1. Wat houdt een ad (associate degree) precies in?
Een ad is 2-jarig, praktijkgericht hoger beroepsonderwijs, niveau 5. Een ad zit tussen een mbo-4 en een bachelor niveau 6 in.
2. Waar staat de afkorting PEP voor?
Dit staat voor Pedagogisch Educatief Professional. Je leert over de ontwikkeling van kinderen van 0 tot 14 jaar en hoe je hen kunt coachen en stimuleren.
3. Is er ook een voltijd variant PEP?
Er komt (voorlopig) geen voltijd variant.
4. Wanneer begint de opleiding?
De ad PEP deeltijd van de HAN start in september.
5. Wat houdt de opleiding Ad PEP precies in?
De ad PEP leidt op tot functies in een brede, pedagogisch-educatieve context. Studenten vergroten hun kennis en vaardigheden op het gebied van pedagogische en didactische begeleiding en ontwikkeling van kinderen van 0 tot 14 jaar. Er is veel aandacht voor de ontwikkeling van het kind, groepsprocessen en het regisseren van het eigen leren. Ook leer je samenwerken met collega’s, ouders en externen en leer je hoe je deze mensen samen kunt laten werken in het belang van het kind. Denk hierbij aan zowel (speciaal) onderwijs als kinderopvang/ bso
6. Welk werk kan ik gaan doen met deze opleiding?
De ad PEP van de HAN leidt je op voor een baan als Pedagogisch Educatief Professional op niveau 5 binnen het primair onderwijs, speciaal onderwijs, een brede school of een integraal kindcentrum. Voorbeelden van beroepen:
- Leraar-ondersteuner B in het primair onderwijs;
- Pedagogisch coach binnen de kinderopvang;
- Combinatiefunctie binnen een integraal kindcentrum.
7. Hoeveel studiepunten omvat de opleiding?
De opleiding omvat 120 studiepunten.
8. Hoe is de opleiding opgebouwd?
De opleiding bestaat uit vier modules verdeeld over vier semesters. Bij de start van de opleiding krijg je inzicht in het werkveld (onderwijs, opvang en zorg) en de functie van een Ad’er PEP. De modules behandelen de volgende thema’s:
- Werken met kinderen: studenten maken kennis met de doelgroep en het werk van een Ad’er PEP door het ondersteunen van kinderen in alledaagse situaties.
- ‘Verbinden en coachen: het coachen van collega’s staat centraal. Daarnaast werken studenten samen met collega’s bij het organiseren van een activiteit voor kinderen of ouders.
- Begeleiden van kinderen en hun ouders/opvoeders: studenten leren om naar aanleiding van een specifieke vraag een analyse te maken van de situatie en met betrokkenen een plan te maken en uit te voeren. Ook leren studenten om ouders/opvoeders te ondersteunen bij enkelvoudige pedagogische vraagstukken.
- Je eigen kleur: in deze laatste module verdiept de student zich in twee relevante pedagogisch-didactische thema's, werkt aan praktijkverbetering en verdiept zijn pedagogisch handelen.
9. Waar worden de lessen gegeven?
De lessen vinden plaats op de HAN Campus in Nijmegen. Kapittelweg 35
10. Wanneer zijn de lessen?
De lessen zijn iedere week op woensdagmiddag en -avond. Van 13.45 tot 20.45 uur.
11. Hoeveel uur ben ik per week kwijt aan zelfstudie en huiswerk?
De studiebelasting per week is 8 uur contactonderwijs, 16 uur zelfstudie en 16 uur werk/stage.
12. Wat heb ik nodig om aan deze opleiding te kunnen starten?
Om aan de opleiding te kunnen starten, heb je volgende nodig:
- Een mbo-diploma niveau 4, een havo- of vwo-diploma óf een buitenlands diploma dat daaraan gelijkwaardig is.
- Wie geen toelatende vooropleiding heeft gevolgd en bij aanvang van de opleiding ouder is dan 21 jaar, kan deelnemen aan de 21+ toets.
- Een passende stage- of werkplek voor minimaal 16 uur per week. De HAN kan je hierbij (stage) helpen als je ingeschreven staat.
13. Hoe weet ik of mijn werkplek geschikt is?
Samen met je leidinggevende op de werkplek vul je de praktijkplaatscheck in. Aan de hand hiervan stellen wij vast of de werkplek voldoet aan de gestelde eisen ten aanzien van stagetijd, ruimte voor het opdoen van praktijkervaring in zowel onderwijs als opvang, het niveau van de studie en praktijkbegeleiding op de werkplek.
14. Ik heb geen werkervaring. Kan ik toch met de Ad PEP beginnen?
Werkervaring is wenselijk, maar niet per se nodig. Je hebt wel een passende stage- of werkplek voor minimaal 16 uur per week nodig. Als je staat ingeschreven kunnen we ondersteuning bieden bij het zoeken naar een geschikte stageplaats. Kom je net van het voortgezet onderwijs? Overweeg dan ook de voltijdopleidingen Pabo of Pedagogiek. Deze sluiten wellicht beter aan.
