Dit is je opleiding Learning and Development

Je leert hoe je mensen in organisaties kunt laten leren: hoe ze het beste uit zichzelf kunnen halen. Tijdens je opleiding Learning and Development in Organisations ben je 4 jaar lang bezig met het ontwikkelen van talent. Om te beginnen het talent in jezelf!


Informatie voor nieuwe studentenStuderen in coronatijd

Door de coronamaatregelen ziet de start van jouw 1e studiejaar er net even anders uit dan normaal. Je volgt bijvoorbeeld vaker lessen vanuit huis, omdat er maar een beperkt aantal studenten op de HAN mag zijn. Als 1e-jaarsstudent krijg jij wel voorrang om zoveel mogelijk lessen te volgen op de campus. Zo kunnen we elkaar leren kennen. Lukt dat niet, dan doen we er alles aan om het online zo goed mogelijk te regelen.

Algemene informatie over de start van jouw studiejaar vind je op han.nl/flitsendestart.

nijmegen-studeren-samen-studeren

Leer hoe je anderen laat leren De opbouw van Learning and Development in Organisations

Vanaf de eerste dag van je studie ga je aan de slag als junior L&D-adviseur. Onder begeleiding van een leercoach werk je in groepjes aan echte vraagstukken uit de praktijk. Zo maak je op een praktische wijze kennis met de drie rollen van de L&D-adviseur: trainer, ontwerper & ontwikkelaar en adviseur. Hoe verhelder je de vraag van de opdrachtgever? Hoe geef je een passend advies? Hoe ontwikkel je passende leerinterventies? En hoe zorg je voor effectieve training en coaching? Het komt allemaal aan bod!   

Ook ben je vanaf dag 1 bezig met de praktijk. De hoofdrichting van je opleiding Learning and Development in Organisations  – je major – duurt 3,5 jaar. In het 4e jaar ga je je verdiepen en specialiseren: je kiest je minor. Dit laatste jaar staat helemaal in het teken van het afstuderen. Aan het eind van de opleiding mag je jezelf Bachelor of Education noemen. Je bent klaar voor het echte werk! 

nijmegen-studeren-samen-studeren
nijmegen-studeren-samen-studeren

Je propedeuse

Tijdens je hbo Learning and Development in Organisations leg je een stevige basis voor je werk als L&D-professional. Je leert de beginselen van trainen en coachen. Je maakt je eerste training en komt meer te weten over hoe organisaties werken. Je gaat op werkbezoek bij verschillende bedrijven en organisaties en voert echte opdrachten uit. En last but not least: je leert veel over jezelf. Je onderzoekt je sterke en zwakke punten en je werkt aan je persoonlijke ontwikkeling.

Jaar 1: Een stevige basis

In het 1e jaar van je opleiding Learning and Development maak je kennis met alle aspecten van het L&D-vak. Er staat een breed scala aan vakken op het programma. Van psychologie en communicatie tot onderzoeksvaardigheden en management en organisatie. Je werkt vanaf week 1 in groepjes aan uitdagende en échte opdrachten uit de praktijk. Een ervaren leercoach begeleidt je daarbij.

 

Naar het 2e jaar? Check je studieadvies!

Studiepunten noemen we EC’s (voluit ECTS). Dit staat voor European Credit Transfer System. Dit systeem hoort bij de bachelor-masterstructuur. 

Aan het einde van het 1e jaar krijg je een studieadvies. De studiepunten die je hebt gehaald zijn daarbij belangrijk. Met een positief advies (minimaal 50 studiepunten) kun je door naar het 2e jaar. Met een negatief advies moet je helaas stoppen. Zo voorkomen we dat je tijd verliest aan een studie die niet echt bij je past.

Hoeveel begeleiding wil jij hebben?  Persoonlijke ontwikkeling en begeleiding

Loop je in je studie ergens tegenaan? Is er thuis iets aan de hand of zit je ergens mee? Stap gerust naar je studieloopbaanbegeleider: die is er voor jou. Heb je meer of andere begeleiding nodig? Je studieloopbaanbegeleider wijst je de weg!

Als je anderen iets wilt leren, moet je eerst jezelf leren kennen. En vooral: jezelf zijn.  Daarom is er tijdens de opleiding veel aandacht voor je persoonlijke ontwikkeling. Je ontdekt je valkuilen, leert meer over je talenten en je ambities. Daarvoor krijg je onder meer een studieloopbaanbegeleider: je persoonlijke coach die jouw ontwikkeling volgt. 

nijmegen-studeren-samen-studeren

Je verdiepende jaar

Nu begin je aan de hoofdfase van je opleiding. Je diept de rollen van trainer, ontwikkelaar en adviseur verder uit. Deze 3 rollen zijn de rode draad van de opleiding. Je hoeft tijdens je studie niet te kiezen: als afgestudeerd L&D-professional kun je straks met alle 3 deze rollen uit de voeten.

Jaar 2: Uitdagende opdrachten

Vanaf het 2e jaar zijn de projecten waaraan je werkt complexer. Je leert om rekening te houden met de wensen en eisen van opdrachtgevers. Je ontwikkelt daarvoor effectieve gesprekstechnieken. Je werkt aan uitdagende advies- en ontwerpopdrachten. En je leert hoe je, bijvoorbeeld als trainer of coach, hoe je gedragsverandering geeft. Veder loop je in het 2e jaar zo’n 100 uur stage. Genoeg tijd dus om wat je leert in praktijk te brengen!

