Leren en werken met ICT

239640 Illustratie voor het online DLWO magazine
no
OndersteuningskanaalChat met ondersteuners

Op deze pagina hebben we informatie over leren, lesgeven en werken met ict samengebracht. Kijk onderaan de pagina voor nieuws en de agenda. Mis je informatie? Meld dat via Ask@han.nl.

Blended onderwijs
De HAN ziet blended leren als een belangrijk onderwijsmodel om haar studenten op te leiden tot maatschappelij…
Tools
De HAN biedt je tools voor o.a. interactie met studenten, samenwerken met collega’s en uitvoeren van onderzoek…
Toetsing
Welke digitale toets- en inlevervormen kun je aanbieden aan studenten op de HAN? Met welke ICT-middelen onders…
Kennisdelen
Veel informatie is al beschikbaar, binnen en buiten de HAN. Laat je inspireren door blogs, praktijkvoorbeelden…
Artificial Intelligence
Binnen de HAN vinden veel activiteiten rondom Artificial Intelligence (AI) plaats. Hieronder vind je meer info…
HAN Open Digital Horizons
HAN Open Digital Horizons is het HAN-brede professionaliseringsprogramma met betrekking tot leren en lesgeven …
Digitale leermaterialen
Met digitale leermaterialen maak je je les interactiever. Hier vind je meer informatie over digitale leermater…
Onderzoek
Iedere stap in het onderzoeksproces is belangrijk en er is veel om rekening mee te houden om goed onderzoek te…
HAN-Video
HAN-video is de verzamelnaam voor video-diensten en/of platformen die binnen de HAN worden gebruikt. Video inz…
Hardware en software
Hier vind je meer informatie over de voorzieningen en hulpmiddelen die je werk voor de HAN ondersteunen. Denk …
Professionaliseren
HAN-Academy biedt meerdere trainingen aan over het inzetten van ICT in je onderwijs en in je werk.…
Npuls
Npuls is het nieuwe achtjarige programma om het onderwijs in het mbo, hbo en wo te verbeteren door de kansen v…

Nieuws

Nieuwe publicaties over Generatieve AI

De Nederlandse overheid heeft een overheidsbrede visie op generatieve artificial intelligence (AI) opgesteld. Wil je praktisch aan de slag met generatieve AI? Lees dan het gratis te downloaden ‘Open textbook AI for teachers’.

4b518866-0cfa-11ee-afb9-02565807075b afbeelding van artificial intelligence

eJournal is ons nieuwe ePortfolio

Met eJournal beschikken we over een breed inzetbaar en flexibel ontwikkel- en assessmentportfolio. Op 16 januari vond de kick-off van de implementatie eJournal plaats. Opleidingen nemen eJournal vanaf februari of september 2025 in gebruik.

722bc59c-0ce5-11ee-8911-02565807075b Twee studenten overleggen met laptop

HAN-Visie digitale leermaterialen vastgesteld

De wens tot het delen van kennis neemt toe onder invloed van o.a. blended leren/digitale didactiek en flexibeler onderwijs. Daarom heeft de HAN een visie op digitale leermaterialen vastgesteld. Wat deel je en wanneer en hoe gebruik je open leermaterialen?

fde60958-0ce5-11ee-9fe7-02565807075b 7 Aardrijkskunde studenten studeren in lounge ruimte met atlassen.

Terugblik SURF OWD en Online Educa Berlijn

Enthousiast kwamen HAN-medewerkers terug van twee onderwijs met ICT-conferenties. Lees meer over de opgedane inspiratie en ervaringen om nieuwe technologieën in te zetten om het onderwijs verder te verbeteren.

239640 Illustratie voor het online DLWO magazine

Goed voorbeeld doet goed volgen!

Wilfred Rubens, adviseur en blogger Leren met ICT, breekt een lans voor het open delen van publiek gefinancierd praktijkonderzoek zoals de HAN deed op de SURF Onderwijsdagen.

add82e72-0ce6-11ee-9ca2-02565807075b drie studenten achter laptop

Pionieren op het Digitaal Leerplatform

In bijna alle academies start in februari een cursus met Brightspace. Een paar opleidingen starten met zowel met Brightspace als met eJournal. De eerste producttrainingen zijn georganiseerd.

529308 Gereedschapskistje op een toetsenbord.

Opdracht verkenning XR op de HAN

In oktober is een ronde tafel sessie georganiseerd om de XR-behoeften van academies te inventariseren. De bijeenkomst is onderdeel van de opdracht tot verkenning van bestaande XR-activiteiten binnen de HAN en het startpunt om te komen tot een projectaanvraag XR.

533556 Drie vrouwen met een grijze virtual reality bril op

Netwerk AI en onderwijs in oprichting

Tijdens een eerste meetup over Artificial Intelligence is met geïnteresseerde collega’s gebrainstormd over de doelen en invulling van een netwerk AI. Van de opname van de bijeenkomst heeft ChatGPT eerst een transcriptie en vervolgens een samenvating van gemaakt.

