Project Sociaal perspectief van en voor ouderen met autisme

405602 ouderen autisme

Veel volwassenen met autisme gaan gebukt onder ernstige sociale problemen. Mogelijk zijn die problemen bij ouderen met autisme nog groter, maar daar is nauwelijks onderzoek over bekend. Ook zijn er voor deze categorie nauwelijks aantoonbaar manieren bekend om hun kwaliteit van leven te verbeteren.

Het project 'Sociaal perspectief van en voor ouderen met autisme’ beoogt voor de kwaliteit van leven één of meerdere prototypes te ontwikkelen van praktische handreikingen, hulpmiddelen en/of voorzieningen voor deze doelgroep. Dat gebeurt door co-creatie in een coalitie van ouderen met autisme, ervaren hulpverleners en autisme-onderzoekers en social designers.

Snelle info

Status

Lopend

Startdatum

1 juni 2022

Looptijd

1 jaar

Subsidie

AGIS Innovatiefonds

Projectleider

Dr. Jan-Pieter Teunisse

Frans Jacobs te gast bij NPO Radio 1

"Er werd niet verondersteld dat ouderen autisme kunnen hebben."

HAN-onderzoeker Frans Jacobs te gast bij Omroep MAX. Een interview door Jurgen van den Berg in het programma Villa VdB, NPO Radio 1.

Aanleiding

Veel volwassenen met autisme komen bij het ouder worden wederom (of voor het eerst ernstig) in de problemen. Omdat zij vaak moeite hebben met aanpassen aan levensfasegebonden veranderingen als pensionering, lichamelijke achteruitgang, verandering van sociale rollen en het verlies van naasten. De kernproblemen van sociale tekortkomingen en communicatie resulteren vaak in moeilijkheden in interpersoonlijke relaties en het vermogen om een onafhankelijk leven te leiden, met als gevolg eenzaamheid en moeilijkheden in functionele onafhankelijkheid. 

405603 ouderen autisme

Doel

Het doel van het project is om het sociaal perspectief te vergroten voor ouderen met autisme, door middel van één of meerdere prototypes van praktische handreikingen, hulpmiddelen en/of voorzieningen voor zichzelf.

Uitvoering

In dit project gaat Frans Jacobs (initiatiefnemer en zelf oudere met de diagnose autisme) samen met andere ouderen met autisme werken aan meer sociaal houvast in hun dagelijks leven als belangrijke verbetering in hun welbevinden. Wat dit sociaal houvast zou kunnen zijn willen we door middel van social design met de doelgroep ontdekken.

405635 onderzoek autisme Frans Jacobs

Resultaten

Voor het verbeteren van hun sociaal houvast levert het project door co-creatie van ouderen met autisme zelf, ervaren hulpverleners en autisme-onderzoekers en social designers één of meerdere prototypes op van hulpmiddelen of voorzieningen. Door commitment van deze brede coalitie zullen de keuzes uit het project na afloop professioneel geproduceerd en laagdrempelig beschikbaar worden gesteld aan ouderen met autisme.

Meer over dit project

Vlaamse Vereniging Autisme

In het kader van het VVA-project Brugfunctie had Vlaamse Vereniging Autisme contact met Frans Jacobs, initiatiefnemer van het project ‘Sociaal perspectief van en voor ouderen met autisme’.

504802 International Social Work. laptop en boek op tafel tijdens college

Sociaal hulpmiddel - Kaartspel

Het onderzoek heeft geleid tot een kaartspel met vragen. Het is een manier om in gesprek te gaan met naasten, lotgenoten en/of hulpverleners en daarmee dichter tot elkaar te komen. Het spel bestaat uit 50 kaarten waarvan een aantal verdiepende vragen: analyse-, gevoels- en reactiekaarten. Iedere kaart is voorzien van een toelichting.

455834 communicatie studenten spelen spel kaarten

Interview door Omroep Gelderland

Interview met Frans Jacobs door presentator Irene ten Voorde van Omroep Gelderland. Frans vertelt over zijn onderzoek naar autisme bij ouderen. In het kader van de Week van Autisme.

388460 Beeld tbv cursus podcast ontwikkelen en lanceren

Een leven lang niet begrepen worden

Interview met Frans Jacobs door SeniorenWijzer.nl. ‘Een diagnose is heel belangrijk. Je hoeft je niet te schamen! Het is zó zonde om niet te leren hoe je met je autisme kunt omgaan. Sinds mijn diagnose heb ik me steeds meer kunnen ontwikkelen.’

405635 onderzoek autisme Frans Jacobs

Luister naar een podcast

In gesprek met onderzoeker Frans Jacobs. Een podcast door iQ Coaches.

30481 Studeren met koptelefoon

Bekijk de blogpost van iQ Coaches

De podcast met Frans Jacobs is vertaald naar een uitgeschreven blogpost.

33055 student met laptop

Contact over dit project?

Jan-Pieter Teunisse

  • JanPieter.Teunisse@han.nl
  • Frans Jacobs

  • Frans.Jacobs@han.nl