Kom je kennismaken?

Hbo Learning & Development in Organisations (Opleidingskunde)

studenten van learning and development lopen door de gang in de HAN campus
Meld je aan
De opleiding start 1 keer per jaar
Meer informatie ...
Brochure, helpdesk
 • ASK HAN
  We helpen je graag persoonlijk verder
 • Brochure aanvragen
  En bekijk thuis rustig het aanbod
 • Studiekeuzegesprek
  Stel al je vragen aan een specialist
Open Dagen
Meelopen, Proefstuderen etc.
 • Meeloopdagen
  Plan nu een afspraak in

De opleiding start 1 september 2024 en 1 september 2025

Bij Learning and Development in Organisations (voorheen Opleidingskunde) leer je hoe werknemers leren en zich ontwikkelen. Als trainer/coach, HR-adviseur of ontwikkelaar bedenk je trainingen en adviseer je over leren en ontwikkelen. Je wilt mensen iets leren, maar niet voor de klas staan.

Waarom Learning and Development aan de HAN?

Dit is een Topopleiding!

Learning and Development in Organisations (L&D) is een Topopleiding. Dat blijkt uit de Keuzegids Hbo 2024. Dat betekent dat de opleiding tot de beste van Nederland behoort.

Topopleiding Keuzegids 2024 Learning and Development in Organisations

De enige in Nederland

Learning and Development in Organisations kun je in Nederland alleen studeren aan de HAN; een unieke studie!

e4ffdd08-0cf7-11ee-a5c5-02565807075b Learning and Development in Organisations voltijd, docent en studenten aan het werk

Sociaal én zakelijk

Na de studie kun je de slag in het (internationale) bedrijfsleven én bij maatschappelijke organisaties.

f781b2d0-0cf7-11ee-bce5-02565807075b Learning and Development in Organisations voltijd, klassetting, studenten samenwerken

Kleine opleiding

Elk jaar starten zo’n 60 studenten met L&D. Een garantie voor intensieve en persoonlijke begeleiding.

student plakt kaart op kaart van nederland

Praktijk, praktijk en nog eens praktijk

Alles wat je leert, kun je meteen gebruiken in de praktijk. Je loopt vanaf het begin stage en krijgt daarbij goede begeleiding.

424438 Learning and Development in Organisations voltijd, L&D, foto 4797, studeren in de studio, boek lezen

Professionele ervaring

De docenten van de opleiding brengen jarenlange ervaring uit het werkveld mee. Zij weten wat je nodig hebt.

student achter tafel met ear pods
Studenten en docenten vertellen

Wat houdt Learning and Development in Organisations in?

Snel naar

Bezoek de Open Dag

Past Learning & Development in Organisations echt bij jou? Ontdek het tijdens een Open Dag. Stel je vragen aan docenten en studenten van de opleiding en proef de sfeer!

499374 Meisje houdt een bord vast met het woord 'open' erop.

Kom Meelopen

Kom langs en ervaar hoe het is om Learning & Development in Organisations te studeren. Je volgt mini-colleges, krijgt een rondleiding, doet een spel en meer. Natuurlijk kun je al je vragen stellen!

453886 Maak kennis met een hbo-opleiding, kom proefstuderen of meelopen

Toelatingsinformatie

Je kunt je aanmelden voor de hbo-opleiding Learning & Development in Organisations als je een mbo-, havo- of vwo-diploma hebt. Meer weten? Bekijk de toelatingsvoorwaarden.

28693 studenten lachen

Jouw 1e jaar

Het 1e jaar heet de propedeuse. Daarin krijg je een goed beeld van de opleiding en het beroep. Ontdek hoe jouw 1e jaar eruitziet.

b3866146-0cf9-11ee-9f2f-02565807075b Learning and Development in Organisations voltijd, L&D, foto 4907, gesprek studenten in de studio

Jouw aanmelding

Meld je nu aan voor Learning & Development in Organisations! Heb je dat al gedaan? Check dan welke stappen je nog moet zetten om je inschrijving definitief te maken.

