Dit is je studie Automotive

Alles weten over de nieuwste elektromotoren? Leren hoe je een eigen autozaak runt? Bij HAN Automotive maak je kennis met àlle facetten van de voertuigenbranche. Tijdens de bachelor stel je je eigen lesmenu samen. Zo bepaal je zelf in welk deel van de Automotivebranche je straks terecht komt.


Wat leer je?Studenten Automotive vertellen wat je leert tijdens de studie

Studeren in coronatijdMaak een flitsende start

Door de coronamaatregelen ziet de start van jouw 1e studiejaar er net even anders uit dan normaal. Je volgt bijvoorbeeld vaker lessen vanuit huis, omdat er maar een beperkt aantal studenten op de HAN mag zijn. Als 1e-jaarsstudent krijg jij wel voorrang om zoveel mogelijk lessen te volgen op de campus. Zo kunnen we elkaar leren kennen. Lukt dat niet, dan doen we er alles aan om het online zo goed mogelijk te regelen.

Meer lezen over de campus, op kamers, studiematerialen, persoonlijke begeleiding en activiteiten naast je studie? Lees welke praktische zaken je nog moet uitzoeken en hoe je in contact komt met medestudenten. Plus: waar je straks terecht komt en hoe de HAN jou helpt als je ergens tegenaan loopt. Zo trap je het jaar meteen goed af, ook in deze tijd!

Je krijgt verstand van veel zaken De opbouw van Automotive

In 1,5 jaar (dus niet alleen in je 1e propedeuse jaar) wordt je basiskennis gevormd. Daarna ga je specialiseren in 2 semesters, loop je stage, volg je een minor en ga je afstuderen. Voor niemand is de opleiding gelijk en je kunt voor een groot deel je studie zelf vorm geven. Dit geeft je dus veel mogelijkheden.

In je 1e jaar leg je een goede basis op alle expertisegebieden in de voertuigenwereld. Je kunt nog een keuze maken: wil je je lessen in het Engels of in het Nederlands volgen? Zo bereiden we je voor op de internationale wereld waarin je komt te werken

Samenwerken is belangrijk. Net als het kiezen van je eigen route. Na de brede basisvorming ben je daarin vrij bij Automotive. 

Je kiest zelf de stage (jaar 3) die het best bij je past. Net als de minor én het afstudeerproject (jaar 4). Voor je het weet ben je Bachelor of Science! 

Je propedeuse jaar

Je hebt klassikaal les, maar gaat ook in projectgroepjes aan de slag. Zo leer je individueel werken.

Geen vakken!

De propedeuse sluit goed aan op de middelbare school. Old school vakken? Ben je vanaf! Je krijgt modules waarin verschillende expertisegebieden samenkomen. Wel zijn er toolboxen voor je technische basiskennis.  

De projecten hebben actuele thema’s. Van energiebesparing tot de opbouw van een brandweerwagen. Je krijgt modules waarin verschillende expertisegebieden samenkomen:

  • Fun To drive & Efficient
  • Tuning 4 Business
  • When Every Second Counts

Studiepunten

Studiepunten noemen we EC’s (voluit ECTS). Dit staat voor European Credit Transfer System. Dit systeem hoort bij de bachelor-masterstructuur. EC’s zijn een maat voor de zwaarte van een opleiding.

Lesboek? Film kijken!

Film kijken in plaats van de boeken induiken? Laat je ouders het niet horen! Toch biedt HAN Automotive lessen via film aan. Het gaat om 10 practicumopdrachten auto-elektronica in jaar 1. Vóór ieder practicum kun je de lesstof op film in je eigen tempo kijken. Daarna maak je een paar werkopdrachten. Heel fijn. Zo is het live practicum minder langdradig omdat je meteen gericht vragen kunt stellen!  

Kies je eigen route

Samenwerken is belangrijk. Net als het kiezen van je eigen route. In de eerste 1,5 jaar wordt je basiskennis gevormd. Daarna ga je specialiseren. Je bent daar vrij in bij Automotive. Je kent alle fijne kneepjes van het vak en beslist nu hoe je verder wilt. Ben jij een diehard technicus? Of focus je liever op de commerciële kant van de voertuigenwereld?

Expertisegebieden

Voor niemand is de opleiding gelijk. Je kunt voor een groot deel je studie zelf vorm geven. Halverwege het 2e studiejaar maak je een keuze voor 2 specialisaties. Je kunt kiezen uit:

  • Business Management
  • Manufacturing
  • Powertrain
  • Structural Design
  • Vehicle Technology
  • Vehicle Electronics and Control

In het laatste deel van het 2e jaar volg je alleen nog die lessen en doe je een onderzoeksproject.

Echte projecten

Direct toepassen wat je leert: zo word je een kei in je vak. Tijdens je opleiding Automotive aan de HAN ga je dus aan de slag met echt projecten van echte opdrachtgevers.

Projecten met vaart

De gravity race (zeepkisten race)

Welk team heeft de mooiste zeepkist en mag zich de beste en snelste 'gravity racer team' noemen? Studenten Automotive uit het 2e jaar doen elk jaar mee aan dit uitdagende project met een enorm leereffect. De finale: een onderhoudende en gezellige wedstrijd. Zet een mooi resultaat neer!

