Lectoraat Ethiek van Verbinding met Mensen met een Verstandelijke Beperking
Verbeteren van een betekenisvolle verbinding met mensen met een verstandelijke beperking en hun naasten. Daar doen we onderzoek naar, samen met partijen uit het werkveld. We bekijken vooral hoe normatieve professionalisering van beroepskrachten kan bijdragen aan ondersteuning van deze groep.
Expertises
- Professionalisering begeleiders
- Samenwerking met ervaringsdeskundigen
- Netwerkgericht werken
Hoe kan het aangaan van een betekenisvolle verbinding met mensen met een verstandelijke beperking en hun naasten verbeteren? En hoe kunnen we bijdragen aan de normatieve professionalisering van beroepskrachten in de ondersteuning aan mensen met een verstandelijke beperking? Dat zijn de onderliggende onderzoeksvragen die wij binnen dit lectoraat uitwerken.
-
Ons onderzoek
Onze focus ligt enerzijds op het (leren) aangaan van een betekenisvolle verbinding van de professional met mensen met een verstandelijke beperking en hun naasten. En anderzijds op de normatief ethische reflectie en oriëntatie op waarden vanuit professioneel oogpunt. -
Onze kennis
Ons lectoraat deelt graag de resultaten van onze onderzoeken en projecten. Bijvoorbeeld in de vorm van rapportages, publicaties en praktische handleidingen.
Video over het lectoraat
Onze lector
Lector: Maaike Hermsen
Interne overtuigingen, waarden en normen van begeleiders zijn bepalend voor de wijze waarop zij ondersteuning bieden aan mensen met een verstandelijke beperking. Wanneer vinden we gedrag ontregelend bijvoorbeeld of hoe kijken we naar mensen met een beperking? Welke (voor)oordelen leven er?
Begeleiders geven aan dat het helpt om die overtuigingen te kennen bij de zoektocht naar goede zorg en bij het aangeven van grenzen. In ons onderzoek dragen we bij aan het stimuleren van morele reflectie op het goede leven en op goede zorg voor (aankomende) professionals. Daarnaast proberen we met inzichten van ons inclusieve onderzoek de kwaliteit van de zorg te verbeteren door de mens met een verstandelijke beperking en zijn naasten centraal te stellen.
Academie: Mens en Maatschappij
In de Academie Mens en Maatschappij volgen bijna 4.500 studenten een voltijd- of deeltijdstudie op sociaal-maatschappelijk gebied. Dat doen ze op bachelor- of masterniveau.Als professional krijg je te maken met complexe maatschappelijke vraagstukken. Over zorg, leefbaarheid, sociale kwaliteit en eenzaamheid. Maar ook over opvoeding, inclusie, armoede en vergrijzing. Werken aan deze vraagstukken vraagt om grensverleggend en creatief denken en handelen. En dat doen we, in deze academie.
Blijf op de hoogte Abonneer op onze nieuwsbrief
Wat speelt er bij dit lectoraat en de andere lectoraten van HAN SOCIAAL van de Academie Mens en Maatschappij? De nieuwsbrief wordt 3 maal per jaar verzonden en geeft je bronnen voor sociale inspiratie.