Meld je aan
De opleiding start 1 keer per jaar
Meer informatie...
Brochure, helpdesk
 • ASK HAN
  We helpen je graag persoonlijk verder
 • Brochure aanvragen
  En bekijk thuis rustig het aanbod
Kom langs
Open Dagen, Activiteiten etc.
 • 13nov
  14nov
  Open Dag - Campus
  Nijmegen - 09:00 - 15:00
 • 13nov
  Open Dag - Online
  09:00 - 15:00
 • Activiteiten
  Plan nu een afspraak in

Dit is je studie Fysiotherapie

De opleiding Fysiotherapie aan de HAN is een leuke, maar ook een intensieve en pittige opleiding. Je begint direct met een stevige portie theorie, die je oefent in het HAN Praktijkhuis. Je hebt veel contacturen. Daarnaast moet je thuis flink aan de bak. Een gezonde dosis motivatie en doorzettingsvermogen komt je zeker van pas!

student doet squads met kettlebell

#AskAStudentHoe is de verdeling tussen theorie en praktijk bij Fysiotherapie?

Veel kennis over het menselijk lichaam Wat is de opbouw van de opleiding Fysiotherapie?

Hoe functioneert het menselijk lichaam? In het 1e en 2e jaar krijg je veel theoretische basis, zodat je als professional weet waar je het over hebt.

Je maakt kennis met verschillende ziektebeelden. Je leert hoe je cliënten onderzoekt, behandelt of op een andere manier beïnvloedt. Via korte stages krijg je een professioneel beeld van fysiotherapie in de praktijk.

Later in de opleiding loop je 2 keer een stage van 20 weken. Ook voer je een praktijkgericht onderzoek uit en volg je een minor.

Wil je meer weten over hoe het vernieuwende onderwijs van de opleiding Fysiotherapie eruit ziet? Bekijk de animatie.

studenten en docent overleggen
student meet uitdraai been

Je propedeuse jaar

Je begint je opleiding Fysiotherapie met een brede basis. Zo krijg je een goed beeld van de opleiding en het beroep. Kom erachter of hbo Fysiotherapie bij jou past!

Jaar 1: een brede start

Je begint met een brede basis. Zo krijg je een goed beeld van de opleiding en het beroep. Past Fysiotherapie bij jou?

Je begint met een gezonde dosis theorie:

 • Anatomie
 • Pathofysiologie
 • Psychologie

Je leert wat ‘gezond, ziek of geblesseerd zijn’ betekent voor cliënten en hun omgeving. Zo weet je beter welke verantwoordelijkheid jij én de cliënt hebben bij het herstel.

Ook leer je hoe je cliënten onderzoekt, behandelt of op een andere manier het herstel beïnvloedt. Dit oefen je samen met je medestudenten. In het 1e jaar maak je al kennis met de praktijk in de vorm van meeloopstages en praktijkopdrachten

Studiepunten

Studiepunten noemen we EC’s (voluit ECTS). Dit staat voor European Credit Transfer System. Dit systeem hoort bij de bachelor-masterstructuur. EC’s zijn een maat voor de zwaarte van een opleiding.

Naar het 2e jaar? Check je studieadvies!

Aan het einde van het 1e jaar krijg je een studieadvies. De studiepunten die je hebt gehaald zijn daarbij belangrijk. Met een positief advies kun je door naar het 2e jaar. Met een negatief bindend studieadvies moet je helaas stoppen. Zo voorkomen we dat je tijd verliest aan een studie die niet echt bij je past.

Nog niet helemaal zeker? Studiebegeleiding is er voor jou

Loop je in je studie ergens tegenaan? Is er thuis iets aan de hand of zit je ergens mee? Stap gerust naar je studiecoach: die is er voor jou. Heb je meer of andere begeleiding nodig? Je studiecoach wijst je de weg!

Natuurlijk kun je ook veel leren van je medestudenten. Daarom vorm je samen met medestudenten een community. In je team bespreek je de projecten en jullie samenwerking. Dit kan in kleine groepen of grotere groepen met daarin studenten van alle leerjaren. Onder begeleiding van docenten kom je op vaste momenten bij elkaar. De docenten staan altijd voor je klaar als je iets wil bespreken.

doent heeft been vast tijdens massage

Je verdiepende jaar

Heb je in het 1e jaar genoeg studiepunten verdiend? Dan begin je in het 2e jaar met de verdieping van de opleiding en het beroep van fysiotherapeut.

Jaar 2: een stuk ingewikkelder

In het 2e jaar krijg je te maken met complexe vraagstukken. Denk aan de behandeling van patiënten met chronische pijn, neurologische aandoeningen of lichamelijke problemen waar je niet zomaar een oplossing voor vindt. Hoe ga je daarmee om? Vaak vraagt dit om innovatief vermogen en samenwerking met andere (zorg)professionals.

Leren doe je op de campus, thuis, online en in het werkveld. Tijdens het 2e jaar loop je stage en werk je aan een interprofessionele opdracht in een van de Labs en Werkplaatsen van de HAN.

Labs en werkplaatsen

In labs en werkplaatsen werken studenten, docenten, onderzoekers en professionals van verschillende disciplines én opleidingsniveaus intensief samen in interprofessionele zorg- en welzijnsverlening. Dit doen ze ook in doorlopende onderzoekslijnen die verwant zijn aan de innovatieagenda van een wijk of het gezondheidscentrum. Bij deze opleiding kun je als student bijvoorbeeld meedoen aan of bij:

 • iXperium Health
 • Lent - Thermion
 • Oosterhout
 • Wijchen
 • ZZG Herstelcentrum

Honoursprogramma: haal meer uit jezelf!