15. Mag ik zelf op zoek gaan naar een stageplaats?
Benut je eigen netwerk of benader kinderopvang/ BSO peuterspeelzalen of scholen met de vraag of ze ruimte hebben voor een stagiaire voor 2 dagen per week, liefst voor (minimaal) een jaar. Je kunt via het mailadres deeltijd.ad-pep@han.nl informatie aanvragen die je kunt overleggen aan de stagecoördinator van bedrijven of of scholen die je benadert. Als je staat ingeschreven kunnen we ondersteuning bieden bij het zoeken naar een geschikte stageplaats.
16. Waar vind ik alle informatie?
Alle info wordt geplaatst op de site www.han.nl/adpep
17. Kan ik een keer komen kijken/ kennismaken?
Bij voldoende belangstelling wordt er een proefstudeermiddag georganiseerd. Meld je aan bij deeltijd.Ad-PEP@han.nl.
18. Hoe kan ik me aanmelden?
Je kunt je aanmelden via Studielink.
19. Moet ik voor deze opleiding een taal- en/of rekentoets afleggen?
Je hoeft voor aanvang van de opleiding geen taal- of rekentoets af te leggen. In het eerste jaar leg je de hbo-taaltoets af. Hiermee toetsen we je actuele taalniveau. We verwachten immers dat iedere student zowel schriftelijke als mondelinge taalvaardigheden heeft die horen bij een hbo-niveau. Je gaat bijvoorbeeld kinderen begeleiden in deze vakken en verslagen schrijven.
20. Kan ik vrijstellingen krijgen op basis van mijn werk of opleiding?
Je hebt sowieso profijt van je kennis en/of ervaring. We werken met integratieve toetsen waarin zowel pedagogische als educatieve/ didactische elementen verwerkt zitten. De examencommissie bepaalt of je voor een bepaalde toets vrijstelling kunt krijgen. Je moet dan bewijslast aanleveren op basis waarvan vrijstelling toegekend zou kunnen worden (minimaal op niveau 5). Denk hierbij aan beschrijvingen van modules en toetsen en bestudeerde literatuur, en natuurlijk aan een bewijs dat je die specifieke toets gehaald hebt. Je kunt een vrijstellingsaanvraag doen nadat je ingeschreven bent. Vooraf kunnen we wel een indicatie geven.
21. Kan ik na deze opleiding makkelijk doorstromen naar de Pabo?
Na je afstuderen kun je in een functie op hbo-niveau gaan werken. Heb je de smaak van het studeren te pakken? Dan kun je na je associate degree doorstromen naar de bachelor deeltijdopleiding pabo. Je krijgt een aantal vastgestelde vrijstellingen waardoor de studietijd voor de pabo aanzienlijk wordt verkort. Daarnaast is het mogelijk om al tijdens de Ad PEP opleiding aan de slag te gaan met de verplichte instapeisen voor de pabo.
22. Kan ik na deze opleiding doorstromen als zij-instromer in het duale traject van de Pabo?
Nee, dat kan niet. Het Ministerie van Onderwijs heeft bepaald dat een harde voorwaarde voor zij-instroom is dat er een hbo 6- of wo-opleiding (bachelor) moet zijn afgerond. In sommige gevallen zijn uitzonderingen mogelijk. Je kunt - na het volgen van een schakelmodule - wel doorstromen naar de deeltijdopleiding van de Pabo. Om te kijken wat er in jouw situatie mogelijk is, neem je contact op met ASK HAN via mail: ASK@han.nl of telefonisch via 024 - 353 0500.
23. Kan ik na deze opleiding makkelijk doorstomen naar Pedagogiek?
De bachelor Pedagogiek heeft (nog) geen deeltijdopleiding. In individuele gevallen kun je doorstomen in de voltijdopleiding Pedagogiek. Een andere optie is de deeltijdopleiding socialwork.
24. Hoe hoog is het collegegeld voor deze deeltijdopleiding?
De hoogte van het collegegeld is afhankelijk van je achtergrond (zoals je opleiding). Om te horen hoeveel het collegegeld voor jou bedraagt, neem je contact op met ASK HAN via mail: ASK@han.nl of telefonisch via 024 - 353 0500.
25. Wat is het ‘Levenlanglerenkrediet’ en wie komt daarvoor in aanmerking?
Als je wilt gaan studeren, maar je hebt geen recht (meer) op studiefinanciering, dan is het Levenlanglerenkrediet misschien iets voor jou. Ben je tussen de 30 en 55 jaar? Dan kun je waarschijnlijk een lening afsluiten voor je collegegeld. De rente is nu 0%, een renteloze lening dus! Kijk voor meer info op deze pagina.
26. Komen deeltijdstudenten in aanmerking voor studiefinanciering en zo ja, in welke vorm?
Nee. Alleen studenten van een voltijd of duale opleiding komen in aanmerking voor studiefinanciering. Er zijn wel andere mogelijkheden. Kijk voor meer informatie op deze pagina.
27. Hoeveel bedraagt het collegegeld als ik een studiestapelaar ben?
De hoogte van het collegegeld is afhankelijk van je achtergrond (zoals je opleiding). Om te horen hoeveel het collegegeld voor jou bedraagt, neem je contact op met ASK HAN via mail: ASK@han.nl of telefonisch via 024 - 353 0500.