- Meld je aanDe opleiding start 2 keer per jaar
- 1Sep1 SeptemberSeptember
- 1Feb1 FebruariFebruari
- Meer informatie...Adviesgesprek, brochure, helpdesk
- Open AvondProefcollege, meelopen
- Open up new horizons - HAN University of Applied Sciences
- Opleidingen
- Hbo
- Accountancy
- Beginnen met Accountancy deeltijd
Beginnen met Accountancy deeltijd
Hoeveel tijd kost Accountancy in deeltijd? Wat zijn de toelatingseisen voor Accountancy in deeltijd? Studiekosten, vergoedingen, fiscale spelregels... op deze pagina vind je alle praktische informatie.

De locatie van Accountancy deeltijd
HAN Arnhem campus
Ruitenberglaan 31
6826 CC Arnhem
Accountancy deeltijd start 2 keer per jaar:
- in februari (aanmelden voor 31 januari)
- en in september (aanmelden voor 31 augustus)
Introductiebijeenkomst
In de week voordat de opleiding start is er een introductiebijeenkomst. Je krijgt op deze dag belangrijke informatie over de digitale leersystemen, het onderwijs, het werkplekleren en de studie-aanpak. En je maakt alvast kennis met je medestudenten en docenten natuurlijk! Wil jij een goede start maken met je opleiding? Zorg dat dat je hierbij bent!Op vrijdag (9.00-17.45 uur) en op dinsdagavond (17.45-21.30 uur).
Na je aanmelding wordt je uitgenodigd voor een intakegesprek. Pas als je dit gesprek hebt gehad, kunnen we je definitief inschrijven voor de opleiding zodat je kunt starten. Tot de startdatum kun je je inschrijving nog kosteloos intrekken.
Tijdig aanmelden zorgt voor een soepele aanmeldprocedure.
Wij adviseren je om je uiterlijk 15 dagen voor aanvang van de opleiding aan te melden. Na je aanmelding volgen er namelijk nog een aantal stappen. Denk aan een intakegesprek, het aanmaken van je HAN-account en afstemming over je werkplek. Ook moet je voldoen aan de toelatingsvoorwaarden. Pas na het doorlopen van alle stappen is jouw aanmelding afgerond en kun je starten met je opleiding. Meld je je later aan, dan kunnen wij niet garanderen dat alles bij de start van jouw opleiding afgerond is. Dat kan vervelend zijn.Je kunt Accountancy zowel in deeltijd als duaal volgen. De deeltijd en duale opleiding hebben hetzelfde studieprogramma. De verschillen? Als je in deeltijd studeert, dan studeer je naast je 'normale' baan. Je ontvangt geen studiefinanciering. Als je duaal studeert ontvang je studiefinanciering en sluiten student, opleiding en werkgever een leer-werkovereenkomst af met een passend salaris.
De HAN Campus in Arnhem is eenvoudig te bereiken. Ruime gratis parkeergelegenheid, meerdere bussen stoppen om de hoek en NS-station Arnhem Presikhaaf ligt op loopafstand.
Op de HAN Campus in Arnhem zijn prima voorzieningen. Je kunt er bijvoorbeeld warm eten. Ideaal als je direct na je werk door moet naar de HAN. Onze pub en kantine zijn elke dag open.
Toelatingsinformatie
Heb jij een havo-diploma? Dan kun je je aanmelden voor de opleiding. Je kunt met alle profielen terecht:
- Heb je het profiel Economie & Maatschappij? Dan kun je zo starten.
- Heb je het profiel Natuur & Techniek? Dan kun je zo starten.
- Heb je het profiel Natuur & Gezondheid? Dan heb je economie of bedrijfseconomie (M&O) nodig.
- Heb je het profiel Cultuur & Maatschappij? Dan heb je economie of bedrijfseconomie (M&O) nodig én wiskunde A of B.
Vanaf de start van de opleiding heb je een werkplek nodig op een administratiekantoor of een accountantskantoor van minimaal 20 uur per week.
Heb je een vwo-diploma? Je kunt met alle profielen terecht.
