Leren en werken met ICT

239640 Illustratie voor het online DLWO magazine
OndersteuningskanaalChat met ondersteuners

Op deze pagina hebben we informatie over leren, lesgeven en werken met ict samengebracht. Kijk onderaan de pagina voor nieuws en de agenda. Mis je informatie? Meld dat via Ask@han.nl.

Online en blended onderwijs
Wat is blended onderwijs? Welke stappen neem je voor het ontwikkelen, implementeren en uitvoeren van online en…
Tools
De HAN biedt je tools voor o.a. interactie met studenten, samenwerken met collega’s en uitvoeren van onderzoek…
Toetsing
Welke digitale toets- en inlevervormen kun je aanbieden aan studenten op de HAN? Met welke ICT-middelen onders…
Kennisdelen
Veel informatie is al beschikbaar, binnen en buiten de HAN. Laat je inspireren door blogs, praktijkvoorbeelden…
Artificial Intelligence
Binnen de HAN vinden veel activiteiten rondom Artificial Intelligence (AI) plaats om hiermee te leren werken. …
HAN Open Digital Horizons
HAN Open Digital Horizons is het HAN-brede professionaliseringsprogramma met betrekking tot leren en lesgeven …
Leermaterialen
Met leermaterialen maak je je les interactiever. Hier vind je meer informatie over digitale leermaterialen, ho…
Onderzoek
Iedere stap in het onderzoeksproces is belangrijk en er is veel om rekening mee te houden om goed onderzoek te…
HAN-Video
HAN-video is de verzamelnaam voor video-diensten en/of platformen die binnen de HAN worden gebruikt. Video inz…
Hardware en software
Hier vind je meer informatie over de voorzieningen en hulpmiddelen die je werk voor de HAN ondersteunen. Denk …
Professionaliseren
HAN-Academy biedt meerdere trainingen aan over het inzetten van ICT in je onderwijs en in je werk.…
Npuls
Npuls is het nieuwe achtjarige programma om het onderwijs in het mbo, hbo en wo te verbeteren door de kansen v…

Nieuws

HAN verandertraject Aanpak digitale leermaterialen

Binnen het verandertraject wordt hard gewerkt om het open delen en gebruiken van leermaterialen op de HAN zo goed mogelijk te organiseren en te faciliteren. Over dit traject en de open en digitale leermaterialen definitielijst zijn twee blogs geschreven.

28676 Studenten overleggen met laptop

ChatGPT en code interpreter

De mogelijkheid om Python te runnen binnen de ChatGPT applicatie zou van ChatGPT eindelijk een wiskundewonder maken en van iedereen een data scientist. In deze blog meer over een code interpreter en hoe je de code interpreter verantwoord gebruikt.

552956 AI gegenereerde pythonslang

AI-ontwikkelingen binnen de HAN

De generatieve AI-ontwikkelingen hebben invloed op het onderwijs binnen de HAN. Vandaar ook vele initiatieven op AI-gebied. Bekijk welke initiatieven en ontwikkelingen al bestaan en sluit je aan bij de centrale aanpak en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen.

542453 Robot voor de klas, gemaakt met AI via MidJourney

Uitreiking eerste microcredentials

Een mooie mijlpaal, zowel voor de deelnemers als voor de HAN: op 4 juli kregen de eerste 8 deelnemers een microcredential uitgereikt. Met dit digitale en Europees (h)erkende certificaat op zak kunnen zij aan - bv - hun (toekomstige) werkgever laten zien dat zij hun bij- of nascholing succesvol hebben afgerond.

542191 uitreiking van de eerste microcredentials bij de HAN, bij de Academie Business en Communicatie

Lees- en luistervoer

Afgelopen jaren is er enorm veel ervaring en kennis opgedaan over leren en werken met ICT. En daarover verschijnen veel relevante artikelen, zowel binnen als buiten de HAN. We hebben een aantal relevante artikelen, podcasts en blogs op een rij gezet om eens rustig verder te lezen of te luisteren.

365811 Zonsopkomst aan het strand

Npuls van Start!

