Jan Pieter Teunisse

Tijdens het onderzoek altijd voor ogen houden hoe je de uitkomsten kunt implementeren in behandelingen, dat vind ik belangrijk. Daarom werk ik het liefst zo dicht mogelijk op de werkvloer.


Mijn fascinatie voor de problematiek rondom autisme ontstond tijdens mijn promotieonderzoek. Ik nam testen af bij mensen met autisme. Mijn eerste contact was een volwassen, goed opgeleide man met een hoog IQ. Toen ik de test wilde uitleggen, vroeg hij me buiten zijn gezichtsveld te gaan staan. Hij kon de instructie alleen begrijpen als hij mijn stem hoorde zonder daar een gezicht bij te zien. Zo’n voorbeeld leer je niet in de literatuur. De praktijk is elke keer weer anders, en dat maakt het zo boeiend.  

lector Volwaardig Leven met Autisme Jan-Pieter Teunisse

Over Jan Pieter

Expertises:

  • Cognitieve neuropsychologie 

  • Neuropsychologie 

  • Autisme 

Lectoraat
 

Volwaardig Leven met Autisme

Het Lectoraat Volwaardig Leven met Autisme draagt bij aan de professionalisering van onderwijs en kennis op het gebied van hulpverlening aan normaalbegaafde mensen met autisme. Daarbij gaat het lectoraat uit van een levensloopvisie op autisme. 

 

volwassenen die elkaars hand kruiselings vasthouden

Nieuws

Boek HAN-medewerker Moniek van der Meij “Het boek geeft een inkijkje in mijn leven met autisme”
illustratie van vrouw die fietst langs gebouwen
Volwaardig-leven-met-autisme_Beter-leren-door-beter-slapen_header_2023
3 mensen in gesprek. Een foto met daarop de handleiding Leef je eigen leven, onderdeel van het project Capability College, Volwaardig Leven met Autisme
studenten groep werkoverleg man vrouw
Learning and Development in Organisations voltijd, L&D, foto 4797, studeren in de studio, boek lezen
Profiel Zorg van de voltijdopleiding Social WorkStudenten en onderzoekers houden elkaar scherp
Promovenda sluit aan bij Enactive Mind AutismeVan behandelaar naar onderzoeker
Portretfoto van promovenda Rosa van Doormaal. Zij doet promotieonderzoek bij het project Enactive Mind Autisme. Op de foto heeft ze rood haar, krullen, draagt een bril en zit met blauwe trui in een stoel.
Nieuw project lectoraat Volwaardig Leven met Autisme'Enactive Mind Autisme, van denkwijze naar werkwijze' gestart
null
Symposium volwaardig leren en werken met autisme Collega of student met autisme: het kan gewoon
Symposium Lectoraat Volwaardig leven met autisme, juni 2022 sfeerbeeld.

Projecten

Capability College

Hoe zorg je dat jongeren met autisme kunnen meedraaien in de maatschappij? En dat de beeldvorming over deze jongeren verbetert? Het Lectoraat Volwaardig Leven met Autisme houdt zich hiermee bezig. Ze biedt o.a. de cursus ‘Capability College’ aan, voor jongeren met autisme en studenten Social Work.

Durf te denken, filosofie symposium stockfoto 2022

Design Your Life 

Zelfontworpen technologieën die de zelfredzaamheid en eigen regie van jongeren met autisme vergroten. Om zo zelfstandig mogelijk te leven. In dit project werken cliënten, begeleiders en aanbieders van ondersteunende technologie samen voor een optimale inzet van technologie voor deze doelgroep.

volwaardig-leven-met-autisme_header-design-your-life_2023

Sociaal perspectief van en voor ouderen met autisme

Veel volwassenen met autisme gaan gebukt onder ernstige sociale problemen. Mogelijk zijn die problemen bij ouderen met autisme nog groter, maar daar is nauwelijks onderzoek over bekend. Ook zijn er voor deze categorie nauwelijks aantoonbaar manieren bekend om hun kwaliteit van leven te verbeteren.

ouderen autisme

Enactive Mind Autisme

De autismezorg is toe aan vernieuwing. Om écht zorg te bieden die past bij de meest kwetsbare mensen met autisme. Te vaak is er sprake van te weinig aansluiting in de specialistische zorg bij de actuele leefwereld van de persoon met autisme. Enactive Mind Autisme vormt een nieuwe werkwijze.

Volwaardig-Leven-met-Autisme_Header-Enactive-Mind_2022

Beter Leren door Beter Slapen 

Slaapproblemen zijn een van de meest voorkomende bijkomende klinische aandoeningen bij autisme. Hoe kunnen leerkrachten in het Voortgezet Speciaal Onderwijs (VSO) bijdragen aan het verminderen van slaapproblemen bij leerlingen met autisme? Dat is de centrale vraag bij dit project.

Volwaardig-leven-met-autisme_Beter-leren-door-beter-slapen_header_2023

Publicaties

Er verschijnen regelmatig publicaties vanuit het lectoraat. Bekijk het overzicht van de publicaties.

studeren in studiecentrum en maakt notitie, van bovenaf

Kennispartners en netwerken

Ik werk vanuit het lectoraat samen met verschillende kennispartners en netwerken.

Blijf op de hoogte
 

Wat speelt er bij dit lectoraat en de andere lectoraten van de Academie Mens en Maatschappij? De nieuwsbrief wordt 3 maal per jaar verzonden en geeft je bronnen voor sociale inspiratie.

studeren in studiecentrum en maakt notitie, van bovenaf