HBO-programma Ouderenzorg in de Huisartsenpraktijk

twee vrouwen overleggen in klaslokaal
Meld je aan
De opleiding start een aantal keer per jaar
Meer informatie...
Brochure, helpdesk
 • ASK HAN
  We helpen je graag persoonlijk verder
Open Avond
Proefcollege, meelopen
 • 7jun
  Online Open Avond
  17:00 - 21:00
 • 7jun
  Open Avond
  Nijmegen - 18:00 - 21:00

De opleiding start28 september 2023

Wil jij hoogcomplexe en niet-protocollaire eerstelijnszorg bieden aan ouderen binnen de huisartsenzorg? Dan is de module ouderenzorg in de huisartsenpraktijk iets voor jou!

In het kort

  Duur11 lesdagenStartdatum 28-09-2023 Looptijd: september 2023 - maart 2024
  Studielast8-12 uur per week
  Studielast is inclusief contacturen en exclusief stage
  Contacturen66 uur
  AccreditatieV&VN wordt aangevraagd
  Kosten€2.995* *Onder voorbehoud van prijswijzigingen

Over de module

Tijdens de module wordt toegewerkt naar het kunnen verlenen van hoogcomplexe en niet-protocollaire eerstelijnszorg voor ouderen binnen de huisartsenzorg. In het programma komen verschillende thema’s aan bod. Er wordt onder andere aandacht besteed aan kwetsbaarheid, geriatrische ziektebeelden, advanced care planning, samenwerken met andere (in)formele zorg en multidisciplinair samenwerken.

Om optimaal aan te sluiten bij de behoeftes uit het werkveld is het programma van de opleiding opgebouwd uit drie eenheden van leeruitkomsten (EVL’s):

 • Vakinhoudelijk handelen
 • Maatschappelijk handelen
 • Professionaliteit

Samenwerking

Deze module is ontwikkeld samen met verschillende experts op het gebied van ouderenzorg en huisartsenzorg. Daarnaast werken we met gedreven (gast)docenten, zodat we altijd nieuwe en actuele kennis overbrengen op jou als cursist.

Werkwijze

Leren vanuit jouw eigen stage en vragen staat voorop. Dit actie-leren wordt verder versterkt door werkvormen waarbij kennis, vaardigheden en attitude met elkaar worden geïntegreerd. Tijdens de lessen zorgen we voor verdiepende en actuele kennis door deskundige (gast)docenten in te zetten. Onze gastdocenten staan midden in de praktijk, waardoor ze op de hoogte zijn van de nieuwste ontwikkelingen. 

Vaardigheden

Het onderwijs sluit aan bij jouw kennis en ervaring in het vakgebied. Door discussie, casuïstiek besprekingen, praktische oefeningen en opdrachten ontwikkel je jouw kennis en vaardigheden. Door de diversiteit in de groep leer je ook veel van elkaar. Tijdens de opleiding ontwikkel je jouw capaciteiten verder in de volgende onderwerpen:

 • Persoonsgerichte zorg & zorg op maat
 • Initiëren van interventies
 • Klinisch redeneren
 • Gezamenlijke besluitvorming
 • Netwerkzorg en netwerkanalyse
 • Evidence Based Practice (EBP)
 • Organiseren van hoogcomplexe zorg en kwaliteitszorg
 • Moreel beraad en bespreken ethische dilemma’s
 • Verpleegkundig leiderschap

Toetsing

Binnen deze module staan de 3 EVL’s centraal (Vakinhoudelijk handelen, Maatschappelijk handelen en Professionaliteit). Binnen elke EVL toon je aan dat je over bepaalde kennis, vaardigheden en/of attitude beschikt. Om de module goed af te ronden sluit je alle onderdelen af met minimaal een voldoende.

Resultaat

Deze module is los te volgen en indien alle onderdelen met een voldoende worden afgerond dan  ontvang je een certificaat.

Kosten

Het lesgeld voor deze opleiding kan worden betaald in termijnen. Hiervoor betaal je €100,- extra. Vermeld in het aanmeldformulier ‘termijnbetaling’ in het opmerkingenveld. Daarnaast  dien je zelf nog boeken  aan te schaffen voor ongeveer €100,-.

Toelatingsvoorwaarden

 • Je hebt een diploma Praktijkondersteuner Huisarts, of je bent werkzaam als Wijkverpleegkundige.
 • Een deelnemer moet in de gelegenheid zijn om minimaal 8 uur per week werkervaring op te bouwen met hoogcomplexe en niet-protocollaire ouderenzorg.

Heb je een vraag over de toelatingseisen? Neem dan gerust contact met ons op via secretariaat.VDO-gezondheid@han.nl.

Kom kennismaken

Twijfels? Kom naar de volgende online Open Avond op 7 juni 2023 en stel al je vragen aan onze docenten en studenten. Duurt dat te lang of wil je meer weten over je persoonlijke studieroute? Maak dan een afspraak voor een adviesgesprek met een studieadviseur. Zo toets je al je verwachtingen voordat je een definitieve keuze maakt.

485826 Informatiemarkt op Kapittelweg 33 voor Werkveld Zorg

Premodule Verpleegkundige Vervolgopleidingen

De afgelopen jaren hebben we gezien dat sommige van onze cursisten, die een mbo diploma of geen recent hbo-v diploma (na 2016) hebben, het lastig vinden om weer te beginnen met studeren. Om deze reden hebben we een premodule ontwikkeld. Zodat jij je kan voorbereiden op je nieuwe studie.

Meer informatie over de premodule vind je op de website.

32675 drie vrouwen overleggen

StudiekostenVraag het STAP-budget aan!

Schrijf je je in voor de Module Ouderenzorg in de Huisartsenpraktijk? Dan kun je een STAP-budget van maximaal €1.000,- aanvragen. STAP staat voor Stimulering Arbeidsmarktpositie. Het is een subsidie van de overheid waarmee je je kunt blijven ontwikkelen tijdens je loopbaan. Let op: de overheid heeft bekend gemaakt dat er vanaf 2024 een einde komt aan het STAP-budget. Het is nog niet bekend of dit gevolgen heeft voor de tijdvakken die starten in juli, september en november 2023.

31727 groep studenten tijdens hoorcollege

OpleidingscoördinatorGerda Woltjer

Gerda Woltjer is opleidingscoördinator van de opleiding Praktijkondersteuner en medecoördinator van de opleiding Arboverpleegkundige en Technisch Thuiszorgverpleegkundige. Voordat Gerda aan de slag ging bij de HAN heeft ze verschillende functies gehad in de zorg, zowel als verpleegkundige, adviseur en manager. Ze is een echte verbinder en heeft veel kennis en ervaring in de eerstelijns zorg. Gerda ziet leren als een continue avontuur, waarin ze cursisten prikkelt om hun eigen uitdaging op te blijven zoeken.

272756 Portret Foto Gerda Woltjer in de gang Groenewoudseweg

Snel antwoord

Vragen over een post-hbo training, cursus of opleiding?
We helpen je graag verder.

Openingstijden

Werkdagen: 9.00 tot 16.30 uur

Liever bellen?

Bellen: 024 - 35 11 040