Npuls (www.npuls.nl) is deze week van start gaan. Npuls is een achtjarig programma om het onderwijs in het mbo, hbo en wo te verbeteren door de kansen van digitalisering beter te benutten. Ook op de HAN gaan wij de komende acht jaar deelnemen en de invloed merken van Npuls. Daarom nog even in het kort wat er staat te gebeuren.

548241 npuls logo

HAN lanceert AV-team

Het College van Bestuur heeft besloten om een HAN-breed Audio Visueel (AV) team te vormen dat hoogwaardige AV-diensten gaat leveren binnen de hele instelling. Het team zal vallen onder Services ICT en zal het aanspreekpunt zijn voor alle AV-gerelateerde zaken.

32543 cmd studenten in studio 1

HAN Npuls sleutelteam van start

Npuls is een achtjarig landelijk programma met als doel het onderwijs in het mbo, hbo en wo te verbeteren door de kansen van digitalisering beter te benutten. Het HAN Sleutelteam bestaan uit de belangrijkste spelers rondom digitalisering, onderwijsbeleid en onderwijsuitvoering en -organisatie.

539610 3 sleutels

Update pilots laagdrempelige tools

Afgelopen jaar zijn er veel ontwikkelingen geweest bij de Dienst Laagdrempelige tools (voorheen Toolbelt). Het gaat dan om het aanbieden van tools als Padlet, Socrative, Articulate 360 en Screencast-o-matic. Wat betekent dat voor het komende studiejaar? Welke tools kan ik wel of niet inzetten?

147695 toolbox animatie laptop armen

Vervolgstappen digitale toetsvoorziening

Het project Tijdelijke uitbreiding Centrale Digitale Toetsvoorziening.is afgerond. Door het project is de uitbreiding van de afnamecapaciteit definitief gerealiseerd en is een advies geschreven over online proctoring.

406084 Studenten maken digitale toets met nieuwe toetsapplicatie

Ethische dilemma's bij AI

In de pitstop lezing nam digitaal strateeg Marco Derksen ons mee in de opkomst van generatieve kunstmatige intelligentie en in de ethische aspecten van ChatGPT en soortgelijke AI-tools. Esther van Popta schreef een blog daarover.

431955 artificial intelligence

Brightspace wordt ons nieuwe LMS

De officiële contractondertekening moet nog plaatsvinden, maar we kunnen nu doorgaan met de voorbereidingen voor de implementatie van het nieuwe Leermanagementsysteem (LMS). Daarnaast mogen we ook de naam van de leverancier openbaar maken: D2L, de leverancier van 'Brightspace'.

31494 student en docent op hoge rode bank

De AVG bestaat 5 jaar!

SURF heeft verschillende privacy professionals van instellingen gevraagd naar de ervaringen maar ook naar de uitdagingen. Onze collega Esther van der Ent, Corporate Privacy Officer bij de HAN, komt eveneens aan het woord.

431758 null

Poster Omgaan met AI-tools als ChatGPT

Samen met onderwijskundigen van AOO is een poster ontwikkeld met informatie over ChatGPT voor docenten. Met overzicht van wat ChatGPT is, kan en waar je bij gebruik op moet letten. Perfect voor op de docentenwerkplekken!

431955 artificial intelligence

Agenda

Kijk op de sites van HAN Academy (inloggen met je HAN-account) en SURF voor het gehele aanbod. Hieronder vind je een selectie van aangeboden webinars, trainingen en conferenties.

 1. 13:00

  21 sept: SURF - Hoe zet je kennisclips optimaal in?

  Ken jij de meerwaarde van goede kennisclips en/of wil je zelf kennisclips maken? Of ben je onderwijsadviseur of beleidsmaker en wil je meer weten over kennisclips en de organisatie ervan? Kom dan op 21 september naar de bijeenkomst van de SIG Media & Education. Lees meer op de SURF-site.