Zoek je meer uitdaging in je studie? Start dan in het 2e jaar van de opleiding Fysiotherapie met het Honoursprogramma. Dit programma volg je extra, naast je gewone vakken. In het Honoursprogramma verdiep je je verder in je toekomstige vak.

Ook kom je meer te weten over de andere paramedische studies. Dit programma staat namelijk in het teken van samenwerken met andere studierichtingen als Ergotherapie, Logopedie, Voeding en Diëtetiek.

Nieuwsgierig?

Je eigen oordeel is het belangrijkste. Kom kennismaken en sfeer proeven: onze (virtuele) deuren staan voor je open!

receptie ingang Kapittelweg 33
vier studenten werken samen

Jaar 3 en 4: kies je eigen richting en afstuderen

In het 3e en 4e jaar pas je de kennis en vaardigheden die je in de eerste 2 jaar hebt ontwikkeld toe in de praktijk. Je ontwikkelt meesterschap en een eigen identiteit als fysiotherapeut.

Jaar 3 en 4 stage, minor en afstuderen

 • Je loopt verschillende stages van 10 of 20 weken
 • Je volgt intervisiebijeenkomsten en workshops
 • Je oefent met medestudenten
 • Je organiseert patiëntendemonstraties of workshops voor studenten van andere leerjaren

Daarnaast kies je een minor en voer je een onderzoek uit, waarmee je een bijdrage levert aan de ontwikkeling van de zorgkwaliteit.

In je afstudeeronderzoek werk je samen met een aantal studenten en een docent aan een vraag uit de praktijk. Jouw onderzoek draagt bij aan de ontwikkeling van de zorgkwaliteit. Je doet onderzoek in een van de volgende uiteenlopende onderwerpen: 

 • Spinal Muscoloskeletal Physiotherapy (manuele therapie) 
 • Neurorevalidatie 
 • Kinderrevalidatie 
 • Ouderenparticipatie 
 • Sportfysiotherapie 

Welke minor kies jij?

Meer verdieping en eigen inbreng: in het 2e semester van het 3e jaar volg je een minor. Hiermee kun je je straks profileren als fysiotherapeut. Er zijn minoren over de meest uiteenlopende onderwerpen. Wat dacht je van een minor ‘Neurorevalidatie’ of ‘Sport Physiotherapy & Active Aging’. 

Liever naar een andere hogeschool of universiteit, in binnen- of buitenland? Er is keuze genoeg: pak je kans en kies wat jij leuk vindt! Er zijn 3 soorten minoren: 

Verdiepende minor 
Specialiseer je nog meer binnen je eigen vakgebied. 

Verbredende minor 
Maak kennis met een heel ander vakgebied. 

Doorstroomminor 
Bereid je voor op doorstuderen of onderzoek doen. 

 

Pre-master Bewegingswetenschappen

Op zoek naar meer diepgang in je studie? Ben je geïnteresseerd in de wetenschap? Dan is het schakelprogramma Bewegingswetenschappen wellicht iets voor jou!

Je volgt dan al in je 3e jaar vakken aan de universiteit, in plaats van ná je opleiding Fysiotherapie op het hbo. Je kunt dan na het behalen van je diploma aan de HAN direct starten met je master Biomedische Wetenschappen aan de universiteit!  

Afstudeerprojecten

In je afstudeertraject bij je Fysiotherapie opleiding leer je zelf praktijkgericht onderzoek uit te voeren en zelf behandelmethodes te verbeteren. Lees hier 2 voorbeelden van studenten die je voor gingen:

 • Patiënten krijgen na een operatie naast reguliere therapie ook vaak 'Continuous Passive Motion'. Welk effect dat heeft op het herstel, is echter niet duidelijk. Daarom onderzochten Lars van Afferen, Bas Bruggers en Joep van den Munckhof wat voor invloed dat heeft op de angst die patiënten vaak hebben om hun knie weer te bewegen. 
 • Vinden we gebruik van technologie in de gezondheidszorg fijn? Uit het onderzoek van Ruben Schaap, Ruben van Riel en Sophie-Sará Slagboom bleek dat de groep beeldschermwerkers totaal niet blij is met de eHealth-app die voor hen was ontwikkeld. Ze missen vaak de aanwezigheid van een zorgverlener.  

Droom je van studeren in het buitenland? Go abroad!

Bij de HAN zijn volop mogelijkheden om je stage, minor of afstudeeropdracht in het buitenland te doen.

Wil jij studeren in het buitenland? Dat kan! We werken namelijk intensief samen met verschillende partneruniversiteiten. Je kiest een vast programma, of je stelt zelf je vakkenpakket samen. Is het jouw droom om naar Scandinavië, Canada of Australië te gaan? Via een vrije minor kun je daar stage lopen.

We organiseren ook het Go Abroad festival. Tijdens het festival zijn er sessies over internationale stage en studie buitenland. Voor 1e-jaars studenten is er een presentatie over de mogelijkheid om een deel van de studie in het buitenland te doen.

Diploma

Alles gehaald? Dan is je diploma binnen. Je diploma heeft ook een Engelstalige bijlage. Dit diplomasupplement is een door de EU erkende bijlage over wat je hebt geleerd en wat je kunt. Hiermee kun je makkelijker in het buitenland werken of doorstuderen. Wij bewaren een kopie van je supplement! 

Bachelor of Science

Gefeliciteerd! Je bent nu officieel erkend Fysiotherapeut en je mag jezelf Bachelor of Science noemen!

Volgende paginaMaak kennis

Kom sfeer proeven en kennismaken: onze deuren staan voor je open!

studenten doen balans oefening