HAN draagt bij aan toegankelijk Next Generation Internet

Een internet dat beantwoordt aan de fundamentele behoeften van mensen, zoals vertrouwen, veiligheid en inclusie. En dat de Europese normen en waarden weerspiegelt. Het Next Generation Internet (NGI)-initiatief van de Europese Commissie streeft een meer mensgericht internet na. Het lectoraat Inclusive Digital Design & Engineering levert er een belangrijke bijdrage aan.

431760 null

Mensgericht internet

Het internet is de motor van de digitalisering van onze samenleving en onze economie. Inmiddels biedt het een ongekende toegang tot gegevens en online diensten. Vaak handig, maar niet zonder risico’s en ook lang niet altijd voor iedereen toegankelijk. Het vertrouwen in het internet neemt af na onthullingen over misbruik van persoonsgegevens, datalekken en een groeiend besef van online desinformatie. Het NGI-initiatief stelt behalve subsidies ook ondersteuning beschikbaar voor projecten die bouwen aan open en innovatieve technologie voor een mensgericht internet.

E-health

Sinds 2018 zijn al honderden projecten gefinancierd die zich richten op geavanceerde technologieën voor online veiligheid en toegankelijkheid. “Het zijn bijvoorbeeld startups, onderzoekscentra, NGO’s en diverse techbedrijven die zich bezighouden met de zoektocht naar nieuwe technologieën. En het gaat om innovaties op uiteenlopende gebieden, van e-health tot crypto.”, aldus Eric Velleman, lector Inclusive Digital Design & Engineering. “Denk bijvoorbeeld aan een open source hosting oplossing als Castopod. Dit is feitelijk een decentraal sociaal netwerk waar podcastmakers toegang geven tot hun content en interacteren met hun publiek, zonder daarbij afhankelijk te zijn van grote streamingdiensten.”

Wij krijgen een kijkje in de keuken bij de meest innovatieve technologieën, partijen en infrastructuren. Hier kunnen we zelf ook veel van leren.

Tech Tinker Tuesday

De steun van NGI gaat verder dan alleen financiering. De projecten krijgen begeleiding in hun ontwikkeling van idee naar concrete oplossing. “Ons lectoraat ondersteunt alle NGI-projecten op het gebied van digitale toegankelijkheid, samen met experts van andere organisaties zoals Stichting Accessibility, Firmground en Bartiméus. Dat doen we met informatie, toegankelijkheidsaudits en een testteam met experts, onderzoekers en gebruikers met een beperking. Het gaat de komende drie jaar om 200 tot 300 projecten. Een uitgelezen kans om de technologieën waar wij in de toekomst allemaal mee te maken krijgen, toegankelijk te maken.”

Volgens Eric Velleman is de betrokkenheid van de HAN bij NGI ook belangrijk voor het onderwijs. “Wij krijgen een kijkje in de keuken bij de meest innovatieve technologieën, partijen en infrastructuren. Hier kunnen we zelf ook veel van leren. Tijdens onze Tech Tinker Tuesday bijeenkomsten op de HAN willen we dan ook lezingen organiseren waarbij werkveldpartners, studenten en docenten kennismaken met verschillende NGI-projecten.”

Subsidie voor jouw idee?

Meer algemene informatie over NGI vind je op deze website. Heb je zelf een waardevol idee op het gebied van internetgerelateerde technologie dat bijdraagt aan een meer open informatiemaatschappij? Via een eenvoudige aanvraagprocedure bij Stichting NLNet kan jouw project in aanmerking komen voor subsidie.

Wat is Next Generation Internet?