Maak kennis met een heel ander vakgebied.

Doorstroomminor

Bereid je voor op doorstuderen of onderzoek doen.

Internationale minor  

Bij de docent Frans opleiding zijn volop mogelijkheden om ervaring in het buitenland op te doen. Een semester ga je studeren in een Franstalig land aan een universiteit naar keuze. We werken intensief samen met verschillende partneruniversiteiten in het kader van Erasmus+. Je kunt ook kiezen voor een stage op een Franse school.  

Studenten die je voorgingen 

Bij de HAN zijn volop mogelijkheden om je stage, minor of afstudeeropdracht in het buitenland te doen.

Een minor volgen in een Franstalig land? Op de HAN kan het. Lees de verhalen van andere studenten.  

Afstuderen, graduation ceremony

De laatste stap

Een stage die 10 maanden duurt: de LIO stage (Leraar in Opleiding).

Jaar 4: Afstuderen

De LIO stage (Leraar in Opleiding) is intensief en leerzaam. Je gaat aan de slag als leraar in opleiding en voert daarnaast ook nog een afstudeeronderzoek uit. Je hebt de keuze gemaakt voor de richting havo/vwo of vmbo/mbo, maar na je afstuderen ben je (2e-graads) bevoegd voor beide richtingen.  

Afstudeeronderzoeken

 • Hoe kan ik d.m.v. internationaliseringsactiviteiten het spreekvaardigheidsniveau van mijn leerlingen verbeteren?  
 • Hoe kan ik het principe doeltaal-voertaal stap voor stap invoeren in mijn klas? 
 • In hoeverre kunnen activerende werkvormen een hulpmiddel zijn om de woordenschat te laten beklijven? 

Diploma in de pocket

Zijn alle studiepunten binnen? Heb je je onderzoek en stage met succes afgerond? En heb je de landelijke kennistoets met een voldoende afgesloten? Dan is je diploma in de pocket! Je krijgt er een Engelstalige bijlage bij: het diplomasupplement. Dit is een uitleg van wat je geleerd hebt en wat je kunt. Het supplement is erkend binnen de EU: daardoor kun je makkelijker verder studeren in het buitenland.  

Bachelor of Education

Gefeliciteerd! Je mag jezelf nu officieel Bachelor of Education noemen. 

Volgende paginaMaak kennis met Leraar Frans

Kom sfeer proeven en kennismaken: onze deuren staan voor je open!

twee studenten kijken naar docent