HBO-programma Praktijkondersteuner (POH)

vrouw blauwe blouse praat met man
Meld je aan
De opleiding start een aantal keer per jaar
Meer informatie...
Adviesgesprek, brochure, helpdesk
 • Vraag een adviesgesprek aan
  Stel al je vragen aan een specialist
 • ASK HAN
  We helpen je graag persoonlijk verder

De opleiding start 6 februari 2024

Wil jij je eigen spreekuren houden? Mensen begeleiden met een chronische aandoening? Als Praktijkondersteuner kijk je samen met mensen hoe zij hun chronische aandoening zo goed mogelijk kunnen inpassen in hun dagelijks leven. Denk hierbij bijvoorbeeld aan leefstijl aanpassingen of medicijngebruik.

In het kort

  Duur26 lesdagen op dinsdag
  De opleiding POH start één keer per jaar
  Startdatum: 06-02-2024 Looptijd: februari 2024 – april 2025
  Studielast507 uur in totaal**Exclusief stage
  Contacturen156 uur in totaal
  AccreditatieV&V in aanvraag
  Kosten€7.335,-Prijspeil 2023

Maak kennis met de opleiding Praktijkondersteuner

Over de opleiding

Tijdens deze opleiding bieden we je een uniek programma waarin je verdieping vindt in de meest voorkomende chronische aandoeningen en ouderenzorg. Hierbij gaan we niet uit van het ziektebeeld, maar van de vraag waarmee mensen op jouw spreekuur komen. Zo leer je als Praktijkondersteuner naar het grotere geheel te kijken. En ben je instaat om ondersteuning en begeleiding te bieden die mensen nodig hebben om hun chronische aandoening in te passen in het dagelijks leven. Deze drie leeruitkomsten staan centraal in de opleiding:

 • Vakinhoudelijk handelen
 • Maatschappelijk handelen
 • Professionaliteit

Meer informatie over de eenheden van leeruitkomsten vind je in de factsheet.

Werkwijze

De opleiding POH bestaat uit 26 lesdagen en start één keer per jaar. Leren vanuit jouw eigen stage en vragen staat voorop. Dit actie-leren wordt verder versterkt door werkvormen waarbij kennis, vaardigheden en attitude met elkaar worden geïntegreerd. Tijdens de lessen zorgen we voor verdiepende en actuele kennis door deskundige (gast)docenten in te zetten. Onze gastdocenten staan midden in de praktijk, waardoor ze op de hoogte zijn van de nieuwste ontwikkelingen. Tijdens de opleiding combineren we online en fysiek onderwijs. Daarnaast wordt ons onderwijs ondersteunt door e-learnings en kennisclips. 

Vaardigheden

Het onderwijs sluit aan bij jouw kennis en ervaring. Door discussie, cases, praktische oefeningen en opdrachten ontwikkel je kennis en vaardigheden. Door de diversiteit in de groep leer je ook veel van elkaar. Vaardigheden die je tijdens de opleiding leert zijn:

 • Persoonsgerichte zorg
 • Methodische vaardigheden
 • Begeleiding, advisering en voorlichting
 • Motiverende gespreksvoering en health counseling
 • Gezamenlijke besluitvorming
 • Organiseren van zorg en kwaliteitszorg
 • Netwerksamenwerking
 • Reflectie op eigen handelen

De opleiding volgt de competentiegebieden van de zeven CanMEDS-rollen en sluit daarmee aan bij het beroepsprofiel van de hbo-verpleegkundige.

De opleiding sluit aan op de praktijk. Heel sterk is het onderdeel gespreksvoering. Dit is precies wat ik wilde met een vervolgopleiding!

Kom kennismaken

Twijfels? Kom naar de volgende Open Avond op 22 november 2023 en stel al je vragen aan onze docenten en studenten. Duurt dat te lang of wil je meer weten over je persoonlijke studieroute? Maak dan een afspraak voor een adviesgesprek met een studieadviseur op de desbetreffende opleidingspagina. Zo toets je al je verwachtingen voordat je een definitieve keuze maakt.