 2. 14:30

  21 sept: Digi-data dilemma café

  Ieder digi-data dilemma café staat in het teken van een nieuw thema op het gebied van ethiek en techniek. We leren meer over het thema en gaan daarna met elkaar het gesprek aan over kansen, gevaren en dilemma's rondom het thema. Meer informatie op HAN-Academy. Volgende café's op 1 november en 12 december.

 3. 12:00

  27 sept: SURF - De rol van docenten binnen flexibel onderwijs

  Help, waar blijft de docent in flexibel onderwijs? Studenten kunnen steeds meer invloed uitoefenen op hun leerroute, leerproces en leeromstandigheden. Zij kunnen kiezen, maar dat geldt niet voor hun docenten. Weten we eigenlijk wat flexibilisering van docenten vraagt? Meer informatie op de SURF-site.

 4. 14:30

  12 okt, 22 nov of 15 jan: Expeditie Google-son

  Het goed kunnen zoeken en beoordelen van informatie is een belangrijk onderdeel van digitale geletterdheid. In deze workshop trainen we jouw informatievaardigheden, zodat je je bronnen beter kunt vinden. Meer informatie via het leerportaal van HAN-Academy.

 5. 09:00

  25 okt: Verhoog de kwaliteit van jouw digitale toets in Ans

  Tijdens de training wordt aan de hand van de digitale toetscyclus ingezoomd op kwaliteit van toetsing. Een belangrijk onderdeel vormt het analyseren van de toets en het nemen van beslissingen aan de hand van de analyse. Meer informatie op HAN-Academy (inloggen met je HAN-acount).

 6. 13:30

  26 okt, 9 of 30 nov: Zo maak je een goede kennisclip

  Met kennisclips kun je meer! Je maakt je instructie tijd- en plaatsonafhankelijk  In deze training leer je hoe je een kennisclip maakt, met aandacht voor didactiek, ontwerp en techniek. We ontwerpen samen een clip die jij direct in jouw onderwijs kunt inzetten. Meer informatie op HAN-Academy (inloggen met je HAN-account).

 7. 13:30

  30 okt, 6 nov of 22 jan: Zo maak je een goede podcast!

  Een podcast maakt leren locatie- en tempo-onafhankelijk, is herhaaldelijk te raadplegen én helpt je op een gestructureerde manier de diepte in te gaan! In deze training leer je hoe je een goede podcast maakt, ook het vertellen van een memorabel verhaal. Meer informatie op HAN-academy site

 8. 10:00

  2 nov: Schrijven voor het Web

  In deze workshop ga je aan de slag met de verschillende aspecten van het schrijven voor het web. We kijken naar zaken als tekststructuur en SEO copywriting om de vindbaarheid van teksten online te vergroten. Meer informatie op HAN-Academy (inloggen met je HAN-account).

 9. 00:00

  14 en 15 nov: SURF Onderwijsdagen 2023

  Samen het onderwijs toekomstbestendig maken, dat staat centraal tijdens hét onderwijs- & ict-event van het jaar: de SURF Onderwijsdagen. Tijdens de 25e editie willen we de deelnemers inspireren om vooruit te kijken en de onderwijsontwikkelingen te schetsen die in de komende jaren relevant worden.

 10. 13:30

  21 nov: Maak je eigen blended learning-recept!

  Wat houdt goed blended onderwijs in? Hoe maak je de vertaling naar een eigen visie en praktijk? Wat kan en wil ik ermee? Die vragen verken je in deze workshop door je eigen ‘blended learning-pizza’ te maken. Meer informatie via HAN-Academy (inloggen met je HAN-account).

Privacy en informatiebeveiliging

Kijk voor het HAN privacy en informatiebeveilingsbeleid op Insite. Lees ook over hoe je kunt bijdragen aan de bescherming van jouw persoonsgegevens en privacy én die van anderen. Kijk daarvoor bij de tips privacy en informatiebeveiliging op Insite. 

312865 Afbeelding van veilig mobielscherm

Visie op de Digitale Leer-Werk-Onderzoek-omgeving

Meer weten over de visie van de HAN op leren, werken en onderzoeken met ICT? Lees de DLWO-visie van de HAN.

draw-cta-title