Automotive op het hbo studeren: antwoorden op veelgestelde vragen

Wat zijn de veelgestelde vragen door aankomende studenten die overwegen om de hbo-studie Automotive aan de HAN in Arnhem te kiezen? We hebben ze voor je op een rij gezet met de antwoorden op de vragen. Ook interessant voor ouders en/of verzorgers!

32488 Studenten in automotive lab streetdrone

Hoe lang duurt de bacheloropleiding Automotive?

De Nederlandstalige opleiding Automotive of de Engelstalige opleiding Automotive Engineering in Arnhem duurt 4 jaar tot je bachelor-niveau. Er is ook een deeltijdvariant, die duurt ook 4 jaar. De Associate degree opleiding (mbo-niveau 5) duurt 2 jaar.

Moet je ook kunnen sleutelen voordat je aan de opleiding begint?

Nee, je wordt opgeleid tot Automotive Engineer, niet tot Automonteur. Ook het verkopen van auto’s behoort niet tot deze opleiding. Meer over je baankansen.

Hoeveel studenten starten ieder jaar bij HAN Automotive?

Ongeveer 300 studenten starten in het 1e studiejaar. Ongeveer 200 volgen de Nederlandstalige opleiding en de andere 100 volgen de Engelstalige opleiding. Studenten die de Engelstalige opleiding volgen komen vanuit de gehele wereld naar ons toe. Ook Nederlandse studenten kiezen voor deze variant.
299807 Automotive studenten werken aan vehicle eco marathon
Studenten werken aan een eco voertuig

Is de opleiding Automotive helemaal in het Nederlands?

De Nederlandstalige opleiding is grotendeels in het Nederlands. In het 4e en 6e semester is de voertaal Engels. Er is ook studiemateriaal dat alleen in het Engels beschikbaar is.

Studeren er ook meiden bij HAN Automotive?

Jazeker, alhoewel het er (nog) weinig zijn. Meiden/vrouwen zijn zeer gevraagd in deze industrie, dus waag die stap! Ben je non-binair? Ook dan is het de moeite waard om voor Automotive te kiezen!

Hoeveel studenten hebben na hun afstuderen een baan op niveau?

Meer dan 95% van de studenten dat de afgelopen 4 jaar is afgestudeerd heeft binnen 3 maanden een baan op niveau. Er is namelijk nog altijd een groot tekort in de industrie aan hoger opgeleide ingenieurs.

Kun je ook in het buitenland gaan studeren en werken?

Zowel in Nederland als in het buitenland is de vraag naar Autotechnische ingenieurs groot, maar je kunt inderdaad ook stage lopen of afstuderen in het buitenland.

In Eindhoven en Rotterdam zijn ook Automotive opleidingen. Waarom zou ik naar de HAN moeten?

HAN Automotive is de grootste en oudste Automotive opleider van Nederland met een enorm groot Alumni netwerk. Hier profiteren onze studenten van. Wij hebben onze diepgaande expertise, het grote aantal faciliteiten, personeel, onderzoek en mogelijkheden tot specialisatie voor onze studenten ingericht op de grote vraag vanuit de industrie.

In Arnhem is ook een grote internationale onderzoeksgroep (Lectoraat HAN Automotive Research) met meer dan 20 toegepaste onderzoekers. Hier weet men heel veel over en doet men studie naar onder andere autonoom rijden (intelligent mobility) en alternatieve brandstoffen (green mobility).

321306 Studenten komen na de lessen samen bij Lokaal 99 om iets te drinken. Op de achtergrond het onderwijsgebouw van Engineering en Automotive.
Ontspannen doe je op de Campus in Arnhem bij studentencafé Lokaal99

Is de bachelor de enige vorm van opleiding die jullie aanbieden?

Onze opleiding worden in het Nederlands en/of in het Engels gegeven. Naast de Bachelor bieden wij ook een Associate degree (Ad) en een professional Master aan.

Voltijd opleidingen: Bachelor (NL/EN 4 jaar), Mastertrack Automotive Systems (EN 2½ jaar)

Deeltijd opleidingen: Ad (NL, 2 jaar - mbo-niveau 5), Bachelor (NL 4½ jaar), Mastertrack Automotive Systems (EN 2½ jaar)

Hoe ziet de studie bij HAN Automotive er ongeveer uit?

In de eerste 1,5 jaar wordt je basiskennis gevormd. Daarna ga je specialiseren in 2 semesters, loop je stage, volg je een minor en ga je afstuderen. Voor niemand is de opleiding gelijk en je kunt voor een groot deel je studie zelf vorm geven.

Welke keuzemogelijkheden heb ik tijdens mijn studie?

