Artificial Intelligence

Binnen de HAN vinden veel activiteiten rondom Artificial Intelligence (AI) plaats om hiermee te leren werken. Hieronder vind je meer informatie over AI, wat de HAN met AI doet en hoe je jezelf in dit razendsnel bewegende thema kunt ontwikkelen.

312727 Afbeelding project Open Digital Horizons

De HAN en AI

Artificial Intelligence (AI) technieken kenden we uit science fiction boeken en films, nu gebruiken we ze in ons dagelijks leven. Denk hierbij aan navigatie, spraakherkenning, zelfrijdende auto’s en slimme thermostaten. Het gebruik van AI heeft ook keerzijdes en levert vragen op. AI maakt gebruik van grote hoeveelheden data om algoritmes te trainen. Wie mag al die data inzien? Maakt het docenten overbodig en wat betekent het voor onze digitale samenleving? De HAN probeert antwoorden te vinden op deze vragen.

De HAN sluit ook aan bij de AI-ontwikkeling door AI toe te passen in het onderwijs, door studenten onderwijs te geven in AI en door zelf toegepast onderzoek naar én met AI te doen.  

Maand van AI in het onderwijs

Juni 2022 is de maand van AI in het onderwijs. Tijdens deze maand besteden we ook binnen de HAN éxtra aandacht aan het onderwerp. Hieronder een selectie van activiteiten binnen en buiten de HAN. 

  • 1 juni: AI versus het menselijke brein Op een creatieve manier en olv Stefan Renkema de kansen van technologie onderzoeken. Lees meer over deze HAN-bijeenkomst.
  • 9 juni: Online cursus AI voor PO en VO Wat is voor jou als leerkracht goed om te weten als je gaat werken met AI-toepassingen? De NL AIC heeft een korte online AI-awareness cursus ontwikkeld. Aanmelden kan via deze link voor de NL AI Coalitie-bijeenkomst. 
  • 14 juni: Laat data voor je werken! Georganiseerd door 8RHK-ambassadeurs samen met partners als OostNL, AI-hub Oost Nederland, VNO-NCW Achterhoek, RCT Gelderland, BOOST Smart Industry, SIKA en FME. Via deze link meer informatie over het congres.
  • 16 juni: Technology Talks - AI in zorg en welzijn Kennisevent van het HAN - iXperium Health met minister Conny Helder. Meer informatie en aanmelden via deze link. 
  • 20 juni: KI werklab - Begeleidingsethiek Meer informatie volgt.

Op de SURF-site vind je een totaal overzicht van de evenementen in de maand van AI in het onderwijs.

Ook interessant voor later in het jaar: Op 6 en 7 oktober organiseert de Universiteit van Twente een Hackathon AI voor feedback in het onderwijs. Misschien kan Artificiële Intelligentie (AI) wel bijdragen aan het oplossen van jouw feedbackproblemen! Lees meer over de Hackathon die de Universiteit van Twente organiseert om te werken aan een feedbackprobleem. In een team van 6-8 personen werk je aan een zelf ingebrachte casus. 

Professionaliseren in AI

Binnen en buiten de HAN zijn er verschillende online en offline cursussen en bronnen te vinden over de inzet van AI in verschillende vakgebieden. Je kunt hier (meestal) gratis aan deelnemen of gebruik van maken.

Samenwerken aan AI in de driehoek

Binnen de HAN werken we samen in de driehoek, dat betekent dat opleidingen, onderzoek en het werkveld samenwerken aan oplossingen voor uitdagingen van vandaag en de toekomst. Zo ook op het gebied van AI.

Voorbeelden van AI in het onderwijs

Als je om je heen kijkt dan kun je vast al heel wat voorbeelden noemen van het gebruik van AI in bijvoorbeeld de gezondheidszorg, in zelfrijdende auto’s of binnen commerciële diensten als Netflix en Spotify.