Meld je aan
De opleiding start 1 keer per jaar
Meer informatie...
Brochure, helpdesk
 • ASK HAN
  We helpen je graag persoonlijk verder
 • Brochure aanvragen
  En bekijk thuis rustig het aanbod
 • 1 op 1 gesprek
  Stel al je vragen aan een specialist
Open Dagen
Meelopen, Proefstuderen etc.
 • 18nov
  Open Dag
  Arnhem - 10:00 - 14:00
 • Meeloopdagen
  Plan nu een afspraak in

Dit is je studie Automotive

Wil je alles weten over de nieuwste elektromotoren, het testen en de werking ervan? Leren hoe je een eigen autozaak runt? We vertellen je graag wat je mag verwachten van de studie Automotive aan de HAN in Arnhem. Want bij HAN Automotive maak je kennis met àlle facetten van de voertuigenbranche en kies je je eigen specialisatie!

34630 Drie studenten werken aan project

Wat leer je?Studenten Automotive vertellen wat je leert tijdens de studie

Je krijgt verstand van veel zaken De opbouw van Automotive

De wereld van mobiliteit verandert snel. HAN Automotive wijst je de weg. We leren je de nieuwste technieken. Je combineert theorie, beproevingen, onderzoek en analyse tot relevante nieuwe kennis. Vanaf dag 1 ben je bezig met het echte werk, samen met studenten, docenten, onderzoekers en bedrijfsleven!

In 1,5 jaar (dus niet alleen in je 1e jaar) vormen we je basiskennis. Daarna ga je in het 2e jaar specialiseren, loop je stage in jaar 3 en volg je in je laatste studiejaar een minor en ga je afstuderen.

Voor niemand is de opleiding gelijk. Je kunt voor een groot deel je studie zelf vorm geven. Dit geeft je veel mogelijkheden! Voor je het weet ben je afgestudeerd met de titel Bachelor of Science! 

automotive werkplaats practicum
35006 Studenten werken aan streetdrone auto

Je 1e jaar

In je 1e jaar (de propedeuse) heb je klassikaal les, maar ga je ook in projectgroepjes aan de slag. Zo leer je hoe het is om met medestudenten samen te werken. Omdat je een brede basisvorming krijgt, duurt je 1e jaar wel wat langer.

Geen vakken!

De propedeuse sluit goed aan op de middelbare school. Old school vakken? Ben je vanaf! Je krijgt lessen waarin aandrijftechniek, 3D-tekenen, wiskunde en natuurkunde samenkomen, zodat je technische basiskennis wordt verrijkt. Ook moet je aan de zelfstudie.

Vanaf de eerste dag van je opleiding Automotive ben je bezig met het echte werk. Je leert dingen die je later nodig hebt èn je gaat op zoek naar antwoorden op vragen als:

 • Waar moet je zijn om je automotive en high tech kennis up-to-date te houden? 
 • Hoe speel je in op internationale ontwikkelingen in het vervoer? 
 • Hoe zorg je voor duurzaam én betaalbaar vervoer in een steeds schonere wereld? 
 • Op welke manier laat je een bedrijf economisch goed presteren? 
 • Hoe verhoudt de techniek van een voertuig zich tot de gebruiker? 

De projecten hebben actuele thema’s. Van energiebesparing tot de opbouw van een brandweerwagen. Je krijgt modules waarin verschillende expertisegebieden samenkomen:

Lesboek? Instructievideo kijken!

Een instructievideo kijken in plaats van de boeken induiken? Ja, bij sommige vakken is dit noodzakelijk. Want heb je de voorbereidende instructie niet van te voren bekeken? Dan zul je merken dat je het practicum zelf niet kunt uitvoeren.

Het gaat in je 1e jaar om een aantal practicumopdrachten over auto-elektronica, meten is weten, een dc-motor en schakelverschijnselen. Vóór ieder practicum kun je de lesstof op video in je eigen tempo kijken. Je maakt een aantal voorbereidende vragen, zodat je je beter kunt voorbereiden op de practicum.

