Hbo-opleiding Automotive

Studenten werken aan Boyle eenpersoonswaterstofvoertuig H2lab Waterstoflab IPKW waterstofproject
Meld je aan
De opleiding start 1 keer per jaar
Meer informatie ...
Brochure, helpdesk
 • ASK HAN
  We helpen je graag persoonlijk verder
 • Brochure aanvragen
  En bekijk thuis rustig het aanbod
 • Studiekeuzegesprek
  Stel al je vragen aan een specialist
Open Dagen
Meelopen, Proefstuderen etc.
 • Meeloopdagen
  Plan nu een afspraak in

De opleiding start 1 september 2024 en 1 september 2025

Ben je gek op auto's en motoren? Is het jouw sport om zuinig of juist snel te rijden? Dan wil je vast ook weten hoe je voertuigen minder vervuilend maakt. Leer in uitdagende testprojecten alles over schonere en slimme toepassingen bij auto’s, vrachtwagens en motoren. Kies HAN Automotive in Arnhem!

Snel naar

Intro en studiestart

Je gaat bijna met je studie beginnen! Bestel je boeken, check je rooster én meld je aan voor de Open Up Introductieweek. Een geweldige week om je studie te starten!

Bezoek de Open Dag

Past Automotive echt bij jou? Ontdek het tijdens een Open Dag. Stel je vragen aan docenten en studenten van de opleiding en proef de sfeer!

Studiekeuze hbo-studie Open Dagen HAN

Toelatingsinformatie

Je kunt je aanmelden voor de hbo-opleiding Automotive als je een mbo-, havo- of vwo-diploma hebt. Meer weten? Bekijk de toelatingsvoorwaarden.

Kapittelweg 33 Nijmegen Ergotherapie studeren hbo opleiding laptop pauze kantine

Jouw 1e jaar

Het 1e jaar heet de propedeuse. Daarin krijg je een goed beeld van de opleiding en het beroep. Ontdek hoe jouw 1e jaar eruitziet.

Kapittelweg 33 Nijmegen Ergotherapie studeren hbo opleiding studenten kantine met laptop

Veelgestelde vragen

Wat zijn de veelgestelde vragen door aankomende studenten die overwegen om Automotive te kiezen? We hebben ze voor je op een rij gezet en beantwoord.

Automotive studenten werken aan vehicle eco marathon

Een kijkje achter de schermen

Ben je nieuwsgierig naar wat we doen bij Automotive? We delen op Instagram over onze projecten en evenementen, zoals het succes van de studenten van HAN Hydromotive in de Shell Eco Marathon!

Werken aan de HM23 van HAN Hydromotive tijdens de Shell Eco Marathon

Aanmelden en matching

Je wilt je aanmelden voor Automotive! Of heb je dat al gedaan? Check dan welke stappen je nog moet zetten om je inschrijving definitief te maken.

student kijkt in boek met laptop op schoot

Waarom kies je hbo Automotive aan de HAN?

Excellent laboratorium en waterstoflab

Je doet practica en praktijkonderzoek in ons excellent beoordeelde Applied Research Laboratorium. Met een waterstoflab en vele professionele proefstanden is dat uniek voor een hogeschool!

Melchior en Stijn, HAN Automotive studenten, onderzoeken welke systemen er in de Renault Clio Hybride zitten, hoe deze systemen geregeld worden en wat er gemeten moet worden om dit regelgedrag zichtbaar te maken.

Racend je toekomst in

Kennis in praktijk brengen? Nergens kun jij je sneller ontwikkelen als je meewerkt in één van onze 6 studententeams als onderdeel van je studie. Zo bouw je bij team HAN Hydromotive mee aan een eigen waterstofauto of race je op bio-ethanol bij ons rallyteam HART!

HAN Hydromotive Automotive studenten heel blij met zilveren plek tijdens Shell Eco Marathon 2023.

Persoonlijke begeleiding

Je hebt een persoonlijke coach: je studentbegeleider denkt met je mee en helpt je bijvoorbeeld met goede adviezen. Maar jij beslist!

2 HBO master studenten praten informeel na over de les

Je route bepaal je zelf!