2dbe0e28-0ce6-11ee-97fd-02565807075b student kijkt in boek met laptop op schoot
Blijf niet met je vraag zitten 

Vraag het aan ons

Wil je de opleiding Learning and Development volgen? Ben je naar de Open Dag geweest? Maar heb je nog vragen? Stel je vraag aan ons. Neem via onderstaande info contact op.

Baankansen
 

Wat kun je worden met Learning and Development in Organisations (Opleidingskunde)?

Na je studie kun je gaan werken als adviseur, ontwikkelaar van leertrajecten of als trainer of coach. Als coach begeleid je bijvoorbeeld jonge professionals bij hun managementtaken. Of je leert agenten hoe ze met agressie omgaan. Als trainer en ontwikkelaar bedenk je een 'serious game' voor mensen in de zorg of je ontwerpt een online leeromgeving. 

L&D’ers werken in veel verschillende organisaties. Van een ziekenhuis tot de politie. En van een internationale bank tot een adviesbureau. In alle bedrijven en organisaties is leren van belang. Je kunt overal terecht. Maar je kunt natuurlijk ook je eigen bedrijf starten.

twee studenten van learning and development met elkaar in gesprek
Coachen, begeleiden en zelf ontwikkelen
 

Wat leer je bij Learning and Development in Organisations?

Tijdens de hbo-opleiding leer je alles over de manier waarop mensen in bedrijven en organisaties het beste leren en zich ontwikkelen. Je leert: 

 • alles over de psychologie van leren en ontwikkelen;
 • onderzoek doen naar hoe mensen leren; 
 • hoe je volwassenen motiveert om te leren; 
 • trainingen en cursusmateriaal ontwikkelen; 
 • zelfstandig een training en coachtraject uitvoeren;
 • alle ins en outs op het gebied van e-learning; 
 • jezelf presenteren en spreken voor groepen; 
 • overtuigend adviseren;
 • over de commerciële kant van leren en ontwikkelen in organisaties.

Daarnaast leer je veel over jezelf. Deze opleiding is dan ook een mooie mix van sociaal én zakelijk.

twee studenten van learning and development en een docent aan tafel
The Place2be
 

HAN Campus Nijmegen

Je opleiding volg je grotendeels op de HAN Campus Nijmegen. En na je colleges? Studeren, drankje doen… het is er prima uit te houden. 

studenten op de HAN campus aan een tafel

Het leukste aan de opleiding vind ik dat je in contact bent met het werkveld. Je gaat gelijk aan de slag voor bedrijven. Hierdoor kun je alles wat je leert direct toepassen in de praktijk en kom je erachter waar je al goed in bent en wat je nog lastig vindt.

Nieuwsgierig naar Learning and Development?

Heb je een goed beeld van hbo Learning and Development in Organisations? Kom naar Nijmegen om sfeer te proeven en kennis te maken. Onze deuren staan voor je open! 

424428 Learning and Development in Organisations voltijd, L&D, foto 5436, student buiten met koptelefoon op
draw-cta-title

Echte projecten van Learning and Development

 • Efteling

  In samenwerking met de Efteling zijn diverse uitdagende en realistische opdrachten geformuleerd waar je als 2e-jaarsstudent Learning and Development aan kunt werken. Ben je klaar met de opdracht, dan presenteer je de resultaten aan je opdrachtgever en HR-medewerkers van de Efteling. 

 • Trainingstraject Verbindende Communicatie

  In het 3e jaar van de opleiding Learning and Development in Organisations krijg je het vak ‘Faciliteren van leren’. In het kader daarvan verzorg je zelf een training. Dit doe je samen met een andere student. Je werft zelf je opdracht. Dat kan bijvoorbeeld bij de politie, Ikea of een fysiotherapiepraktijk bij jou om de hoek. Je verzorgt de training, evalueert het traject en coacht enkele deelnemers met een persoonlijke leervraag.