Als je op school bent kun je gelijk met het practicum beginnen, omdat je al weet wat je mag verwachten. Tijdens het practicum maak je in de les een paar werkopdrachten. Heel fijn. Zo is het live practicum minder langdradig, omdat je meteen gericht vragen kunt stellen aan je docent. En daar leer je het meeste van!

Studiebegeleiding is er voor jou

De stap van middelbare school naar hbo is best spannend. Maar je staat er niet alleen voor! Bij HAN Automotive heb je een persoonlijke coach: je studieloopbaanbegeleider. Vooral in het 1e jaar zie je elkaar vaak. Daarna bepaal je zelf hoeveel begeleiding je wilt. Past de studie bij jou? Loop je tegen problemen aan? Of speelt er iets thuis? Je studieloopbaanbegeleider denkt graag met je mee.  

Studiepunten

Studiepunten noemen we EC’s (voluit ECTS). Dit staat voor European Credit Transfer System. Dit systeem hoort bij de bachelor-masterstructuur. EC’s zijn een maat voor de zwaarte van een opleiding.

32500 Studenten team Hydromotive

Kies je eigen route

In het 2e jaar is je basiskennis gevormd. Je weet dat samenwerken belangrijk is. Net als het kiezen van je eigen route. Je bent daar vrij in bij Automotive. Je kent alle fijne kneepjes van het vak en beslist nu hoe je verder wilt. Ben jij een diehard technicus? Of focus je liever op de commerciële kant van de voertuigenwereld? Daarna ga je specialiseren.

Expertisegebieden

Voor niemand is de opleiding gelijk. Je kunt voor een groot deel je studie zelf vorm geven. Halverwege het 2e studiejaar maak je een keuze voor 2 specialisaties. Je kunt kiezen uit:

 • Business Management
 • Manufacturing
 • Powertrain
 • Structural Design
 • Vehicle Technology
 • Vehicle Electronics and Control

In het laatste deel van het 2e jaar volg je alleen nog de lessen van je specialisaties en doe je een praktijkgericht project.

Echte projecten

Direct toepassen wat je leert: zo word je een kei in je vak. Tijdens je opleiding Automotive aan de HAN ga je dus aan de slag met echt projecten van echte opdrachtgevers.

Projecten en stages met vaart

De gravity race (zeepkisten race)

Welk team heeft de mooiste zeepkist en mag zich de beste en snelste 'gravity racer team' noemen? Studenten Automotive uit het 2e jaar doen elk jaar mee aan dit uitdagende project met een enorm leereffect. De finale: een onderhoudende en gezellige wedstrijd. Zet een mooi resultaat neer!

299807 Automotive studenten werken aan vehicle eco marathon

Melissa en haar stage bij VDL Steelweld

Melissa studeert Automotive en liep stage bij VDL Steelweld. Een prachtig veelzijdig internationaal georiënteerd bedrijf in de automotive branche; actief op het gebied van productiesystemen, speciale producten, geautomatiseerde voertuigen en parkeersystemen.

371246 Melissa Timmers, student HAN Automotive

MORE laat opleidingen samenwerken

Het grote project MORE (Modular Research) Vehicle is een verbindende factor binnen de Academie Engineering en Automotive op waarin onderwijs, onderzoek en het bedrijfsleven met elkaar samenwerken. In het MORE project werken in principe alle bachelor- en masteropleidingen samen.

410946 Master Engineering Systems - Automotive Systems, overzicht werkplaats IPKW, twee studenten bij More Vehicle

Nieuwsgierig? Past Automotive bij jou?

Je eigen oordeel is het belangrijkste. Kom kennismaken en sfeer proeven: onze deuren staan voor je open! 

410945 Master Engineering Systems - Automotive Systems, student werkt met laptop aan More Vehicle, project op IPKW
Student in werkplaats wegdeksimulator

Kies je stage

In het 3e jaar verdiep je je meer en meer in het expertisegebied dat je hebt gekozen. Met een stage in binnen- of buitenland breng je alles wat je geleerd hebt in de praktijk!

Stagelopen

Tijdens je bachelor boots je het bedrijfsleven na in projecten. Soms voer je met studiegenoten zelfs opdrachten uit voor echte Automotive-werkgevers.

