Dit is je studie

Alles weten over de nieuwste elektromotoren? Leren hoe je een eigen autozaak runt? Bij HAN Automotive maak je kennis met àlle facetten van de voertuigenbranche. Tijdens de bachelor stel je je eigen lesmenu samen. Zo bepaal je zelf in welk deel van de Automotivebranche je straks terecht komt.

Studenten team Hydromotive

Je krijgt verstand van veel zaken De opbouw van Automotive

De propedeuse Automotive duurt 1,5 jaar. Zo leg je een goede basis op alle expertisegebieden in de voertuigenwereld. Na de propedeuse weet je welke Automotive-richting je het meest aanspreekt. In die expertise verdiep je je tijdens de hoofdfase. Je kiest zelf de stage (jaar 3) die het best bij je past. Net als de minor én het afstudeerproject (jaar 4). Voor je het weet ben je Bachelor of Science! 

Studenten in werkplaats automotive
Er is geen omschrijving beschikbaar

Je propedeuse jaar

Automotive is méér dan autotechniek. De bolide van Max Verstappen sneller maken? Automotive! Veilige zelfrijdende auto’s ontwerpen? Automotive! Een tankstation voor elektriciteit opzetten? Ook Automotive! Om je goede basiskennis van al die onderdelen te geven, is de propedeuse 1,5 jaar. In die tijd kom je er ook achter waar je talent ligt. Met welke richting wil jij verder?

Geen vakken!

De propedeuse sluit goed aan op de middelbare school. Je hebt klassikaal les, maar gaat ook in projectgroepjes aan de slag. Zo leer je individueel werken. De projecten hebben actuele thema’s. Van energiebesparing tot de opbouw van een brandweerwagen. Old school vakken? Ben je vanaf! Je krijgt modules waarin verschillende expertisegebieden samenkomen. Wel zijn er toolboxen voor je technische basiskennis.  

Studiepunten

Studiepunten noemen we EC’s (voluit ECTS). Dit staat voor European Credit Transfer System. Dit systeem hoort bij de bachelor-masterstructuur. EC’s zijn een maat voor de zwaarte van een opleiding.

Lesboek? Film kijken!

Film kijken in plaats van de boeken induiken? Laat je ouders het niet horen! Toch biedt HAN Automotive lessen via film aan. Het gaat om 10 practicumopdrachten auto-elektronica in jaar 1. Vóór ieder practicum kun je de lesstof op film in je eigen tempo kijken. Daarna maak je een paar werkopdrachten. Heel fijn. Zo is het live practicum minder langdradig omdat je meteen gericht vragen kunt stellen!  

Er is geen omschrijving beschikbaar

Kies je eigen route

Samenwerken is belangrijk. Net als het kiezen van je eigen route. Na de propedeuse ben je daarin vrij bij Automotive. Je kent alle fijne kneepjes van het vak en beslist nu hoe je verder wilt. Ben jij een diehard technicus? Of focus je liever op de commerciële kant van de voertuigenwereld.

Expertisegebieden

In de hoofdfase verdiep je je vanaf studiejaar 2 in expertisegebieden naar jouw keuze.

Echte projecten

Direct toepassen wat je leert: zo word je een kei in je vak. Tijdens je opleiding Automotive aan de HAN ga je dus aan de slag met echt projecten van echte opdrachtgevers. 

Nieuwsgierig?

Je eigen oordeel is het belangrijkste. Kom kennismaken en sfeer proeven: onze deuren staan voor je open!

Studenten in leslokaal elektro practicum

Studiebegeleiding is er voor jou

De stap van middelbare school naar hbo is best spannend. Maar je staat er niet alleen voor! Bij HAN Automotive heb je een persoonlijke coach: je studieloopbaanbegeleider. Vooral in het 1e jaar zie je elkaar vaak. Daarna bepaal je zelf hoeveel begeleiding je wilt. Past de studie bij jou? Loop je tegen problemen aan? Of speelt er iets thuis? Je studieloopbaanbegeleider denkt graag met je mee.  

Student in werkplaats wegdeksimulator

Kies je stage

Wat lijkt die middelbare school ineens lang geleden! Steeds minder heb je klassikaal les. In jaar 3 verdiep je je meer en meer in het expertisegebied dat je na de propedeuse hebt gekozen. En je gaat nog verder in het diepe. Met een stage bij een topbedrijf in binnen- en buitenland breng je alles wat je geleerd hebt in de praktijk!

