Meld je aan
De opleiding start 1 keer per jaar
Meer informatie...
Adviesgesprek, brochure, helpdesk
 • Vraag een adviesgesprek aan
  Stel al je vragen aan een specialist
 • ASK HAN
  We helpen je graag persoonlijk verder
 • Brochure aanvragen
  En bekijk thuis rustig het aanbod
Kom langs
Open Avonden, Meeloopdagen etc.
 • 8mrt
  Open Avond
  Nijmegen - 18:00 - 21:00
 • Meeloopdagen
  Plan nu een afspraak in

Dit is je studie Ad PEP

Na deze opleiding van 2 jaar weet je veel over de ontwikkeling van kinderen. Hiermee kun je echt het verschil voor hen maken. Je gaat ze observeren, coachen en begeleiden. Jij kijkt wat ze nodig hebben en hoe ze dit kunnen krijgen. Wat je leert in de 4 modules geeft je de basis om dit in de praktijk toe te gaan passen.

Educatief professional leest een boek samen met twee meisjes op schoot.

De opbouw van je studieIn 2 jaar naar je Ad PEP

De Associate degree opleiding Pedagogisch Educatief Professional in deeltijd duurt 2 jaar. De opleiding bestaat uit 4 modules, verdeeld over 4 semesters. 

Jaar Semester 1 Semester 2
1 Werken met kinderen Verbinden en coachen
2

Begeleider van kinderen

en hun ouders/opvoeders

Je eigen kleur

Bij de start van de opleiding krijg je zicht op de totale breedte van het werkveld (onderwijs, opvang en zorg) en de functie van een Ad’er PEP.

Docente luistert naar haar drie studenten die aan de tafel zitten te overleggen.

Ontwikkelen, begeleiden en lesgevenOnderwerpen tijdens je studie

Persoonlijke ontwikkeling
Als je kinderen begeleidt bij het (sociaal emotioneel) leren, is het goed te weten waar je zelf staat: hoe leer jij en hoe ga jij om met feedback ontvangen en geven? Welke rol neem jij in een team in? Dit soort onderwerpen komt aan bod in de bijeenkomsten op de opleiding.

Begeleiden
Kinderen in beweging brengen, hen motiveren en zorgen dat zij zich intrinsiek betrokken voelen bij hun eigen leerproces: wat wil ik leren en wat is een fijne manier voor mij? Maar ook: hen leren omgaan met conflicten, voor zichzelf op leren komen, zich durven uit te spreken, of zich leren te beheersen. Of het begeleiden van activiteiten bij de kinderopvang.

Lesgeven
Als je kinderen gaat begeleiden bij het oefenen met lezen, spelling en rekenen en het verwerken van wat ze tijdens de instructie aangeboden hebben gekregen, is het belangrijk dat je inzicht hebt in de didactische uitgangspunten die gehanteerd worden op jouw werkplek. Je gaat je hierin verdiepen zodat je zelf activiteiten kunt ontwerpen die passen binnen de methode die op jouw school gehanteerd wordt.
Ook leer je om ontwikkelingsstimulerende activiteiten te ontwerpen: wat past bij de leeftijd en wat hebben deze kinderen aan uitdaging nodig?

Docent zit in een kring met leerlingen.

#AskastudentWat verandert er na de studie Ad PEP op je werk?

Programma Ad PEP

"Een praktijkgerichte opleiding met veel ruimte voor verbreding, verdieping en persoonlijke ontwikkeling"Alumna Kitty aan het woord

Zou jij je huidige werk combineren met een studie in deeltijd als je de kans krijgt? Kitty Termorshuizen - van Groos volgde de opleiding Ad PEP in deeltijd. Op deze manier kon ze studeren naast het hebben van werk en een gezin. Kitty: “Ik ben er trots op dat ik op mijn 55ste, na 20 jaar peuterspeelzaalwerk, deze associate degree in één keer heb gehaald en dat ik ook nog meteen een andere baan gevonden heb in het basisonderwijs als ondersteuner en vertrouwenspersoon!”.

Portretfoto Kitty van Groos

Voorbeelden van werksituatiesKennis in de praktijk brengen

Marieke werkt bij een IKC. Ze draait mee in de bso én is leerkrachtondersteuner. De kennis die ze tijdens de opleiding Ad PEP opdoet, past ze meteen toe in de praktijk. Ze deelt een aantal praktijksituaties.

Docent speelt met drie meisjes.

"Een niet te lange deeltijdstudie die goed te combineren is met een gezin"Alumna Maaike aan het woord

Maaike Schiebroek was erg betrokken bij de school van haar kinderen, en zag mogelijkheden binnen het onderwijs. Ze zocht een nieuwe uitdaging en vond deze in de opleiding Ad PEP op de HAN. Maaike: “Ik heb mezelf meerdere keren overtroffen en ben daar super trots op, aangezien ik als kind te horen kreeg dat ik niet verder zou komen dan de huishoudschool. De opleiding heeft mij gebracht dat ik nu precies doe wat ik graag wilde...

Portretfoto Maaike Schiebroek

Volgende paginaKom goed beslagen ten ijs

Alles wat je wilt weten over de Ad PEP! 

Studenten kijken in folder