Na de brede basisvorming ben je vrij om je eigen studieroute te kiezen. Jij kiest zelf je expertise, stages, je minor en je afstudeeropdracht.

visualisatie van de routeplanner voor thuiszorginstanties. Fictieve data.

Hooggewaardeerd en toonaangevend!

We zijn al ruim 80 jaar toon- aangevend en hooggewaardeerd! Door onze unieke samenwerking met de (internationale) automotive sector test je je kennis gelijk in de praktijk!

Automotive studenten werken aan vehicle eco marathon

Waterstof of Robotics

Je kunt unieke themaroutes kiezen op het gebied van waterstoftechniek en robotics. Traject voltooid? Dan krijg je vanuit het bedrijfsleven een speciaal certificaat uitgereikt. Staat extra goed op je CV!

Drie studenten werken aan waterstofvoertuig eenpersoon IPKW H2lab Waterstoflab

De grens over!

Je leert ‘Automotive-Engels’. Zo ben je klaar voor een toekomst over de grens!

Een rode, gele, groene en oranje elektrische auto op een parkeerterrein met zonnepanelen op het dak. Stockfoto.
Kennismaken
 

Hoe weet je of HAN Automotive bij je past?

Hoe zien lesdagen eruit als je kiest voor Automotive aan de HAN? Wat kun je verwachten van het studentenleven? Is Arnhem echt een toffe studentenstad? Onze studenten en docenten vertellen je graag meer!

 

Bezoekers open avond bij auto, Ruitenberglaan 29
Jouw toekomst
 

Welke baankansen biedt Automotive?

Sportmotoren ontwerpen? Nieuwe milieuvriendelijke brandstoftechnieken onderzoeken? Je eigen bedrijf runnen? Of liever doorstuderen? Het kan allemaal als Automotive Engineer.

De HAN bereidt je hier zeer goed op voor, zodat je daarna direct aan de slag kunt in de ontwerp- en productiesector, de auto-onderdelenindustrie of in het management. Je kunt ook je eigen bedrijf gaan runnen of onderzoek gaan doen naar ontwikkeling van emissievrije mobiliteitsoplossingen.

Na je Automotive studie kun je direct aan de slag in een dynamische en groeiende sector! Die staat te springen om nieuw personeel!

 Welke energiestromen er zijn in de verbrandingsmotor en hoe groot zijn deze?. En waarom gaat het bepalen van de interne wrijvingsverliezen soms goed, maar soms ook helemaal niet? Student en stagiair Davey gaat onder andere met bovenstaande vraagstukken aan de slag. Dave heeft als specialisatie Power Train.
Je studie aan de HAN
 

Wat leer je bij Automotive?

In je 1e-jaar leg je een goede basis voor alle expertisegebieden in de voertuigenwereld. Je doet vakkennis op die je gelijk toepast in de praktijk. Voorbeelden van projecten bij HAN Automotive:

 • Samen een energiezuinige auto of motor ontwerpen
 • Testen van supersnelle racewagens
 • Lichtgewicht constructie bij een vrachtwagentrailer berekenen

Je leert ook hoe je de weg vindt in een voertuigenwereld die snel verandert. Docenten vertellen je welke actuele autotechniek waar en al bewezen is. Zij helpen je ook in het vinden van de nieuwste waarheid, bijvoorbeeld op het gebied van brandstofverbruik en CO2-uitstoot.

Student Ilias heeft als taak om een geautomatiseerde en mobiele kalibratieopstelling te ontwerpen en te bouwen. Dit past bij zijn specialisatie Automotive Design.
The Place2be
 

HAN Campus Arnhem

Je opleiding volg je grotendeels op de HAN Campus Arnhem. En dat is méér dan alleen een leuke plek om te studeren… Hapje, drankje, sporten, tijd om te chillen met studiegenoten, het is er allemaal!  

Studenten komen na de lessen samen bij Lokaal 99 om iets te drinken. Op de achtergrond het onderwijsgebouw van Engineering en Automotive.

Benieuwd naar de opleiding Automotive?

Ontdek vooral zelf of deze opleiding bij jou past. Zin om een keer langs te komen? Onze deuren staan voor je open.