Vanaf de start van de opleiding heb je een werkplek nodig op een administratiekantoor of een accountantskantoor van minimaal 20 uur per week.
Heb jij een diploma mbo 4 niveau? Dan kun je je aanmelden voor de opleiding.
Vanaf de start van de opleiding heb je een werkplek nodig op een administratiekantoor of een accountantskantoor van minimaal 20 uur per week.
- Heb je een diploma Ad Accountancy bij de HAN gehaald? Dan mag je daarmee naar het 3e jaar van de bacheloropleiding Accountancy in deeltijd of duaal. Met een diploma Ad Accountancy van een andere hogeschool is dit niet mogelijk.
- Met een diploma Ad Accountancy van de HAN is instromen in het 3e jaar van Accountancy voltijd ook mogelijk mits aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan.
- Met een diploma van de Ad Accountancy van de HAN is instromen in het 3e jaar van een andere bachelor dan Accountancy niet mogelijk.
Heb jij al een propedeutisch getuigschrift van een andere opleiding? Met de volgende getuigschriften/opleidingen krijg je toegang tot de hoofdfase (2e jaar) van de opleiding Accountancy:
- een propedeutisch getuigschrift van de opleiding Accountancy (zelfde CROHO) van een andere hogeschool;
- een propedeutisch getuigschrift van de opleiding Finance & Control (gemeenschappelijke propedeuse);
- een propedeutisch getuigschrift van de opleiding Finance, Tax and Advice indien het deel uitmaakt van een gemeenschappelijke propedeuse Accountancy/Finance & Control;
- een succesvol afgeronde Ad Accountancy of Ad Finance & Control (aanvullende vrijstellingen via de examencommissie);
- een succesvol afgerond eerste jaar Ad Accountancy (deeltijd) aan de HAN.
Vanaf de start van de opleiding heb je een werkplek op een accountantskantoor of administratiekantoor voor minimaal 20 uur per week. Heb je geen werkplek? HAN Employment helpt je graag!
Nadat je je hebt aangemeld voor de opleiding krijg je een uitnodiging voor een intakegesprek. In dit gesprek kijk je samen met een studieadviseur naar je motivatie en of je in aanmerking komt voor eventuele vrijstellingen.
Vrijstellingen
Heb jij je diploma Moderne Bedrijfsadministratie (MBA) op zak? Dan kun je met dit diploma vrijstellingen krijgen voor een deel van het eerste opleidingsjaar.Als je erover denkt om met een economische bachelor of Associate degree te beginnen, is het een pré om een goede voorkennis van Wiskunde, Economie/M&O en Nederlands te hebben. Met de opfriscursussen van de HAN kun je kennis en vaardigheden opdoen voor een goede start met de opleiding van jouw keuze. Ook bereiden deze cursussen je optimaal voor op de instaptoets(en) van het toelatingsonderzoek/de deficiëntietoetsing.
Ben je 21+ en heb je niet het juiste diploma?
Als je voldoet aan de voorwaarden, kun je meedoen aan een 21+ toets. De toelatingstoets bestaat uit één of meerdere instaptoetsen, afhankelijk van de opleiding die je gaat volgen.
Let op:
- Dit 21+ toets geldt uitsluitend voor de economische opleidingen van de HAN.
- Heb je al een toelatingsonderzoek gedaan bij een andere opleiding of een andere hogeschool? Dan is dit onderzoek toch verplicht.
Wel het juiste diploma, maar niet het juiste profiel?
En voldoe je daardoor niet aan de toelatingseisen, dan kun je door het behalen van de instaptoets Wiskunde en/of Economie/M&O, afhankelijk van de vakken die je mist in je vooropleiding, toch toegelaten worden tot de gewenste opleiding. De inhoud van een deficiëntietoets is gelijk aan de inhoud van de instaptoets van het toelatingsonderzoek. Ook de aanmeldprocedure, betaling en voorbereiding zijn gelijk.
Meer weten?
Je ontvangt hierover meer informatie bij je aanmelding. Al eerder meer weten? Neem dan contact met ons op.Een buitenlands diploma moet tenminste gelijkwaardig zijn aan een Nederlands diploma. De HAN werkt hiervoor samen met Nuffic: de organisatie voor internationalisering van het onderwijs. Het Nuffic waardeert je diploma: dit duurt meestal 10 werkdagen.