Maar in jaar 3 is het tijd voor het echte werk. Stage! Er is veel vraag naar afgestudeerde Automotive-studenten. Goed nieuws. Veel bedrijven zitten te springen om een stagiair zoals jij! Na je stage kies je jouw eindspecialisatie.

Over de grens

Bij de HAN zijn volop mogelijkheden om je stage, minor of afstudeeropdracht in het buitenland te doen. HAN Automotive heeft wereldwijd een topreputatie. Dus ervaring opdoen over de grens? Grijp je kans!

Sommige studenten komen voor een stage bij grote bedrijven als Volkswagen, BMW en Bentley terecht. Cool toch! Voor het vinden van jouw gedroomde stageplaats kun je gebruik maken van bestaande contacten. Zoek je liever zelf een mooie plek in het buitenland? Ook goed! Onze docenten helpen je graag.

In het 2e deel van het 3e jaar doe je een half jaar onderzoek in opdracht van een bedrijf met een multifunctioneel team van studenten. Je stuurt je eigen project en werkt nauw samen met de opdrachtgever.

Ready voor een buitenlandse toekomst? Wij helpen!

Automotive is een van de grootste werkgebieden ter wereld. Je kunt later dus overal aan de slag! De HAN helpt je graag om ook in het buitenland een kickstart te maken. Met de module ‘Presenting like a Pro’ werk je al in jaar 1 aan je Engels. Die taal wordt gedurende de opleiding steeds belangrijker. Ook is er speciaal aandacht voor het omgaan met verschillende culturen.   

Studenten in automotive lab streetdrone

Minor en afstuderen

Voor je de arbeidsmarkt op stapt, zorg je dat je in het 4e jaar nóg meer specialiteiten krijgt. Het 1e half jaar verreik je je kennis met een minor. Daarna leid je zelfstandig een afstudeerproject bij een binnen- of buitenlands bedrijf. Zo laat je zien dat je jouw titel verdient: Bachelor of Science!

Een minor kiezen

Het eerste deel van je laatste jaar volg je een minor. Dat is een soort vakkenpakket. Je bepaalt zelf hoe je je minor inzet. Wil je je verder ontwikkelen binnen je eigen expertisegebied? Of ga je je kennis juist verbreden? Er zijn 3 soorten minoren:

Verdiepende minor

Specialiseer je nog meer binnen je eigen vakgebied.

Verbredende minor

Maak kennis met een heel ander vakgebied.

Doorstroomminor

Bereid je voor op doorstuderen of onderzoek doen.

De minoren bij Automotive waaruit je kunt kiezen:

 • Advanced Mobility: Smart Vehicles and Smart Infrastructure
 • Lightweight Structural Vehicle Design
 • Mobile Robotics
 • Powertrain

Afstuderen

Actief bij een echt bedrijf. Met echte klanten. En een echte opdracht! Je doet een groot project voor een externe opdrachtgever; studenten, docenten, onderzoekers en het bedrijfsleven werken samen aan oplossingen. 

Het slot van je studie is haast niet te onderscheiden van het echte leven. Is de opdrachtgever blij met je afstudeerproject? Dan ben je klaar voor een toekomst in de Automotive! 

Diploma met supplement

Alles gehaald? Dan is je diploma binnen. Je krijgt er een Engelstalige bijlage bij: het diplomasupplement. Dit is een uitleg van wat je geleerd hebt en wat je kunt. Het supplement is erkend binnen de EU: daardoor kun je makkelijker verder studeren in het buitenland. Wij bewaren trouwens een kopie van je diplomasupplement! 

Verder met Volante

Hangt je diploma boven je bed? Dan hoef je je studie Automotive Engineering niet helemaal achter je te laten. Bij alumnivereniging Volante blijf je in contact met oud-studiegenoten: je zoekt elkaar op om elkaar te helpen, kennis uit te wisselen en goede herinneringen op te halen. Gezellig – maar ook nuttig. Misschien scoor je via-via wel die top-baan!

Bachelor of Science

Gefeliciteerd! Je bent nu officieel Automotive-engineer en mag jezelf Bachelor of Science noemen.

Maak kennis met Automotive!

Kom langs om sfeer te proeven en al je vragen te stellen. 

Studenten in werkplaats automotive