485826 Informatiemarkt op Kapittelweg 33 voor Werkveld Zorg
draw-cta-title

Premodule Verpleegkundige Vervolgopleidingen

De afgelopen jaren hebben we gezien dat sommige van onze cursisten, die een mbo diploma of geen recent hbo-v diploma (na 2016) hebben, het lastig vinden om weer te beginnen met studeren. Om deze reden hebben we een premodule ontwikkeld. Zodat jij je kan voorbereiden op je nieuwe studie. Heb je een van deze vooropleidingen:

 • Doktersassistente;
 • inservice opleiding A/B/Z/anesthesiemedewerker;
 • Hbo-v (gevolgd vóór 2016).

Dan adviseren we de premodule verpleegkunde vervolgopleidingen. Kijk op de website voor meer informatie.

32675 drie vrouwen overleggen

Toetsing

Binnen de opleiding staan 3 EVL’s centraal. Binnen elke EVL toon je aan dat je over bepaalde kennis, vaardigheden en/of attitude beschikt. Om de opleiding goed af ter ronden sluit je alle opdrachten af met minimaal een voldoende.

Samenwerking

De opleiding is ontwikkeld samen met verschillende experts op het gebied van chronische zorg en huisartsenzorg. Waaronder verpleegkundig specialisten, praktijkondersteuners en kaderhuisartsen. Daarnaast werken we met gedreven (gast)docenten, zodat jij de meest actuele en nieuwe kennis en informatie krijgt.

Resultaat

Heb je voor alle EVL’s (of opdrachten) eeen voldoende gehaald? Dan ben je geslaagd voor de opleiding Praktijkondersteuner. Je ontvangt van ons een erkend diploma praktijkondersteuner (CIPION). Als je BIG-geregistreerd bent, dan ontvang je ook van ons het diploma ‘Praktijkondersteuner’ met als ondertitel ‘Verpleegkundige’. Naast deze twee diploma’s ontvang je bij het afronden van de opleiding ook de accreditatiepunten die door V&VN zijn toegekend. Om aan te tonen dat je bepaalde vaardigheden beheerst, ontvang je naast je diploma ook nog de volgende certificaten:

 • Inhalatie instructie (IMIS) en
 • Motiverende gespreksvoering

Kosten

Het lesgeld voor deze opleiding kan worden betaald in termijnen. Hiervoor betaal je €100,- extra. Vermeld in het aanmeldformulier ‘termijnbetaling’ in het opmerkingenveld. Daarnaast moet je zelf nog je boeken aanschaffen (ongeveer €150,-).

Toelatingsvoorwaarden

Verpleegkundigen:

 • Je hebt een afgeronde bacheloropleiding verpleegkunde, mbo-opleiding verpleegkunde (niveau 4) of een inservice-opleiding.
 • Je hebt een BIG-registratie.
 • Je hebt minimaal 1 jaar recente ervaring als verpleegkundige.
 • Je hebt een werk- of stageplek van minimaal 8 uur per week in een huisartsenpraktijk.

Doktersassistentes:

 • Je hebt een afgeronde mbo-opleiding Doktersassistente (niveau 4).
 • Minimaal 2 jaar recente ervaring als doktersassistente in een huisartspraktijk.
 • Je hebt een werk- of stageplek van minimaal 8 uur per week in een huisartsenpraktijk.
 • Je hebt de Premodule Verpleegkundige Vervolgopleidingen met succes afgerond.

Heb je geen van bovenstaande vooropleidingen maar verwacht je wel toelaatbaar te zijn tot de opleiding Praktijkondersteuner? Stuur dan een korte motivatiebrief met CV naar secretariaat.VDO-gezondheid@han.nl. Op basis hiervan plannen we een intakegesprek met je, waarin we bepalen of je toelaatbaar bent

Hoe sta jij ervoor?
 

TEST JOUW DIGITALE VAARDIGHEDEN

Start jij met één van onze opleidingen, dan verwachten we basale digitale vaardigheden. Twijfel je daarover? Doe dan de zelftest Verpleeghuiszorg & Zorg Thuis, geschikt voor verpleegkundigen in alle sectoren. Hiermee test je gemakkelijk jouw kennis over basis ICT-voorzieningen, Microsoft Office en overige digitale vaardigheden.