 

Nieuwsgierig naar Learning and Development in Organisations?

Je eigen oordeel is het belangrijkste. Kom kennismaken en sfeer proeven: onze deuren staan voor je open!

nijmegen-studeren-samen-studeren

Leren van en met elkaar  Studio L&D: kom binnen!

Van elkaar leren en met elkaar leren. Dat is waar het om draait in Studio L&D. Leerlingen, docenten, medewerkers, iedereen is hier welkom. De agenda staat vol met inspirerende sessies, evenementen en ontmoetingen. Wat dacht je van een workshop 'Toekomstmuziek'? Of een training 'Leren met hoofd, hart en handen'? Het mooie is: in  Studio L&D werken we aan echte praktijkuitdagingen. Bedrijven en organisaties brengen regelmatig hun opleidingsvraagstukken mee naar onze 'speeddates' met studenten. Zo ben je als student al heel snel een gewilde professional! 

nijmegen-studeren-samen-studeren

Stage en internationaal

In je 3e jaar komt de commerciële kant van je beroep als L&D-professional volop aan bod. Je gaat de markt van trainingen en leertrajecten onderzoeken en leert offertes maken. Ook leer je zelf een training voorbereiden, ga je deze uitvoeren en afsluiten met een professionele evaluatie. Hier leer je ontzettend veel van. In dit jaar loop je 5 maanden stage bij een bedrijf of organisatie. Je stage in het buitenland doen? Dat kan!

Jaar 3: Stage lopen

Bij de HAN zijn volop mogelijkheden om je stage, minor of afstudeeropdracht in het buitenland te doen.

De opleiding Learning and Development in Organisations bestaat uit theorie en heel veel praktijk. Je loopt verschillende periodes stage. Dat kan bij diverse bedrijven en instellingen, in binnen- en buitenland. De opleiding werkt intensief samen met partneruniversiteiten in het buitenland. Onze studenten zitten dan ook in landen als Australië, Nieuw-Zeeland, de Nederlandse Antillen, Spanje, Noorwegen en Zweden.  

nijmegen-studeren-samen-studeren

Minor en afstuderen

Je eindsprint! In het laatste jaar heb je tijd om een verdiepende of verbredende minor te volgen. En je verdiept je in enkele vakken uit het 2e jaar. Je werkt zelfstandig aan een vraagstuk op het gebied van Learning and Development: daarmee laat je zien dat je een echte L&D-professional bent. Natuurlijk ondersteunen docenten je hierbij.

Jaar 4: Welke minor kies jij?

In dit jaar zorg je voor nóg meer verdieping door zelf je minor te kiezen: een vakkenpakket waarmee je je kennis binnen of buiten de opleiding verbreedt. Er zijn verschillende soorten minoren:  

Verdiepende minor 

Specialiseer je nog meer binnen je eigen vakgebied. 

Verbredende minor 

Maak kennis met een heel ander vakgebied. 

Doorstroomminor 

Bereid je voor op doorstuderen of onderzoek doen. 

Jaar 4: Afstuderen

En ten slotte ga je afstuderen. Binnen de opleiding Learning and Development in Organisations doe je dit door een afstudeeropdracht uit te voeren voor een opdrachtgever uit het werkveld. Dit kan van alles zijn. Bekijk hier voorbeelden van afstudeerprojecten. Je kunt zelf vorm geven aan je eigen project.

Voorbeelden van recente afstudeerprojecten: 

  • Ontwerpen van een nieuwe opleidingsmodule terreinrijden voor de Brandweer. 
  • Ontwikkelen van een nieuw strategisch Opleidingsplan voor een zorgorganisatie. 
  • Ontwikkelen van een advies over het implementeren van vraaggestuurd werken binnen een welzijnsorganisatie. 
  • Onderzoeken van de mogelijkheden van virtueel leren voor een trainingsbureau. 
  • Ontwerpen van en adviseren over de implementatie van een leiderschapstraining bij een schoonmaakorganisatie. 
  • Adviseren over een onboardingstraject (inwerkprogramma) bij een grote bierbrouwerij. 
  • Ontwikkelen van een e-learningmodule ‘Omgaan met radioactiviteit’ bij een high-techorganisatie. 

Diploma met supplement

Heb je de benodigde studiepunten van de opleiding Learning and Development in Organisations binnen en heb je een positieve beoordeling voor je afstudeerproject? Dan heb je je diploma meer dan verdiend! Je krijgt er een Engelstalige bijlage bij: het diplomasupplement. Dit is een uitleg van wat je geleerd hebt en wat je kunt. Het supplement is erkend binnen de EU: daardoor kun je makkelijker in het buitenland gaan werken of verder studeren.  
 

Bachelor of Education

Gefeliciteerd! Je bent nu officieel L&D-professional en mag jezelf Bachelor of Education noemen.

Volgende paginaMaak kennis

Kom sfeer proeven en kennismaken: onze deuren staan voor je open!

nijmegen-studeren-samen-studeren