Bijzonder Lectoraat Inclusive Digital Design & Engineering

300651 Studenten bespreken aan tafel hun slimme rollator project met dr. Eric Velleman

We leven in een wereld waarin digitale hulpmiddelen een hoofdrol spelen en zich razendsnel ontwikkelen. Ze zijn van invloed op de manier waarop we werken, leren, reizen en winkelen. Maar wat als je door een (visuele) beperking moeilijk of niet mee kunt doen in de digitale samenleving?

Het Bijzonder Lectoraat Inclusive Digital Design & Engineering heeft ambitie. Het wil dat nieuwe media- en technologie-toepassingen toegankelijk worden voor mensen met een (visuele) beperking. Zo is iedereen in staat volledig te participeren in de moderne, digitale samenleving.

Er is tijd en aandacht nodig om dit doel te bereiken. Dit geldt voor de individuele burger met een beperking. Dat gaat om ondersteuning in het gebruik van al die digitale hulpmiddelen. Dit zodat ze leren de hulpmiddelen onder de knie te krijgen. Ook is tijd en aandacht voor bedrijven nodig. Dit om toegankelijke digitale producten te ontwikkelen die iedereen probleemloos kan gebruiken. Tijd en aandacht moet er tevens voor overheden en instellingen zijn, zodat burgers met hun diensten uit de voeten kunnen. Ook wanneer het mensen met een (visuele) beperking betreft. Zo moet iedereen onderwijs of zorg kunnen krijgen.

 

Onze missie

Het praktijkgericht onderzoek van het lectoraat wil bijdragen aan kennisontwikkeling en innovatie op het gebied van digitale toegankelijkheid. We streven ernaar dat zowel nationaal als internationaal te bewerkstelligen. Daarnaast richt ons lectoraat zich op kennisoverdracht en netwerkontwikkeling. Onze missie is maatschappelijke ongelijkheid van mensen met beperkingen te verkleinen. Daarmee willen we de eigen regie voor mensen met een (visuele) beperking te versterken.

300643 Student Wouter geeft uitleg over het prototype van de slimme rollator

Samenwerkingsverband Bijzonder Lectoraat

Het Bijzonder Lectoraat Inclusive Digital Design & Engineering is gestart door de HAN en expertiseorganisatie Bartiméus. Zij ambiëren samen met financier Bartiméus Fonds met het bijzonder lectoraat een verbreding van digitale toegankelijkheid binnen het onderwijs, onderzoek en werkveld.

 • Onderzoek

  Het lectoraat wil met praktijkgericht onderzoek bijdragen aan kennisontwikkeling en innovatie op het gebied van digitale toegankelijkheid. Dit doen we in de vorm van projecten, stages en onderzoeksopdrachten.  

 • Onze kennis

  Als lectoraat vinden we het belangrijk om onze kennis te verspreiden. Zo leveren we een structurele bijdrage aan het onderwijs en onderwijsontwikkeling. Resultaten van onderzoeken en projecten delen we graag.

   

Bijzonder lectorEric Velleman

Eric Velleman (1960) is een gedreven onderzoeker. In de afgelopen 20 jaar heeft hij een groot internationaal netwerk binnen het vakgebied inclusive digital design & engineering opgebouwd. Hij deed onderzoek naar de implementatie van digitale toegankelijkheid binnen Nederlandse gemeenten. Op dit onderwerp promoveerde hij in 2018 aan de Universiteit Twente in. Velleman voerde meerdere onderzoeken naar digitale toegankelijkheid uit. Dit deed hij onder meer bij de Nederlandse overheid, het bedrijfsleven en de zorg. De resultaten van zijn onderzoeken werden besproken in de Tweede Kamer en in nationale media. Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van onder meer het ministerie van Binnenlandse Zaken, College van de Rechten van de Mens en belangenorganisaties.

Naast zijn functie als bijzonder lector is Eric Velleman wetenschappelijk adviseur bij Stichting Accessibility. Ook is hij als innovatiedeskundige verbonden aan Bartiméus, de expertiseorganisatie voor mensen de slechtziend of blind zijn.

300628 dr. Eric Velleman, bijzonder lector Inclusive Digital Design en Engineering; voor mensen met een (visuele) beperking

Maak kennis Ons team

Eric Velleman

lector
417940 Academie IT en Mediadesign. Portretfoto Eric Velleman. Lectoraat IDDE.

Wouter Nordsiek

417939 Academie IT en Mediadesign. Portretfoto Wouter Nordsiek. Lectoraat IDDE.

Charlotte Swart

417935 Academie IT en Mediadesign. Portretfoto Charlotte Swart. Lectoraat Media Design.

Vera Lange

417928 Portretfoto Vera Lange. It en Mediadesign. Lectoraat Media Design.

Jasper Jeurens

417937 Academie IT en Mediadesign. Lectoraat Media Design. Portretfoto Jasper Jeurens.

Justine Kroon

328802 icoon, mens, geen portret, anoniem

Sander Maijers

417947 Academie IT en Mediadesign. lectoraat MBIS. Portretfoto Sander Maijers

Mischa Corsius

417932 Academie IT en Mediadesign. Portretfoto Mischa Corsius. Lectoraat Media Design.

Ger de Vries

328802 icoon, mens, geen portret, anoniem

Daan van Velsen

328802 icoon, mens, geen portret, anoniem

Boukje Postma

328802 icoon, mens, geen portret, anoniem

Contact

Eric Velleman

AcademieIT en Mediadesign

De Academie IT en Mediadesign bouwt aan een dynamische en innovatieve leeromgeving. Studenten en docenten werken er zij aan zij met onderzoekers en de beroepspraktijk. Alles draait hier om ontwerpen, ontwikkelen en experimenteren. We inspireren elkaar met ICT- en multimediatoepassingen.

 • HBO-ICT (voltijd en deeltijd)
 • Communication & Multimedia Design (voltijd en deeltijd)
 • Make IT Work 
cmd studenten projectwerk in ica lounge 1

Blijf op de hoogte Abonneer op onze nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van onderwijs en onderzoek in de academie? Meld je aan voor de digitale nieuwsbrief IT en Mediadesign.