306805 HBO master studenten werken samen in de kantine van Groenewoudseweg achter de laptop
Studiekosten
 

STAP-budget stopt

Schrijf je je in voor de opleiding Praktijkondersteuner? Dan kun je helaas geen STAP-budget meer aanvragen. Het STAP-budget is een subsidie van de overheid waarmee je je kunt blijven ontwikkelen tijdens je loopbaan. In de 2e helft van 2023 kun je nog maar voor een klein aantal opleidingen STAP-budget aanvragen. Bij de HAN zijn dat alleen modules die onderdeel uitmaken van een Ad, bachelor of master. Het is nog niet bekend of en hoe de overheid leren en ontwikkelen wil stimuleren in 2024. 

Een groep cursisten die STAP-budget heeft aangevraagd zit in een collegezaal
Opleidingscoördinator
 

Gerda Woltjer

Gerda Woltjer is opleidingscoördinator van de opleiding Praktijkondersteuner en medecoördinator van de opleiding Arboverpleegkundige en Technisch Thuiszorgverpleegkundige. Voordat Gerda aan de slag ging bij de HAN heeft ze verschillende functies gehad in de zorg, zowel als verpleegkundige, adviseur en manager. Ze is een echte verbinder en heeft veel kennis en ervaring in de eerstelijns zorg. Gerda’s ziet leren als een continue avontuur, waarin ze cursisten prikkelt om hun eigen uitdaging op te blijven zoeken.

272756 Portret Foto Gerda Woltjer in de gang Groenewoudseweg
Opleidingscoördinator
 

Maike Uijen

Maike Uijen is opleidingscoördinator van de opleiding Praktijkondersteuner, Assistent Pijnbehandeling en de Premodule Verpleegkundige Vervolgopleidingen. Maike heeft in het verleden geneeskunde gestudeerd en naast haar studie heeft zij onder andere in de ouderenzorg en op de huisartsenpost gewerkt. Na het afronden van haar studie heeft zij enkele jaren als arts-onderzoeker gewerkt binnen de oncologie. Haar eerdere ervaringen neemt zij mee in het onderwijs, waarbij zij graag bijdraagt aan een fijne leeromgeving voor cursisten.

478022 Portretfoto van Maike Uijen

Aanbod verpleegkundige vervolgopleidingen

Wil je weten welke mogelijkheden er zijn om jou als verpleegkundige verder te ontwikkelen? Kijk dan op onze website: www.han.nl/zorg-vitaliteit. Op deze pagina vind je meer informatie over ons aanbod en de mogelijkheden die onze opleidingen jou bieden. Een greep uit ons aanbod:

 

mannen en vrouwen aan tafel pratend
PVH
 

Nieuw competentieprofiel

Op 28 juni 2018 is het nieuwe competentieprofiel praktijkverpleegkundige huisartsenzorg (PVH) vastgesteld in het bestuur van de Stichting Sociaal Fonds Huisartsenzorg (SSFH). Het profiel is ontwikkeld door NVvPO, V&VN, NVDA, CNV Zorg & Welzijn, FNV Zorg & Welzijn, Samenwerkende Hogescholen, LHV, NHG en InEen.

Het profiel vloeit voort uit een convenant dat genoemde partijen begin 2016 met elkaar sloten. Dit convenant bevat zowel afspraken over de positie en de ontwikkeling van de PVH-functie in de huisartsenzorg als over de positie en doorontwikkeling van de praktijkondersteuner huisartsenzorg (POH). Voor verdere uitleg over het verschil tussen de POH en PVH verwijzen wij je graag door naar onderstaande link.

Het verschil tussen de POH en de PVH

32666 twee vrouwen overleggen in klaslokaal

Incompany of maatwerktraject?

HAN_ University of Applied Sciences verzorgt voor organisaties ook incompany en maatwerk opleidingen, cursussen en trainingen. Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie: 024 - 351 10 40. Samen maken we een passend leertraject voor jouw organisatie!

 

HAN VDO informatie

Vragen over een post-hbo training, cursus of opleiding?
We helpen je graag verder.

Openingstijden

Werkdagen: 9.00 tot 16.30 uur

Liever bellen?

Bellen: 024 - 35 11 040

Ontdek de mogelijkheden van de opleiding Praktijkondersteuner (POH)

Twee studenten praten naast bed
draw-cta-title