De specialisatie mogelijkheden zijn:

  • Business & Management
  • Manufacturing
  • Powertrain
  • Structural Design
  • Vehicle Technology
  • Vehicle Electronics and Control

Wanneer moet ik kiezen uit die specialisaties?

Halverwege het 2e studiejaar maak je een keuze voor 2 specialisaties. In het laatste deel van het 2e jaar volg je alleen nog die lessen en doe je een onderzoeksproject.

In je 3e jaar, na je stage, kies je jouw eindspecialisatie en doe je een groot project voor een externe opdrachtgever; studenten, docenten, onderzoekers en het bedrijfsleven werken samen aan oplossingen. Meer over je studie.

Hoe ziet mijn lesrooster eruit?

We werken met semesters van 9-10 weken. Een week heeft een vaste praktijkdag en de andere 4 dagen zijn de lessen, maar die kunnen per week verschillen. Je volgt circa 24 uur colleges, projecten en practica. Ook zul je nog flink thuis aan het werk moeten met studeren en om werkstukken te maken. Een student krijgt als advies om zeker 40 uur per week te reserveren voor studie.

Hoe is de persoonlijke begeleiding geregeld?

In de propedeuse, het 1e jaar van je studie, krijg je een studieloopbaanbegeleider (slb'er). Deze docent zal je begeleiden tijdens je gehele studie bij het maken van keuzes en als er situaties zijn die je zelf niet helemaal kunt overzien. Meer over je studie.

Welke projecten doe je zoal?

Ieder onderwijsdeel kent één of meer projecten. Het hbo in het algemeen en zeker voor HAN Automotive geldt dat het toegepaste wetenschap is. We hebben op deze pagina een overzicht gemaakt van de 15 multidisciplinaire projecten waarmee Automotive studenten in studiejaar 2020-2021 aan de slag zijn gegaan.

153713 Student Automotive HART rallyteam vertelt op Open Dag
Student beantwoordt vragen op een HAN Open Dag

Ik kom van het mbo-4. Kan ik direct overstappen?

Ja, in principe ben je met een mbo-4-diploma direct toelaatbaar tot het hbo. Het is echter niet zo verstandig om met een achterstand in wiskunde en natuurkunde de Automotive opleiding te starten. Hier organiseren wij aansluitcursussen voor. Kijk bij:

Ook kun je een persoonlijk gesprek aanvragen met onze doorstroomcoördinator. Stuur hiervoor een mail naar: PR.automotive@han.nl.

Ik zit op het mbo en verwacht mijn diploma pas later te krijgen. Hoe moet dat nu, kan ik wel starten?

Als je wil instromen vanuit een mbo-4 opleiding is er een voorwaardelijke toelating. Jouw mbo-opleiding, waar je vertraging hebt opgelopen, stelt vóór 15 augustus een onderbouwd afrondingsadvies op. Dit advies beantwoordt de vraag of in redelijkheid verwacht mag worden dat jij voor 31 december de opleiding afrondt, gegeven de eisen die door HAN Automotive in de propedeuse worden gesteld. Dit advies speelt bij HAN Automotive een zwaarwegende rol. Het is belangrijk dat de studiekeuzecheck goed afgesloten wordt. Heb je meer vragen, dan raden we je aan om in gesprek te gaan met een doorstroomcoördinator.

Hoe kan ik de doorstroomcoördinator bereiken?

Stuur hiervoor een mail aan PR.automotive@han.nl. Wij zullen zo spoedig mogelijk in contact brengen met de juiste contactpersoon.

VoorlichtingspresentatieWat kun en mag je verwachten bij Automotive?

Is er voldoende plaats om te gaan studeren of is er bijvoorbeeld een loting?

HAN Automotive is ingericht om veel studenten aan te kunnen. Er is dus geen loting. Dus als je toelaatbaar en gemotiveerd bent, kun je starten met de opleiding tot Automotive Engineer.

Kan ik ook nog iets doen naast de studie Automotive?

HAN Automotive kent 5 zeer actieve studententeams die deelnemen aan nationale en internationale wedstrijden. Of je nu bij het Rallyteam wil, het Motorraceteam, HAN Hydromotive dat meedoet aan de Shell Eco Marathon, het HAN Formula Student Team of het HAN 4L team, je extra energie kun je er kwijt! Je leert je kennis nog meer toepassen. Bovendien bouw je een erg leuke vriendenkring op voor het leven! Wij adviseren studenten om pas vanaf het 2e studiejaar actief te worden bij één van de teams.

Hoe kan ik lid worden van een studententeam?

Lid worden van één van deze teams kun je door te solliciteren. Er zijn geen kosten aan verbonden, wel rekent het team op je inzet. Wij adviseren studenten om pas vanaf het 2e studiejaar actief te worden bij één van de teams.