4b518866-0cfa-11ee-afb9-02565807075b afbeelding van artificial intelligence

Aan de slag met CTL

Npuls is het landelijke achtjarige programma om het onderwijs in het mbo, hbo en wo te verbeteren door de kansen van digitalisering beter te benutten. Eén van de ambities van Npuls is dat elke deelnemende instelling in 2030 een Centre for Teaching and Learning (CTL) heeft.

539610 3 sleutels

SURF: Nederland start bouw GPT-NL

Nederland gaat een eigen open taalmodel ontwikkelen: GPT-NL. Non-profitpartijen TNO, NFI en SURF gaan het model ontwikkelen om zo een belangrijke stap te zetten richting transparant, eerlijk en toetsbaar gebruik van AI.

234456 null

Hoe vervuilend is jouw internetgedrag?

Wist je dat je internetgebruik waarschijnlijk een flinke CO2-voetafdruk heeft? Maar ook dat je met een aantal kleine veranderingen die al een stuk kan verminderen? De onderzoekers van Nemo vertellen je er graag meer over.

57923 Stockbeeld interessegebied aarde en milieu

HAN lanceert AV-team

Het College van Bestuur heeft besloten om een HAN-breed Audio Visueel (AV) team te vormen dat hoogwaardige AV-diensten gaat leveren binnen de hele instelling. Het team zal vallen onder Services ICT en zal het aanspreekpunt zijn voor alle AV-gerelateerde zaken.

32543 cmd studenten in studio 1

Poster Omgaan met AI-tools als ChatGPT

Samen met onderwijskundigen van AOO is een poster ontwikkeld met informatie over ChatGPT voor docenten. Met overzicht van wat ChatGPT is, kan en waar je bij gebruik op moet letten. Perfect voor op de docentenwerkplekken!

4a6ac67e-0cfa-11ee-bdb9-02565807075b artificial intelligence

Agenda

Kijk op de sites van HAN Academy (inloggen met je HAN-account) en SURF voor het gehele aanbod. Hieronder vind je een selectie van aangeboden webinars, trainingen en conferenties.

 1. 00:00

  Webinarreeks - SURF: e-Portfolio in de praktijk

  Meer weten hoe je e-Portfolio als ondersteunend instrument kunt inzetten bij het volgen en beoordelen van studenten? En ben je benieuwd hoe andere instellingen dit aanpakken? Meld je aan voor (één van) de webinars georganiseerd door  SURF en de Special Interest Group (SIG) Digitaal Toetsen. 

 2. 12:00

  27 feb: De AI-gedreven onderwijsevolutie

  De Special Interest Group AI in Education en Fontys organiseren een community event rondom de rol die AI speelt bij onderwijsinnovatie en de gevolgen daarvan voor maatschappelijke en sociale aspecten. Meer informatie over deze bijeenkomst op de SURF-site.

 3. 00:00

  4 -8 mrt: Open Education Week 2024

  De week staat wereldwijd in het teken van het jaarlijkse Open Education. Tijdens deze week wordt met onder andere events, workshops, webinars en sessies open onderwijs in de spotlights gezet. Elk jaar doen naast instellingen uit de hele wereld ook Nederlandse instellingen mee. Meer informatie op de SURF-site..

 4. 14:30

  14 mrt: Expeditie Google-son

  Het goed kunnen zoeken en beoordelen van informatie is een belangrijk onderdeel van digitale geletterdheid. In deze workshop trainen we jouw informatievaardigheden, zodat je je bronnen beter kunt vinden. Meer informatie via het leerportaal van HAN-Academy. Volgende bijeenkomst is op 10 april. 

 5. 00:00

  18 - 21 mrt: De Onderwijsdagen 'Samen bewegen naar de toekomst'

  De HAN organiseert samen met de Radboud Universiteit, Radboudumc en het ROC het vierdaagse evenement. Het evenement is gratis te bezoeken voor docenten, onderwijsonderzoekers en ondersteuners in het regionale mbo, hbo en wo, met oa. aandacht voor AI en open onderwijs. Meer informatie via Insite.

 6. 09:00

  23 en 30 mei: MS Office basis Excel

  Tijdens de training leer je werken met de meest belangrijke functies van Excel en leer je deze functies bovendien slim en efficiënt in te zetten. Wil je na deze training nog een verdiepingslag maken of heb je voldoende basis dan kun je de Excel training voor gevorderden volgen.

Privacy en informatiebeveiliging

Kijk voor het HAN privacy en informatiebeveilingsbeleid op Insite. Lees ook over hoe je kunt bijdragen aan de bescherming van jouw persoonsgegevens en privacy én die van anderen. Kijk daarvoor bij de tips privacy en informatiebeveiliging op Insite. 

312865 Afbeelding van veilig mobielscherm

Visie op de Digitale Leer-Werk-Onderzoek-omgeving

Meer weten over de visie van de HAN op leren, werken en onderzoeken met ICT? Lees de DLWO-visie van de HAN.

draw-cta-title