Stagelopen

Tijdens je bachelor boots je het bedrijfsleven na in projecten. Soms voer je met studiegenoten zelfs opdrachten uit voor echte Automotive-werkgevers. Maar in jaar 3 is het tijd voor het echte werk. Stage! Er is veel vraag naar afgestudeerde Automotive-studenten. Goed nieuws. Veel bedrijven zitten te springen om een stagiair zoals jij! 

Over de grens

Bij de HAN zijn volop mogelijkheden om je stage, minor of afstudeeropdracht in het buitenland te doen.

HAN Automotive heeft wereldwijd een topreputatie. Dus ervaring opdoen over de grens? Grijp je kans! Sommige studenten komen voor een stage bij grote bedrijven als Volkswagen, BMW en Bentley terecht. Cool toch! Voor het vinden van jouw gedroomde stageplaats kun je gebruik maken van bestaande contacten. Zoek je liever zelf een mooie plek in het buitenland? Ook goed! Onze docenten helpen je graag.

Ready voor een buitenlandse toekomst? Wij helpen!

Automotive is een van de grootste werkgebieden ter wereld. Je kunt later dus overal aan de slag! De HAN helpt je graag om ook in het buitenland een kickstart te maken. Met de module ‘Presenting like a Pro’ werk je al in jaar 1 aan je Engels. Die taal wordt gedurende de opleiding steeds belangrijker. Ook is er speciaal aandacht voor het omgaan met verschillende culturen.   

Studenten in automotive lab streetdrone

Minor en afstuderen

In 4 jaar van middelbare scholier naar Automotive-professional. Wat een ontwikkeling! Voor je de arbeidsmarkt op stapt, zorg je in studiejaar 4 dat je nóg meer specialiteiten krijgt. Het 1e half jaar verreik je je kennis met een minor. Daarna leid je zelfstandig een afstudeerproject bij een binnen- of buitenlands bedrijf Zo laat je zien dat je jouw titel verdient: Bachelor of Science!

Een minor kiezen

Het eerste deel van je laatste jaar volg je een minor. Dat is een soort vakkenpakket. Je bepaalt zelf hoe je je minor inzet. Wil je je verder ontwikkelen binnen je eigen expertisegebied? Of ga je je kennis juist verbreden? Er zijn 3 soorten minoren: 

Verdiepende minor

Specialiseer je nog meer binnen je eigen vakgebied.

Verbredende minor

Maak kennis met een heel ander vakgebied.

Doorstroomminor

Bereid je voor op doorstuderen of onderzoek doen.

Afstuderen

Actief bij een echt bedrijf. Met echte klanten. En een echte opdracht. Het slot van je studie is haast niet te onderscheiden van het echte leven. Is de opdrachtgever blij met je afstudeerproject? Dan ben je klaar voor een toekomst in de Automotive! 

‘Automonteur? Krijg ik jeuk van’

‘’Automonteur of autoverkoper?’’ Tim Brinksma, afgestudeerd aan HAN Automotive in 2016 lacht. ‘’Zo’n typische vraag dit. Krijg ik bijna jeuk van. Je wordt geen autoverkoper of automonteur.’’ Wat dan wel? Auto-engineer! Je houdt je bezig met alles wat komt kijken bij ontwerpen, testen, managen en produceren van een wegvoertuig. Tim: ‘’Dus aan auto’s sleutelen? Zeker niet!’’    

Diploma met supplement

Alles gehaald? Dan is je diploma binnen. Je krijgt er een Engelstalige bijlage bij: het diplomasupplement. Dit is een uitleg van wat je geleerd hebt en wat je kunt. Het supplement is erkend binnen de EU: daardoor kun je makkelijker verder studeren in het buitenland. Wij bewaren trouwens een kopie van je diplomasupplement! 

Bachelor of Science

Gefeliciteerd! Je bent nu officieel Automotive-engineer en mag jezelf Bachelor of Science noemen.

Volgende paginaMaak kennis

Kom langs om sfeer te proeven en al je vragen te stellen. 

Studenten in automotive lab streetdrone