Als ik een goed idee heb, kan ik dat dan uitvoeren?

Als het een idee is dat past binnen de opleiding en je weet het super te presenteren, dan is er echt een goede kans om er mee van start te gaan. Zo kwamen 2 studenten met het plan om mee te doen aan de 4TL Trophy. Een jaar later reden deze studenten, toegejuicht door het team, met een Renault 4 TL in Marrakesh.

Wat kan ik verwachten tijdens de studiekeuzecheck?

De studiekeuzecheck bij Automotive begint met een online vragenlijst. Daarna volgt een afspraak bij de HAN.

Zijn er voldoende stage- en afstudeerplaatsen?

Er zijn ieder jaar meer stage- en afstudeerplaatsen dan studenten. HAN Automotive heeft in samenwerkingsverband met de 2 andere Automotive opleiders partnerships afgesloten met de meest vooraanstaande Automotive bedrijven in Nederland. Ook buiten dit samenwerkingsverband heeft HAN Automotive nationaal en internationaal veel contacten die garant staan voor prachtige stage- en afstudeerplaatsen binnen de keuzes die de student heeft gemaakt.

Zijn er voldoende kamers in Arnhem?

Studenten kunnen in Arnhem vrij snel een kamer vinden. We zien vaker dat studenten bij hun ouders blijven wonen. Gezellig en comfortabel, en het bespaart natuurlijk kosten. Maar een eigen plekje waar je zelf je ritme van eten, slapen en studeren bepaalt, klinkt ook wel lekker! Vooral als je gezellige huisgenoten hebt en zo de stad in fietst of loopt. Welke keuze past bij jou? Denk daar even over na, het ligt niet altijd voor de hand. Kijk bijvoorbeeld bij SSH&.

Let op: een kamer in de regio Arnhem kost al snel rond de € 450,- (los van levensonderhoud).

Met wie kan ik contact opnemen als ik andere vragen heb?

Alle vragen kunnen gericht worden aan PR.automotive@han.nl. Wij zullen naar aanleiding van je vraag, deze zo spoedig mogelijk doorzetten naar de juiste contactpersoon.

Wat kost de studie Automotive?

Elk jaar wordt door de overheid het collegegeld vastgesteld. Verder is een goede laptop noodzakelijk. De kosten voor boeken, excursies en studiereizen zijn hieronder bij benadering opgesteld. Via DUO, het landelijke loket van de overheid, kan geld geleend worden voor de studie.

In het 1e jaar wordt de introductie aangeboden door de opleiding, maar er moet ook rekening gehouden worden met onderstaande kosten:

  • Boeken: ongeveer € 800,-  
  • Excursies/studiereizen: € 150,-

Hoeveel uitval is er onder de 1e-jaars studenten Automotive? En daarna?

Ongeveer 30% van de studenten dat bij HAN Automotive start valt tijdens of na het 1e jaar uit. Dit komt veelal omdat de overgang van voortgezet onderwijs naar hbo toch voor sommigen te groot is. Ook zijn er studenten die - ondanks de studiekeuzecheck - toch voor de verkeerde studie gekozen hebben. Bij HAN Automotive doen we er alles aan om die uitval te beperken door herkansingen en studielessen te organiseren en 2e, 3e en 4e-jaars studenten in te zetten om bijles te verzorgen.

Is Automotive in tijden van crisis en teruglopende economie wel een goede keuze?

De Automotive industrie is totaal aan het omschakelen van traditionele verbrandingsmotoren naar (hybride) elektrisch aangedreven voertuigen. Zowel in de personenautobranche als in het zware transport. Onze ingenieurs zijn zeer gewild en we kunnen op dit moment stellen dat die vraag een zeer groot aantal jaren zal aanhouden. Echter, garanties kan niemand geven.

Kun je na HAN Automotive verder studeren?

Bij de HAN hebben wij bekostigde professional masteropleidingen, zoals Engineering Systems met de mastertrack Automotive Systems. Ook kan een student na zijn afstuderen verder studeren bij één van de vele universiteiten. Meestal wordt dan een pre-master opleiding aangeboden om de overgang te verbeteren.

Hebben jullie ervaring met studenten die een speciale begeleiding nodig hebben?

Binnen HAN Automotive kennen wij de meest voorkomende 'beperkingen' van studenten. Zo zijn wij bekend met ADHD, autisme en vele andere 'beperkingen'. Mochten onze studieloopaanbegeleiders (slb'ers) hier tekortschieten, dan schakelen zij direct over naar het decanaat met al hun extra mogelijkheden. Dit overigens altijd in overleg met de student! Meer over de speciale voorzieningen.