Praktijkgericht testonderzoek

Een MAX Mobiel was in bruikleen voor praktijkgericht testonderzoek door 3 minor-studenten van HAN Automotive Engineering die Autotronics volgen. Zij hebben de alarmbeveiliging van deze innovatieve scoot-/brommobiel verbeterd.

Mobility Innovation Center

Zo’n 120 studenten van verschillende technische opleidingen van de HAN werken gedurende 3 dagen per week in het Mobility Innovation Center aan 20 innovatieve mobiliteitsvraagstukken.

Nieuwsgierig?

Je eigen oordeel is het belangrijkste. Kom kennismaken en sfeer proeven: onze deuren staan voor je open! Maar vanwege de coronacrisis kunnen we je voorlopig alleen een online Open Dag aanbieden.

Studiebegeleiding is er voor jou

De stap van middelbare school naar hbo is best spannend. Maar je staat er niet alleen voor! Bij HAN Automotive heb je een persoonlijke coach: je studieloopbaanbegeleider. Vooral in het 1e jaar zie je elkaar vaak. Daarna bepaal je zelf hoeveel begeleiding je wilt. Past de studie bij jou? Loop je tegen problemen aan? Of speelt er iets thuis? Je studieloopbaanbegeleider denkt graag met je mee.  

Kies je stage

In het 3e jaar verdiep je je meer en meer in het expertisegebied dat je hebt gekozen. Met een stage in binnen- of buitenland breng je alles wat je geleerd hebt in de praktijk!

Stagelopen

Tijdens je bachelor boots je het bedrijfsleven na in projecten. Soms voer je met studiegenoten zelfs opdrachten uit voor echte Automotive-werkgevers.

Maar in jaar 3 is het tijd voor het echte werk. Stage! Er is veel vraag naar afgestudeerde Automotive-studenten. Goed nieuws. Veel bedrijven zitten te springen om een stagiair zoals jij! Na je stage kies je jouw eindspecialisatie.

Over de grens

Bij de HAN zijn volop mogelijkheden om je stage, minor of afstudeeropdracht in het buitenland te doen.

HAN Automotive heeft wereldwijd een topreputatie. Dus ervaring opdoen over de grens? Grijp je kans! Sommige studenten komen voor een stage bij grote bedrijven als Volkswagen, BMW en Bentley terecht. Cool toch! Voor het vinden van jouw gedroomde stageplaats kun je gebruik maken van bestaande contacten. Zoek je liever zelf een mooie plek in het buitenland? Ook goed! Onze docenten helpen je graag.

In het 2e deel van het 3e jaar doe je een half jaar onderzoek in opdracht van een bedrijf met een multifunctioneel team van studenten. Je stuurt je eigen project en werkt nauw samen met de opdrachtgever.

Ready voor een buitenlandse toekomst? Wij helpen!

Automotive is een van de grootste werkgebieden ter wereld. Je kunt later dus overal aan de slag! De HAN helpt je graag om ook in het buitenland een kickstart te maken. Met de module ‘Presenting like a Pro’ werk je al in jaar 1 aan je Engels. Die taal wordt gedurende de opleiding steeds belangrijker. Ook is er speciaal aandacht voor het omgaan met verschillende culturen.   

Minor en afstuderen

Voor je de arbeidsmarkt op stapt, zorg je dat je in het 4e jaar nóg meer specialiteiten krijgt. Het 1e half jaar verreik je je kennis met een minor. Je bepaalt zelf hoe je je minor inzet. Wil je je verder ontwikkelen binnen je eigen expertisegebied? Of ga je je kennis juist verbreden? Daarna leid je zelfstandig een afstudeerproject bij een binnen- of buitenlands bedrijf Zo laat je zien dat je jouw titel verdient: Bachelor of Science!

Een minor kiezen

Het eerste deel van je laatste jaar volg je een minor. Dat is een soort vakkenpakket. Je bepaalt zelf hoe je je minor inzet. Wil je je verder ontwikkelen binnen je eigen expertisegebied? Of ga je je kennis juist verbreden? Er zijn 3 soorten minoren: 

Verdiepende minor

Specialiseer je nog meer binnen je eigen vakgebied.

Verbredende minor

Maak kennis met een heel ander vakgebied.

Doorstroomminor

Bereid je voor op doorstuderen of onderzoek doen.

Afstuderen

Actief bij een echt bedrijf. Met echte klanten. En een echte opdracht! Je doet een groot project voor een externe opdrachtgever; studenten, docenten, onderzoekers en het bedrijfsleven werken samen aan oplossingen. 

Het slot van je studie is haast niet te onderscheiden van het echte leven. Is de opdrachtgever blij met je afstudeerproject? Dan ben je klaar voor een toekomst in de Automotive! 

Diploma met supplement

Alles gehaald? Dan is je diploma binnen. Je krijgt er een Engelstalige bijlage bij: het diplomasupplement. Dit is een uitleg van wat je geleerd hebt en wat je kunt. Het supplement is erkend binnen de EU: daardoor kun je makkelijker verder studeren in het buitenland. Wij bewaren trouwens een kopie van je diplomasupplement! 

Bachelor of Science

Gefeliciteerd! Je bent nu officieel Automotive-engineer en mag jezelf Bachelor of Science noemen.

Maak kennis met Automotive!

Kom langs om sfeer te proeven en al je vragen te stellen.