Een dag uit het leven van Learning and Development student Rosalinde

Opleidingen vergelijken
 

Learning and Development in Organisations in Cijfers

Hoe tevreden zijn studenten over Learning and Development in Organisations bij de HAN? Dat zie je in 1 oogopslag bij Studie in Cijfers. Vergelijk jouw opleiding met het landelijk gemiddelde en check wat interessante cijfers. Hoeveel procent haalt binnen 5 jaar zijn diploma, bijvoorbeeld?

Die cijfers kunnen jou helpen bij je studiekeuze. Stel, een opleiding heeft meer contacturen dan gemiddeld. Spreekt dat jou aan, of ga je juist liever zelfstandig aan het werk? Hoe meer je van een opleiding weet, hoe beter je een keuze kunt maken!

twee dames in de bibliotheek aan het kijken naar een laptop
Een kijkje in de keuken
 

Learning and Development studenten bloggen

Je kunt je nú al onderdompelen in de wereld van Learning and Development in Organisations. Op de blog ‘Studio L&D’ delen onze studenten hun belevenissen, verhalen, passies, dromen en ideeën. Neem een kijkje en laat je inspireren!

studenten van learning and development buiten bij de HAN campus

Anderen bekeken ook

Human Resource Management

Voltijd Bachelor opleiding

Met de opleiding Human Resource Management (HRM) draag je bij aan iemands persoonlijk functioneren en aan het functioneren van de organisatie. Hoe krijg je de juiste mensen op de juiste plek tegen de juiste kosten en hoe blijven medewerkers duurzaam inzetbaar? Dit leer je bij deze HRM opleiding!

267b4272-0cf8-11ee-9435-02565807075b Studenten HRM in gesprek, foto 3672

Toegepaste Psychologie

Numerus fixus opleiding

Verwonder jij je vaak over het gedrag van mensen? Wil jij leren achterhalen welke gedachten en gevoelens hieraan ten grondslag liggen? Wil jij leren hoe je gedrag kunt beïnvloeden? De focus bij de HAN ligt vooral op Arbeid & Gezondheid. Kies Toegepaste Psychologie. Worden wie je bent, dat werkt!

79bec200-0cf9-11ee-aca5-02565807075b Toegepaste Psychologie TP, foto 2432, studenten doen kaartspel aan tafel en docent geeft uitleg, overleg, samenwerken

Communicatie

Voltijd Bachelor opleiding

Ben je geïnteresseerd in (social) media, digitale communicatie en in mensen en hun gedrag? Ben je creatief met tekst en beeld en gefascineerd door de wereld van media? Wil jij merken laten vlammen en een boodschap slim verpakken? Dan is Communicatie iets voor jou!

c86a33ce-0cfb-11ee-a74d-02565807075b communicatie studenten achter laptop extra lang

Facility Management

Voltijd Bachelor opleiding  

Facility Management bij de HAN is dé opleiding voor mens- en klantgerichte regelaars. Gastvrije kantoren, evenementen, grote nieuwbouwprojecten. Jij draait er je hand niet voor om! Jij zorgt dat alles goed werkt, zodat anderen kunnen wonen, werken of verblijven.

e1f9f42c-0cf7-11ee-afa7-02565807075b Facility Management, studenten buiten

Pedagogiek

Voltijd Bachelor opleiding

Heb jij interesse in de ontwikkeling en opvoeding van kinderen en jongeren? In hoe je hun ouders en betrokkenen daarbij professioneel kunt begeleiden? Dan is de opleiding Pedagogiek echt iets voor jou!

347963 Lo-res. Groep van 4 studenten in overleg aan tafel in algemene ruimte HAN.

Direct contact

Vragen over de opleiding? ASK HAN! We helpen je graag persoonlijk verder.

Openingstijden

Werkdagen: 08:00 tot 17:00 uur
 

Liever bellen of appen?

Bellen: 024 - 353 0500
WhatsApp: 024 - 353 0500

Jouw toekomst

Werken aan de toekomst van talent in organisaties als adviseur, ontwikkelaar of trainer/coach? Jij hebt het voor het zeggen. 

f80d6532-0cf7-11ee-9987-02565807075b Learning and Development in Organisations voltijd, L&D, klassetting, studenten aan het werk
draw-cta-title