Er zijn aanpassingen nodig aan de testfaciliteit en kennis ontbreekt bij de gebruikers van de faciliteit. Stagiair en Automotive student Robin gaat aan de slag om dit op te lossen onder meer door het opstellen van testprocedures voor de belangrijkste types batterijen.
draw-cta-title
Opleiding vergelijken
 

Automotive in Cijfers

Hoe tevreden zijn studenten over Automotive bij de HAN? Dat zie je bij Studie in Cijfers. Vergelijk jouw opleiding met het landelijk gemiddelde. Hoeveel procent haalt binnen 5 jaar zijn diploma, bijvoorbeeld?

Die cijfers kunnen jou helpen bij je studiekeuze. Hoe meer je van deze opleiding weet, hoe beter je een keuze kunt maken!

Na de onthulling van de eerste HAN MORE modulair research vehicle in mei 2022 tijdens het HAN Automotive Research kennisfestival

Automotive na afstuderen

Nieuws HAN Automotive

Anderen bekeken ook

Werktuigbouwkunde

Voltijd Bachelor opleiding

Lijkt het je geweldig om bedrijven te helpen met slimme oplossingen? Wil jij een technisch project van begin tot eind uitvoeren? Leren hoe je een machine(onderdeel) ontwerpt en bouwt? En lever je graag een bijdrage aan technologische innovatie en een beter klimaat? Kies dan HAN Werktuigbouwkunde!

0c35fee0-73ee-11ee-9b04-52905f9ef557 Tim Vianen, student Werktuigbouwkunde, doet onderzoek in het waterstoflab van de HAN.

Automotive (studietaal Engels)

Voltijd Bachelor opleiding

Voertuigen van de toekomst: intelligent, efficiënt, veilig en zo schoon mogelijk. Wagens die zichzelf besturen? Nóg meer snelheid bij de Formule 1? Spannende uitdagingen! Dit is exact waar je voor gaat als je direct kiest voor Automotive in de Engelse studietaal. Zet jij de wereld in beweging?

db114c7a-0cf5-11ee-b962-02565807075b 3 studenten werken aan Boyle, eenpersoonswaterstofvoertuig H2lab Waterstoflab IPKW

Elektrotechniek

Elektriciteit? We kunnen niet zonder. Zonnepanelen, windmolens, elektrisch aandrijven van voertuigen, smartphones, keukenapparatuur of lasertechniek in de zorg. Alles heeft verband met elektrotechniek. Leer hoe je apparaten en machines beter, duurzamer en slimmer maakt. Dit geeft jou een kick!

570c84ea-0cf9-11ee-babd-02565807075b Elektrotechniek student Mik bij elektrotechnische installatie.

Bouwkunde

Voltijd Bachelor opleiding

Loop jij ook vaak te fantaseren als je door een stad loopt? Hoe je die oude fabriek omtovert tot een gebouw waar iedereen wil wonen? Of hoe je op die lege plek een super duurzaam huis bouwt? Dan is de kans groot dat de opleiding Bouwkunde de studie van je dromen is!

aac3b6c0-d496-11ee-af04-dcf5288e4427 Een vrouw maakt een maquette

Civiele Techniek

Voltijd Bachelor opleiding

Klimaatverandering, extreem weer, te veel water, of langdurige droogte. Hoe houden we ons land veilig, bereikbaar en leefbaar? De komende 30-40 jaar moeten we heel veel doen in de grond-, weg- en waterbouw! Oplossingen vinden voor ingewikkelde vragen. Leer het in de opleiding Civiele Techniek hbo!

e5b42018-0cf9-11ee-b4bc-02565807075b drie studenten simuleren in het waterlab situaties voor civiele techniek waterbouwkunde

Direct contact

Vragen over de opleiding? ASK HAN! We helpen je graag persoonlijk verder.

Openingstijden

Werkdagen: 08:00 tot 17:00 uur
 

Liever bellen of appen?
Volgende pagina
 

Jouw toekomst

Aan de slag of doorstuderen? Zeg het maar! 

Automotive studenten werken aan vehicle eco marathon