Daarnaast moet je aantonen dat je het Nederlands mondeling en schriftelijk beheerst. Dit is de zogenaamde taaleis. Via het HAN Talencentrum of een ROC in je regio kun je een bijscholing Nederlands volgen.
Studiefeiten Opleiding Accountancy deeltijd
Ruitenberglaan 31, Arnhem
Diploma | Bachelor (HBO) |
---|---|
Accreditatie | Bekijk het accreditatie rapport |
Vorm | Deeltijd |
Voertaal | Nederlands |
Startdatum | Februari , September |
Tijdsduur | 4 jaar |
Studiepunten | 240 EC |
Studiebelasting | 40 uur per week |
Contacturen | 8-9 |
Zelfstudie-uren | 12 |
Werkplek-uren | 20 per week |
Nieuwsgierig
Je eigen oordeel is het belangrijkste. Kom kennismaken en sfeer proeven: onze deuren staan voor je open!

Voor werkgevers
Ook voor een werkgever is het heel interessant om een werknemer te laten studeren. Het is een investering, maar werkgevers krijgen er veel voor terug:
- Verbinding met de kennis van HAN - Bedrijven en organisaties 'leren mee met de deeltijdstudent'. Studenten nemen aandachtspunten en probleemgebieden mee naar de opleiding. Dit zijn prachtige projecten die direct vruchten afwerpen in de praktijk.
- Gemotiveerde mensen – Starten met een deeltijdstudie is een bewuste keuze. Mensen die hiervoor kiezen zijn vaak zeer gemotiveerd en bereid om een stap extra te zetten.
- Ontwikkeling huidig personeel – Deeltijdstudenten brengen actuele kennis mee naar bedrijven en organisaties. Dit zet veel in beweging: huidig personeel gaat mee in deze ontwikkeling (spillover effect).
- Deeltijdstudenten zijn aanpakkers – Onze studenten steken hun energie in praktische opdrachten, niet in het schrijven dan ingewikkelde rapporten. Studeren aan de HAN gaat hand in hand met leren in de praktijk.
- Financieel aantrekkelijk – Studiekosten zijn fiscaal aftrekbaar. Er zijn verschillende subsidieregelingen voor werkgevers. En de kosten van opleiding zijn snel terugverdiend omdat een HAN-student direct inzetbaar is.
- Goed werkgeverschap - Structureel investeren in medewerkers is een teken van goed werkgeverschap.
Deeltijdstudenten stoppen veel energie in hun studie. Voor het succes van hun studie hebben zij de steun van hun werkgever hard nodig. Daarom stelt de HAN een aantal eisen:
- Werkgevers zorgen dat studenten tijdens hun studie aan praktijkcases van het bedrijf/de organisatie kunnen werken.
- Werkgevers hebben de student in dienst.
- Werkgevers geven studenten de gelegenheid om colleges te volgen en om mee te doen aan werkgroepen.
Voor jou als student
Je omstandigheden hebben natuurlijk invloed op je studie. De HAN houdt daar graag rekening mee. Of je nu een functiebeperking hebt of een topsportprogramma volgt. Je bent welkom. Heb je nu geen voorzieningen nodig, maar spelen er wel bijzondere omstandigheden? Laat het ons weten: misschien heb je later in je studie iets nodig. Er is vaak meer mogelijk dan je denkt.
Opleidingskosten
Naast het collegegeld heb je nog andere kosten, voor boeken, readers en ander studiemateriaal. Houd rekening met ongeveer € 500,- voor het 1e studiejaar. Verder heb je een goede laptop nodig. Op de pagina studiematerialen lees je waar je laptop aan moet voldoen. De opleiding Accountancy stelt verder geen aanvullende eisen aan je laptop.
Snel antwoord
Vragen over de opleiding?
Stel je vraag aan HAN Deeltijdstudies. We helpen je graag verder.
Werkdagen: 9.00 tot 17.00 uur
Bellen: 026 - 369 1300
